Betogers Caïro slopen ambassade Israël

Honderden Egyptische betogers hebben vrijdag delen van de veiligheidsmuur rond de Israëlische ambassade in Caïro neergehaald. De actie vond plaats tijdens een grote demonstratie tegen de militaire machthebbers in Egypte. Zij vinden dat de regerende Opperste Militaire Raad onder veldmaarschalk Hussein Tantawi geen haast maakt met hervormingen en te dicht bij de in februari verjaagde president Hosni Mubarak staat.

"Egyptenaren, kom jullie huizen uit, Tantawi is Mubarak", stond op een spandoek te lezen. "In het begin stonden wij achter het leger omdat zij beweerden de beschermers van de revolutie te zijn, maar maand na maand is er niets veranderd", zei Ghada Nimr, een arts, op het Tahrir-plein in Caïro.

Bij de Israëlische ambassade haalden betogers voor de tweede keer binnen een maand de Israëlische vlag naar beneden. Egyptische bewakers keken toe hoe mensen op de veiligheidsmuur klommen en die met hamers of hun blote handen begonnen te slopen. De muur werd recentelijk rond de ambassade opgetrokken om het gebouw beter te beschermen.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Sinds de val van Mubarak gaan in Egypte steeds meer stemmen op om het pact op te zeggen, dat nooit veel steun heeft gehad onder de Egyptische bevolking.


Betogers Caïro slopen afzetting ambassade Israël (Foto: Novum)