FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 september 2011

[US Open] Djokovic verslaat Federer in halve finale

Novak Djokovic heeft ten koste van Roger Federer de finale van de US Open bereikt. De Serviër maakte een 0-2 achterstand in sets goed en won in vijf sets: 6-7 (7), 4-6, 6-3, 6-2 en 7-5.

In de vijfde set kwam Federer zelfs op een 3-5 voorsprong en kreeg op zijn eigen service zelfs twee matchpoints. De Zwitser slaagde er echter niet in deze te benutten en Djokovic won vervolgens vier games op rij. Hiermee kwam er een herhaling van de halve finale tussen de twee van vorig jaar. Ook toen verloor Federer de wedstrijd na een 5-3 voorsprong in de vijfde set.

In de finale treft Djokovic de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal en Andy Murray. De nummer één van de wereld won dit jaar al de Australian Open en Wimbledon en verloor pas twee wedstrijden. Eén daarvan de was in de halve finale van Roland Garros tegen Federer.

Ruijgh niet naar WK wielrennen

Rob Ruijgh zal niet deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap wielrennen dat eind deze maand in Kopenhagen wordt gehouden. De Limburger van Vacansoleil heeft via Twitter laten weten dat hij zichzelf niet fit genoeg acht voor het WK. Komende maandag zal bondscoach Leo van Vliet zijn selectie bekend maken.

"Na 2 weken geen koersritme gaat het me helaas niet lukken om met de gewenste vorm naar Kopenhagen te gaan," Twitterde Ruijgh die in de afgelopen Tour de France de beste Nederlander was en in de nationale titelstrijd voor Pim Ligthart een belangrijke knechtenrol vervulde.

Uitslag Heracles Almelo - Ajax

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en Ajax. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

Heracles Almelo

2 - 3

AFC Ajax

 31' Overtoom
 89' Plet
   45+2' De Jong 
 64' De Jong 
 81' Sulejmani 
 
 Gele kaart: Looms, Breukers, (Heracles Almelo), Sulejmani, (AFC Ajax)
 Rode kaart: , Ebecilio (90+2) (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Duarte/82)
Everton (Douglas/82)
Plet
Armenteros
  Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Boilesen
De Jong
Janssen (Anita/71)
Eriksen
Sulejmani
Sigthórsson (Enoh/82)
Boerrigter (Ebecilio/66)


Heracles Almelo-speler Van der Linden in duel met Ajax-speler Sigthórsson (Foto: Pro Shots)

[Premier League] United overtuigend langs Bolton

Manchester United heeft de koppositie in de Premier League overgenomen van stadgenoot Manchester City. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson was zaterdag met 5-0 te sterk voor Bolton Wanderers. United staat nu op basis van een beter doelsaldo bovenaan. De ploegen uit Manchester hebben beide de volle twaalf punten uit vier duels.

Manchester United stond met rust al met 3-0 voor door twee doelpunten van Wayne Rooney en een van Javier Hernandez. Na de onderbreking wisten beide aanvallers nogmaals het net te vinden.


Manchester United overtuigend langs Bolton (Foto: Novum)

Papandreou: alles om in eurozone te blijven

De Griekse regering zal alles doen wat nodig is om faillissement te voorkomen en om in de eurozone te blijven. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou zaterdag gezegd tijdens een toespraak in de Noord-Griekse stad Thessaloniki.

"Ieder oponthoud, iedere twijfel, iedere andere optie dan ons strikt aan de afspraken houden is een gevaar voor het land en zijn inwoners", zei hij tijdens een politieke bijeenkomst in een congrescentrum in Thessaloniki. De politie, met 7000 man paraat, trad hard op tegen vele duizenden betogers in de stad die demonstreerden tegen de bezuinigingen. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd.

De internationale kritiek op Griekenland groeit. Vorige week braken inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) een inspectie in Griekenland af. Ze waren ontevreden over de vorderingen van Griekenland om de begroting op orde te brengen.

Papandreou kondigde extra inzet aan om massale belastingontduiking aan te pakken, een struikelblok bij het behalen van fiscale doelstellingen. Door de bezuinigingsmaatregelen krimpt de Griekse economie dit jaar naar verwachting meer dan 5 procent, zei de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos zaterdag. Daarmee worden ook de prognoses van de EU overtroffen, aldus de minister. Dit komt niet alleen door de Griekse bezuinigingspolitiek, maar heeft ook psychische oorzaken, stelde hij op een bijeenkomst met ondernemers. Veel mensen halen volgens hem hun geld van de bank en investeren het niet, ondanks dat dat dringend nodig is.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met de Duitse krant Tagesspiegel gesteld geduldig te zijn met de Grieken. "Wat in jaren is verzuimd kan niet in een nacht worden opgelost", zei ze in een voorpublicatie van de zondageditie. Ze zei de Duitse wederopbouw in gedachten te houden.

Berlijn zou werken aan een plan om Duitse banken te steunen als Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Merkel maande Athene nogmaals zich aan de afspraken te houden.

Papandreou: alles om in eurozone te blijven
Papandreou: alles om in eurozone te blijven (Foto: ANP)

Arm gevonden in Limburg

Voorbijgangers hebben zaterdagmiddag in het Julianakanaal in het Limburgse Geulle een menselijke arm gevonden. De brandweer heeft de arm uit het water gehaald. De hulpdiensten zijn nog op zoek naar mogelijke andere menselijke resten, meldt een politiewoordvoerder.

Waar de arm vandaan komt, hoe deze in het water terecht is gekomen en wat er met het slachtoffer van wie de arm was is gebeurd, is nog onduidelijk. "In deze regio worden een aantal mensen vermist", aldus de woordvoerder. De arm is mogelijk van een van deze mensen.

DRS-probleem hinderde Glock

Timo Glock reed vandaag een hachelijke kwalificatie voor de Grand Prix van Italië. De Duitser had een probleem met het DRS van zijn Marussia Virgin Racing, maar bleef met een 21e tijd toch zijn teamgenoot Jerôme D'Ambrosio voor.

"Een teleurstellende kwalificatie. We hadden een probleem met de achtervleugel, die bleef maar open staan en ging niet meer dicht. Toen ik een bepaalde snelheid haalde, sloot het opeens uit zichzelf. We hebben er nog nooit een probleem mee gehad, ook gisteren niet. We moeten dit dus onderzoeken en oplossen omdat het niet erg fijn rijden is zo. Het was bovendien erg moeilijk en frustrerend omdat we dichtbij Kovalainen waren vandaag, ik denk zelfs dicht genoeg. We weet wat ik had kunnen doen met een werkende vleugel," zei Glock.

Teamgenoot D'Ambrosio kende geen problemen. "Het was geen slechte kwalificatie. Ik ben er best tevreden mee, hoewel het verkeer het wel lastig maakte. Maar ik voelde me opnieuw erg op mijn gemak in de auto en over het algemeen ben ik erg tevreden. Ik kijk uit naar de race van morgen. Ik denk dat de verschillen erg klein zullen zijn."

Uitslagen Eredivisie (10/09/2011)

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

AZ

4 - 0

Vitesse

 22' Wernbloom
 26' Wernbloom
 38' Beerens
 45' Elm (pen)
   
 
 Gele kaart: Viergever, (AZ), Hofs, v.d. Struijk, Jenner, (Vitesse)
 Rode kaart: , Bony (70/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/55)
S.Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Boymans/46)
Gudmundsson (Holman/63)
  Velthuizen
Yasuda
Kashia
v.d.Heijden
Büttner (v.d.Struijk/29)
v.Ginkel
Annan
Pröpper
Jenner(Drost/75)
Bony
Hofs (Chanturia/68)


Beerens scoort de 3-0 (Foto: Pro Shots)

De Graafschap

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 24' El Hassnaoui
   
 
 Gele kaart: breinburg, Poepon, Rose, (De Graafschap), v. Eijden, George, Amieux, Cmovs, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.127
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Yv. De Winter
Jansen
Wormgoor
v.d.Pavert
Abdulla(Nalbantoglu/60)
vRose
Meijer
De Leeuw(Sreckovic/64)
Breinburg (Kujala/72)
Poepon
El Hassnaoui
  Babos
Cmovs
v.Eijden
Nuytinck
Amieux
Foor (Ibrahim/71)
Schöne
Koolwijk
George(Zeefuik/45/1)
Platje
Nijland (Vadócz/58)


De Graafschap speler Gregor Breinburg (l) met NEC Nijmegen speler Pavel Cmovs (r) (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

0 - 1

RKC Waalwijk

     39' Ten Voorde 
 
 Gele kaart: Kum, Immers, (ADO Den Haag), Ammi, Ramos, Duits, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Kum (Leeuwin/44)
Horváth
Luk ík
Immers
Radosavljevic
Toornstra
W.Verhoek
J.Verhoek (Chery/61)
Höcher (v.Duinen/74)
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
v.Peppen
Sno
Auassar (Duits/82)
Braber
Meijers
Ten Voorde (v.Hout/80)
Castillion (Bridji/90)


Ard van Peppen (L) van RKC Waalwijk in duel met Ahmed Ammi van ADO Den Haag
(Foto: Pro Shots)

[Vuelta] Mollema gaat voor groene trui

Voor Bauke Mollema staat er morgen in de laatste etappe van de Vuelta a España nog wat op het spel. De Nederlander kan de groene trui nog behalen, maar moet hiervoor op de slotdag minimaal één punt meer behalen dan de Spanjaard Joaquin Rodriguez waarmee hij op gelijke hoogte staat. In het algemeen klassement staat de Rabobank-renner vierde.

Morgen staan er in de rit naar Madrid nog twee tussensprints geprogrammeerd en er is nog een eindsprint. "Daar zullen we proberen gebruik van te maken. In zo'n laatste etappe wordt het moeilijk, maar de strijd is pas na de finish in Madrid gestreden," zei Rabobank-ploegleider Jan Boven. Vandaag maakte Mollema in ieder geval twee punten goed op Rodriguez. Mochten de kemphanen morgen nog gelijk staan dan wint Rodriquez omdat hij deze ronde twee etappezeges heeft geboekt en de beste plaats van Mollema in een etappe slechts de tweede stek is.

Kijkcijferrecord voor Sons of Anarchy

De première van het vierde seizoen van Sons of Anarchy kon eerder deze week op een kijkcijferrecord rekenen. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van onderzoeksbureau The Nielsen Company. De Amerikaanse serie, die draait om de bikergang SAMCRO, kon rekenen op 4,93 miljoen kijkers.

Voor tv-zender FX was dit ook meteen de best bekeken episode van alle eigen programma's ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse kabelzender. Later in het seizoen gaat Hollywood-coryfee Danny Trejo eindelijk zijn intrede te doen in Sons of Anarchy, blijkt uit een nieuwe trailer van de serie.


(Spoiler-alert) Kijkcijferrecord voor Sons of Anarchy

[Bundesliga] Pizarro doet HSV de das om

De problemen voor Hamburger SV in de Duitse Bundesliga blijven aanhouden. De hekkensluiter verloor met 2-0 van Werder Bremen dat dankzij de zege koploper Bayern München bij weet te houden.

Grote man aan de kant van Werder was Claudio Pizarro. HSV, dat Jeffrey Bruma de hele wedstrijd op de bank hield, probeerde met verdedigen minimaal een punt binnen te slepen, maar had daarbij buiten Pizarro gerekend die na 52 minuten een voorzet van Marko Marin binnenkopte. Een kwartier voor tijd herhaalde de situatie zit. Pizarro nam ditmaal een voorzet van Marin op de borst aan en haalde hard uit: 2-0.

Vettel verrast door poleposition

Sebastian Vettel pakte vandaag de poleposition voor de Grand Prix van Italië met een ruime marge. De kampioenschapsleider was verrast dat het verschil met de nummer twee Lewis Hamilton bijna een halve seconde bedroeg, te meer omdat hij verwacht had dat de andere teams het op deze snelle baan beter zouden doen.

"We hadden gedacht dat het wat dichter bij elkaar zou zitten. In de eerste run maakte ik een foutje, waardoor we ons volledig op de laatste run moesten focusen. We hadden zeker niet verwacht dat we de pole met zo'n grote voorsprong zouden pakken, aangezien we de laatste twee jaar niet zo goed hebben gepresteerd op dit circuit," zei Vettel na afloop van de kwalificatie.

"Dit jaar is de auto echter erg goed en de balans is perfect. We waren in alle drie de sectoren behoorlijk snel en wisten er een prima rondje uit te halen, zeker aangezien we ons met de afstelling meer op de race hebben gericht," zei de Red Bull-coureur.

Wil de Duitser een goede race rijden dan zal hij in de eerste twee ronden meteen een gat moeten slaan. Doet hij dit niet dan zullen de andere rijders hem door middel van DRS in kunnen halen. Vettel had in de kwalificatie een auto die de langzaamste topsnelheid neerzette, wat betekent dat hij op de lange rechte stukken al vroeg in de toerenbegrenzer zit. De andere coureurs hebben de auto meer voor de hogere topsnelheden afgesteld, waardoor als ze Vettel inhalen de Duitser ook niet makkelijk weer een plaats terug kan pakken.

Uitslag Roda JC - FC Twente

Vanavond stond in de Eredivisie om 18:45 uur het duel tussen Roda JC en koploper FC Twente op het programma. In Kerkrade werd het 2-1 voor de gastheren die hiermee de tweede zege van het seizoen boekten. Twente wist dit seizoen tot dusverre alle duels te winnen, maar kan na deze nederlaag de koppositie kwijtraken.


Michtell Donald valt namens Roda JC aan (Foto: Pro Shots)

Roda JC

2 - 1

FC Twente

 36' Vormer
 47' Donald
   35' Janko
 
 Gele kaart: Delorge, Pluim, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Wielaert
Hempte
Delorge (De Beule/76)
Vormer
Donald (Pluim/65)
Fledderus
Sutchuin Djoum
Junker (Malki/84)
  Michailov
Cornelisse
Douglas
Wisgerhof (Berghuis/61)
Tiendalli (Buysse/76)
Janssen
Fer
Brama
De Jong
Janko
John

Golfer Luiten rukt op in Hilversum

Golfer Joost Luiten geeft op de derde dag van de KLM Open goede zaken gedaan. De Nederlander wist vandaag nipt de cut te halen, waarna hij in Hilversum in de derde ronde rond ging in 64 slagen (-6). Hierdoor ligt hij na vandaag op een negende plaats met 204 slagen.

De leiding in Hilversum is in handen van de Schot Gary Orr en de Zuid-Afrikaan James Kingston. Beiden staan na de derde ronde op 200 slagen (-10). Morgen wordt de laatste ronde gespeeld.


Joost Luiten (Foto: Pro Shots)

Dieven stelen documenten over corruptie regering

Dieven hebben vrijdag ingebroken in het kantoor van een Keniaans onderzoekstijdschrift en computers met documenten over corruptie binnen de regering van president Mwai Kibaki gestolen. Dat heeft de Commissie ter Bescherming van Journalisten zaterdag bekendgemaakt.

De dieven knipten een gat in het hekwerk en gebruikten vervolgens een ladder om het kantoor van de Nairobi Law Monthly binnen te komen. Eenmaal binnen schakelden ze de bewakingscamera's uit. Ze vielen ook twee beveiligers aan met machetes. Beiden zijn voor behandeling van hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Uitgever Ahmednasir Abdullahi verdenkt de regering van betrokkenheid. Een regeringswoordvoerder verwierp die aantijgingen.

[TGS]Zone of the Enders-details op de beurs

Op de Tokio Game Show zal Hideo Kojima meer informatie geven over Zone of the Enders. Vandaag heeft Konami hun dagindelingen op de beurs vrijgegeven. Waarschijnlijk gaat dit over de HD-remakes van de PlayStation 2-serie.

Dit jaar heeft Kojima verschillende shows gepland. De "Kojima Productions Special Stage" zal om de HD-remakes van de Metal Gear Solid-reeks gaan en daarnaast bespreekt onder andere Kojima ook Snake Eater 3D voor de Nintendo 3DS. De "Kojima Productions Stage" zal over de Zone of the Enders-games gaan. Er zijn ook nog shows gepland voor Suda 51 nieuwste project, Sdatcher.

In juni heeft Kojima gesproken over een HD-remake van Zone of the Enders, maar er gaan ook geruchten over een Nintendo 3DS-versie van de game. We moeten dus afwachten tot er duidelijkheid is op de beurs.

Zone of the Enders

Vrouw onwel in centrum Amsterdam door benzinedamp

Een vrouw is zaterdagmiddag in het centrum van Amsterdam onwel geworden na het inademen van benzinedampen. De benzine was waarschijnlijk in de buurt door een toilet gespoeld, meldt de brandweer.

De hulpdiensten werden rond 16.30 uur gewaarschuwd. De vrouw zat op een terras van een horecagelegenheid op de Keizersgracht. Zij is naar een ziekenhuis gebracht. De uitbater kreeg het advies de zaak goed te ventileren.

[GP2] Uitslag Race 1 Italië

Luca Filippi heeft zichzelf in de strijd om de tweede plaats in het GP2-kampioenschap een goede dienst bewezen door de eerste race op Monza op zijn naam te schrijven. De Italiaan bleef in eigen huis Charles Pic en kampioen Romain Grosjean voor. Giedo van der Garde kent weer een weekend vol met pech en eindigde vandaag als 21e.

Pic was polesitter, maar werd voor de eerste bocht geklopt door Filippi die ondanks blokkerende banden de leiding in de race pakte. De Italiaan kwam vanaf dat punt niet meer in de problemen en pakte de zege. Pic lag de hele race tweede en sloeg in de slotfase een jagende Grosjean nog van zich af. Door dit resultaat raakte Van der Garde zijn tweede plaats in het kampioenschap kwijt aan teamgenoot Pic die nu één punt voorsprong heeft op Fillipi.

Van der Garde zelf heeft ook nog kans op de tweede stek in het kampioenschap, maar dan moet er morgen wel een worder gebeuren. De Nederlander moest al snel in de race van vandaag de pits in om reparaties uit te laten voeren. Een drive-through voor het afsnijden van de chicane zorgde er vervolgens voor dat hij op meer dan een ronde van de winnaar over de streep kwam.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 L. Filippi Coloni 47:47.704
2 C. Pic Barwa Addax +5.627
3 R. Grosjean DAMS +6.214
4 S. Bird iSport +9.992
5 A. Carroll Super Nova +14.904
6 C. Vietoris Racing Engin. +16.710
7 F. Leimer Rapax +18.058
8 J. Bianchi Lotus ART +22.787
9 E. Gutiérrez Lotus ART +28.444
10 L. Razia Team Air Asia +31.661
11 P. Varhaug DAMS +36.000
12 Á. Parente Carlin +44.096
13 D. Clos Racing Engin. +46.877
14 M. Ericsson iSport +49.690
15 S. Richelmi Trident +50.876
16 J. Leal Rapax +58.003
17 J. Cecotto Ocean Racing +1:06.725
18 F. Fauzy Super Nova +1:10.221
19 R. González Trident +1:20.119
20 D. Valsecchi Team Air Asia +1 Ronde
21 G. Van Der Garde Barwa Addax +1 Ronde
22 B. Hartley Ocean Racing +1 Ronde
DNF M. Chilton Carlin +28 Ronden
DNF J. Král Arden +29 Ronden
DNF J. Palmer Arden +29 Ronden
DNF M. Herck Coloni +29 Ronden

Wereldwijde primeur voor De Graafschap

De aanhang van De Graafschap staat op de drempel van een wereldwijde primeur. De ploeg uit Doetinchem miste nog een shirtsponsor voor achttien competitiewedstrijden, waarna in stilte DRAN.nl werd opgestart. Vanaf 25 september prijkt deze naam op het shirt van De Superboeren.

Via de gelijknamige website is het voor supporters van De Graafschap mogelijk om shirtsponsor van hun club te worden. Voor een bedrag van negentien euro wordt de naam van de betreffende fan in kleine letters in het logo van DRAN verwerkt. Als men dit bedrag met nog eens 50 euro verhoogt, dan ontvangt de supporter het unieke shirt, waar hun eigen naam op staat.

Het initiatief is in de afgelopen weken in alle stilte opgestart. Enkele tientallen sponsoren hebben zich aangemeld om deze stunt haalbaar te maken. "De kracht van De Graafschap is dat de sponsoren tevens supporters zijn. Daarom heeft een groot aantal Achterhoekse bedrijven besloten deze supportersactie financieel te ondersteunen", aldus de organisatie.

Ook De Graafschap is erg blij met het groots opgezette plan. "Dit concept heeft alles in zich wat wij als club uit willen stralen. De Graafschap is van de mensen, dat kan niet beter tot uiting komen, dan door dit briljante plan. Daarom heeft bijvoorbeeld ook de spelersgroep deze actie ondersteund," liet commercieel directeur Henk Bloemers in een reactie weten.

Assad praat met Arabische Liga

De Syrische president Bashar Assad voert in Damascus overleg met het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Dat heeft het Syrische staatspersbureau gemeld.

De gesprekken tussen Assad en Elaraby richten zich naar alle waarschijnlijkheid op het gewelddadige optreden van Syrische ordetroepen tegen antiregeringsdemonstranten. In de zes maanden die de opstand nu duurt werden volgens de Verenigde Naties zo'n 2200 mensen gedood.

Elaraby zou Assad eigenlijk woensdag bezoeken, maar de ontmoeting werd toen op verzoek van Syrië uitgesteld. Internationale veroordeling en sancties hebben tot nog toe weinig uitgehaald om het geweld in Syrië te stoppen.

De demonstranten hebben inmiddels om internationale bescherming gevraagd. De activisten willen niet zozeer militaire actie, als wel waarnemersmissies die aanvallen op burgers zouden afschrikken.


Assad praat met Arabische Liga (Foto: Novum)

[Premier League] Liverpool onderuit, Arsenal wint

Liverpool heeft zaterdag een misstap begaan in de Premier League. De ploeg van trainer Kenny Dalglish ging met 1-0 onderuit op bezoek bij Stoke City.

Jonathan Walters was uit een strafschop verantwoordelijk voor de enige treffer, waarmee hij Liverpool het eerste verlies bezorgde. Dirk Kuijt en Luis Suarez stonden in de basis bij de Reds.

Arsenal boekte de eerste overwinning van dit seizoen. In eigen huis werd Swansea City met 1-0 aan de kant gezet. Arsenal kreeg daar wel de hulp bij van doelman Michel Vorm, die een bal op de hak van een teamgenoot gooide. Andrey Arshavin, die de bal voor zijn voeten kreeg, profiteerde.

Manchester City gaat nog steeds aan kop in Engeland. The Citizens waren dankzij drie treffers van Sergio Agüero te sterk voor Wigan Athletic: 3-0. De Argentijn opende na dertien minuten de score, waarna hij na rust nog twee keer trefzeker was. Manchester City is na vier wedstrijden nog zonder puntverlies.

Chelsea, dat met 2-1 van Sunderland won, volgt op twee punten van de koploper. Liverpool staat vijfde met een puntentotaal van zeven. Manchester United kan later op zaterdag op gelijke hoogte komen met de stadgenoot. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson speelt nog tegen Bolton Wanderers.


Liverpool lijdt eerste nederlaag (Foto: Novum)

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag werd de vijfde speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. De verrassende koplopers GVVV en SC Genemuiden leden puntverlies. SC Genemuiden kwam bij promovendus Montfoort niet verder dan een 1-1 gelijkspel. GVVV werd even terug op de plaats gezet door Rijnsburgse Boys. Het werd liefst 7-2 voor de Uien. Spakenburg, dat met 2-3 won bij FC Lisse, is de nieuwe koploper. Landskampioen IJsselmeervogels ontsnapte tegen Capelle aan een nederlaag. Pas in de vierde minuut van de blessuretijd maakte Jasmin Ramic de gelijkmaker.

Onderin wist Harkemase Boys de eerste overwinning te behalen. De Friezen wonnen dik van Barendrecht, dat vanwege het opstellen van een niet speelgerechtigde speler eerder deze competitie nog voor een forse straf moet vrezen. Het is dus niet de week van de Barendrechters. SVZW en ARC slagen er ook maar niet in te winnen. Zij verloren opnieuw en blijven met FC Lisse de staart van de ranglijst vormen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ARC HHC Hardenberg 2-3
Harkemase Boys Barendrecht 3-0
FC Lisse Spakenburg 2-3
Montfoort SC Genemuiden 1-1
Noordwijk Excelsior '31 2-0
Rijnsburgse Boys GVVV 7-2
SVZW Katwijk 2-5
IJsselmeervogels Capelle 2-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 5 4 0 1 12 15-10
2 Rijnsburgse Boys 5 3 2 0 11 17-7
3 SC Genemuiden 5 3 2 0 11 10-5
4 GVVV 5 3 1 1 10 18-14
5 IJsselmeervogels 5 3 1 1 10 10-7
6 HHC Hardenberg 5 3 1 1 10 8-7
7 Katwijk 4 2 2 0 8 9-3
8 Noordwijk 5 2 2 1 8 8-5
9 Excelsior '31 5 2 1 2 7 7-7
10 Capelle 5 1 3 1 6 9-8
11 Harkemase Boys 5 1 1 3 4 6-9
12 Montfoort 5 0 3 2 3 4-8
13 Barendrecht 4 0 2 2 2 3-8
14 ARC 5 0 1 4 1 9-17
15 SVZW 5 0 1 4 1 4-12
16 FC Lisse 5 0 1 4 1 5-15

Leraar paalt scholiere tijdens wiskunde

Een Swasische leraar is opgepakt omdat hij tijdens de lessen iets beters gaf dan wiskunde. De beste man heeft namelijk een leerlinge een snoeiharde beurt gegeven.

Een aantal leerlingen dat stomverbaasd toekeek hoe de wiskundeleraar een praktijkles in de begrippen 'gelijkbenige driehoek' en 'liggende zijde' gaf, stapte hierop naar de schooldirecteur. De school startte hierop een onderzoek in naar de praktijken van de docent.

De scholieren hadden natuurlijk niet mogen zien hoe de geile leraar hun klasgenote alle hoeken van het lokaal liet zien. Hij had hun bevolen in hun boek te blijven kijken of de ogen te sluiten. Desondanks bleek er toch een aantal brutaaltjes te zijn die hier geen gehoor aan gaven. "Hij had haar uniform tot haar middel opgestroopt, en hijgde en kreunde heel hard. Wij moesten naar onze boeken kijken, maar ik keek toch", verklaart een van hen.

Society Award voor Wieteke van Dort

Wieteke van Dort wordt in het zonnetje gezet vanwege haar veelzijdige carrière. De 68-jarige actrice krijgt dinsdag een Society Award uitgereikt in Den Haag, maakte Stichting Nederland Positief bekend. De prijs is bedoeld voor personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de maatschappij.

Van Dort is volgens de stichting een veelzijdige actrice, cabaretière en zangeres. "De jury roemt vooral haar bijdrage aan het Sprookjesbos van De Efteling. Haar stem is al jaren op haast magische wijze te horen bij verschillende sprookjes in het beroemde attractiepark."

Wieteke van Dort werd in de jaren zeventig bekend als actrice, onder meer door haar rol in de televisieserie Oebele. Later was ze te zien in Het Klokhuis. Ze bracht enkele kinderboeken en cd's uit en werd in 1999 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

[US Open] Regen legt spel weer stil

De vierde Grand Slam van dit tennisseizoen wordt geteisterd door regenval. Het hemelwater legde eerder deze week de US Open plat en ook vandaag zijn weer enkele partijen uitgesteld omdat de banen te nat zijn om op te spelen.

Op het programma staan vandaag onder meer de halve finales in het mannen- en het vrouwentoernooi. De eerste partij die op het programma stond was de wedstrijd tussen de nummer één van de wereld Novak Djokovic en de nummer drie Roger Federer. De finale bij de mannen staat in ieder geval al voor maandag op het programma, terwijl de vrouwenfinale naar morgen verplaatst is.

[Vuelta] Bennatti wint voorlaatste etappe

Daniele Bennati heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan was de sterkste in een massasprint.

Steven Kruijswijk was de enige Nederlander die deel uit maakte van een grote kopgroep van 27 renners. Aan de voet van de laatste beklimming van de dag, de de Urkiola , spatte de groep uit elkaar en bleef alleen Kruijswijks ploeggenoot Carlos Barredo over op kop. Hij kreeg even later gezelschap van Carlos Sastre, die op de beklimming was ontsnapt uit het peloton. Op 2,5 kilometer voor de finish werden de twee gegrepen was een massasprint onvermijdelijk.

Daarin bleef Bennatti zijn landgenoot Enrico Gasparotto voor. Koen de Kort was de beste Nederlander met een vijfde plaats. Bauke Mollema eindigde als negende en komt daardoor in puntenklassement op gelijke hoogte met Joaquin Rodriquez.

Morgen is de slotetappe naar Madrid. Juan José Cobo heeft de leiding in het algemeen klassement. Zijn voorsprong van dertien seconden op de Brit Christopher Froome zal normaal gesproken niet meer in gevaar komen. 

Rinnooy Kan hoopt op opening pensioenakkoord

De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Alexander Rinnooy Kan, hoopt dat de FNV-bonden instemmen met het pensioenakkoord waarover de vakcentrale enkele maanden geleden overeenstemming bereikte met de werkgevers en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Mocht het niet lukken, dan zou hij 'buitengewoon teleurgesteld' zijn. Hij ziet kleine openingen.

"Het zijn wel 'nees', maar vooral 'nee, tenzijs'. Dat maken we vaker mee", zei Rinnooy Kan in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. "Die leiden heel vaak tot vervolggesprekken en wellicht een 'ja, mits'."

Een opening ziet hij mogelijk in een eerste gebaar van Kamp enkele weken geleden. De bewindsman zei toen dat de korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken voor lage inkomens verzacht worden.

Hoewel het pensioenakkoord formeel geen SER-kwestie is, gaf Rinnooy Kan toe dat hij zich in de wandelgangen wel met de kwestie bemoeit. "Je hoort wel eens wat en je denkt wel eens mee", zei hij in het programma.

Kamp zei vrijdag na de ministerraad te blijven hopen dat de vakcentrale FNV maandag instemt met het pensioenakkoord. "Er zijn twee bonden die zeggen: nee, tenzij. Kennelijk zien zij basis voor verder overleg binnen de FNV", zei Kamp na afloop van de ministerraad.

De FNV-bonden Abvakabo en FNV Bouw willen dat het pensioenakkoord wordt aangepast. De grootste bond, FNV Bondgenoten, is definitief tegen. De drie bonden hebben samen een meerderheid van de stemmen in de federatieraad, het hoogste orgaan van de vakcentrale FNV.

Als FNV het akkoord toch afwijst, gaan de concessies niet op en grijpt Kamp terug naar afspraken uit het regeerakkoord. Daarin is alleen verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 afgesproken.

Duizenden boze Grieken de straat op

Duizenden boze Grieken zijn zaterdag in Thessaloniki de straat op gegaan. Ze deden dat voorafgaand aan de jaarlijkse toespraak van premier George Papandreou over de nationale economie.

Er zijn ten minste vijfduizend extra agenten ingezet in een poging rellen, waarop de protesten tegen de harde bezuinigingsmaatregelen veelal uitlopen, te voorkomen. Er zijn zeker zeven marsen georganiseerd, onder meer door de twee grootste vakbonden, door studenten, anarchisten, taxichauffeurs en zelfs door voetbalfans. Eerder zaterdag hielden tweeduizend leden van een communistische vakbond een vreedzaam protest in Athene.

De regering van Papandreou heeft zeer harde bezuinigingsmaatregelen moeten treffen om te voldoen aan de eisen voor de internationale noodlening van in totaal 219 miljard euro. Pogingen om de Griekse economie er weer bovenop te helpen zijn vooralsnog op niets uitgelopen.

Eind oktober moet Griekenland de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die de noodlening verschaffen, ervan zien te overtuigen dat het voldoende vooruitgang heeft geboekt, onder meer door aan te tonen dat de belastingen op orde zijn en er privatiseringen zijn doorgevoerd.

Motoragent komt om bij botsing in Beek

Een motoragent is zaterdagmiddag in Beek (gemeente Montferland) om het leven gekomen bij een ongeval. De 29-jarige politieman was met sirene en zwaailichten aan onderweg naar een verkeersongeval in 's Heerenberg en kwam op de Arnhemseweg in botsing met een auto. Twee andere mensen raakten gewond, meldt de politie.

De agent wilde op de Arnhemseweg de naar links voorgesorteerde auto inhalen, maar kwam ermee in botsing. Hij werd langdurig gereanimeerd, maar overleed desondanks ter plaatse.

De bestuurder van de auto, een 49-jarige vrouw uit Rozendaal, raakte gewond, evenals een andere vrouw die in de auto zat. Zij zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Twee ruimtevaartuigen op weg naar de maan

Twee Amerikaanse ruimtevaartuigen zijn zaterdag aan hun reis naar de maan begonnen. Het is de eerste missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die gericht is op onderzoek naar het binnenste van de maan en op de meting van de zwaartekracht op de maan. De reis moest vanwege harde wind meermalen worden uitgesteld.

NASA lanceerde de twee vaartuigen, met de afmeting van een wasmachine en de namen Grail-A en Grail-B, aan boord van een relatief kleine Delta II-raket om geld te besparen. Grail-A kwam als gepland anderhalf uur na de lancering los van de raket, na acht minuten gevolgd door Grail-B. Grail-A komt volgens de planning op oudejaarsavond aan op de maan en Grail-B op nieuwjaarsdag.

De missie, die 496 miljoen dollar kost, moet veel nieuwe informatie opleveren. De ruimtevaartuigen hebben apparatuur aan boord om 'het binnenste van de maan te onderzoeken en om de zwaartekracht honderd tot duizend keer beter dan tevoren in kaart te brengen', zei Ed Weiler van NASA.

"We zullen met de Grail meer over het binnenste van de maan te weten komen dan alle voorgaande missies naar de maan tezamen", aldus Weiler. Onderzoek naar de zwaartekracht op de maan zal onder meer helpen om landingsplaatsen in de toekomst beter vast te kunnen stellen. De zwaartekracht op de maan is namelijk niet overal hetzelfde.

NASA heeft geen plannen binnenkort astronauten naar de maan te sturen.


Twee ruimteveren op weg naar de maan (Foto: Novum)

Katusha ontkent komst Rebellin

Davide Rebellin zal volgend seizoen niet voor Katusha gaan rijden, zo meldt de Russische wielerploeg op haar eigen website. Hiermee wordt het bericht in L'Équipe dat de veertigjarige Italiaan voor het seizoen 2012 getekend zou hebben bij Katusha tegengesproken.

Rebellin staat momenteel onder contract bij Miche-Guerciotti. Voor deze kleine Italiaanse ploeg heeft hij dit seizoen de Tre Valli Varesine en de Trofeo Melinda gewonnen en enkele ereplaatsen behaald.

'Amy Winehouse stierf aan hartaanval'

Mitch Winehouse is ervan overtuigd dat zijn dochter is gestorven aan een hartaanval. In het lichaam van de zangeres, die eind juli op 27-jarige leeftijd overleed, werden geen verboden middelen aangetroffen. Wel werd alcohol gevonden.

Mitch denkt dat Amy een hartaanval kreeg omdat ze probeerde af te kicken van de alcohol. "Ze had eerder toevallen die werden veroorzaakt door een combinatie van haar overmatig drankgebruik en het feit dat ze daarna stopte met drinken", legde hij uit in de eerste aflevering van de nieuwe talkshow van Anderson Cooper, die maandag op de buis komt in de Verenigde Staten. "Met drank ging ze te ver en met afkicken ook."

Volgens Mitch ging het juist de goede kant op met Amy. "De perioden dat ze niet dronk, werden langer en de tijden dat ze wel dronk, korter." Hij stelt dat zijn dochter sinds december 2008 geen drugs meer gebruikte. "Als ze niet dronk, was ze de koning te rijk."

Begin oktober start een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van Amy Winehouse.

Kamervragen over blunders NFI

Het CDA en de PVV willen opheldering over de blunders die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de afgelopen jaren heeft gemaakt. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zaterdag erg geschrokken te zijn van het nieuws dat het NFI de afgelopen jaren zeventienhonderd kleine en grote fouten zou hebben gemaakt.

De Telegraaf berichtte zaterdag over het foutenfestijn op basis van 350 pagina's met foutenrapportages. De krant kreeg die in handen op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Bijna vierhonderd keer raakte dna-materiaal de afgelopen veertien jaar besmet met ander dna-materiaal. Het DNA-profiel van een moordenaar op een stoffelijk overschot van een slachtoffer kan vermengd raken met dat van een andere dader, een NFI-medewerker of een slachtoffer. Daardoor wordt het materiaal waardeloos.

Door de fouten kan het gebeuren dat een dader van wie het DNA-profiel bekend is niet wordt gematcht met DNA-materiaal dat bij een misdrijf hoort. Omgekeerd kan iemands dna aan een misdrijf worden gekoppeld, terwijl die persoon aantoonbaar onschuldig is.

Van Toorenburg stelde stelt zaterdag op Radio 1 het zorgelijk te vinden als DNA-materiaal inderdaad in zoveel situaties besmet, niet goed behandeld of kwijt zou zijn. "Ik vind het heel belangrijk dat wij op een goede manier kunnen vertrouwen op dna-materiaal. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat daar heel makkelijk fouten mee worden gemaakt."

Ook de PVV heeft vragen gesteld, meldt Lilian Helder op Twitter. "Er moet snel een einde aan die toestand komen." PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester laat weten te vinden dat Van Toorenburg terecht vragen stelt over de kwestie.

Het FNI relativeert de conclusies van De Telegraaf ondertussen. Volgens een woordvoerder gaat het bij die zeventienhonderd fouten lang niet altijd om echte fouten, maar is juist veelal sprake van afwijkingen. "Soms gaat het helaas om fouten, maar in de meeste gevallen gaat het om observaties."

De woordvoerder benadrukt verder dat alleen dna-onderzoek nooit genoeg is om iemand te veroordelen.

Driver: San Francisco racet naar koppositie

In zijn tweede week in de Nederlandse verkooptoptien heeft de actieracegame Driver: San Francisco voor de PlayStation 3 de eerste plaats veroverd. De tweede plaats wordt ingenomen door een nieuwkomer, het schietspel Resistance 3 voor de PlayStation 3. De Xbox 360-versie van Driver staat op de derde plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het horrorspel Dead Island, een andere nieuwe binnenkomer, neemt de vierde en vijfde plaats in. Uitgever Deep Silver ziet de game als zijn meest ambitieuze game sinds de oprichting in 2002. Volgens het vakblad Entertainment Business zijn in de Benelux veertigduizend exemplaren van het spel verkocht.

Vorige week werd de gehele top drie ingenomen door Deus Ex: Human Revolution. Deze week is Deus Ex op de zesde en zevende plaats te vinden voor PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie, die vorige week nog derde stond, is geheel uit de lijst verdwenen.

01. Driver: San Francisco (PlayStation 3)
02. Resistance 3 (PlayStation 3)
03. Driver: San Francisco (Xbox 360)
04. Dead Island (Xbox 360)
05. Dead Island (PlayStation 3)
06. Deus Ex: Human Revolution (PlayStation 3)
07. Deus Ex: Human Revolution (Xbox 360)
08. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
09. New Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
10. Warhammer 40k: Space Marine (Xbox 360)


Driver: San Francisco racet naar koppositie

[Bundesliga] Zevenklapper in München

Bayern München heeft SC Freiburg een enorm pak slaag gegeven. Der Rekordmeister won in eigen stadion met maar liefst 7-0. Mario Gómez was de grote man aan de zijde van Bayern. De Duitse spits scoorde vier keer.

Al na acht minuten wist Gómez zijn ploeg op voorsprong te zetten en dankzij twee doelpunten van Franck Ribéry werd er een ruststand van 3-0 bereikt. Tien minuten na rust stond de stand al op 5-0 na opnieuw twee treffers van Super Mario Gómez. Twintig minuten voor tijd mocht diezelfde Gómez vanaf elf meter aanleggen en ook dit buitenkansje liet hij niet onbenut. In de slotfase scoorde Nils Petersen, die Gómez een kwartier voor tijd afloste, de 7-0.

Vos pakt ritzege in Holland Ladies Tour

Marianne Vos heeft vandaag de voorlaatste etappe van de Holland Ladies Tour op haar naam geschreven. De renster van Nederland Bloeit bleef in Gerwen in de massasprint Kirsten Wild en Ina-Yoko Teutenberg voor. Door de zege verstevigt de Nederlandse haar leidende positie in het klassement.

In de slotfase van de wedstrijd probeerde Sandra de Vogel het, maar zij zag haar poging op acht kilometer van de meet stranden. Zo kon Vos in de massa sprint winnen en de leiding in het klassement te verstevigen. "Daar was het me niet direct om te doen. We hebben de wedstrijd als ploeg gecontroleerd om de ritzege binnen te halen. Dat is gelukt. Het is ook de laatste wedstrijd die ik rijd voor de WK in Kopenhagen. Dit was de laatste kans om mijn sprint te testen. Het geeft vertrouwen richting de WK," zei Vos.

Sijsling naar finale in Alphen aan den Rijn

Igor Sijsling heeft de finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De 24-jarige Amsterdammer toonde zich in de halve eindstrijd de meerdere van Marek Michalicka uit Tsjechië: 2-6, 7-6(4) en 6-3. Sijsling versloeg eerder in het toernooi nog Thiemo de Bakker.

Tegen Michalicka had Sijsling het in het begin lastig. De nummer 619 van de wereld brak de Nederlander in de eerste set twee keer. In het tweede bedrijf ging de strijd gelijk op, maar Sijsling trok in de tiebreak aan het langste eind. De Nederlander besliste het pleit in de laatste set met twee breaks.

Sijsling speelt zondag in de finale tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, die Augustin Gensse uit Frankrijk met 6-1 en 6-4 de baas was.

'Sneller steun voor Arabische democratieën'

Ministers van financiën uit de meest ontwikkelde landen ter wereld overleggen zaterdag in Marseille hoe de stroom van tientallen miljarden dollars aan hulpgeld voor het ondersteunen van democratische processen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kan worden versneld. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne zaterdag gezegd.

Ministers uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en rijke Arabische landen zullen zaterdag ook instemmen met het geven van een impuls aan de handel in de regio, zei Osborne. Hij deed zijn uitlatingen voorafgaand aan een overleg tussen de ministers van financiën en die van Egypte, Tunesië, Marokko en Jordanië, evenals met afgevaardigden van de Libische Overgangsraad.

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) is momenteel bezig de statuten te wijzigen zodat de bank zijn activiteiten naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten kan uitbreiden. Financiële leiders zullen 'proberen op de korte termijn vast wat geld naar de EBRD te krijgen' zodat de bank vooruitlopend op de geplande hervormingen aan de slag kan, aldus Osborne.

In combinatie met financiering door andere internationale ontwikkelingsbanken wordt verwacht dat de komende drie jaar 'tientallen miljarden dollars' kunnen worden geleend om de vijf landen te helpen die zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst.

Osborne zei ook dat sancties tegen Libië worden opgeheven, dat de Libische tegoeden worden vrijgegeven dat 'de olieproductie zo snel mogelijk weer op gang wordt gebracht'.

De bijeenkomst in Marseille volgt op de belofte die in mei werd gedaan om Egypte en Tunesië te helpen een democratie te installeren. Beide landen kregen eerder te maken met een volksopstand waarbij de autoritaire regimes uit het zadel werden gewipt. Ook afvaardigingen uit Libië, Marokko en Jordanië mochten aanschuiven als beloning voor en aanmoediging van hervormingen.


'Sneller steun voor Arabische democratieën' (Foto: Novum)

Nederlandse documentaire maakt kans op Oscar

Stand van de Sterren dingt mee naar de Oscar voor beste documentaire. Dat is te lezen op de website van de Nederlandse documentaire, die al verschillende prijzen won. De film werd geregisseerd door Leonard Retel Helmrich.

De inzending is gedaan met ondersteuning van de Amerikaanse kabelzender HBO, die de documentaire op 28 september uitzendt. HBO is internationaal bekend als producent van series als The Sopranos en Sex and the City.

Stand van de Sterren is het laatste deel van een drieluik, waarin de Indonesische familie Sjamsudin centraal staat. De gehele trilogie draait vanaf donderdag tot de uitzending op 28 september dagelijks in het Museum of Modern Art in New York.

De documentaire sleepte al verschillende prijzen in de wacht. Zo won de film een Kristallen Film en was het de grote winnaar bij de uitreiking van de Idfa Awards. Daarnaast kreeg Stand van de Sterren de World Cinema Special Jury Prize bij het Amerikaanse Sundance Festival.

Galimzyanov de snelste in Parijs-Brussel

Denis Galimzyanov heeft de 91e editie van de wielerklassieker Parijs-Brussel gewonnen. De 24-jarige Rus van Katusha bleek na 219,5 kilometer de snelste in de sprint van een verbrokkeld peloton. De Wit-Rus Yauheni Hutarovich van Française des Jeux finishte als tweede, voor de Franse AG2R-coureur Anthony Ravard. Stefan van Dijk was op de vierde plaats de beste Nederlander.

Op een kleine veertig kilometer van de streep kwam er een einde aan een vroege vluchtpoging van zes renners, waarna een spervuur aan demarrages volgde. Met nog zes kilometer te gaan wisten 21 renners zich af te scheiden, met daarbij onder meer de sprinters André Greipel, Romain Feillu en Borut Bozic.

Door de aanwezigheid van de rappe mannen liet de samenwerking in de kopgroep te wensen over. Het peloton achterhaalde de vluchters en Galimzyanov was vervolgens een maatje te groot in de massaspurt.

Stadslucht slechter door bomen

Een onderzoek in Amsterdam heeft uitgewezen dat bomen niet goed zijn voor de luchtkwaliteit in de stad. Doordat ze de wind tegenhouden blijven fijnstof en andere schadelijke uitlaatstoffen in de straten hangen.

Dit is gebleken uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam. Het onderzoek toont weliswaar aan dat bomen de schadelijke stoffen afvangen, maar dat het negatieve effect door de geringere winddoorvoer groter is.

Boomplant biedt dan ook geen uitkomst in een Amsterdamse straat zoals de Jan van Galenstraat, die als aanvoerroute naar het Foodcenter een van de meest vervuilde wegen van Nederland is. Door deze straat rijden twintigduizend auto's per dag, waarvan duizend vrachtauto's.

Het advies luidt dan ook om geen bomen meer te plaatsen langs drukke stadswegen. Voormalig VVD-wethouder Mark van der Horst wilde enkele jaren geleden verder gaan, door alle bomen in de stad te kappen: "Dan waait het lekker door en hebben we schonere lucht."

Vrachtwagen in de Jan van Galenstraat, Amsterdam 
Vrachtwagen in de Jan van Galenstraat, Amsterdam (foto: Google Maps)

Dyer wil in Formule 1 terugkeren

Chris Dyer overweegt zijn rentree in de Formule 1 te amken. De voormalig hoofdengineer van Ferrari werd door het Italiaanse team eerder dit jaar op een zijspoor gezet vanwege de tegenvallende resultaten. Hij werd overgeheveld naar de GT-afdeling, maar kon hier zijn draai niet vinden, waarna hij opstapte.

Dyer moet nog even op zijn terugkeer wachten, maar wordt nu al weer gelinkt aan Mercedes Grand Prix. "Er werd mij een positie aangeboden die voor mij niet interessant was, dus hiervoor heb ik bedankt," zei Dyer in La Gazetto dello Sport over het GT-aanbod van Ferrari. "Ik woon nog steeds in Spezzano, nabij Maranello. Momenteel mag ik nog niet voor andere teams werken en Italië is mijn thuis geworden. Ik woon hier nu tien jaar."

Dyer ook in op het aanbod van onder meer Mercedes GP. "Ik heb vele biedingen gehad, maar op dit moment wil ik niet over de toekomst praten." De Australiër vertelde ook over de race in Abu Dhabi die Fernando Alonso de titel kostte en hem de kop bij Ferrari. "Ik heb denk ik in andere races slechtere besluiten genomen. Ik heb het moeilijk gehad, maar zo gaan de zaken in de Formule 1."

Voetbalvandalisme neemt verder af

Het voetbalvandalisme is afgelopen seizoen verder teruggedrongen. Zo werden afgelopen seizoen minder incidenten geregistreerd en minder stadionverboden opgelegd. Dat meldt het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme in het jaaroverzicht.

Het aantal geregistreerde momenten bedroeg afgelopen seizoen 653. Het seizoen daarvoor waren dat er nog 669 en in het seizoen 2008/2009 werden nog 689 incidenten gemeld.

Vooral de afname en mishandelingen en vechtpartijen noemt het informatiepunt een positieve ontwikkeling. Zo was er afgelopen seizoen sprake van 34 mishandelingen, tegenover 45 in het seizoen daarvoor.

Het lik-op-stukbeleid lijkt te werken, aldus het informatiepunt. Er werden meer geldboetes opgelegd. Uiteindelijk verschenen van de 652 aangehouden verdachten 149 personen voor een rechter.

De meeste verdachten zijn niet eerder vanwege voetbalgerelateerde zaken met politie en justitie in aanraking geweest. De meeste arrestaties zijn voor openlijke geweldpleging. Het aantal stadionverboden daalde naar 420, tegenover 655 in het seizoen 2009/2010 en 761 in het seizoen daarvoor.

De politie-inzet bij betaald voetbal daalde voorts met elf procent fors naar in totaal 294.161 uren. Dat kwam onder meer doordat dit seizoen niet zoveel wedstrijden zijn afgelast die later werden ingehaald, waardoor een dubbele inzet moest worden gepland.

De cijfers voor het afgelopen seizoen vallen deels overigens ook lager uit doordat er minder wedstrijden zijn geweest in met name de Jupiler League door het wegvallen van twee clubs.

Het CIV stelt daarbij dat de veiligheid in en om voetbalstadions weliswaar is verbeterd, maar politie en justitie hebben nog te weinig grip op de verplaatsing en vermenging van voetbalvandalisme met andere gebeurtenissen. "Nieuwe groepen sensatiezoekende jongeren, zichzelf hooligans noemend, zijn veelal nog onvolledig en te versnipperd in beeld bij politie en justitie."

Onderzoek naar dode baby Veldhoven

Een jongetje van 1 jaar is zaterdag in Veldhoven vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie wil niet zeggen of het om een familiedrama gaat.

De moeder was vanuit een woning met het zwaargewonde kind op haar arm een nabijgelegen meubelwinkel aan de Dorpsstraat ingegaan. Daar werden de hulpdiensten gebeld. Pogingen om het jongetje te reanimeren, mochten niet meer baten.

Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht, meldt een politiewoordvoerder. De melding over het zwaargewonde kind kwam later in de ochtend binnen. Wat precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Kirby helpt bomen te verslaan

Videogames zijn niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens leerzaam! Wat doe je bijvoorbeeld als je ergens een boze boom tegenkomt die je in je eentje niet kunt verslaan? Zie het in de onderstaande reclame.

In Kirby Mass Attack wordt de schattige Kirby betoverd en opgedeeld in tien kleinere exemplaren. Om de vloek te verbreken moet je het opnemen tegen de heks die hier verantwoordelijk voor is. In je eentje gaat dit echter niet lukken, dus moeten de tien Kirbies samenwerken. In een level begin je in je eentje en door het eten van genoeg fruit komt er steeds een Kirby bij. Het eten van fruit is belangrijk want voor sommige obstakels en vijanden heb je een minimaal aantal Kirbies nodig. Kirby Mass Attack verschijnt 28 oktober voor Nintendo DS.

Atlete Hak beëindigt seizoen

Atlete Yvonne Hak heeft noodgedwongen een punt achter haar seizoen moeten zetten. De Nederlandse 800 meter specialist kampt met irritatie aan haar achillespees.

Het lijkt er op dat Hak al langere tijd last had van de blessure. Ze kon vorige week bij de WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu geen indruk maken. Daar strandde de nummer twee van het vorige Europees kampioenschap al in de series.

Overtoom: "Duel met Ajax perfect meetmoment"

Heracles Almelo gaat vanavond proberen voor het eerst in 46 jaar weer eens van Ajax te winnen. Willie Overtoom, spelmaker van de ploeg uit Almelo, blikte in een interview met Voetbal International vooruit op het naderende treffen met de Amsterdammers.

"Ik ga ervan uit dat het een wedstrijd wordt tussen twee ploegen die willen én durven te voetballen," aldus Overtoom. "Wij gaan ons niet aanpassen aan Ajax, ook al zijn ze kampioen. Maar ik verwacht ook dat Ajax geen veranderingen zal doorvoeren omdat ze uit naar Heracles moeten. Daarom wordt het voor ons een perfect meetmoment."

Vorig jaar kenden de Heraclieden een prima eerste helft, maar gingen uiteindelijk met 1-4 ten onder. Overtoom redde de eer voor Heracles Almelo door te scoren. "In de tweede helft bleek dat Ajax een maatje te groot was. Het wordt in ieder geval wel tijd voor een goed resultaat. Sinds de promotie heeft Heracles zes keer tegen Ajax gespeeld en zes keer verloren."

Overtoom zal waarschijnlijk een zware avond krijgen. Zijn directe tegenstander is namelijk Theo Janssen, die FC Twente afgelopen zomer verruilde voor Ajax. "Hij staat eigenlijk symbool voor het middenveld van Ajax; aanvallend en qua creativiteit heel sterk. Daarom moet ik zorgen dat hij achter mij aan gaat lopen," besloot de strijdlustige middenvelder.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisterenavond stond de vijfde speelronde van de Jupiler League op het programma. Een overzicht van deze speelronde werd eerder vanochtend al gepubliceerd. Hieronder vind je per gespeelde wedstrijd een korte samenvatting.

FC Emmen - Willem II

FC Dordrecht - MVV Maastricht

Telstar - Almere City FC

AGOVV - FC Eindhoven

Sparta Rotterdam - FC Oss

Go Ahead Eagles - SC Veendam

Fortuna Sittard - FC Den Bosch

Acute rugproblemen voor A. Kruiswijk

Arnold Kruiswijk moet de Derby van het Noorden mogelijk aan zich voorbij laten gaan. De verdediger van sc Heerenveen kampt namelijk met acute rugproblemen en kan zeer waarschijnlijk niet in actie komen.

Mocht Kruiswijk inderdaad afhaken, dan wordt hij vervangen door Jeffrey Gouweleew. De geboren Heemskerker speelde dit seizoen nog geen officiële wedstrijd voor de Friese formatie.

Voor trainer Ron Jans wordt het samenstellen van een verdediging steeds lastiger. Ramon Zomer en Doke Schmidt zitten een schorsing uit en Milan Kopic is geblesseerd.

Raket ingeslagen bij Nederlands kamp Kunduz

In de buurt van het Nederlandse kamp van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is vrijdagavond een raket afgevuurd en ingeslagen. Er is geen sprake van Nederlandse gewonden of materiële schade.

Dat heeft het Ministerie van Defensie zaterdag gemeld. Het is 'niet gebruikelijk dat kamp Kunduz doelwit is van raketaanvallen', aldus het ministerie.

Op de internationale basis in Kunduz zijn zo’n 350 Nederlanders werkzaam voor de politietrainingsmissie.

[F1] Uitslag kwalificatie Italië

Sebastian Vettel heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Italië. De regerend wereldkampioen stuurde zijn Red Bull op Monza naar een tijd van 1.22,275 en was hiermee een halve seconde sneller dan de McLarens van Lewis Hamilton en Jenson Button.

Het eerste deel van de kwalificatie kende geen verrassingen, want Jaime Alguersuari en de coureurs van Team Lotus, Virgin en HRT konden al weer uit gaan stappen. In Q2 was het Pastor Maldonado die bij het uitkomen van de Parabolica spinde en aan de binnenzijde van de baan de vangrail raakte. Hij kon daarna verder rijden naar de pits voor een nieuwe voorvleugel. De sessie bleek het eindstation te zijn voor de Force India's, de Saubers, de Williamsen en de Toro Rosso van Sébastien Buemi.

Bruno Senna wist zich ten kosten van Paul di Resta verrassend wel te plaatsen voor het laatste deel van de kwalificatie, maar zette daarin geen tijd neer. Vettel opende het bal in Q3 met een tijd van 1.22,613 een tijd waar de concurrenten zich in eerste instantie op stuk beten. Alleen Hamilton kon nog met een ultieme aanval komen, maar hij verremde zich, waardoor hij op plaats twee bleef steken, voor Button en Fernando Alonso. Vettel liet nog even zien dat er met hem niet te spotten valt, want hij perste er nog een 1.22,275 uit.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:24.002 1:22.914 1:22.275 15
2 Lewis Hamilton McLaren 1:23.976 1:23.172 1:22.725 16
3 Jenson Button McLaren 1:24.013 1:23.031 1:22.777 17
4 Fernando Alonso Ferrari 1:24.134 1:23.342 1:22.841 18
5 Mark Webber Red Bull 1:24.148 1:23.387 1:22.972 14
6 Felipe Massa Ferrari 1:24.523 1:23.681 1:23.188 17
7 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:24.486 1:23.741 1:23.530 19
8 Michael Schumacher Mercedes 1:25.108 1:23.671 1:23.777 13
9 Nico Rosberg Mercedes 1:24.550 1:23.335 1:24.477 17
10 Bruno Senna Lotus Renault 1:24.914 1:24.157 geen tijd 20
11 Paul di Resta Force India 1:24.574 1:24.163   15
12 Adrian Sutil Force India 1:24.595 1:24.209   18
13 Rubens Barrichello Williams 1:24.975 1:24.648   19
14 Pastor Maldonado Williams 1:24.798 1:24.726   16
15 Sergio Perez Sauber 1:25.113 1:24.845   17
16 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:25.164 1:24.932   18
17 Kamui Kobayashi Sauber 1:24.879 1:25.065   16
18 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:25.334     11
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:26.647     12
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:27.184     13
21 Timo Glock Virgin 1:27.591     9
22 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:27.609     11
23 Daniel Ricciardo HRT 1:28.054     12
24 Vitantonio Liuzzi HRT 1:28.231     11

Dead Island krijgt eind deze maand eerste DLC

Dead Island, de zombiegame op een eiland die vorige week is verschenen, zal eind deze maand al zijn eerste DLC ontvangen. Bloodbath Arena zal vier nieuwe maps vol zombies toevoegen aan de game.

Bloothbath Arena werd in eerste instantie aangekondigd als een pre-order bonus maar zal voor tien dollar, en waarschijnlijk ongeveer dezelfde hoeveelheid aan euro's, ook gewoon te koop zijn. XP en geld wat op de DLC maps verdiend wordt zal gebruikt kunnen worden in de basisgame.

Dead Island speelt zich af in de open wereld van een tropisch eiland waar achter elke hoek hele meutes rottende zombies je opwachten als je op pad gaat om allerlei spannende missies in het vakantieoord uit te voeren. Vuurwapens en munitie zijn er amper en je moet het zien te redden met voorwerpen die je tegenkomt en die je als wapen kunt gebruiken om jezelf te verdedigen en de hordes zombies van je af te houden in man-tegen-zombie gevechten. Je kunt allerlei voorwerpen vinden die je later kunt gebruiken om je geïmproviseerde wapens in vernietigingswapens te veranderen.

Dead Island is te koop voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3. Naast kopen kun je de game natuurlijk ook op FOK!games winnen!

Dead Island

YoWes kopen huis in Hilversum

Wesley en Yolanthe hebben een nieuw onderkomen op de kop getikt in Hilversum. De twee hebben hun grachtenpand aan de Bloemgracht in Amsterdam ondertussen te koop gezet voor ongeveer twee miljoen euro, meldt de website Bekendeburen.nl.

Het nieuwe optrekje in Hilversum heeft vijf kamers, waaronder vier slaapkamers en twee badkamers, en heeft een oppervlakte van 157 vierkante meter. Ook beschikt het koppel over een tuin van 84 vierkante meter. Het is niet bekend wat ze voor het huis betaalden. De vraagprijs was 459.000 euro.

Het huis in Amsterdam zou te koop staan omdat de voetballer en de presentatrice zelden in de stad zijn. De twee wonen in Milaan, waar Wesley voetbalt bij Inter Milan.

Jermaine onthult ontsnappingsplan Michael Jackson

De familie van Michael Jackson had een ontsnappingsplan voor hem klaarliggen voor het geval hij zou zijn veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige. Dat heeft Michaels 56-jarige broer Jermaine onthuld aan het Britse dagblad The Times.

De King of Pop zou naar Bahrein worden gevlogen met een privévliegtuig als hij schuldig werd bevonden. Het golfstaatje heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten. Michael, die een 13-jarige jongen in 2003 meerdere keren zou hebben misbruikt op zijn landgoed Neverland, werd in 2005 vrijgesproken.

Michael wist volgens Jermaine niets van het plan, maar zou er meteen mee ingestemd hebben. "Waarom zou hij naar de gevangenis gaan voor iets wat hij niet had gedaan?"

De zanger overleed in 2009 op 50-jarige leeftijd aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. De rechtszaak tegen zijn voormalige lijfarts Conrad Murray, die wordt verdacht van dood door schuld, is afgelopen week van start gaan. De zaak duurt vermoedelijk vier tot zes weken.

Tennister Van der Meet strandt in halve finale Alphen

Angelique van der Meet is uitgeschakeld in het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn. De Zeeuwse tennisster was in de halve finale niet opgewassen tegen Katarzyna Piter. De Poolse versloeg Van der Meet met 6-1 en 6-2.

Van der Meet, die verrassend de halve eindstrijd had bereikt, worstelde de hele wedstrijd met haar service. Zowel in de eerste als tweede set moest ze haar opslag twee keer inleveren.. De Nederlandse kreeg zelf geen enkele breakkans op de service van Piter.

De Poolse neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen de Française Séverine Beltrame en Stephanie Vogt uit Liechtenstein.

Sharia4Belgium start rechtbank voor familiekwesties

De radicale moslimgroepering Sharia4Belgium heeft in Antwerpen een rechtbank geopend, die volgens de islamitische rechtsspraak huwelijksgeschillen en erfeniskwesties moet gaan behandelen. De Antwerpse diversiteitswethouder keurt het initiatief niet af.

De rechtbank gaat opereren onder de naam Centrum voor Islamitische Diensten, in het district Borgerhout. Het zal naar eigen zeggen 'alle gevallen van echtscheiding, nietigheid van het huwelijk, verzoening of echtelijke geschillen in overeenstemming met de sharia van Allah behandelen en een certificaat overhandigen waar nodig'.

De Antwerpse wethouder voor diversiteitszaken Monica De Coninck vindt het goed dat religieuze instanties in de eigen gemeenschap bemiddelen, maar zegt er wel bij dat dit 'beter niet door fundamentalisten' zou moeten gebeuren. De rechtbank mag volgens haar onder geen beding straffen uitspreken.

Volgens het Vlaams Belang moet het rechtscentrum onmiddellijk dicht omdat de staat volgens de partij een monopolie op geschillenbeslechting heeft. Bovendien zou het een nieuwe stap zijn in de 'islamisering van Antwerpen'. Ook vindt het Vlaams Belang dat De Coninck zich moet bijscholen over de sharia, omdat vrouwen daarmee worden achtergesteld. Zo zouden mannen bijvoorbeeld het dubbele erven als vrouwen.


RTL Nieuws-item over de zusterorganisatie Sharia4Holland

'Tyton staat voor debuut bij PSV'

PSV begint het duel tegen VVV-Venlo, dat morgenmiddag op het programma staat, mogelijk met Przemyslaw Tyton in de basis. De Poolse sluitpost krijgt hiermee de voorkeur boven Andreas Isaksson, die sinds de komst van keeper van Roda JC zijn basisplaats behield.

Tyton werd in de afgelopen transferperiode overgenomen van Roda JC, maar kreeg tot op heden nog geen basisplaats toebedeeld. Nu lijkt zijn debuut in de basis van PSV, afgaande op de laatste training, toch aanstaande te zijn. Isaksson heeft bij PSV een aflopend contract en kreeg eerder al te horen dat deze verbintenis niet verlengd zou worden.

Libische strijders weg uit Bani Walid

De strijders van de nieuwe machthebbers in Libië hebben zich zaterdag teruggetrokken uit Bani Walid, de stad die in handen is van de Gadhafi-getrouwen. Vrijdag waren de strijders de stad nog binnengedrongen.

Een verslaggever van persbureau Reuters zag tientallen wagens wegrijden uit de stad. Meerdere strijders zeiden dat ze zich teruggetrokken hebben omdat er NAVO-luchtaanvallen in aantocht zouden zijn. Maar het bondgenootschap had eerder ontkend dat het de woestijnstad zou bombarderen.

Ruiz: "Jol verwacht veel van mij bij Fulham"

Fulham-trainer Martin Jol heeft volgens Bryan Ruiz hoge verwachtingen van de Costa Ricaan, die FC Twente verliet voor de Engelse club.

Fulham staat na drie wedstrijden op een teleurstellende zestiende plek met één punt. De ploeg van Jol krijgt morgen Blackburn Rovers op bezoek. Ruiz kan mogelijk direct zijn debuut maken voor de Londense club. De voormalig aanvaller van FC Twente wil laten zien dat hij in Engeland past.

"Ik wil slagen op dit niveau", zei Ruiz tegen Engelse media. "Martin Jol kent mij goed vanuit zijn tijd bij Ajax en hij verwacht veel van me. Hij wil met Fulham graag combinatievoetbal spelen dat een mix is van de Engelse en de Nederlandse school. Dat moet voor mij wel goed kunnen uitpakken."

"Dit is een nieuwe uitdaging voor me. Ik ben me er heel goed van bewust wat er van me wordt gevraagd in het Engels voetbal", besluit de Costa Ricaan, die op 27 augustus zijn laatste duel speelde voor Twente. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt wist Fulham Ruiz te strikken.

Vink haakt geblesseerd af voor derby

Ook scheidsrechters kunnen geblesseerd raken. Pieter Vink heeft zich moeten afmelden voor de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Groningen, die morgenmiddag wordt gespeeld.

Vink liep gisteren, tijdens de training, een blessure aan zijn knie op. Hij heeft een overbelaste of geïrriteerde pees aan zijn knieholte, waardoor hij zich moest afmelden.

De arbiter twijfelde nog over de wedstrijd, maar hakte toch de knoop door om niet op het veld te verschijnen. "Ik had eventueel wel kunnen fluiten, maar ik wil alleen topfit het veld in. Dat verdienen de spelers. Volgende week ben ik weer paraat."

Reinold Wiedemeijer neemt nu de taak van Vink over om de Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen te leiden.

Vrouw Samir A. spreekt in DWDD

Abida, de vrouw van de gedetineerde radicale moslim Samir A., heeft vrijdag een interview gegeven in De Wereld Draait Door. Zij sprak openhartig met VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk over de slechte situatie waarin haar man zou zitten.

Ook zei ze het onterecht te vinden dat Samir A. veroordeeld is. Vrijdag werd Samir A. plotseling overgeplaatst van de terroristenafdeling (TA) in Vught naar de TA De Schie in Rotterdam.

Abida noemt in een interview met de Volkskrant de situatie voor haar man 'ondraaglijk'. Samir A. komt in 2013 vrij. Mohammed Bouyeri, die levenslang heeft wegens de moord op Theo van Gogh, gaat daar volgens haar 'psychisch aan kapot'.

"Samir kon hem horen. Hij schreeuwt en praat tegen zichzelf. Nu zullen de meeste Nederlanders denken: laat maar lekker wegkwijnen dat monster. Maar ondanks zijn daad is hij nog steeds een mens. Ik geloof niet meer in het Nederlandse respect voor mensenrechten", zegt Abida.


Vrouw Samir A. spreekt in DWDD

Activisten willen vrijlating reuzenkrokodil

Dierenactivisten eisen dat de reuzenkrokodil die onlangs is gevangen in de Filipijnen wordt vrijgelaten. De burgemeester van de plaats waar het dier is gevangen weigert dat echter. Volgens Edwin Cox Elorde vormt de krokodil een bedreiging voor de inwoners. Zij zijn afhankelijk van de visserij en zouden kunnen worden aangevallen door de krokodil.

Het ruim 6 meter lange dier, dat de naam Lolong heeft gekregen, is mogelijk de grootste zoutwaterkrokodil die ooit is gevangen. Volgens de dierenactivisten zal Lolong in gevangenschap abnormaal en destructief gedrag ontwikkelen en kan hij een gevaar zijn voor de verzorgers en mensen die Lolong bezoeken.

Lolong is ondergebracht in een bassin in de plaats Bunawan en wordt dagelijks door horden mensen bezocht. Soms wordt het dier met stenen bekogeld om hem tot bewegen te prikkelen. Het is de bedoeling dat Lolong de grootste attractie van een toekomstig park voor ecotoerisme wordt. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.

Vrijdag werd bekend dat Lolong sinds zijn gevangenneming nog geen hap heeft gegeten. Vermoed wordt dat het dier aan stress lijdt. Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Ook in het wild eten ze niet iedere dag. Een reus als Lolong kan het misschien wel zes maanden zonder eten stellen, aldus een medewerker van natuurbeheer.


Activisten willen vrijlating reuzenkrokodil (Foto: Novum)

'Ouders weten hoe Robert M. hun kind misbruikte'

Alle ouders van de 87 kinderen die door Robert M. werden misbruikt, weten nu wat hij met hun kind gedaan heeft. Dat meldt Het Parool zaterdag. De ouders worden bijgestaan door 77 familierechercheurs van de politie. Dergelijke rechercheurs dienen als tussenpersoon voor de getroffen families en het onderzoeksteam.

De krant meldt dat niet alle ouders precies willen weten wat er met hun kind gebeurd is. De ouders is psychische begeleiding aangeboden. Datzelfde geldt voor de familierechercheurs. "Dit laat niemand koud", licht Theo Vermeulen, teamleider van de rechercheurs toe.

De berichtgeving van Het Parool komt enkele dagen voor de derde pro-formazitting in de zaak. Robert M. staat aanstaande woensdag weer voor de rechter. Voor die datum moeten ook een kinderpsycholoog, -arts, en -psychiater hebben gerapporteerd over de effecten op de kinderen en hun ouders.

In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden. Robert M. en zijn echtgenoot, medeverdachte Richard van O., zitten dan een jaar vast.

De Letse M. heeft bekend 87 jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt, zowel bij hem thuis als op de oppasadressen en crèches waar hij werkte. M. wordt sinds begin augustus zeven weken lang geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Vrijwilligers stromen toe voor strijd om Bani Walid

Vrijwilligers uit heel Libië hebben zich zaterdag gemeld voor de strijd om een van de laatste bolwerken van Moammar Gadhafi. Ze verzamelen zich in het dorpje Wishtata op zo'n veertig kilometer afstand van Bani Walid.

De opstandelingen hadden de Gadhafi-aanhangers in de stad tot zaterdag de tijd gegeven zich over te geven en zo verder bloedvergieten te vermijden. Volgens de rebellen hebben de Gadhafi-getrouwen de aanval vrijdag echter uitgelokt door hen vanuit de stad te beschieten met raketten en mortieren. Vrijdagnacht is er niet gevochten in Bani Walid, zei een woordvoerder van de opstandelingen, Abu Seif Ghneya. Volgens hem zullen de rebellen zaterdag proberen op te trekken naar het centrum van de stad.

De Nigerese autoriteiten meldden dat vrijdagavond vier hoge Libische militaire leiders in Niger zijn aangekomen. Het zou gaan om het chef-staf van de luchtmacht, zijn piloot en de leiders van twee militaire regimenten.

Van Gadhafi ontbreekt nog ieder spoor. Politieorganisatie Interpol heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen hem, zijn zoon Seif al-Islam en het vroegere hoofd van de Libische militaire inlichtingendienst, Abdullah al-Senoussi. Interpol voldoet hiermee aan een verzoek van het Internationale Strafhof in Den Haag, dat de drie wil berechten op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid. Er zijn berichten dat Seif al-Islam zich in Bani Walid bevindt.


Vrijwilligers stromen toe voor strijd om Bani Walid (Foto: Novum)

Israël: aanval ambassade Caïro slecht voor relatie

De aanval op de Israëlische ambassade in Egypte is 'slecht voor de vreedzame banden' tussen beide landen. Dat heeft een hoge Israëlische functionaris zaterdag gezegd.

De ambassade in Caïro werd vrijdag bestormd door een boze menigte. Egypte heeft de politie in staat van paraatheid gebracht. Bij confrontaties tussen de politie en betogers zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt, meldde het Egyptische staatspersbureau MENA. Ook zouden drie mensen zijn overleden.

De ambassadeur van Israël, zijn gezin en ongeveer tachtig medewerkers zijn Egypte ontvlucht. Demonstranten verschaften zich vrijdag toegang tot de ambassade en gooiden documenten uit het raam. Buiten het pand stonden nog honderden demonstranten.

De Egyptische politie hield zich in eerste instantie afzijdig toen een mensenmassa de veiligheidsmuur rond de ambassade sloopte. De muur werd recentelijk rond de ambassade opgetrokken om het gebouw beter te beschermen. Ongeveer dertig demonstranten bestormden het gebouw en begonnen ambassadedocumenten naar beneden te gooien.

Pas na enkele uren grepen de politie en het leger in. Daarbij werd traangas ingezet en in de lucht geschoten om de menigte uiteen te jagen. Inmiddels stonden er duizenden jongeren bij de ambassade. Er werden politiewagens en bomen in brand gestoken. Pas in de vroege ochtend keerde de rust terug.

De belaging van de ambassade begon tijdens een grote demonstratie tegen de militaire machthebbers in Egypte. Zij vinden dat de regerende Opperste Militaire Raad onder veldmaarschalk Hussein Tantawi te weinig haast maakt met hervormingen en te dicht bij de in februari verjaagde president Hosni Mubarak staat.

Sinds de val van Mubarak verslechtert de relatie tussen Israël en Egypte in rap tempo. De spanningen namen verder toe sinds Israël vorige maand per abuis vlak bij de grens vijf Egyptische politieagenten doodde.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Sinds de val van Mubarak gaan in Egypte steeds meer stemmen op om het pact op te zeggen, dat nooit veel steun heeft gehad onder de Egyptische bevolking.


Israël: aanval ambassade Caïro slecht voor relatie (Foto: Novum)

Vlamingen krijgen veel meer boetes dan Walen

Vlamingen betalen meer dan twee keer zo veel verkeersboetes als Walen. In 2009 heeft de Belgische politie voor 210 miljoen euro aan boetes geïnd. Daarvan was 144 miljoen afkomstig van overtredingen in Vlaanderen. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft dat zaterdag gemeld.

Senator Bert Anciaux, een Vlaamse socialist, noemt het verschil niet te verantwoorden. Volgens hem blijkt eruit dat de kans om in Vlaanderen betrapt te worden op een verkeersovertreding veel groter is dan Wallonië."België is nog altijd één juridische ruimte. Dit is niet correct."

De Belgische staatssecretaris Etienne Schouppe (Mobiliteit) geeft toe dat er in Wallonië meer aandacht nodig is voor verkeersveiligheid. In Vlaanderen met 6,1 miljoen inwoners vallen op dit moment evenveel verkeersslachtoffers als in Wallonië met 3,5 miljoen, zegt hij Het Nieuwsblad.

Vlamingen krijgen veel meer boetes dan Walen
Vlamingen krijgen veel meer boetes dan Walen (Foto: ANP)

[WK Rugby] Overzicht tweede speeldag

Afgelopen nacht en vanochtend is dag twee van het wereldkampioenschap rugby in Nieuw-Zeeland afgewerkt. Maar liefst vier wedstrijden stonden op het programma. Van de grote rugbylanden kwamen Frankrijk, Engeland en Argentinië in actie. Hieronder korte impressies van de wedstrijden, links naar de samenvattingen en de huidige stand.

(Poule A) Frankrijk-Japan 47-21
De wedstrijd begon met Frankrijk als torenhoog favoriet en meteen lieten zij zien waarom. Frankrijk vloog uit de startblokken en na dertig minuten stonden zij met 20-3 voor. Daarna werd het spel van Frankrijk slordig en Japan maakte daar fantastisch gebruik van. Na een uur spelen had Japan de achterstand teruggebracht tot 25-21. Frankrijk bleef fouten maken en de druk van Japan was enorm. Dertien minuten voor tijd kreeg Frankrijk een penalty die door Yachvili werd verzilverd. Hiermee was de concentratie bij Frankrijk terug en ze lieten Japan kansloos. Met drie tries en twee conversions in de laatste tien minuten liep Frankrijk uit naar 47-21.
Samenvatting Frankrijk-Japan.

Frankrijk:
Tries: Pierre, Nallet, Trinh Duc, Clerc, Pape, Parra
Conversions: Yachvili(4)
Penalties: Yachvili(3)
Drop goals: -

Japan:
Tries: Arlidge(2)
Conversions: Arlidge
Penalties: Arlidge(3)
Drop goals: -

(Poule B) Schotland-Roemenië 34-24
Schotland werd bijna verrast door een sterk en goed spelend Roemenië. Twaalf minuten voor tijd stond Roemenië nog met drie punten voor toen de coach van Roemenië besloot om captain, en man of the match, Marius Tincu te vervangen. Achteraf gezien een slechte zet: Schotland schakelde een tandje bij en verzilverde een penalty waardoor de stand gelijk werd. In de volgende tien minuten scoorde Simon Danielli twee tries maar bij Chris Paterson stond het vizier niet meer op scherp. Hij mist beide conversions.
Samenvatting Schotland-Roemenië.

Schotland:
Tries: Blair, Ansbro, Danielli(2)
Conversions: Paterson
Penalties: Paterson(4)
Drop goals: -

Roemenië:
Tries: Lazar, Carpo
Conversions: Dimofte
Penalties: Dumbrava(2), Dimofte(2)
Drop goals: -

(Poule B) Argentinië-Engeland 9-13

De eerste topper van het toernooi ging tussen Engeland en Argentinië. Engeland is verliezend finalist van het WK2007 en Argentinië is de nummer drie van datzelfde toernooi. Op voorhand werd dus veel van de wedstrijd verwacht. Met deze hooggespannen verwachtingen viel de eerste helft tegen. Geen van beide landen kon echt een vuist maken en de ander hun wil opleggen. Dit resulteerde in een hoop penalties waarvan de meeste werden gemist. Engelsman Dan Cole had de dubieuze eer om de allereerste gele kaart van het toernooi in ontvangst te nemen. Ruststand 6-3. Na de rust verzilverde Argentinië nog een penalty waardoor zij uitliepen tot 9-3 maar Engeland kwam eindelijk terug via een try van Ben Youngs in de 67e minuut. Johnny Wilkenson was succesvol met de conversion waardoor Engeland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong wist te komen: 9-10. Een penalty, genomen door Johnny Wilkenson, bepaalde de eindstand op 9-13.
Samenvatting Argentinië-Engeland.

Argentinië:
Tries: -
Conversions: -
Penalties: Rodrígues(2), Contepomi
Drop goals: -

Engeland:
Tries: Youngs
Conversions: Wilkenson
Penalties: Wilkenson(2)
Drop goals: -

(Poule D) Fiji-Namibië 49-25
Namibië begon sterk aan de wedstrijd en kwam zelfs twee keer op voorsprong tegen de veel sterkere Fiji. Na 15 minuten gooide Fiji alle schroom van zich af en begon beter te spelen. Met rechter vleugelspeler Goneva had Fiji een try machine in huis. Tot vier keer toe wist Goneva de try line te passeren waarmee hij met 20 punten een groot aandeel had in de eindoverwinning. Aan de andere kant had Namibië, in Theuns Kotze, een fly half die met zijn schoen voor de meeste punten zorgde. Opmerkelijk was dat hij drie drop goals wist te scoren in slechts vier minuten.
Samenvatting Fiji-Namibië.

Fiji:
Tries: Goneva(4), Nakarawa, Nalaga
Conversions: Bai(5)
Penalties: Bai(3)
Drop goals: -

Namibië:
Tries: Koll, Botha
Conversions: -
Penalties: Kotze(2)
Drop goals: Kotze(3)

Stand Poule A:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 41 10 6 1 1 5
2. Frankrijk 1 1 0 0 47 21 6 2 1 5
3. Canada 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Japan 1 0 0 1 21 47 2 6 0 0
5. Tonga 1 0 0 1 10 41 1 6 0 0

Stand Poule B:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Schotland 1 1 0 0 34 24 4 2 1 5
2. Engeland 1 1 0 0 13 9 1 0 0 4
3. Georgië 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Argentinië 1 0 0 1 9 13 0 1 1 1
5. Roemenië 1 0 0 1 24 34 2 4 0 0

Stand Poule D:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Fiji 1 1 0 0 49 25 6 2 1 5
2. Samoa 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
3. Zuid-Afrika 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Wales 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Namibië 1 0 0 1 25 49 2 6 0 0

'Ict overheid langs afgrond door Diginotar-hack'

De computers van de rijksoverheid zijn vorige week net niet onderuitgegaan nadat de beveiligingscertificaten van Diginotar gehackt bleken. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. Softwaregigant Microsoft houdt op verzoek van de Nederlandse overheid een beveiligingsupdate voor Nederlandse computers tegen. Dinsdag volgt die alsnog.

Het probleem schuilt hem er volgens de krant in dat de overheid beveiligingscertificaten van Diginotar niet alleen gebruikt bij diensten voor de burger, zoals DigiD, maar ook in de onderlinge communicatie tussen overheidsdiensten. Als die niet meer met elkaar kunnen communiceren, kan de hele overheids-ict onderuitgaan.

Op verzoek van de Nederlandse overheid houdt de Amerikaanse softwaregigant Microsoft, de fabrikant van Windows, een beveiligingsupdate tegen voor Nederlandse computers. Die update, die nu gepland staat voor dinsdag, maakt alle nog uitstaande Diginotar-certificaten ongeldig.

Problemen die daardoor zouden kunnen ontstaan is dat de Belastingdienst geen belasting kan innen, uitkeringen niet kunnen worden uitbetaald en dat het ministerie van Financiën geen geld meer naar andere ministeries kan overmaken. Ook uitkeringsinstantie UWV en de douane kunnen worden getroffen.

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat Vasco, het moederbedrijf van Diginotar, slechts onder grote druk van de overheid toestemming gaf om het operationeel beheer van Diginotar over te dragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Pas daarna kon minister Donner vorige week vrijdag in een nachtelijke persconferentie melden dat het bedrijf volledig meewerkte.

De Tweede Kamer houdt volgende week een hoorzitting over de hack bij het internetbeveiligingsbedrijf Diginotar en de beveiliging van overheidswebsites. Het debat daarover zou dan in de week na Prinsjesdag plaatsvinden.

Vorige week werd bekend dat vermoedelijk Iraanse hackers bij het Beverwijkse bedrijf Diginotar hebben ingebroken. De onderneming gaf veiligheidscertificaten af voor overheidswebsites. Door die 'identiteitsbewijzen voor computers' te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden.

FC Twente neemt tijd voor opvolging Van Halst

Jan van Halst verraste vriend en vijand toen hij opstapte als manager algemene zaken bij FC Twente. De Tukkers raken echter niet meteen in paniek.

Het wegvallen van Van Halst is geen reden tot crisis bij FC Twente, beweert voorzitter Joop Munsterman aan Voetbal International. "De organisatie staat wel, alles loopt. We nemen alle tijd om te kijken hoe we de functie van Jan het beste kunnen invullen."

Van Halst gaf aan dat er een frisse wind moest waaien en ook had hij persoonlijke beweegredenen. "We leven tegenwoordig heel vluchtig, ook ik ben voortdurend aan het jakkeren. Ik vraag me ernstig af of ik nog wel voldoende tijd en liefde aan mijn gezin besteed."

Een baan bij Ajax zou volgens geruchten in het verschiet liggen, maar dat deed Van Halst af als onzin. "Ten aanzien van een nieuwe baan speelt er op dit moment niets en eerlijk gezegd ervaar ik dat wel even als lekker. Als zich nu baan aandient moet je toch weer gaan kiezen en dus wikken en wegen. En dan komt je gevoel weer onder druk te staan."

Dyson leider na tweede ronde KLM Open

Simon Dyson is de nieuwe leider van de KLM Open. De 33-jarige Engelsman had voor zijn tweede ronde 66 slagen nodig en staat deze ochtend negen onder par. De Duitser Marcel Siem volgt op de tweede plaats. Acht Nederlanders haalden de cut en mogen vanmiddag aan de derde ronde beginnen.

In de top van het klassement staan Shiv Kapur, Stephen Dodd en David Lynn op de derde plaats met -7. De drie golfers hadden voor de eerste twee rondes 133 slagen nodig.

Beste Nederlander is Robert-Jan Derksen die met 3 onder par op de 22e plaats staat. Titelverdediger Martin Kaymer is al uitgeschakeld. De Duitser bleef ruim onder de cut en kan daardoor niet aan de derde ronde beginnen.


Dyson leider na tweede ronde KLM Open (Foto: Novum)

Heitinga niet tegen Aston Villa

John Heitinga doet komend weekend niet mee in het treffen tussen zijn club Everton en Aston Villa. Dit heeft de international van het Nederlands elftal via zijn Twitter-account laten weten.

"Ik kan helaas niet meedoen tegen Aston Villa, vanwege een blessure. Ik heb problemen met mijn kuit," schrijft Heitinga op het medium. De verdediger liep in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-0) een blessure op. Hedwiges Maduro begon na tien minuten wedstrijd al aan zijn warming-up, maar werd uiteindelijk niet ingezet.

Heitinga liet ook nog weten dit weekend gewoon in het stadion te zitten. "Natuurlijk ben ik wel in Goodison Park (stadion van Everton, red.) om de jongens aan te moedigen. Ik heb er vertrouwen in dat Everton wint."

Roel van Velzen wordt vader

Roel van Velzen wordt vader. De 33-jarige zanger en zijn vrouw Marloes verwachten in maart hun eerste kind. De twee trouwden direct na de jaarwisseling.

"Ben superblij om te kunnen melden dat Marloes en ik in maart een kind verwachten", twittert Van Velzen. "We kunnen ons geluk niet op." De zanger brak in 2006 door als VanVelzen met het nummer Baby Get Higher. In maart kreeg hij een Gouden Harp bij het Buma Harpen Gala. Van Velzen is binnenkort als coach te zien in het tweede seizoen van talentenjacht The Voice of Holland.

Rutten: "Kracht VVV-Venlo ligt voorin"

PSV kende voorafgaand aan de start van de interlandweek een aantal goede wedstrijden. ADO Den Haag (3-0), SV Ried (5-0) en Excelsior (6-1) werden met ruime cijfers verslagen. Komend weekend nemen de Eindhovenaren het op tegen VVV-Venlo, waar opnieuw mogelijkheden liggen voor een grote uitslag.

Toch is VVV-Venlo volgens trainer Fred Rutten niet te onderschatten. "Een nieuw team, een nieuwe trainer met nieuwe ideeën," liet de oefenmeester tijdens het wekelijkse perspraatje weten. "Hun kracht ligt voorin, ze kunnen makkelijk scoren. We weten ook dat één van onze concurrenten daar schade heeft opgelopen. Wij hebben echter ook veel kracht, veel energie en voetballend vermogen. Wij moeten zorgen dat we absoluut geen schade gaan oplopen."

Het is nog onduidelijk of Rutten over Atiba Hutchinson kan beschikken. De verdediger keerde met een lichte knieblessure terug uit Canada. "Hij heeft een zware, moeilijke periode achter de rug. Maar hij gaat vooruit."

Uitslag derde vrije training Italië

Sebastian Vettel heeft zoals bijna altijd de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training, ditmaal voor de Grand Prix van Italië. De Duitser bleef zijn teamgenoot Mark Webber ruim drie tienden voor. Felipe Massa reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:23.170 18
2 M. Webber Red Bull 1:23.534 +0:00.364 19
3 F. Massa Ferrari 1:23.668 +0:00.498 14
4 L. Hamilton McLaren 1:23.741 +0:00.571 17
5 J. Button McLaren 1:23.787 +0:00.617 16
6 N. Rosberg Mercedes 1:23.875 +0:00.705 22
7 M. Schumacher Mercedes 1:24.114 +0:00.944 20
8 F. Alonso Ferrari 1:24.133 +0:00.963 14
9 A. Sutil Force India 1:24.543 +0:01.373 21
10 P. di Resta Force India 1:24.581 +0:01.411 22
11 B. Senna Renault 1:24.853 +0:01.683 20
12 W. Petrow Renault 1:24.889 +0:01.719 19
13 S. Perez Sauber 1:24.948 +0:01.778 22
14 K. Kobayashi Sauber 1:25.261 +0:02.091 21
15 R. Barrichello Williams 1:25.319 +0:02.149 19
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:25.426 +0:02.256 19
17 S. Buemi Toro Rosso 1:25.439 +0:02.269 22
18 P. Maldonado Williams 1:25.539 +0:02.369 19
19 J. Trulli Lotus 1:27.328 +0:04.158 19
20 H. Kovalainen Lotus 1:27.491 +0:04.321 21
21 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:28.186 +0:05.016 23
22 V. Liuzzi HRT 1:28.441 +0:05.271 22
23 T. Glock Marussia-Virgin 1:28.962 +0:05.792 17
24 D. Ricciardo HRT 1:30.316 +0:07.146 16

Bruins traint mee bij Excelsior

De transfer van Luigi Bruins naar Racing Genk gaat niet door. De nieuwbakken trainer van de Belgische formatie, Mario Been, wilde de voetballer graag aantrekken, maar het kwam echter niet tot een akkoord.

In de komende periode zal Bruins bij Excelsior gaan meetrainen. De Kralingse club is hier inmiddels mee akkoord gegaan, waardoor de clubloze Rotterdammer zijn conditie alsnog op peil kan houden.

Bruins doorliep de gehele jeugdopleiding van Excelsior, brak definitief door en stapte in 2007 over naar Feyenoord. Afgelopen zomer liet de club uit Rotterdam-Zuid de middenvelder transfervrij vertrekken.

G7 blijft steken in algemeenheden

De zeven belangrijkste industrielanden (G7) zijn het erover eens dat 'een krachtig antwoord' nodig is om de wereldeconomie weer op het goede spoor te krijgen. Maar concrete maatregelen leverde hun overleg in Marseille niet op. Wel constateerden zij dat de problemen zo complex zijn dat één gezamenlijk antwoord niet mogelijk is.

"Wij staan voor een krachtig en gecoördineerd internationaal antwoord", aldus de ministers van Financiën en directeuren van de centrale banken van de zeven na afloop van hun beraad.

Verbod op overschrijden camberlimiet

De FIA heeft vanmorgen bekendgemaakt dat teams die de door Pirelli voorgeschreven camberlimiet overschrijden gediskwalificeerd zullen worden. Tijdens de vorige race in België werden de limieten door een aantal teams wel overschreden, met ernstige bandenslijtage tot gevolg.

Het te schuin zetten van de wielen wordt verboden op basis van artikel 2.3 van de technische reglementen, waarin staat dat de stewards een auto illegaal mogen verklaren wanneer hij wordt geacht gevaarlijk te zijn.

Moeder Bonnie: Ik zie je op je begrafenis

De moeder van Bonnie St. Claire is ervan overtuigd dat haar dochter door haar drankgebruik eerder doodgaat dan zij. De twee braken eerder dit jaar na een artikel in De Telegraaf over Bonnies vermeende drankmisbruik. "Nadat ze mij voor leugenaar had uitgemaakt, zei ze: ik zie je wel op je begrafenis", aldus de zangeres.

In de krant werd gesuggereerd dat de zangeres een einde aan haar leven wilde maken, weer verslaafd was aan alcohol en dat haar huwelijk op springen stond. "Het gaat al jaren niet goed tussen ons, maar dit keer is het helemaal afgelopen", zegt Bonnie tegen Trouw.

De zangeres werd na publicatie van het artikel, in april, gebeld door haar moeder. Die geloofde niet dat haar dochter niet opnieuw naar de fles greep. "Ze zei: je liegt en je hersens zijn aangetast." Volgens Bonnie, die enkele jaren geleden met levercirrose kampte, heeft haar familie zich altijd met haar drankprobleem bemoeid. "Niet uit bezorgdheid of uit liefde, maar alleen maar om mij op mijn fouten te wijzen. Dit keer is mijn moeder echt te ver gegaan."

Ook met haar broers en zus heeft de zangeres geen contact meer. "Mijn zus trekt altijd partij voor mijn moeders. Mijn broers durven mijn zus niet af te vallen. Het is heel verdrietig. Het is zo vaak misgegaan, ik ben steeds degene geweest die het weer goedmaakte. De bal ligt nu bij mama."

Bonnie zegt dat het ondanks de roddels goed met haar gaat. "Ik zit lekker in mijn vel. Mijn drankprobleem is onder controle." Als ze het moeilijk heeft, helpt de drank haar door de lastige periode. "Maak je maar geen zorgen. Laat me. Ik kom vanzelf weer boven water."

Hoge boete voor Senna

Bruno Senna heeft gisteren na afloop van de vrije training voor de Grand Prix van Monza een hoge boete gekregen. De Braziliaan reed namelijk tot tweemaal toe veel te snel door de pitstraat, waar een snelheidslimiet van 60 km/h geldt. Ook Michael Schumacher hield zich niet aan de snelheid.

Senna reed één keer met 76 km/h door de pits, en de tweede keer zelfs met 82 km/h. Hiervoor kreeg de Renault-coureur een boete van maar liefst 12.000 euro. Voor de Duitser viel de boete mee: hij moest 400 euro aftikken voor een overschrijding van 2 km/h.

Geen schuld meer voor NAC bij belasting

NAC Breda heeft vrijdag de schuld bij de Belastingdienst afgelost. In korte tijd betaalde de club ruim twee miljoen euro terug.

De aflossing duurde een week langer dan gepland, maar door achterstallige betalingen van een projectontwikkelaar kon NAC nu alles aflossen. NAC was twee jaar geleden bijna failliet, maar lijkt er nu helemaal bovenop.

Algemeen directeur Ed Busselaar is in zijn nopjes. "Informeel heb ik inderdaad begrepen dat we helemaal bij zijn. En ik kan zeggen dat dit me best een trots gevoel bezorgt. Dit is een hele mooie dag voor de club", laat hij weten aan BN/De Stem.

Hoewel NAC nu officieel uit de problemen is, waarschuwt Busselaar wel voor hoogmoed. Er is financieel ''nog heel wat in te lopen'', aldus de NAC-man.

Koeman: "Sterker geworden door vertrek Fer"

Feyenoord raakte op de laatste dag van de transferperiode zijn belangrijkste speler kwijt, Leroy Fer. Toch vindt trainer Ronald Koeman dat het team er op vooruit is gegaan.

De ploeg uit Rotterdam wist tijdens de transferperiode een aantal spelers aan te trekken en volgens Koeman heeft hij hierdoor een sterke selectie. Otman Bakkal, John Guidetti, Guyon Fernandez, Ronald Graafland, Miquel Nelom en Gill Swerts tekenden allen een contract in de Kuip.

"Misschien zijn we iets sterker geworden. Laat ik wel benadrukken dat dit niets te maken heeft met Fer. Door zijn vertrek raken wij een uitstekende speler kwijt", vertelde de oefenmeester.

Nu heeft hij veel opties in de aanvalslinie met Guidetti, Cabral, Diego Biseswar, Sekou Cissé en Fernandez. Vanwege die luxe, die zijn voorgangers niet genoten, mag Koeman zeer tevreden zijn met de selectie.

"Er zitten morgen in Breda geen A-junioren meer op de reservebank. Met Bakkal hebben we een zeer sterke speler gehaald. Hij heeft meer ervaring dan Fer en hij heeft ook nog eens op een hoger niveau gespeeld. Bakkal kan een heel belangrijke schakel worden dit seizoen", besluit de trainer van de Rotterdammers.

Rob Bolland wil vrede met Willem van Kooten

Rob Bolland wil praten met Willem van Kooten. De 56-jarige componist heeft een conflict met Van Kooten over de rechten van verschillende nummers, waaronder Jeanny en Rock Me Amadeus. "Het wordt tijd dat de vrede wordt getekend."

"Als ik eruit kom met Willem, zal dat mijn leven ten goede veranderen", vertelt Bolland aan De Telegraaf. Van Kooten zei eerder in de krant dat hij bereid is na te denken over teruggave van de rechten van Bollands liedjes. "Met die opening kan ik iets", stelt de componist. "Daarover zou ik dolgraag met Willem in gesprek gaan."

Bolland ligt al jaren in de clinch met zowel Van Kooten als auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij meent dat Van Kooten zijn liedjes zonder overleg heeft doorverkocht aan het buitenland, waardoor hij naar eigen zeggen zo'n 2,5 miljoen euro misliep. Onlangs liet hij beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten.

"Het enige waar ik al jaren om vraag, is dat ik volgens afspraak word betaald. En dat ik de rechten van meer dan honderd liedjes, waaronder mijn 'baby's' Jeanny, Rock Me Amadeus en In the Army Now terugkrijg", legt Bolland uit. "Maar dat is precies de crux: Willem wil die liedjes, die de grootste verdieners uit zijn muziekcatalogus zijn, niet kwijt."

Woensdag dient in de rechtbank van Amsterdam het kort geding dat Bolland tegen Van Kooten aanspande. De componist wil dat een derde partij voor hem gaat incasseren in plaats van Van Kooten. "Ik hoop op een goede afloop, want ik lijd vreselijk onder deze situatie", vertelt hij. "Ik hoop dat volgende week een einde komt aan mijn gevoel dat ik een roepende ben in de woestijn."

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 5

Gisteravond is de vijfde speelronde Jupiler League afgewerkt. FOK!sport houdt je ook dit seizoen wekelijks op de hoogte van de gebeurtenissen rondom deze competitie. Hieronder vind je een korte impressie, de uitslagen en de stand.

FC Eindhoven heeft de eerste punten van het nieuwe seizoen verloren. De ploeg van trainer Ernest Faber speelde doelpuntloos gelijk tegen AGOVV Apeldoorn. Toch blijft de Brabantse club met dertien punten op de eerste plaats in de Jupiler League staan.

In de eerste helft had FC Eindhoven een veldoverwicht, maar wist dat niet in doelpunten om te zetten. AGOVV Apeldoorn slaagde er in de eerste twintig minuten zelfs niet in om bij doelman Ruud Swinkels in de buurt te komen. Na de thee had de Eindhovense formatie op voorsprong kunnen komen, maar een doelpunt van Jelle de Bock werd afgekeurd.

In de slotfase was Rob van Boekel dichtbij een treffer. Zijn inzet werd tot drie keer toe door keeper André Krul gekeerd. Een vierde poging, gedaan door Josemar Makiaval, werd door de defensie van de club uit Apeldoorn van de lijn gehaald. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg AGOVV Apeldoorn nog een omstreden strafschop, die door Michiel Hemmen werd gemist.

Telstar heeft gisteren een overtuigende gewonnen van Almere City FC. De Noord-Hollandse formatie was met 3-1 te sterk voor de ploeg van trainer Dick de Boer. Het was voor de thuisploeg de tweede zege van het seizoen.

Telstar was in de eerste helft heer en meester. Toch duurde het tot de 26e minuut voor het eerste doelpunt viel. Kevin Brands rondde een snelle uitbraak op fraaie wijze af. Almere City baalde echter, omdat Raymond Fafiani hands gemaakt zou hebben. Tien minuten later verdubbelde Johan Plat de voorsprong door een voorzet van Gino Flexidaal tot treffer te promoveren.

Na de thee slaagde Telstar er niet om het niveau van het eerste bedrijf op te pakken, waardoor Almere City FC beter in het spel kwam. Mitchell Burgzorg en Vojtech Schulmeister waren dichtbij de aansluitingstreffer, maar het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. Kevin Brands was de gevierde man bij de ploeg uit Velsen. In de slotfase maakte Danny Schenkel nog een doelpunt voor de bezoekers en ontving Telstar-speler Paul de Lange zijn tweede gele prent.

Er werden gisteren natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld. FC Dordrecht leidde na de eerste helft tegen MVV met 3-1, maar zag deze voorsprong in het tweede bedrijf als sneeuw voor de zon verdwijnen. Beide ploegen kregen uiteindelijk één punt. Willem II won eenvoudig van FC Emmen (2-0) en Sparta Rotterdam en FC Oss (2-2) speelden eveneens gelijk.



Uitslagen speelronde 5:

Thuis Uit Uitslag
Fortuna Sittard FC Den Bosch 2-2
Sparta FC Oss 2-2
FC Dordrecht MVV 3-3
FC Emmen Willem II 0-2
Telstar Almere City FC 3-1
Go Ahead Eagles SC Veendam 2-2
AGOVV FC Eindhoven 0-0
FC Volendam SC Cambuur zo, 14:30 uur
Helmond Sport FC Zwolle ma, 20:00 uur


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Eindhoven 5 4 1 0 13 8-1
2 FC Zwolle 4 3 1 0 10 10-3
3 Willem II 5 3 1 1 10 10-6
4 Almere City FC 5 3 0 2 9 14-10
5 SC Cambuur 4 2 1 1 7 8-5
6 Fortuna Sittard 5 2 1 2 7 12-8
7 FC Oss 5 2 1 2 7 12-10
8 Telstar 5 2 1 2 7 7-5
9 FC Den Bosch 5 1 4 0 7 7-6
10 MVV 5 2 1 2 7 9-10
11 FC Volendam 4 1 3 0 6 4-2
12 Helmond Sport 4 2 0 2 6 7-8
13 Go Ahead Eagles 5 1 3 1 6 8-8
14 FC Dordrecht 5 1 3 1 6 7-9
15 Sparta 5 1 2 2 5 5-7
16 SC Veendam 5 0 1 4 1 5-12
17 FC Emmen 5 0 1 4 1 3-13
18 AGOVV 5 0 1 4 1 4-17


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Gezichtsscan moet ongewenste tramreizigers weren

De Rotterdamse stadsvervoerder RET begint een proef met automatische gezichtsherkenning. De trams op één tramlijn zijn uitgerust met camera's die mensen met een ov-verbod eruit moeten pikken. De proef begint volgende week en duurt een jaar. Dat meldt een woordvoerder van RET zaterdagochtend. De kosten voor de proef bedragen tweehonderdduizend euro.

In de trams waarin de proef wordt gehouden hangen meerdere camera's. Aan de hand van negentien punten wordt elk gezicht vergeleken met foto's van mensen met een ov-verbod die in een databank zijn opgeslagen. Bij een positieve match krijgt de bestuurder een seintje. De conducteur kan de betreffende persoon vervolgens aanspreken.

De RET wil kijken of het gebruik van gezichtsherkenning kan bijdragen tot een betere handhaving van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De helft van de kosten voor de proef wordt gedragen door de RET. Het Openbaar Ministerie betaalt de andere helft.

Veerboot zinkt op zee bij Tanzania

Een veerboot met ongeveer zeshonderd opvarenden is voor de kust van Tanzania gezonken. Ongeveer 220 mensen konden worden gered. De overige opvarenden worden vermist. De boot zonk bij sterke stroming op open zee tussen Tanzania en het eiland Pemba, ten noorden van Zanzibar. De veerboot zou veel te zwaar beladen zijn.

Een van de overlevenden vertelde dat vanwege de zware belading enkele mensen ervan afzagen aan boord te gaan toen het schip nog in de haven van Dar es Salaam lag. Op de kades van Stone Town op Zanzibar stonden duizenden mensen te wachten op nieuws. Veel aanwezigen gaven uiting aan hun boosheid dat het schip de haven had mogen verlaten.

Het groene en heuvelachtige eiland Pemba wordt gezien als een van de beste bestemmingen voor duikers ter wereld.

Boerrigter: "Vrijheid nodig om acties te maken"

Derk Boerrigter keerde afgelopen zomer terug bij Ajax, de club waar hij in de periode tussen 2005 en 2007 de jeugdopleiding doorliep. Toch begon zijn carrière niet in Amsterdam, maar in Enschede bij FC Twente

Na FC Zwolle en RKC Waalwijk keerde Boerrigter weer terug naar Amsterdam en mag zich inmiddels een volwaardig Ajacied worden. Toch leek het daar in eerste instantie niet op. "Ik moest toen erg wennen aan de mentaliteit in Amsterdam," liet de aanvaller in een interview met Voetbal International weten. "Ik kwam uit het rustige en gemoedelijke Twente. Het ging altijd om samen, in plaats van om ikke."

Toch staat de teller van Boerrigter al op drie doelpunten in vier wedstrijden. Volgens hem is het geheim achter zijn ontwikkeling eenvoudig. "Ik heb als speler mijn vrijheid nodig om mijn acties te maken en ga liever niet met teveel taken het veld op. Kijk naar Messi of Robben. Niet dat ik me met hen wil vergelijken, maar zij laten in een vrijere rol de mooiste dingen zien."

Tévez aanvoerder af bij Manchester City

Carlos Tévez zal de aanvoerdersband bij Manchester City niet meer dragen, nadat hij weg wilde afgelopen zomer. De Belg Vincent Kompany is de nieuwe aanvoerder. Dit maakte trainer Roberto Mancini bekend.

"Carlos wilde om familieredenen vertrekken. Ik respecteer zijn mening, maar Carlos is hier nog omdat we geen oplossing konden vinden", aldus Mancini tegenover de BBC.

Door het wegvallen van de Argentijnse international als trainer is nu de Belg Vincent Kompany de eerstvolgende in de pikorde. "In de zomer heb ik besloten dat Kompany de aanvoerder zou worden", vertelde Mancini over de sterke verdediger.

Mancini hoopt nog wel dat Tévez de knop kan omzetten en de titelaspiraties van Manchester City op weg kan helpen. "Tévez is een fantastische speler voor ons. Hij is in staat twintig doelpunten in een seizoen te maken."

Meer blessures voor geplaagd AZ

Gertjan Verbeek zal moeten puzzelen in zijn opstelling voor de wedstrijd tegen Vitesse. Na Maarten Martens is nu ook de inzet van Brett Holman twijfelachtig.

Holman speelde met zijn land Australië een interland tegen het Saudi-Arabië van Frank Rijkaard. "Brett Holman is niet okselfris. Hij moest een reis maken van Australië naar Saoedi-Arabië. Daar hebben ze 29 uur over gedaan. Er ging iets mis. Daarna heeft hij een wedstrijd gespeeld in 47 graden. Ja, Frank Rijkaard zit er warmpjes bij. Brett kreeg een schop en is door de hitte ook nog eens vier kilo kwijtgeraakt", liet hij weten op de wekelijkse persconferentie.

Holman maakt wel deel uit van de selectie, maar zal de wedstrijd niet starten. Johann Berg Gudmundsson neemt de plek van de Australiër over. Ook Jozy Altidore is volgens Verbeek niet helemaal fit. Charlison Benschop, Joey Didulica en Maarten Martens doen sowieso niet mee tegen Vitesse.

Vooral de Belg Martens lijkt langer uit de roulatie te zijn. "De twee weken rust hebben hem niet doen herstellen. Maarten gaat nu naar dokter Van Dijk, die hem al eens eerder opereerde. Als onderzoek niks uitwijst, is de kans groot dat ze een kijkoperatie bij hem doen." De 18-jarige Adam Maher neemt zijn plek over. "Daar worden we niet zwakker op", vindt Verbeek.

Circa 450 gewonden door rellen Egypte

Door rellen bij de Israëlische ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn circa 450 mensen gewond geraakt. De gewonden vielen door confrontaties tussen ordetroepen en actievoerders die het ambassadegebouw belaagden.

Een betoger overleed aan een hartaanval. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau Mena zaterdag gemeld op gezag van een functionaris van het Egyptische ministerie van Gezondheid. Eerder werd van ruim 200 gewonden gesproken.

De onlusten waren vrijdag uitgebroken en hielden in de nacht van vrijdag op zaterdag aan. Betogers zetten twee politievoertuigen in brand.

Volgens de Egyptische staatstelevisie heeft de ambassadeur van Israël Egypte inmiddels verlaten. Ook tientallen andere Israëliërs zouden op de luchthaven zijn aangekomen met het doel zo snel mogelijk uit Egypte te vertrekken.

Circa 450 gewonden door rellen Egypte
Circa 450 gewonden door rellen Egypte (Foto: ANP)

'NFI maakte honderden fouten bij DNA-onderzoek'

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de afgelopen jaren honderden malen geblunderd bij DNA-onderzoek. De fouten zijn geregeld onherstelbaar, waardoor ook ernstige misdrijven onopgelost kunnen blijven. De Telegraaf meldt de janboel zaterdag op basis van interne foutenoverzichten van het NFI.

Tussen 1997 en 2010 registreerde het NFI zeventienhonderd kleine en grote fouten. Vorig jaar werden in 1,3 procent van de onderzoeken fouten gemaakt. Rechtspsycholoog Peter van Koppen noemt dat percentage in de krant 'schrikwekkend'.

Door de fouten kan het gebeuren dat een dader van wie het DNA-profiel bekend is niet wordt gematcht met DNA-materiaal dat bij een misdrijf hoort. Omgekeerd kan iemands DNA aan een misdrijf worden gekoppeld, terwijl die persoon aantoonbaar onschuldig is.

Bijna vierhonderd keer raakte DNA-materiaal de afgelopen veertien jaar besmet met ander DNA-materiaal. Het DNA-profiel van een moordenaar op een stoffelijk overschot van een slachtoffer kan vermengd raken met dat van een andere dader, een NFI-medewerker of een slachtoffer. Daardoor wordt het materiaal waardeloos.

Ook is niet duidelijk hoeveel fouten nooit zijn vastgesteld en hoeveel daders van misdrijven mogelijk vrijuit gingen door fouten die zijn gemaakt bij DNA-onderzoek. "Wat je niet weet, kun je niet weten. Bovendien is geen enkel proces foutloos", reageert het NFI in de krant.

De krant kreeg de 350 pagina's met foutenrapportages in handen op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het NFI publiceerde aanvankelijk slechts zes pagina's. Via de rechter lukte het om de volledige rapporten in handen te krijgen.

Koevet in hoofd wordt vrouw fataal

Eem vrouw uit een voorstad van Chicago heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Janet Hardt stierf nadat zij rundervet in haar gezicht had gespoten.

De 63-jarige vrouw uit Homewood had vorige week het koevet ingespoten rond haar mond en kin, iets dat ze al vaker had gedaan. Op donderdag meldde ze zich echter bij een ziekenhuis met klachten dat het voelde of haar gezicht in brand stond en was verschroeid.

Dezelfde dag is zij overleden. Een autopsie moet uitwijzen wat de exacte doodsoorzaak is.

Blok kritisch over uitglijder Hillen

VVD-fractievoorzitter Stef Blok is kritisch over de uitspraken van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) over de politietrainingsmissie in Kunduz. "Geen gemarchandeer met de afspraken", zegt Blok zaterdag in de Volkskrant. Hillen noemde de missie deze week in Vrij Nederland een 'militaire missie'. Die kwalificatie ligt gevoelig in politiek Den Haag.

GroenLinks en D66 hielpen het kabinet aan een meerderheid voor de missie, op voorwaarde dat de opgeleide agenten niet gaan meevechten tegen de Taliban. Daar moet Hillen geen afstand van nemen, volgens Blok. "Dit waren concessies die zijn gevraagd door partijen die dit belangrijk vonden. Dan moet je dat ook doen als minister."

Premier Mark Rutte (VVD) nam in een brief afstand van de woorden van Hillen: de missie heeft volgens hem wel degelijk een civiel karakter. De Tweede Kamer houdt snel een debat over de aard van de politietraingsmissie in Kunduz.

Dewinter weg als fractieleider Vlaams Belang

Filip Dewinter, de voorman van het Vlaams Belang, treedt volgend jaar af als fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij wil zich concentreren op de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Daarna zou hij mogelijk voorzitter willen worden van de rechtse partij. Dat meldt de Gazet van Antwerpen zaterdag.

Dewinter voert de Antwerpse lijst van het Vlaams Belang volgend jaar voor de vierde keer aan. "Dat wordt een moeilijke campagne waarvoor ik al mijn kracht en energie nodig heb", zegt de voorman van de partij in de krant. De stad aan de Schelde is het traditionele bolwerk van zijn partij. Bij de lokale verkiezingen in 2006 kreeg de partij een derde van de stemmen.

Dewinter, die zondag 49 jaar wordt, is sinds 1992 fractievoorzitter van de partij, die tot 2004 Vlaams Blok heette. Het Vlaams Blok werd dat jaar veroordeeld voor racisme. Dewinter zou volgens de krant wel parlementslid blijven. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door Joris Van Hauthem, die tot de Vlaamse verkiezingen van 2014 blijft.

Wiegel: veel ziekenhuizen kunnen dicht

Ziekenhuizen die vlak bij elkaar liggen zouden kunnen worden samengevoegd. Dat zegt Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland zaterdag in het AD. Volgens de VVD-coryfee zou dat veel kosten besparen, terwijl de zorg voor patiënten er niet onder hoeft te lijden.

Nederland telt op dit moment ruim honderd ziekenhuizen. "Ik zie op bepaalde plekken, in steden, maar ook in sommige landelijke gebieden, soms wel twee of drie ziekenhuizen vlak bij elkaar liggen. Dan vraag ik mij af of dat erg efficiënt is", zegt Wiegel. Hij ziet ook een groeiende rol van privéklinieken, met name bij operaties die vaak worden uitgevoed.

Wiegel deed zijn uitspraken naar aanleiding van de AD Ziekenhuis Top 100 die de krant zaterdag publiceerde. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal eindigt voor het tweede jaar op rij als laatste. Vrijdag werd al bekend dat het Rotterdamse Sint Franciscus in die test als beste ziekenhuis van Nederland uit de bus komt.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen reageert furieus op de uitspraken van Wiegel. De voorzitter van de vereniging, Roelf de Boer, noemt de roep om minder ziekenhuizen 'voorbarig' en 'totaal niet beargumenteerd'.

[US Open] Oudin en Sock winnen gemengd dubbel

Melanie Oudin en Jack Sock hebben op de US Open de titel veroverd in het gemengd dubbel. Het Amerikaanse duo was in een spannende finale te sterk voor het Argentijnse koppel Gisela Dulko en Eduardo Schwank: 7-6 (4), 4-6, 10-8.

De zege van Oudin en Sock is zeer verrassend omdat de twee Amerikanen voor de US Open nog nooit samen hadden gespeeld. Oudin en Sock kregen dan ook een wildcard voor de vierde grandslam van het jaar. Eerder in het toernooi versloegen ze al titelverdedigers Bob Bryan en Liezel Huber.


Oudin en Sock winnen gemengd dubbel US Open (Foto: Novum)

Europol: dader IKEA-ontploffingen steeds dezelfde

De ontploffingen die afgelopen voorjaar op dezelfde dag plaatsvonden bij IKEA-vestigingen in Nederland, België en Frankrijk zijn het werk van een en dezelfde man. Dat denkt de Europese politieorganisatie Europol. Op bewakingscamera's zijn beelden van de man te zien. Ook zijn er getuigen die de man hebben zien weglopen.

De dader van Midden-Europese origine is vermoedelijk tussen de 35 en 45 jaar oud, heeft kort licht haar en een gebruinde huid. Hij had een baard van enkele dagen en droeg een bril. De man sprak Engels. Op Nederlandse camerabeelden is een lichtblauwe Fiat Punto te zien.

De explosieven gingen 30 mei af bij de IKEA in Son, bij Eindhoven, in Gent en vlak bij Lille in Frankrijk. In Son ontplofte een prullenbak, in België ging het om een wekker. Bij de Brabantse vestiging werd een tweede pakketje met explosief materiaal ter plekke tot ontploffing gebracht. Bij de explosies vielen geen gewonden. Wel ontstond schade aan de winkels.

Mogelijk is de man ook verantwoordelijk voor ontploffingen bij een IKEA-filiaal in Dresden en in Tsjechië. Mensen met meer informatie kunnen contact opnemen met de politie.

Cameron noemt Guantanamo een fout

De Britse premier David Cameron vindt dat na de aanslagen van 11 september 2001 enkele verkeerde maatregelen zijn genomen om het terrorisme te bestrijden. Als voorbeeld noemde hij de opening van het gevangenenkamp op Cuba voor terreurverdachten, Guantanamo Bay.

In een interview vrijdag met de Arabische nieuwszender al-Jazeera stelde Cameron dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië na 11 september iets "van hun morele autoriteit" hebben verloren.

Mensenrechtengroeperingen hebben al jaren zware kritiek op de gevangenis voor 'vijandelijke strijders'. Zij zijn buiten de gewone rechtsorde geplaatst en zitten in barre omstandigheden vast in Guantanamo Bay.

Strijd in Bani Walid ontbrand

De voormalige rebellen in Libië melden vrijdag in Bani Walid in gevecht te zijn geraakt met aanhangers van de verdreven leider Moammar Gadhafi. Bani Walid is een van de laatste steden in Libië die zich nog tegen de nieuwe machthebbers verzetten.

"Ze zijn in de stad. Ze vechten met sluipschutters", zei Abdullah Kenshil, de hoofdonderhandelaar van de rebellen. Anti-Gadhafi-eenheden zijn de stad vanuit het oosten en zuiden binnengegaan en zijn nu ongeveer twee kilometer van het centrum verwijderd, zei hij.

De rebellen hadden de Gadhafi-aanhangers tot zaterdag de tijd gegeven zich over te geven, om verder bloedvergieten te vermijden. Volgens Kenshil hebben de Gadhafi-getrouwen de aanval echter uitgelokt door de rebellen vanuit de stad te beschieten met raketten en mortieren. Hij zei dat drie Gadhafi-aanhangers waren gedood en drie verwond. Zeven waren gevangengenomen. Aan de kant van de rebellen vielen een dode en drie gewonden.


Strijd in Bani Walid ontbrand (Foto: Novum)

Rotterdams partyschip vat vlam

Op een partyschip in de Rotterdamse Koningshaven, bij de Erasmusbrug, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand uitgebroken. Er is niemand aan boord van het schip en er zijn geen gewonden, meldde de politie.

De uitslaande brand veroorzaakt flinke rookwolken die in de wijde omtrek te zien zijn en de brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te blussen. Het schip RiverZZ ligt aan de Eva Hartog-Cohenkade, evenwijdig aan de Stieltjesstraat. Volgens de exploitant is het evenementenschip het grootste van zijn soort in Europa. Met vijf zalen verdeeld over drie etages biedt het ruimte aan bijna 1800 mensen.

Met blusschepen en vanaf de kade probeert de brandweer het schip nog te redden, maar of dat gaat lukken is nog ongewis. De RiverZZ heeft al aanzienlijke schade opgelopen door de brand, die door nog onbekende oorzaak aan de achterkant van het schip uitbrak, aldus een woordvoerster van de politie.

Het schip uit 1959 heeft een rijke historie. Onder meer de Britse koningin Elizabeth, de Amerikaanse presidenten Eisenhower en Kennedy en beroemdheden als Elvis Presley en Louis Armstrong zijn op het van oorsprong Duitse schip geweest, vermeldt de website van RiverZZ. De Berlin, zoals het vaartuig oorspronkelijk heette, voer jarenlang lijndiensten. Sinds 2003 ligt het in Rotterdam. Opmerkelijk genoeg werd de RiverZZ vorige week heropend.

'Nieuw landbouwbeleid niet zonder risico's'

Het nieuwe landbouwbeleid dat in 2015 van kracht wordt brengt risico's met zich mee voor de volksgezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving na onderzoek. Door het afschaffen van de productiebegrenzing wordt een groei van de veestapel verwacht.

Als de productie toeneemt, heeft dat onder meer nadelige effecten op het milieu. Bovendien gaat het boeren meer kosten om van hun mest af te komen, omdat de normen die de overheid stelt aan stikstof en fosfaat in kunstmest en dierlijke mest de komende jaren worden aangescherpt. Daardoor neemt de kans op fraude volgens het planbureau toe.

De voordelen van een systeem van productiebegrenzing om de risico's voor de volksgezondheid, dierenwelzijn en het milieu te beheersen zijn volgens het planbureau groter dan de nadelen, zoals regeldruk en extra kosten voor de boeren.

Albanese rechter omgekomen door explosie

Een rechter in de Albanese havenstad Vlora is vrijdag om het leven gekomen toen zijn auto explodeerde. De politie laat in het midden of de explosie werd veroorzaakt door een bom, maar heeft honderdduizend euro uitgeloofd voor informatie.

De regering sprak in een reactie van een aanslag op de rechterlijke macht. De vereniging van rechters liet weten dat haar leden zich niet laten intimideren.

Rusland inspecteert Jak-42 vliegtuigen

De Russische luchtvaartautoriteiten hebben vrijdag veiligheidsinspecties gelast van alle vliegtuigen van het type Jak-42, waarvan er in Rusland nog een stuk of zestig in gebruik zijn. Een toestel van dit type verongelukte eerder deze week bij de start vanaf een vliegveld bij Jaroslavl, 240 kilometer ten noordoosten van Moskou. 43 mensen kwamen om het leven, waaronder de bijna voltallige topijshockeyploeg Lokomotiv.

Het verongelukte toestel was achttien jaar oud en een van de drie motoren was vorige maand vervangen. De autoriteiten kunnen nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Uit een eerste onderzoek van de vluchtdatarecorder is gebreken dat alle drie de straalmotoren werkten en dat de vleugelkleppen en het stabilisatievlak allemaal in de juiste stand stonden. Ook met de brandstof was waarschijnlijk niets mis, omdat andere toestellen die dezelfde brandstof hadden getankt geen problemen hadden met het opstijgen.

President Dmitri Medvedev heeft opgeroepen tot drastische hervormingen in de Russische luchtvaartsector, waaronder een snelle vervanging van de verouderde Russische vliegtuigvloot door moderne westerse verkeersvliegtuigen. Volgens experts gaat het niet alleen om de verouderde vloot, maar vormen ook zwak overheidstoezicht, gebrekkige training van piloten en een mentaliteit om alles op een koopje te doen een probleem in de Russische luchtvaart.


Rusland inspecteert Jak-42 vliegtuigen (Foto: Novum)

Betogers Caïro slopen ambassade Israël

Honderden Egyptische betogers hebben vrijdag delen van de veiligheidsmuur rond de Israëlische ambassade in Caïro neergehaald. De actie vond plaats tijdens een grote demonstratie tegen de militaire machthebbers in Egypte. Zij vinden dat de regerende Opperste Militaire Raad onder veldmaarschalk Hussein Tantawi geen haast maakt met hervormingen en te dicht bij de in februari verjaagde president Hosni Mubarak staat.

"Egyptenaren, kom jullie huizen uit, Tantawi is Mubarak", stond op een spandoek te lezen. "In het begin stonden wij achter het leger omdat zij beweerden de beschermers van de revolutie te zijn, maar maand na maand is er niets veranderd", zei Ghada Nimr, een arts, op het Tahrir-plein in Caïro.

Bij de Israëlische ambassade haalden betogers voor de tweede keer binnen een maand de Israëlische vlag naar beneden. Egyptische bewakers keken toe hoe mensen op de veiligheidsmuur klommen en die met hamers of hun blote handen begonnen te slopen. De muur werd recentelijk rond de ambassade opgetrokken om het gebouw beter te beschermen.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Sinds de val van Mubarak gaan in Egypte steeds meer stemmen op om het pact op te zeggen, dat nooit veel steun heeft gehad onder de Egyptische bevolking.


Betogers Caïro slopen afzetting ambassade Israël (Foto: Novum)

CBS faalt met dood Steve Jobs

Het Amerikaanse televisienetwerk CBS heeft op Twitter met het account WhatsTrending een blunder begaan. Ze hadden namelijk gezegd dat Steve Jobs op sterven lag.

Het bericht dat ze de wereld in hadden geholpen was: "Bronnen zeggen dat Steve Jobs is overleden. Later meer." Vrijwel direct werd het bericht weer verwijderd en plaatsten ze het volgende bericht: "Sorry, de bronnen die zeiden dat Steve Jobs zou zijn overleden zijn onbevestigd."

Dit ontkracht overigens nog niet het nieuws dat ze zelfs per ongeluk de wereld in hielpen.

Parkeerboetes Chris Brown kwijtgescholden

Maar liefst 95 van de 117 parkeerboetes die Chris Brown heeft gekregen zijn kwijtgescholden. De asociale inwoner van Hollywood hoeft nu de boetes ter waarde van 15.000 dollar niet meer te betalen.

Hij heeft de boetes ontvangen nadat hij meerdere malen zijn auto had neergezet op een invalideparkeerplaats. Maar de boetes zijn dus kwijtgescholden doordat de parkeerplaats al was toegewezen aan het huis van Chris. Hij deed dus niets verkeerd.

Even leek het erop dat hij een tijdje zeepjes op mocht rapen in de gevangenis, want hij is door zijn buren aangeklaagd vanwege de overlast. Aangezien hij nog vanwege de vechtpartij met Rihanna in zijn proeftijd zit, had hij achter de tralies kunnen verdwijnen.

Check hier een aantal foto's van de bolides van Brown.

[US Open] Nadal laat Roddick kansloos

Andy Roddick is gisteren kansloos uitgeschakeld op de US Open. De laatste Amerikaanse tennisser in het mannentoernooi was kansloos tegen Rafael Nadal (2).

De Spaanse titelverdediger had slechts 1 uur en 53 minuten nodig om met 6-2, 6-1 en 6-3 te winnen. Nadal brak de opslag van Roddick, die last had van een bovenbeenblessure, in totaal vijf keer.

Door de zege van Nadal staan de nummers een tot en met vier van de plaatsingslijst in de halve finale in New York. Donderdag bereikten Novak Djokovic (1) en Roger Federer (3) al de halve eindstrijd. Zij spelen daarin tegen elkaar. Eerder vandaag won Andy Murray (4) al van John Isner. De Schot is de tegenstander van Nadal bij de laatste vier.

Lily: Ik ging bijna achter Amy Winehouse aan

Fuck You-zangeres Lily Allen laat weer eens van zich horen. Dit keer geeft ze toe dat ze ook wel eens heeft kunnen eindigen als Amy Winehouse.

Voordat ze in het huwelijksbootje stapte, zou ze regelmatig met Amy op stap zijn geweest. Ze gebruikt dan wel geen crack, heroïne of andere troep, maar ze tankte zich wel regelmatig vol met drank.

Ze heeft ook uitgelegd hoe ze uit het 'gevaarlijke' wereldje genaamd showbizz was ontsnapt: "Ik ben sterk genoeg geweest om ervan weg te lopen," aldus Lily. "Toen Amy was overleden kreeg ik al meerdere sms-berichten binnen van vrienden die wilden zeggen dat ze blij waren dat ik er nog was, dat ik ook niet dood was gegaan."

'PSV denkt aan bouw van nieuw stadion'

PSV onderzoekt volgens Voetbal International de mogelijkheden voor de bouw van een nieuw en groter stadion.

De Brabanders willen een nieuwe thuishaven om door te blijven groeien en te concurreren met de andere Nederlandse topclubs. PSV bekeek eerder de mogelijkheid om het Philips-stadion uit te breiden, maar dat bleek financieel gezien niet mogelijk. De kosten zouden vijftig miljoen euro zijn.

Daarmee zou het Philips-stadion (35.000 zitplaatsen) uitgebreid worden met tienduizend plekken. Omdat dit geen goede optie bleek, besloot PSV te kijken of het mogelijk is om op een andere locatie een nieuw stadion te bouwen. Een groter stadion levert extra inkomsten op voor PSV.

PSV zat tot voor kort in een financieel lastig parket, maar met steun van de gemeente Eindhoven kan PSV de schulden wegwerken. De gemeente kocht de grond van De Herdgang als onderdeel van een herstelplan. De opbrengst van de grondverkoop wordt gebruikt om leningen af te lossen.

Rellen bij Israëlische ambassade in Egypte

Woedende Egyptische demonstranten hebben vrijdag de Israëlische ambassade in de hoofdstad Caïro belaagd. Een muur rond het gebouw werd gedeeltelijk gesloopt en een betoger wist de Israëlische vlag naar beneden te halen. Enkelen drongen vervolgens de ambassade binnen en gooiden documenten uit het raam.

De protesterende Egyptenaren koelden hun woede ook op de aanwezige agenten. Ze gooiden stenen naar de oproerpolitie en staken zeker twee politieauto's in brand.

Bij de ambassade zijn de laatste tijd veel betogingen tegen Israël. Egyptenaren zijn woedend over de dood van vijf politieagenten in de Sinaïwoestijn. Zij stierven vorige maand tijdens een Israëlische aanval op Palestijnse extremisten bij de grens. De Palestijnen zouden een terreuraanslag in de Zuid-Israëlische badplaats Eilat hebben gepleegd. Egypte had Israël gevraagd om een officieel excuus en een onderzoek.

De sloopactie in Caïro valt samen met een grote betoging voor meer democratie. Die betoging was op het Tahrirplein, enkele kilometers verderop.

Justin Timberlake: Ik ga weer muziek maken

Zanger en acteur Justin Timberlake keert wellicht binnenkort weer terug als solozanger. Hij heeft zijn zangcarrière na zijn album Futuresex/Lovesounds op een laag pitje gezet om te gaan acteren.

Maar volgens Justin is zijn acteercarrière er maar steeds tussengekomen, anders was hij nog steeds blijven zingen. "De enige bewuste beslissing die ik had genomen, was dat ik nooit de rol van een muzikant zou spelen, ik had namelijk het gevoel alsof ik dan verwaand zou zijn." zegt hij in een interview.

"Als Bad Teacher voor The Social Network was gekomen had het misschien anders gelopen. Want mensen zagen me regelmatig bij Saturday Night Live verschijnen en dachten 'Ach, hij is wel grappig.' Ik had me daarvoor niet druk gemaakt over of mensen mij serieus nemen als muzikant."

Op korte termijn gaat Timberlake voorlopig wat rust nemen. "Ik heb voor de rest van dit jaar niks op m'n bord. Ik word gek van mezelf. Ik realiseer me dat ik goed zit, want als ik eerlijk ben vind ik mezelf niet eens zo goed. Ik wil de juiste keuzes maken." aldus Justin.

Een RPG maken in 14 dagen

Een game maken kost ontzettend veel tijd, denk maar eens aan Duke Nukem Forever. Dat het echter niet altijd zo lang hoeft te duren bewijzen de mannen van Big Block Games die voor het goede doel in 14 dagen tijd een RPG willen maken.

Big Block Games is bezig met een RPG, genaamd Coffee Break Hero, die ze in 14 dagen willen maken. Inmiddels zitten ze op dag 9 en kun je de vorderingen hier volgen. Er zijn op die site zelfs al wat levels te spelen, de besturing gaat volledig met de muis.

Er is tevens een livestream te volgen waarin je kunt zien waarmee de makers op dit moment bezig zijn.

-

FIFA 12 Achievements

De achievements voor FIFA 12 zijn bekend. Er zullen in totaal 45 achievements zijn met een totale waarde van 1000 Gamerpoints. Van de 45 achievements zijn er twee 'geheim' op dit moment en deze zul je moeten behalen om te weten welke het zijn.

fifa

De lijst met achievements is als volgt:

Precision Tackler 15
Obtain a successful tackle percentage of 80% with a minimum of 5 tackles in a game

Megged 30
Successfully dribble the ball through a defender's legs 

Riding Bikes 50
Score with a bicycle kick 

Legendary 30
Win a game vs. the CPU on legendary difficulty against a club of the same or higher star level 

Don't Blink 10
Score within the first 5 minutes of a game in a game vs the CPU

Comeback Kid 15
Win after being down 3 goals in the 2nd half in a game vs. the CPU

10 vs 11 10
Win from a draw or behind while down a man in a game vs the CPU

Ruud Boy 15
Score a goal on a volley 

Block Party 10
Manually block 5 shots while defending in a single game

Century of Goals 45
Score 100 goals in FIFA 12 match play

All My Own Work 10
Win a Match with Manual Controls (including Tactical Defending)

Warrior 20
Score a goal after suffering a non-contact injury with a player

Quickly Now! 20
Score shortly after a quick throw-in

EAS FC Youth Academy 10
Reach level 5 in the EA SPORTS Football Club

EAS FC Starting 11 30
Reach level 20 in the EA SPORTS Football Club 

Challenge Accepted 15
Complete an EA SPORTS Football Club Game Scenario Challenge

Path to the Cup 20
Win a cup game in Head to Head Seasons

Campaign Complete 50
Complete a Season in Head to Head Seasons 

Friends now Enemies? 25
Win an Online Friendlies season

Being Social 10
Play an Online Friendlies Match

3 Points 10
Win a season game in Head to Head Seasons

Virtual Debut 10
Play an online Pro Club or Pro Ranked match with your Virtual Pro

New Club in Town 5
Create your FIFA 12 Ultimate Team club 

Legends start with Victories 10 
Win a match with your FIFA 12 Ultimate Team club 

Tournament Victory 10
Win a tournament in FIFA 12 Ultimate Team

I'll have that one 10
Open your first pack in FIFA 12 Ultimate Team

Friendly 10
Finish a match against a Friend in FIFA 12 Ultimate Team

Marquee Signing 30
Purchase a Gold Player from the trade market for 15,000 or more coins using Buy now

Growing Club 30
Achieve a club value of 85,000,000 in FIFA 12 Ultimate Team

"Big Cup" Squad 30
Enter an Ultimate Team tournament and finish a match with an overall squad rating of 85 or higher

Pack King 50
Open 100 packs in FIFA 12 Ultimate Team 

We'll need a larger trophy case 30
Win your 10th trophy in FIFA 12 Ultimate Team

Club Legend 15
Play 100 matches with any player in FIFA 12 Ultimate Team 

Trophy Time 50
Win the league title in any league in Career Mode

Procrastinator 15
Sign a player on Deadline Day in the transfer window in Career Mode 

Fully Formed 30
Have three players be in full form at the same time on your club in Career Mode

Massive Signing 20
Sign a player better than anyone else on your club during the transfer window 

Youth is Served 20
Sign a player to your youth squad in Career Mode

Puppet Master 10
Talk to the Press in Career Mode

Sweet Music 10
Set up some Custom Audio in FIFA 12

Virtual Legend 50
Play 50 Matches with your Virtual Pro 

FIFA for Life 50
Spend 50 hours on the pitch 

Happy 20th EA SPORTS! 20
Score 20 match goals in FIFA 12 to celebrate 20 years of EA SPORTS! 

Secret Achievements
Secret Achievement 15 
Continue playing to unlock this secret achievement.

Secret Achievement 20
Continue playing to unlock this secret achievement.

FIFA 12 verschijnt eind deze maand voor onder andere Xbox 360 en PlayStation 3.

Scoor gratis Christelijke games

Een goede manier om naamsbekendheid te krijgen is door het weggeven van gratis spullen. Dat moet Inspired Media Entertainment ook gedacht hebben toen ze besloten om een gratis game van Left Behind Games weg te geven als je ze leuk vindt op Facebook.

Je kunt kiezen uit de titels Left Behind 3: The Rise of the Antichrist, Praise Champion, Keys of the Kingdom, King Solomon's Trivia Champion of één van de twee Charlie Church toppers! Welke game ga jij downloaden?

Brit reist om de wereld op frituurvet

Een eco-avonturier is vrijdag in Londen thuisgekomen van een reis om de wereld in een 22 jaar oude minibus die rijdt op gebruikt frituurvet en een zonnepaneel.

Andy Pag (36) reed 29.000 kilometer door 25 landen in zijn busje, gekocht op de sloop.

"We wilden zien of we recyclend om de wereld konden reizen", zei Pag. ,,Ik ben net zo verbaasd als iedereen dat het is gelukt, zonder een druppel fossiele brandstof in de tank."

Tijdens zijn 2 jaar durende reis belandde hij in een Indiase gevangenis wegens illegaal gebruik van een satelliettelefoon en kreeg hij een relatie met een journaliste, die daarna meereisde.

Brit reist om de wereld op frituurvet
Brit reist om de wereld op frituurvet (Foto: ANP)

Stewards leggen Williams boete op

Het Formule 1-team Williams heeft na de vrijdagtrainingen voor de Grand Prix van Italië op Monza een boete opgelegd gekregen. Het Britse team moet 5.000 euro naar de FIA overmaken nadat de stewards geconstateerd hadden dat Rubens Barrichello een setje zachte banden had gebruikt dat niet op vrijdag ingezet mocht worden.

Volgens artikel 25.4 van de Formule 1-reglementen mag een coureur tijdens de vrijdagtrainingen slechts gebruik maken van drie setjes banden die vantevoren door de FIA zijn aangewezen. Hieronder vallen twee setjes harde banden en één setje zachte. Het resterende rubber mag pas tijdens de rest van het weekend ingezet worden. In totaal krijgen coureurs elf sets banden toegewezen voor een weekend: zes setjes harde en vijf setjes zachte banden.

Tales of Xillia is een succes in Japan

De verkopen van Tales of Xillia, het meest recente deel uit de Tales of-reeks van Namco, doet het goed in Japan. Nadat de eerste lading van 500.000 units al vrijwel direct op was, is er de dag na de release een tweede lading verscheept van 100.000 exemplaren.

De exacte verkopen zijn op dit moment nog onbekend, maar van diverse gamers uit Japan wordt gemeld dat de game uitverkocht is. Twee weken voor de launch had Namco al bekendgemaakt dat Tales of Xillia de meest voorbestelde Tales ooit was. De initiële verwachtingen van 400.000 verkochte exemplaren zijn in ieder geval al ruimschoots overtroffen.

Tales of Xillia is nog niet aangekondigd voor een release in het Westen. Wel krijgen we nog Tales of the Abyss 3D (3DS) en Tales of Graces F (PS3). Als die twee games goed verkopen is de kans groot dat Xillia ook komt.

xillia

'Gamers houden nog steeds van Guitar Hero'

Een aantal jaar geleden waren muziekgames-met-gitaar als Guitar Hero en Rock Band razend populair. De verkopen zijn na Guitar Hero: World Tour echter compleet ingestort en zowel Activision als Harmonix hebben beide franchises in de ijskast gezet.

Thomas Tippl van Activision geeft toe dat de franchise aan iets nieuws toe is, maar blijft van mening dat we nog steeds van Guitar Hero houden: "If we come back, and when we come back, with a reinvented Guitar Hero experience, I think all of that will have to be taken into account. Clearly, consumers still have a lot of love for the brand."

Thomas denkt dat de laatste game (Warriors of Rock) niet genoeg aandacht heeft gekregen om de goede verkopen vast te houden. Daarnaast liepen de contacten met de aanbieders van de muziek niet altijd even goed: "Guitar Hero probably didn't receive the amount of nurturing and care that it needed to maintain that position. There were a number of elements to the franchise, as well as our relationship with the providers of the music, that didn't make it conducive to make the digital transition."

gh

Game of the Decade-toernooi - kwartfinale - dag 3

Welke van de twee onderstaande games mag door naar de halve finale om te gaan strijden voor Game of the Decade? Laat het weten via de poll en misschien zie jouw favoriete game wel terug als ultieme winnaar.

World of Warcraft
De langverwachte MMORPG van Blizzard wist vanaf het begin meteen veel indruk te maken. Jaren later wordt de game nog steeds door miljoenen mensen gespeeld en zijn er al meerdere uitbreidingen voor verschenen. World of Warcraft is zeker de meest succesvolle MMO aller tijde en de vraag is wie de koning van zijn troon kan stoten.

The Elder Scrolls IV: Oblivion
Een uitgebreide wereld waarin je jouw eigen plan kon trekken. Wat nu het verhaal volgen? Je kon in dit spel je eigen gang gaan, zonder maar een moment te denken aan de verhaallijn. Door de vele mods voor de Windows-versie is deze game nog meer uit te breiden, als je je al verveelde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.