Onderzoek naar risico steenmarterurine in klas

De GGD Gelderland-Midden is een onderzoek begonnen naar de gezondheidsrisico's die leerlingen en leerkrachten van een basisschool in Tolkamer lopen doordat er beschermde steenmarters in het plafond van de school wonen. De kinderen zitten volgens burgemeester van Rijnwaarden Mark Slinkman uren per dag onder bergen uitwerpselen en kadavers van prooidieren. "Urine lekt de klassen in."

De burgemeester heeft de GGD gevraagd het onderzoek bij de school de Overlaat in te stellen. De school was dinsdag en woensdag nog dicht vanwege de bestrijding van een grote vlooienplaag die werd veroorzaakt door de steenmarterfamilie.

Doordat steenmarters beschermde dieren zijn, kunnen de school en de gemeente weinig tegen de dieren ondernemen. Slinkman zegt steenmarters mooie dieren te vinden, maar de gezondheid van kinderen is in zijn ogen belangrijker.

Voor schooldirecteur Sandra van Diessen is het genoeg geweest. "Dit mag de kinderen en leerkrachten niet langer worden aangedaan. De Overlaat moet steenmartervrij worden."