FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 september 2011

Lasnik definitief naar NAC Breda

NAC Breda heeft zich versterkt met Andreas Lasnik. De middenvelder, die eerder deze zomer nog een aanbieding van de ploeg uit Breda naast zich neerlegde, bereikte vanavond een akkoord met de Brabantse ploeg over een contract voor twee seizoenen.

Jeffrey van As, technisch directeur van NAC, is in zijn nopjes over de nieuwste aanwinst: "We zijn heel blij dat het uiteindelijk rond is. Wij zien in hem een technisch vaardige, creatieve aanvallende middenvelder die tevens hangend op links en rechts kan spelen. Een man met een uitstekende spelhervatting."

"Vorig seizoen scoorde hij voor Willem II negen keer en hij tekende voor een stuk of twaalf assists. Komt hij dit seizoen opnieuw tot dergelijke cijfers, dan hebben we een goede deal gemaakt door hem aan te trekken", aldus een blije Van As. "Wij zullen er in elk geval voor zorgen dat de transfer morgen voor 12.00 uur is aangemeld bij de KNVB, zodat hij in elk geval speelgerechtigd is."

Vorig seizoen maakte de 27-jarige Lasnik indruk bij een andere Brabantse ploeg; Willem II. De middenvelder kon er echter niet voor zorgen dat de Tilburgse ploeg degradeerde. De Oostenrijker mocht daardoor transfervrij vertrekken, maar kon tot en met vandaag geen nieuwe werkgever vinden. Hij sloot zich aan bij Team VVCS in afwachting van een aanbieding. Eerder legde Lasnik al een aanbod van NAC naast zich neer, maar vanavond gingen speler en ploeg alsnog akkoord.

John Karelse, trainer van NAC, hoopt ook nog een transfervrije spits aan de selectie toe te voegen. Matthew Amoah vertrok afgelopen week naar het Turkse Mersin en daardoor beschikt de ploeg met Alex Schalk slechts over één echte spits. Directeur Ed Busselaar verwacht echter dat het bij één versterking zal blijven.

Onderzoek naar risico steenmarterurine in klas

De GGD Gelderland-Midden is een onderzoek begonnen naar de gezondheidsrisico's die leerlingen en leerkrachten van een basisschool in Tolkamer lopen doordat er beschermde steenmarters in het plafond van de school wonen. De kinderen zitten volgens burgemeester van Rijnwaarden Mark Slinkman uren per dag onder bergen uitwerpselen en kadavers van prooidieren. "Urine lekt de klassen in."

De burgemeester heeft de GGD gevraagd het onderzoek bij de school de Overlaat in te stellen. De school was dinsdag en woensdag nog dicht vanwege de bestrijding van een grote vlooienplaag die werd veroorzaakt door de steenmarterfamilie.

Doordat steenmarters beschermde dieren zijn, kunnen de school en de gemeente weinig tegen de dieren ondernemen. Slinkman zegt steenmarters mooie dieren te vinden, maar de gezondheid van kinderen is in zijn ogen belangrijker.

Voor schooldirecteur Sandra van Diessen is het genoeg geweest. "Dit mag de kinderen en leerkrachten niet langer worden aangedaan. De Overlaat moet steenmartervrij worden."

Dyson en Siem leiden KLM Open na eerste dag

Golfers Simon Dyson en Marcel Siem zijn na de eerste dag van de KLM Open de leiders. De Engelsman en de Duitser hadden 65 slagen nodig voor hun ronde op de Hilversumsche, vijf onder het baangemiddelde. Slechts de helft van de 156 spelers slaagde erin om de eerste ronde volledig af te leggen. Morgenochtend gaat het toernooi al om 08.15 uur verder.

Door de aanhoudende regenval werd het spel in Hilversum vanmiddag enkele uren stilgelegd. Het was de tweede tegenslag nadat vandalen woensdagnacht al vier greens hadden beschadigd. Ondanks dat het spel aan het einde van de middag werd hervat, lukte het 78 deelnemers niet om de volledige achttien holes af te werken voordat rond 20.00 uur de duisternis inviel.

[Upd] Aardbeving schrikt Midden- en Zuid-Nederland op

Het zuiden van Nederland is donderdagavond opgeschrikt door een aardschok. De beving vond plaats even na 21.00 uur en was onder andere in Limburg, Brabant, Gelderland en Utrecht te voelen.

Het epicentrum van de beving bevindt zich nabij het Duitse Xanten, over de grens bij Boxmeer, circa twintig kilometer ten zuiden van Nijmegen. De beving op een diepte van 7,7 kilometer had een kracht van 4,6, zo meldt het European-Mediterranean Seismological Centre.

De oorzaak van de aardbeving is nog niet vastgesteld, maar seismologen vermoeden dat het om een natuurlijke beving gaat. "De beving vond niet plaats binnen de bekende breuklijnen", zegt een woordvoerster van het KNMI.

Update 22.58 uur:
Woordvoerders van hulpdiensten uit verschillende delen van het land laten weten geen meldingen van schade te hebben ontvangen. Wel hebben ze tientallen telefoontjes binnengekregen van mensen die willen weten wat er aan de hand was.

Meer over de aardbeving vind je op ons forum.

Schrijver organiseert goudzoektocht in Vondelpark

Goudzoekers kunnen vrijdag in het Vondelpark in Amsterdam terecht om schatten op te graven. Schrijver Jeroen van Bergeijk heeft in het park tien goudklompjes laten begraven die mensen aan de hand van aanwijzingen op de smartphone kunnen vinden.

Van Bergeijk organiseert de actie naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Goudkoorts, Of: Hoe Ik Dacht Rijk te Worden in de Australische Outback, schrijft hij donderdag op zijn website. De journalist reisde voor het boek naar Australië, waar volgens de schrijver een ware goudkoorts heerst. Van Bergeijk groef het in het Vondelpark verstopte goud zelf op.

De zoektocht begint vrijdag om 17.15. Goudzoekers hebben net iets meer dan een uur de tijd om hun slag te slaan.


Schrijver organiseert goudzoektocht in Vondelpark (Foto: Novum)

Jennifer Garner ontwikkelt nieuwe comedy

Jennifer Garner is een nieuwe comedy aan het ontwikkelen. De serie is gebaseerd op het boek The Geeks Shall Inherit the Earth. Dat schrijft het Amerikaanse film- en televisietijdschrift Variety.

Het boek, geschreven door Alexandra Robbins, volgt het leven van zeven studenten. Het is nog niet bekend of de actrice zelf ook een rol gaat spelen in de serie.

Garner runt samen met haar zakenpartner Juliana Janes het productiebedrijf Vandalia. Eerder produceerde ze de film Butter, waar ze zelf ook in te zien is. Butter is op onder meer het Telluride Film Festival en het Toronto Film Festival te zien. De 39-jarige Garner speelde eerder in series als Alias en Time of your Life.

Nick Jonas vervangt Daniel Radcliffe

Nick Jonas gaat Daniel Radcliffe vervangen in de Broadway-productie How to Succeed in Business Without Really Trying. "Ik heb er veel zin in en ben vereerd dat ik de rol van J. Pierrepont Finch mag spelen", laat de zanger weten via Twitter.

Het is voor de jongste broer van de Jonas Brothers niet de eerste keer dat hij op de planken staat op Broadway. Als kind speelde hij rollen in onder meer A Christmas Carol en Beauty and the Beast.

De 18-jarige Jonas is volgend jaar in de productie te zien. Wanneer hij precies gaat spelen is nog niet bekend. Hij neemt de rol over van Daniel Radcliffe. De Harry Potter-acteur wil zich weer gaan richten op films. Glee-acteur Darren Criss neemt de rol begin volgend jaar tijdelijk over tot Jonas begint.

Fidel Castro laat weer van zich horen

Fidel Castro heeft een interview gegeven aan een Venezolaans televisiestation, om geruchten te ontzenuwen dat hij op sterven na dood zou zijn.

Het interview met Venezolana de Television is nog niet uitgezonden, maar er zijn donderdag wel foto's verschenen op de regeringswebsite Cubadebate. De 85-jarige leider van de Cubaanse revolutie maakt daarop een ontspannen en gezonde indruk, zittend in een gemakkelijke stoel en gekleed in een wit jack op een groene broek.

Castro was niet meer in het openbaar gezien sinds de top van de Communistische Partij in april, waar hij een wankele en ongewoon broze indruk maakte. Ook verschenen nauwelijks opiniestukken meer van zijn hand en bleven een verklaring of foto bij zijn verjaardag vorige maand uit.

De stilte leidde tot speculaties dat hij stervende was, of al dood. Volgens parlementsvoorzitter Ricardo Alarcon zei Fidel Castro zelf al eens 'de dag dat hij doodgaat, niemand het zal geloven omdat ze hem al zo vaak hebben laten doodgaan'.

'Bevel was op betogers Caïro in te rijden'

Een getuige in het proces tegen de verdreven Egyptische leider Hosni Mubarak heeft donderdag gezegd dat zijn leidinggevenden opdracht gaven met gepantserde voertuigen in te rijden op demonstranten. De getuige, generaal-majoor Hassan Abdel-Hameed, zei echter nooit een bevel te hebben gehoord om met scherp te schieten op de betogers.

Abdel-Hameed, die in het regime van Mubarak eerste onderminister van binnenlandse zaken voor trainingen was, zei hij dat werd beschimpt toen hij bezwaar maakte tegen het plan om in te rijden op de betogers en grote hoeveelheden traangas op hen af te vuren.

Mubarak en de voormalige leidinggevenden binnen de Egyptische veiligheidsdiensten worden ervan verdacht een bevel te hebben gegeven om dodelijk geweld te gebruiken tegen demonstranten.

Sommige politieagenten hebben met scherp geschoten op demonstranten, aldus Abdel-Hameed. De generaal-majoor staat zelf niet terecht.

Training agenten Kunduz begint mogelijk eerder

Nederland begint mogelijk eerder met de acht weken durende training van agenten in Afghanistan. Het plan was dat Nederland er in 2012 mee zou beginnen, maar er vindt overleg plaats met de partners om mogelijk eerder aan te vangen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De training van Afghaanse agenten bestond eerder uit zes weken en werd tot dusver in Kunduz alleen door Duitse trainers verzorgd. In mei besloot de NAVO tot een proef met een acht weken durende opleiding. Volgens Buitenlandse Zaken kan op basis van deze proef worden overgegaan tot versnelde invoering.

Nederland is blij dat de langere basisopleiding mogelijk sneller gaat worden ingevoerd, aldus Buitenlandse Zaken. "Hiermee wordt de kwaliteit van de basisopleiding voor politieagenten vergroot en komt er bijvoorbeeld meer ruimte voor alfabetisering en mensenrechten in de opleiding."

In een brief die binnenkort aan de Tweede Kamer wordt gestuurd wordt nader ingegaan op de acht weken durende opleiding die Nederlanders in Kunduz gaan geven.

[US Open] Roddick en Isner naar kwartfinale

Andy Roddick en John Isner staan in de kwartfinale van de US Open. Beide Amerikanen wonnen donderdag hun vierderondepartij in vier sets. Roddick (21) was met 6-3, 6-4, 3-6 en 6-3 te sterk voor de als vijfde geplaatste Spanjaard David Ferrer. Isner (28) rekende af met Gilles Simon (12). Daar had de Amerikaan drie tiebreaks voor nodig: 7-6 (2), 3-6, 7-6 (2) en 7-6 (4).

Roddick en Ferrer begonnen hun partij in het Louis Armstrong Stadium. Daar nam de Amerikaan al een break voorsprong voordat de partij moest worden onderbroken vanwege een lek in de baan. Door een scheur borrelde grondwater naar boven. Op baan 13 zetten de twee hun partij voort en nam Roddick een voorsprong van twee sets.

In het derde bedrijf was het Ferrer die een break voorsprong nam en continu de bovenliggende partij was. Met karakteristieke vechtlust hield Roddick de achterstand op een break. In de vierde set brak Ferrer weer als eerste, maar nu sloeg Roddick direct terug. Via nog een break bereikte hij de kwartfinale waarin hij het opneemt tegen Rafael Nadal.

Isner werd in de ruim 3,5 uur durende partij tegen Simon vijf keer gebroken. De Amerikaan sloeg zelf echter ook vier keer toe. In drie sets kwam er daardoor een tiebreak en telkens was Isner daarin de betere. De marathon man treft daarin Andy Murray.

Dolfijnen kloppen zwemmer Magnini

Zwemmer Filippo Magnini is donderdag geklopt door twee dolfijnen. De Italiaan, die in 2005 en 2007 wereldkampioen werd op de 100 meter vrije slag, kwam een paar meter tekort om de 19-jarige King en de 9-jarige Leah voor te blijven. De twee dolfijnen moesten tijdens de race in Torvaianica, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Rome, wel twee keer zo ver zwemmen als Magnini.

De tweevoudig wereldkampioen liet na afloop weten nog nooit zulke lastige tegenstanders tegen te zijn gekomen. Toch was er ook winst voor Superpippo. De 29-jarige zwemmer bekende 'een beetje verliefd te zijn geworden op dolfijn Leah'. Hij hoopt haar nog eens te zien.


Dolfijnen kloppen zwemmer Magnini (Foto: Novum)

Drie spannende dagen in Deus Ex DLC

Tijdens Deus Ex: Human Revolution verdwijnt hoofdrolspeler Adam Jensen voor drie dagen op een schip. De game slaat die gewoon over, maar tijdens deze drie dagen is er van alles gebeurd. Jensen wordt gevangen genomen en zijn augmentations worden uitgezet. Zie dan maar eens te overleven.

De DLC vertelt over deze drie dagen, die eerst werd geteased door verschillende berichten van het in-game berichtensysteem met raadsels en hints. The Missing Link moet deze oktober op PS3, Xbox 360, Windows en zelfs OnLive verschijnen.

[US Open] Stosur stunt tegen Zvonareva

Samantha Stosur heeft donderdag ten koste van Vera Zvonareva de halve finale van de US Open bereikt. De als negende geplaatste Australische was haar Russische opponente, de verliezend finaliste van vorig jaar, met 6-3 en 6-3 de baas. Zvonareva was op Flushing Meadow als tweede geplaatst. Stosur treft in de halve eindstrijd Angelique Kerber of Flavia Pennetta.

Ook Serena Williams bereikte de laatste vier. De Amerikaanse (28) schakelde Anastasia Pavlyuchenkova met 7-5 en 6-1 uit. Tot 5-5 in de eerste set ging de wedstrijd gelijk op, maar toen was een break van Williams goed voor de setwinst. In het tweede bedrijf denderde de Amerikaanse door. Bij de laatste vier ontmoet ze Caroline Wozniacki of Andrea Petkovic.

Dertig ijshockeyers willen voor Lokomotiv spelen

Het lijkt er op dat ijshockeyclub Lokomotiv Jaroslavl snel een nieuw team op de been kan gaan brengen. Gisteren kwam de selectie van de Russische ploeg om het leven bij een vliegtuigongeval waarbij op één na iedereen het leven liet. Uit alle hoeken is nu hulp aangeboden.

Fetisov, de baas van de Russische ijshockeyleague KHL, kijkt of het mogelijk is om de ruim dertig profs die zich aangeboden hebben om voor Lokomotiv uit te komen nog een transfer te gunnen. De competitie zal komende dinsdag van start gaan.

Jaroslavl was gisteren vertrokken naar naar Minsk om daar het in de eerste wedstrijd tegen Dynamo op te gaan nemen. Vlak na vertrek crashte het toestel waar de selectie van Lokomotiv in zat. Hierbij kwamen verschillende internationals om het leven. Alexander Galimov was de enige overlevende. Hij ligt met brandwonden over zijn hele lichaam in kritieke toestand in het ziekenhuis.

[Vuelta] Dekker: "Jammer van groene trui"

Bauke Mollema raakte vandaag zijn groene trui in de Vuelta weer kwijt. Joaquin Rodriquez zat mee in de juiste etappe en veroverde daardoor genoeg punten om de trui weer over te nemen.

"Gelukkig werd hij slechts achtste, maar het zal lastig worden om hem weer terug te veroveren. Hoewel het verlies geen ramp is, vind ik het natuurlijk wel jammer", aldus ploegleider Erik Dekker. Rabobank had met Luis-Leon Sanchez weliswaar iemand mee in de kopgroep, maar de Spanjaard uiteindelijk afhaken. "Hij heeft maagklachten en kon onderweg nauwelijks eten. Hij was achteraf niet helemaal de juiste man voorin, maar zo is het gelopen", concludeerde Dekker.

Hoewel het klassement beslist lijkt heeft Dekker nog genoeg ambities: "Er staan nog een paar lastige ritten op het programma. Het staat hoe dan ook vast dat we ons uiterste best gaan doen om één van deze ritten te winnen."

NFS: The Run showt Porsche

EA heeft de Porsche-licentie onder handen, dus ze willen maar al te graag de stoere Duitse auto tonen. De trailer hieronder vertelt ons dat Porsche 911 Carrera S exclusief is voor de 'limited edition'. Need for Speed: The Run komt 18 november uit voor zo'n beetje alle systemen.

Porsche feitje: De in 1898 uitgekomen Lohner-Porsche Elektromobil was de eerste auto in de wereld die een rem had op alle vier de wielen. FOK!games is leerzaam!

Dirk Scheringa begint nieuw bedrijf

Voormalig DSB-baas Dirk Scheringa keert terug in de financiële wereld. Hij begint vanaf 3 oktober met zijn nieuwe bedrijf DS Factoring, zo staat te lezen op de website van de onderneming.

Het nieuwe bedrijf van Scheringa richt zich op bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die nog geld krijgen van klanten. DS Factoring schiet een lager bedrag voor aan het bedrijf en eist het openstaande tegoed op bij de betreffende klant. De winst is voor DS Factoring.

Dirk Scheringa begint nieuw bedrijf
Dirk Scheringa begint nieuw bedrijf (Foto: ANP)

Bondscoach Montenegro de laan uitgestuurd

De voetbalbond van Montenegro heeft na de 2-1 nederlaag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales een opmerkelijk besluit genomen. Bondscoach Zlatko Kranjcar is de laan uitgestuurd na de verliespartij en vervangen door voormalig international Branko Brnovic.

Montenegro staat er ondanks het verlies in de EK-kwalificatie goed voor. In groep G staat het land tweede achter Engeland met elf punten uit zes wedstrijden. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Montenegro drie punten los van Zwitserland, waardoor plaatsing voor de play-offs in het verschiet ligt.

Omstreden psychotherapeut opgepakt voor smaad

Een omstreden psychotherapeut uit Leerdam is donderdag opgepakt wegens smaad. De man had achter de ramen van zijn bedrijfspand posters opgehangen, waarop hij ex-werknemers en patiënten ervan beschuldigt een terroristische organisatie te vormen. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De man is gehoord. Omdat hij niet langer dan zes uur mag worden vastgehouden voor de zaken waarvan hij wordt verdacht, is hij later op de dag weer vrijgelaten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het OM moet nu gaan beslissen of de man strafrechtelijk wordt vervolgd.

Medio vorige maand werd bekend dat de psychotherapeut geen mensen meer mag behandelen van de inspectie tot zijn praktijk grondig is onderzocht en is aangetoond dat hij verantwoorde zorg kan bieden. De therapeut werd vorig jaar al geschorst voor intimidatie en verkeerde diagnoses. Hij zou zijn patiënten hersenspoelen.

VVD weer omhoog in peiling

De daling van de VVD in de Politieke Barometer is tot stilstand gekomen. In de donderdag verschenen peiling staan de liberalen op 34 zetels, één meer dan twee weken geleden.

De PVV staat net als twee weken geleden op 25 zetels. Ook het CDA is stabiel, op achttien zetels. De gedoogcoalitie heeft daarmee in de peiling een meerderheid van 77 zetels.

Verder wint de SP twee zetels, ten koste van de PvdA. De SP staat nu op zeventien zetels, de PvdA op 24. GroenLinks is een zetel kwijtgeraakt en staat nu op acht zetels.

Het vertrouwen in het kabinet is volgens onderzoeksbureau Synovate 'aan de lage kant' met een 5,5. Honderd dagen na de installatie van het kabinet was dat nog een 6. Het hoogste rapportcijfer, een 6,9, komt van de VVD-aanhang. De CDA-kiezers geven een 6,2 en de PVV-aanhang vindt het kabinet een 5,7 waard.

Doden bij voedseluitdeling Mogadishu

Bij een voedseluitdeling in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn donderdag zes mensen om het leven gekomen. Een soldaat schoot op een menigte die de plek waar het voedsel werd uitgedeeld bestormde, melden ooggetuigen.

Sharif Haji Hassan zei dat mensen urenlang in de rij stonden, maar uiteindelijk de bewakers onder de voet liepen en er met voedsel vandoor gingen. De bewakers probeerden mensen met geweerkolven terug in de rij te slaan, maar openden het vuur toen dit niet lukte. Sommige soldaten schoten in de lucht, maar een mikte op de menigte.

Hassan telde vijf doden en talrijke gewonden. Een andere getuige, Abdi Mure Nur, zei dat een oude vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondigen was bezweken.

Vergeefse zoekactie na kapotte autoruit

Op een snelweg in de buurt van Rotterdam is donderdag opnieuw een ruit van een auto zwaar beschadigd geraakt. Een grote zoekactie naar een mogelijke schutter heeft niets opgeleverd, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De linkerzijruit raakte iets na 17.00 uur op de verbindingsweg van de A16 naar de A20 beschadigd. Een gebied dat is ingesloten tussen de A16 en A20 werd daarop uitgekamd door onder meer agenten, politiehonden en een politiehelikopter. Hier is niemand aangetroffen. De beschadigde autoruit wordt nader onderzocht.

De afgelopen tijd sneuvelden veel ruiten op snelwegen. De meeste meldingen kwamen uit de omgeving van Rotterdam. Sinds begin augustus de eerste ruiten kapotgingen, werd gesproken over een mogelijke schutter. Een week geleden meldde het KLPD echter dat de ruiten mogelijk door iets anders dan kogels kapot zijn gegaan. Er zijn ook geen resten van munitie gevonden.

UEFA bezorgd over veiligheid EK-stadions

De Europese voetbalbond UEFA maakt zich zorgen om de veiligheid in acht stadions die volgend jaar voor het EK worden gebruikt. Hoofd Veiligheid Marc Timmer laat dat donderdag weten. De UEFA houdt de bouw continu in de gaten 'om ervoor te zorgen dat aan alle minimumeisen wordt voldaan'.

Volgens Timmer zijn bij alle stadions voor het EK in Polen en Oekraïne 'op ons verzoek aanpassingen gedaan'. Dat bezorgt de bond hoofdpijn, stelt hij. "Tot een stadion echt af is, weet je nooit wat er gaat gebeuren. Ze kunnen veranderingen aanbrengen in de plannen."

Eerder dit jaar besloot de UEFA al dat het City Stadium Poznań in de gelijknamige Poolse stad uit veiligheidsoogpunt nooit meer dan voor de helft gevuld mag zijn. In het stadion staan drie EK-duels gepland.

Bondscoach Leekens lovend over Derijck

Timothy Derijck werd enkele dagen geleden opgeroepen voor de nationale selectie van België en deed dit niet onverdienstelijk. De verdediger van PSV kwam dinsdag niet in actie, maar liet bij bondscoach Georges Leekens wel een goede indruk achter.

"Hij paste zich direct goed aan en paste prima in mijn selectie," aldus Leekens over Derijck. "Hoewel het centrum van mijn defensie al drukbevolkt is, is hij wel weer een nieuwe concurrent voor die jongens."

Leekens beschikt naast Derijck ook nog over Jan Vertonghen, Toby Alderweireld (beide Ajax), Daniel van Buyten (Bayern München), Thomas Vermaelen (Arsenal), Vincent Kompany (Manchester City) en Nicolas Lombaerts (Zenit Sint-Petersburg)

Leekens zat tijdens de eerste wedstrijd van Derijck in het shirt van PSV op de tribune. "Vaak zie je dat spelers zenuwachtig zijn voor een debuutwedstrijd, maar daar was bij hem geen sprake van. Daar zie je aan dat hij over veel kwaliteit beschikt," besloot de bondscoach.

[US Open] Nadal geeft gas tegen Muller

Rafael Nadal heeft in zijn partij in de vierde ronde van de US Open tegen de Luxemburger Gilles Muller weinig energie verspild. De Spanjaard ging in een door regen uitgestelde partij met een 0-3 achterstand de baan op en klaarde daarna de klus met 7-6 (1), 6-1 en 6-2.

Aan Nadal was te zien dat hij weinig energie wilde verspillen. De Spanjaard moest hierdoor in de derde set nog wel een break op zijn service toestaan, maar schakelde meteen weer een tandje bij om Muller geen kans meer te geven. De voormalig nummer één van de wereld moet het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Andy Roddick en David Ferrer.

Bulykin: "Ben niet voor kleine opdrachten gekomen"

Ajax slaagde er eind augustus is om Dmitriy Bulykin te contracteren. De Rus speelde vorig seizoen op huurbasis voor ADO Den Haag, waarna de Amsterdammers hem vlak voor het sluiten van het transferwindow kosteloos overnam van RSC Anderlecht.

"Het geluk van mijn lange periode bij Anderlecht is dat ik topfit bij Ajax kan beginnen. Afgelopen maandag stond ik voor het eerst op het trainingsveld," begon Bulykin, die erg ambitieus oogde, zijn verhaal. "Nu komen langzaam de eerste grote testen in zicht. Een poule met Real Madrid, Dinamo Zagbreb en Olympique Lyon is zo'n test. Maar bij een grote club horen grote opdrachten. Voor kleine opdrachten ben ik hier niet gekomen."

Bulykin hoopt zich bij Ajax te kunnen bewijzen en wil zich graag in de kijker van Dick Advocaat spelen. De Kleine Generaal is namelijk bondscoach van de Russische nationale ploeg. "Hij gaf de voorkeur aan anderen, maar misschien moeten we volgende maand maar eens verder kijken. Dan heb ik waarschijnlijk mijn eerste minuten voor Ajax gemaakt en ziet de wereld er weer heel anders uit," aldus de aanvaller.

De verwachting is echter dat Bulykin bij Ajax voor een basisplaats moet knokken. Hij moet in de pikorde van aanvallers Kolbeinn Sigthórsson, die van AZ overkwam, voor zich dulden. "Ik weet dat Kolbeinn Sigthórsson eerste keus zal zijn voor de spitspositie, maar het lijkt me alleen maar goed dat er concurrentie is. Voor mij, maar ook voor Sigthórsson."

Chandhok rijdt morgen voor Team Lotus

Team Lotus zet morgen voor de eerste vrijdagtraining Karun Chandhok in. De Indiër zal bij de Maleisische renstal voor de zesde keer een vrijdagtraining rijden. Eerder dit jaar mocht hij in plaats van Jarno Trulli al de Grand Prix van Duitsland rijden waarin hij twintigste werd.

"Ik hou van het circuit van Monza, omdat het zoveel historie en karakter heeft. Het is de snelste baan op de kalender met snelheden boven de 350 kilometer per uur, wat voor ons coureurs heerlijk voelt. Ik heb de meeste van mijn trainingen in veranderende omstandigheden gereden, dus ik hoop morgen op een droge run," zei Chandhok.

Duitse bommen onschadelijk gemaakt in Haghorst

Het Brabantse Haghorst is weer veilig. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft donderdag tien Duitse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De explosieven werden vorige week bij de sluizen van het Wilhelminakanaal gevonden, bij een inspectie van Rijkswaterstaat.

Rond de explosieplaats werden dertig woningen ontruimd. In een straal van ruim een kilometer moesten de bewoners van nog eens 220 huizen in hun woning blijven. De veiligheidsmaatregelen werden 08.00 uur van kracht, waarna EOD-duikers de bommen in series van twee boven water haalden.

De projectielen werden vervolgens met een vrachtwagen een kilometer verderop naar een grasveld aan de Kanaaldijk-Zuid gereden. Daar werden ze ingegraven en afgedekt met zand tot ontploffing gebracht. De laatste twee gingen rond 17.00 uur de lucht in. De duikers voerden daarna nog een laatste controle uit op de kanaalbodem.

De bommen wogen vijftig kilo per stuk en zijn niet door vliegtuigen afgeworpen Vermoedelijk hebben de Duitsers de explosieven tegen het einde van de oorlog gebruikt om het kanaal en het sluizencomplex te saboteren, denkt luitenant Jurriën van Kasteren van de EOD, die er rekening mee hield dat het ging om blindgangers die op scherp stonden.

In Haghorst, dat onder de gemeente Hilvarenbeek valt, wonen ongeveer negenhonderd mensen.


Duitse bommen onschadelijk gemaakt in Haghorst (Foto: Novum)

Rusland blijft achter Assad staan

Rusland staat nog altijd achter de Syrische president Bashar Assad, heeft de Russische gezant Michael Margelov donderdag duidelijk gemaakt. Hij waarschuwt het Westen dat de verwijdering van weer een seculiere leider in het Midden-Oosten onbedoelde gevolgen kan hebben.

"Assad is jong, goed opgeleid, niet bekrompen en zou zijn land kunnen moderniseren als de heersende klasse in Syrië opener zou staan en meer ontvankelijk wordt voor nieuwe ideeën", zei Margelov. Hij sprak met journalisten in de wandelgangen van een internationaal forum in de Russische stad Jaroslavl.

Margelov zei dat hij vrijdag in Moskou een delegatie van de Syrische oppositie ontvangt en maandag een adviseur van Assad, Buthaina Shaaban.

Rusland verzet zich in de VN-Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Europese Unie en de Verenigde Staten voor een wapenembargo en andere sancties tegen Syrië. Moskou heeft in plaats daarvan een eigen ontwerpresolutie ingediend waarin de regering-Assad wordt opgeroepen het gewelddadige optreden tegen betogers te staken en snel hervormingen door te voeren.

Margelov gaf donderdag toe dat Syrië een belangrijke klant is van de Russische wapenindustrie, maar zei dat Moskou door bredere politieke belangen wordt gedreven. Hij zei dat de verwijdering van een hele rij seculiere, zij het autoritaire leiders in de regio Rusland met zorg vervult. Zo omschreef hij wijlen de Iraakse president Saddam Hussein als 'het enige tegenwicht voor Iran'. Dan zijn dit jaar ook Zine El Abidine Ben Ali in Tunesië, Hosni Mubarak in Egypte en Moammar Gadhafi in Libië aan de kant gezet, voegde hij eraan toe.

Margelov waarschuwde dat westerse pogingen om democratie naar het Midden-Oosten te brengen radicale islamitische krachten aan de macht kunnen brengen, waarbij hij Algerije en de Palestijnse gebieden als voorbeelden noemde. "Wij moeten niet vergeten dat wij zeer voorzichtig moeten zijn bij de overgang van middeleeuwse samenlevingen, zoals veel Arabische staten vandaag de dag zijn, naar democratie van het westerse type."

Hij zei dat de mensen bij westerse ministeries van buitenlandse zaken en inlichtingendiensten hem doen denken aan zijn vroegere collega's bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. "Het lijkt alsof ideeën over mensenrechten, rechtsorde en democratie, die in het Midden-Oosten niets gemeen hebben met Realpolitik, bij het nemen van praktische stappen in het Midden-Oosten de overhand hebben", zei Margelov. "Wij hebben in het Midden-Oosten te maken met zeer traditionele samenlevingen en in het omgaan daarmee kun je beter lering trekken uit de geschiedenis."

Sint Maarten maakt zich op voor storm Maria

Het Caribische eiland Sint Maarten treft voorbereidingen voor de naderende tropische storm Maria. Hulpdiensten staan paraat, zegt een woordvoerder van de rampencoördinatie van de brandweer. Zaterdagochtend kan het stevig waaien en hard regenen door de tropische storm.

Verwacht wordt dat Maria zaterdag rond 08.00 uur lokale tijd 160 tot 240 kilometer ten zuiden en zuidoosten langs Sint Maarten trekt. Dit zou betekenen dat alleen de rand van het stormgebied het eiland raakt. Eerder werd verwacht dat Maria Sint Maarten dichter zou naderen.

Weercode oranje is van kracht, wat staat voor een verhoogde staat van waakzaamheid. Vrijdag wordt nogmaals een inschatting gemaakt van de risico's. Dan wordt ook duidelijk welke praktische voorzorgsmaatregelen bewoners moeten nemen.

Nog geen duidelijkheid over zedenzaak Tilburg

Binnen twee weken moet meer duidelijk worden over mogelijk seksueel getint gedrag door een volwassene bij een kinderdagverblijf in Tilburg. Dat melden het Openbaar Ministerie en de politie donderdag. Vooralsnog wordt niemand ergens van verdacht.

Woensdag werd bekend dat het OM een onderzoek is begonnen na een aangifte en twee meldingen van ouders. Kinderen van de groep zouden tegen hun ouders uitlatingen hebben gedaan die duiden op grensoverschrijdend gedrag.

Onderzoek moet uitwijzen of daadwerkelijk sprake is geweest van seksueel getint of grensoverschrijdend gedrag. "De moeilijkheid daarbij is dat het om zeer jonge kinderen gaat", meldt het Openbaar Ministerie in Breda. "Ze kunnen nog niet goed verwoorden wat ze precies hebben meegemaakt en bedoelen. Daarbij zijn jonge kinderen beïnvloedbaar bij het beantwoorden van vragen die ze worden gesteld."

[US Open] Murray stuurt Young naar huis

Andy Murray behoort tot de acht beste tennissers van de US Open. De Schot, die als vierde geplaatst is, maakte eerder vandaag gehakt van Donald Young, die in de afgelopen week een aantal maal heeft verrast. De setstanden waren 6-2, 6-3 en 6-3.

In eerdere ronden slaagde Young er namelijk in om de geplaatste spelers Stanislas Wawrinka en Juan Ignacio Chela naar huis te sturen. Tegen het spel van Murray was de jonge Amerikaan niet opgewassen en wist maar acht games te pakken.

Murray neemt het in de kwartfinale van de US Open op tegen de winnaar van de partij tussen de Amerikaan John Isner en de Fransman Gilles Simon.

Jans: "Duel tegen Feyenoord gaf ons boost"

sc Heerenveen en FC Groningen staan komend weekend tegenover elkaar voor de Derby van het Noorden. Voor Ron Jans, trainer van de Friezen, zullen deze wedstrijden altijd bijzonder blijven. De oefenmeester zwaaide jarenlang de scepter over de eerste selectie van de Groningers.

Vorig seizoen ging sc Heerenveen in eigen huis met 1-4 onderuit. Dušan Tadic was in die editie een plaag voor de Friese defensie en scoorde tweemaal. Daarnaast vonden ook Jonas Ivens en Tim Matavz het doel. Filip Ðuricic redde de eer en wist voor zijn formatie te scoren.

Jans kijkt met een goed gevoel vooruit en refereert daarbij aan de wedstrijd tegen Feyenoord, die twee weken geleden in een gelijkspel (2-2) eindigde. "Die wedstrijd heeft ons een boost gegeven. Je merkt het plezier en de vrolijkheid binnen de ploeg. Ik vond ook dat we konden terugkijken op een goede wedstrijd tegen Feyenoord."

sc Heerenveen zal de ingezette lijn in elk geval door moeten trekken, omdat de start in de Eredivisie onder de noemer 'beroerd' geschaard mag worden. De Friezen bezetten op dit moment de zestiende plaats. "Het gaat in deze wedstrijd echt om de punten, want de winnaar kan weer omhoog kijken," aldus Jans. "De kwaliteiten van beide teams liggen dicht bij elkaar. Vorig seizoen is Groningen op de zesde plek geëindigd, en wij op de twaalfde. Daar zit wel een gat tussen, maar dat kan een jaar later zo weer andersom zijn."

[US Open] Wedstrijd Roddick - Ferrer gestaakt

Nu de regen in de Verenigde Staten weggetrokken is kunnen de tennissers eindelijk weer aan de slag. Andy Roddick en David Ferrer dachten dit in hun partij in de vierde ronde ook te kunnen doen, maar na één game gespeeld te hebben in het Louis Armstrong Stadium werd de partij wederom gestaakt.

In het één na grootste stadion waar tijdens de US Open op gespeeld wordt bleek een scheur in de baan te zitten waardoor water omhoog sijpelde. Hierdoor werd het achter een van de baselines te glad om door te kunnen spelen. Verder spelen bleek op deze baan onmogelijk, waardoor Roddick en Ferrer uit gaan wijken naar baan dertien. Roddick leidt de wedstrijd met een 4-2 voorsprong in de eerste set.

Adriaanse sluit Feyenoord niet uit

Co Adriaanse ziet zichzelf in de toekomst wellicht nog bij Feyenoord werken. Dat komt voornamelijk door een goed verleden met één man daar, technisch directeur Martin van Geel.

Bij Willem II en AZ waren Adriaanse en Van Geel al twee handen op één buik. Tussen 1997 en 2000 zat de huidige FC Twente-trainer op de bank in Tilburg en tussen 2002 en 2005 bij AZ. Bij beide clubs was Adriaanse erg succesvol, in samenwerking met Van Geel.

Adriaanse houdt Van Geel hoog in aanzien. "Martin heeft het in Rotterdam zeer doortastend en intelligent aangepakt. Dat verbaast me niet. In de tijd dat ik met hem heb gewerkt heb ik hem leren kennen als een zeer deskundige en integere technisch directeur. Feyenoord mag blij zijn dat ze hem hebben", laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.

De 64-jarige trainer zou een toekomstige baan in Rotterdam zeker niet bij voorbaat afslaan. "Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer met hem zal werken. Bij Feyenoord? Ook dat sluit ik niet uit."

Söderling: "Ik heb Pfeiffer"

Robin Söderling heeft al twee maanden geen fatsoenlijke tenniswedstrijd gespeeld. De Zweed had in de afgelopen periode nauwelijks energie, maar men weet nu hoe dit kwam. Hij was namelijk geveld door de ziekte van Pfeiffer.

Söderling, die door deze ziekte ook niet aan de US open kon meedoen, maakte dit nieuws eerder vandaag via Twitter bekend. "Ik heb een lastige periode achter de rug, gelukkig gaat het nu beter. De dokteren hebben bevestigd dat ik Pfeiffer heb, dat verklaart waarom ik zo snel moe was. Ik hoop snel weer op de baan te staan."

De Zweedse nummer zes van de wereld schreef eerder dit jaar nog wel de toernooien van Brisbane, Rotterdam, Marseille en Båstad op zijn naam.

'Stedelijk Museum gaat weer dicht'

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat over een maand voor onbepaalde tijd dicht. Dat zeggen bronnen binnen het museum en andere betrokkenen, schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De gerenoveerde oudbouw is sinds september vorig jaar weer open na een verbouwing van jaren, maar zou nu weer dicht moeten om het negentiende-eeuwse gebouw te verbinden met de nieuwbouw aan het Museumplein. Hoelang de sluiting duurt is onbekend.

Het museum wordt sinds 2004 verbouwd en zou oorspronkelijk in 2008 opengaan, maar dat werd keer op keer vertraagd. Hoofdaannemer Midreth ging begin dit jaar ook nog eens failliet. Volkerwessels heeft het werk overgenomen voor 4,5 miljoen euro extra. Het bouwbedrijf zei eerder het museum in januari te kunnen opleveren.

In de oudbouw van het Stedelijk is sinds augustus een tentoonstelling te zien over grafisch ontwerper Wim Crouwel, die eindigt op 9 oktober. Of dat ook de sluitingsdatum van het museum is, is onduidelijk.


'Stedelijk Museum gaat weer dicht' (Foto: Novum)

Israël bewaakt grens Sinaï met drones

Israël zet drones, onbemande vliegtuigjes die op afstand worden bestuurd, in om zijn lange, poreuze grens met Egypte in de Sinaï-woestijn te bewaken. Hiertoe is overgegaan nadat militanten vorige maand de grens over waren gestoken en acht Israëliërs doodden bij een aanslag.

De vliegtuigjes opereren alleen in het Israëlische luchtruim, maar houden beide kanten van de 250 kilometer lange grens in de gaten, zei een legerofficier donderdag. Na de aanslag heeft Israël ook extra militairen ingezet om de grens te bewaken.

De Israëlische autoriteiten maken zich zorgen over de veiligheidssituatie in de Sinaï na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak in februari.


Israël bewaakt grens Sinaï met drones (Foto: Novum)

[Vuelta] Gavazzi wint rit na lange vlucht

Francesco Gavazzi heeft vandaag de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Italiaan van Lampre sprintte na 175 kilometer tussen Solares en Noja sneller dan de Belg Jurgen van de Walle. Beiden maakte deel uit van een lange vlucht. Het peloton kwam op meer dan zeven minuten aan. Juan Jose Cobo behoudt de rode leiderstrui.

De vlucht van de dag werd al op tien kilometer van de start ingezet, toen zeventien man het hazenpad kozen. Op iets minder dan dertig kilometer van de streep, op de flanken van de Puerto de Fuente las Varas, de laatste van vijf beklimmingen, sprong Sergio Paulinho weg bij de tien overgebleven ontsnapten.

De Portugees van RadioShack kwam als eerste boven en pakte in de afdaling een voorsprong van bijna een minuut. In de resterende vlakke kilometers werkten de tien echter goed samen en het gat met Paulinho slonk gestaag. Op ruim twee kilometer van de finish werd de vlucht van de Portugees daardoor verijdeld.

Bij het inlopen van Paulinho demarreerden Gavazzi (Lampre) en Van de Walle (Omega Pharma-Lotto). Het Belgisch-Italiaanse duo streed vervolgens in de straten van Noja om de zege. Gavazzi sprong uit het wiel van Van de Walle en bleek veel sterker in de sprint. Op tien seconden was de derde plaats voor Skil-Shimano-coureur Alexandre Geniez.

Bauke Mollema raakte zijn groene puntentrui weer kwijt. De Raborenner zag Joaquin Rodriguez (Katusha) punten verzamelen en de Spanjaard ging hem daardoor weer voorbij.

Wolfsen: vernietigde stukken niet van belang

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen geeft toe dat conclusies uit 2009 van overleggen tussen politie, justitie en de burgemeester zonder de benodigde machtiging zijn vernietigd. De conclusies hebben volgens hem echter geen gevolgen voor het feitenrelaas over het weggepeste homostel in Utrecht dat de gemeenteraad eerder heeft ontvangen.

Dat stelt de burgemeester donderdag in antwoord op vragen van de drie oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht. Die hadden tekst en uitleg van Wolfsen gevraagd nadat het AD schreef dat de vernietigde stukken een rol hadden kunnen spelen bij de zaak.

De conclusies van de overleggen uit 2009 zijn volgens de PvdA-burgemeester inmiddels getraceerd. "In deze conclusies staan geen nadere relevante feiten over de zaak. Het feitenrelaas is compleet", aldus Wolfsen. Hij heeft opdracht gegeven de werkprocessen zodanig aan te passen dat fouten bij het vernietigen van stukken niet meer voor kunnen komen.

De gemeenteraad debatteert donderdagavond over de kwestie. mogelijk krijgt Wolfsen, die al langer onder vuur ligt, een motie van wantrouwen aan zijn broek.

Feministische hoer in Dead Island

Sommige mensen doen niet aan gamen als ze een game aanschaffen. Nee ze gaan in de code kijken en zoeken naar leuke dingen. Zoals nu ook het geval is bij Dead Island. Een Steam-gebruiker die door de code heen keek vond een skill die 'Feminist Whore' heette en voor het personage Purna bedoeld was.

Natuurlijk kan een ontwikkelaar zo'n skill niet echt die naam geven dus in het spel zelf heet de skill 'Gender Wars' en geeft Purna 15% meer schade tegen mannen. Helaas zijn de ontwikkelaars vergeten die naam ook te veranderen in de code van het spel. Deep Silver, de ontwikkelaar, buigt zich over de kwestie over wat er is fout gegaan.

Purna
Purna de Purna

Veldhuijzen blijft bij bezuinigingen pgb

Het kabinet ziet het onderzoek over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) als een ondersteuning van het beleid. Het rapport toont volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) 'onomstotelijk' aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt.

Uit het onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) bleek dat de bezuinigingen minder opleveren dan de verwachte 900 miljoen. De oppositie greep het rapport daarom aan voor een hernieuwd pleidooi om niet te bezuinigen op de pgb's, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen.

Volgens de bewindsvrouw zegt het CPB dat de maatregelen 'een oplossing bieden voor de gesignaleerde financiële problematiek'. "Dit onderstreept de aanname van het kabinet."

De rekenmeesters van het CPB schreven ook dat de besparingen lager uitvallen als de staatssecretaris haar belofte nakomt dat pgb'ers er niet in zorg op achteruitgaan. Daarmee is zij het niet eens. Door onder meer gebruik te maken van zzp'ers blijven de kosten bij zorg in natura gelijk, verwacht de bewindsvrouw.

Marion Cotillard in actiefilm Rust and Bone

Marion Cotillard gaat de hoofdrol spelen in Rust and Bone. De actiefilm wordt een verfilming van de gelijknamige serie korte verhalen van de Canadees Craig Davidson, over een rauwe wereld van prijsvechters, hondengevechten, seksverslaafden en gokkers. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het verhaal gaat over een bokser die tijdens een gevecht zijn vingers heeft gebroken. Omdat de hand nooit goed kan genezen, moet hij zijn heil in zoeken in illegale straatgevechten.

De regie is in handen van Fransman Jacques Audiard, die ook coscenarist is met Thomas Bidegain. Hun misdaaddrama Un Prophète won in 2010 de juryprijs van het filmfestival van Cannes en werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Cotillard is vanaf 20 oktober te zien in Contagion, waarin een mysterieuze ziekte de wereld in zijn greep houdt. Ze is momenteel bezig met de Batman-film The Dark Knight Rises.


Marion Cotillard in actiefilm Rust and Bone (Foto: Novum)

Gwyneth Paltrow speelt seksverslaafde

Gwyneth Paltrow heeft getekend voor de komedie Thanks For Sharing. Net als haar tegenspelers Tim Robbins, Mark Ruffalo en Joely Richardson speelt ze een seksverslaafde dertiger die in therapie gaat en eindelijk eens een serieuze relatie wil. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Paltrow speelt een succesvolle zakenvrouw die verliefd wordt op Ruffalo en Richardson Robbins' echtgenote. De vier ondergaan een therapie van twaalf stappen om van hun seksverslaving af te komen.

Stuart Blumberg maakt met deze film zijn regiedebuut, hij is onder meer coscenarist van het drama The Kids Are All Right, dat vorig jaar een Oscarnominatie kreeg voor beste scenario. Blumberg gaat de film ook coproduceren, samen met zijn zakenpartner, acteur Edward Norton.

Thanks For Sharing moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

James Cameron maakt dinofilm in 3D

James Cameron gaat de bioscoopfilm Walking with Dinosaurs 3D maken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de 3D-technologie waarmee hij Avatar maakte. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. De film is gebaseerd op de tv-serie Walking with Dinosaurs van de BBC.

In Walking with Dinosaurs wordt de evolutie van dinosauriërs in vogelvlucht getoond. De serie was vooral populair vanwege de levensechte 3D-animaties van bewegende dino's. Met dezelfde techniek werden ook Transformers: Dark of the Moon en de 3D-uitzendingen van sportkanaal ESPN gefilmd.

Walking With Dinosaurs 3D is momenteel in productie in Alaska. De film moet eind 2013 in de bioscoop verschijnen.

'Spel-cd's maken gamen duurder'

Het is slecht voor consumenten dat de meeste games nog steeds op disc verschijnen. Dat vindt directeur Brian Farrell van game-uitgever THQ, die stelt dat toekomstige spelcomputers uitsluitend downloadbare spellen moeten ondersteunen, om gamen goedkoper te maken. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Door spellen in de winkel te leggen, kunnen de kosten onnodig hoog oplopen, meent Farrell. Zo gaat een flink deel van de opbrengst van een spel naar productiekosten, transport en winkeliers. Door cd's of dvd's te vervangen voor downloadbare spellen zouden uitgevers games goedkoper kunnen aanbieden en hierdoor een breder publiek aanspreken.

Een toekomst waarin spellen alleen maar online worden aangeboden is volgens Farrell ook meteen een goede manier om de relatie tussen uitgevers en gamers te versterken. Zo kunnen spelers sneller worden voorzien van downloadbare uitbreidingen en updates. THQ wil deze trend nu al inzetten met Saints Row: The Third. Het spel krijgt dit najaar na release veertig weken lang elke week nieuwe downloadbare extra's, waaronder virtuele voorwerpen en nieuwe opdrachten.

De visie van Farrel komt niet overeen met die van PlayStation-directeur Kaz Hirai. De Japanner gaf vorig jaar aan dat de game-industrie fysieke media de komende jaren blijft ondersteunen. Volgens hem laat een discloze toekomst nog zeker tien jaar op zich wachten. Onderzoeksbureau DFC Intelligence ondersteunt de directeur van THQ en voorspelde donderdag dat de verkoop van digitaal gedistribueerde spellen in 2013 een hogere omzet draait dan de verkoop van spellen in winkels.


'Spel-cd?s maken gamen duurder? (Foto: Novum)

Schoonmaak terrein Chemie-Pack duurt tot vijf jaar

Het schoonmaken van de bodem en het grondwater op het terrein van het begin dit jaar afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk gaat drie tot vijf jaar duren. De gemeente en de provincie Noord-Brabant hebben een akkoord bereikt over de bodem- en grondwatersanering, die 38,2 miljoen euro gaat kosten, melden zij donderdag.

Bij de brand zijn chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terechtgekomen. Hoe langer wordt gewacht met het aanpakken hiervan, hoe verder de chemicaliën zich kunnen verspreiden. Het regenwater wordt sinds januari opgevangen en opgeslagen.

Moerdijk voert de bodemsanering uit, de provincie schiet de hiervoor benodigde 38,2 miljoen euro voor. Met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt nog gesproken over een bijdrage van het rijk.

Chemie-Pack is financieel aansprakelijk gesteld, maar het bedrijf is eind augustus failliet verklaard. Woensdag werd echter bekend dat het familiebedrijf een doorstart maakt. De provincie en gemeente stellen donderdag dat het blijft proberen de kosten voor het opruimen en saneren op Chemie-Pack te verhalen.

De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld. Eerst worden de overgebleven restanten gesloopt en wordt het terrein opgeruimd, wat zo'n drie maanden gaat duren. De kosten hiervoor worden geraamd op drie miljoen euro. Op 15 september wordt de gemeenteraad gevraagd om toestemming voor deze werkzaamheden. Als dit gedeelte is afgerond, wordt als eerste het grondwater gesaneerd.

Dead Rising 2: Off the Record halveert laadtijden

Dead Rising 2: Off the Record zal minder laadtijden hebben dan Dead Rising 2. Met Off the Record hebben de ontwikkelaars meer naar fans van de serie geluisterd en iets gedaan met de feedback die ze erover kregen. Dead Rising 2: Off the Record komt 14 oktober uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Een van de grote wensen van spelers was het terugkeren van de infinity-mode uit Dead Rising. De ontwikkelaars hebben nu wel geluisterd en hebben een sandbox-mode toegevoegd aan het spel waarin Frank West, de journalist uit deel één, lekker zijn gangetje kan gaan.

Pedofiel actief bij kinderactiviteiten

Een 42-jarige Haarlemmer die vervolgd werd voor kindermisbruik blijkt als vrijwilliger actief te zijn geweest tijdens de Haarlemse kindervakantieweek Stuif-Stuif.

Edwin V. stond in augustus terecht voor het misbruiken van een 5-jarig meisje tijdens zijn werk als animator bij het Landal Green Park Beach Resort Ooghduyne in Den Helder. Tijdens de rechtszitting gaf hij ontwijkende antwoorden op vragen over zijn huidige omgang met kleine kinderen. Daarmee kon hij verzwijgen dat hij voor het tweede achtereenvolgende jaar als vrijwilliger actief zou zijn op Stuif-Stuif. De pedofiel kwam zelfs twee dagen voor de rechtszaak bij de lokale radiozender ZFM nog uitgebreid aan het woord over zijn werk bij Stuif-Stuif.

Toen het rechtbankverslag in het Haarlems Dagblad verscheen werd V. door medewerkers van Stuif-Stuif herkend en gingen de alarmbellen rinkelen. Dat was twee dagen na de start van de kinderweek, V. werd direct geschorst. Bij Stuif-Stuif is geschokt op het nieuws gereageerd.

De organisatie geeft op hun website de volgende korte verklaring:
'Geschokt zijn we nadat bleek dat Edwin, coördinator Sport en Spel, ons heeft bedrogen over zijn achtergrond. Dinsdag 6 september is hij veroordeeld wegens ontuchtige handelingen met een minderjarige. Dit vond plaats bij zijn werkgever in oktober 2009. Uiteraard is hij bij de eerste verdenking op 24 augustus direct op non-actief gesteld en zal hij zowel bij de Stuif-Stuif als bij andere kinderactiviteiten van Stichting DOCK geen voet meer over de drempel mogen zetten. Edwin heeft ons nooit iets gemeld hierover. Uit niets is gebleken dat er tijdens zijn werkzaamheden op, voor of tijdens de Stuif Stuif iets heeft plaatsgevonden.'

Opstelten wil ruimer cameratoezicht

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil cameratoezicht verbeteren door flexibeler gebruik van de apparaten. Dat zei hij donderdag in de Kamer.

De gemeentewet eist cameratoezicht vanaf een vaste plek, waardoor de camera’s niet altijd van pas komen waar ze het hardste nodig zijn. Burgemeesters moet daar soepeler mee kunnen omgaan, vindt de minister. Ook moeten camera's worden gebruikt in de strijd tegen zaken als hondenpoep, graffiti en vuilnis.

Opstelten bleek verder ook niet vies van particuliere beveiligers met bijvoorbeeld een wapenstok bij een winkel.

Van der Sar naar Cruyff Institute

Edwin van der Sar keert terug in de schoolbanken. De oud-doelman van Oranje begint op het Johan Cruyff Institute for Sport Studie aan de opleiding International Master of Sport Management. Hij meldt zich volgende week woensdag in Amsterdam voor zijn eerste college.

De 40-jarige recordinternational, die zijn keeperscarrière deze zomer afsloot, wil graag vanuit de hoek van het management naar de sport kijken. "Ik zie mezelf niet direct weer op het veld staan", zegt Van der Sar op de website van zijn managementbureau Sport Promotion. "Deze opleiding biedt mij de kans om me te ontwikkelen op dat gebied."

De Vliegende Hollander speelde al langer met het idee om na zijn carrière de kant van het management op te gaan. "Het intrigeert me. Bij Manchester United werken maar liefst 75 mensen op de commerciële afdeling. Ik ben een aantal keer gaan kijken hoe zij daar werken en ik vond het zeer interessant", zegt Van der Sar.

Van der Sar is niet de eerste oud-sporter die de opleiding International Master of Sport Management volgt. Onder anderen oud-schaatsers Renate Groenewold en Jochem Uytdehaage en oud-wielrenner Michael Boogerd gingen de oud-Ajacied voor.

Zweedse rechter wijst verzoek Saab af

De Zweedse rechter heeft het verzoek van Saab tot bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Dat heeft de rechtbank donderdag laten weten.

Volgens de rechtbank is uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Andere door Saab aangedragen voorstellen om het bedrijf te reorganiseren waren "te algemeen".

Volgens de rechter is er daarom geen reden om te geloven dat een reorganisatie zal werken. Saab heeft tot 29 september de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Zweedse rechter wijst verzoek Saab af
Zweedse rechter wijst verzoek Saab af (Foto: ANP)

Oppositie wil procederen om Straatsburg

Nederland moet zich mengen in een rechtszaak over het terugbrengen van het aantal vergaderingen van het Europees Parlement in Straatsburg. Dat willen PvdA, SP, GroenLinks en D66, bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het Europees Parlement vergadert één week per maand niet in Brussel, maar in het Franse Straatsburg, met alle kosten van dien. Het parlement wil nu één keer per jaar minder in Straatsburg vergaderen. Frankrijk is eerder dit jaar een zaak begonnen bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg om dat te voorkomen.

De linkse oppositie wil dat Nederland zich aan de zijde van het Europees Parlement in de zaak voegt. EU-landen hebben die mogelijkheid. Luxemburg heeft zich al aan de zijde van Frankrijk geschaard. Als het Europees Parlement een keer minder hoeft te verhuizen naar Straatsburg, scheelt dat tien miljoen euro per jaar, zeggen de oppositiepartijen.

Het kabinet is niet van plan aan de wens van de oppositie gehoor te geven. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vindt het goed dat het parlement minder in Straatsburg wil vergaderen, maar het zou 'niet hoffelijk' zijn als Nederland zich bij de rechtszaak voegt. Knapen wil regelen dat Straatsburg als vergaderlocatie helemaal verdwijnt. Daarvoor moet het EU-verdrag worden aangepast.

Misschien kan de oppositie het kabinet dwingen zich met de rechtszaak te bemoeien. Daarvoor is de steun van de PVV nodig. Die partij is ook fel tegen de verhuizingen van en naar Straatsburg, maar heeft er 'niet veel trek in' om steun te geven aan een voorstel van 'eurofiele lieden', zei PVV-Kamerlid Louis Bontes. Helemaal uitsluiten deed Bontes het echter niet.

VVD en CDA steunen de opstelling van Knapen.

HTC breidt aanklacht tegen Apple uit

De Taiwanese smartphone- en tabletfabrikant HTC heeft zijn aanklacht tegen Apple uitgebreid. Het Amerikaanse bedrijf zou twaalf patenten hebben geschonden, negen daarvan heeft het Taiwanese bedrijf verkregen van Google.

HTC heeft zijn bestaande aanklacht bij de International Trade Commission (ITC) en een rechtbank in Delaware in de Verenigde Staten over het schenden van drie patenten door Apple gewijzigd.

De toestellen van HTC, de op vier na grootste smartphonefabrikant ter wereld, draaien voornamelijk op het besturingssyteem Android van Google.

HTC breidt aanklacht tegen Apple uit
HTC breidt aanklacht tegen Apple uit (Foto: ANP)

Uncharted 3 gemaakt van zand

Natalya Netselya speelt graag met zand. Spelen is het echter niet echt te noemen, want ik doe het haar niet zomaar na. Netselya heeft een video opgenomen waarmee ze scènes van Uncharted 3 namaakt op een zandtafel. Ze doet dit soort dingen wel vaker maar voor een videogame was het de eerste keer.

Bekijk hieronder hoe Natalya Netselya speelt met haar tafel vol zand. Uncharted 3 komt 2 november exclusief voor PS3 uit.

Weer geen nieuwe rechters op Puttense moordzaak

De rechters in de Puttense moordzaak hoeven niet te worden vervangen. Dat maakte het gerechtshof in Arnhem donderdag bekend. Met deze uitspraak van de wrakingskamer is ook de derde poging van advocaat Ruud van Boom om nieuwe magistraten op de zaak te krijgen mislukt.

Het hof maakte ook bekend een eventueel volgend wrakingsverzoek van de raadsman niet meer in behandeling te nemen. Volgens het hof heeft de raadsman misbruik gemaakt van de mogelijkheid de rechters in de Puttense moordzaak te wraken. "Het wrakingsrecht is geen verkapt rechtsmiddel tegen onwelgevallige beslissingen", oordeelde de rechter.

Van Boom, die Delftenaar Ronald P. (36) in de Puttense moordzaak bijstaat, wraakte de rechters die het hoger beroep behandelen eind vorig jaar en begin dit jaar ook al. De advocaat vindt de rechters vooringenomen en stelt dat zijn cliënt geen kans op een eerlijk proces krijgt. Volgens Van Boom blijkt dat onder meer uit het feit dat de rechters niet toestaan alle oude processtukken, die gaan over eerdere verdachten in de zaak, toe te voegen aan het huidige strafdossier.

De advocaat wil de rechters een alternatief scenario voorhouden met andere daders. Daarvoor zouden de gevraagde processtukken essentieel zijn. Volgens Van Boom blijkt uit het feit dat niet alle gevraagde stukken worden toegevoegd dat de rechters vooringenomen zijn. De wrakingskamer is het daar niet mee eens en wees ook het derde wrakingsverzoek af. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep gaat 12 oktober verder.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009 tot vijftien jaar cel, conform de eis van justitie. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige Delftenaar is ook verdachte van de moord op Anneke van der Stap. P. werd februari vorig jaar in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Oh Oh Tijgertje komt op vrije voeten

Tijgertje komt donderdag op vrije voeten. De Haagse, bekend van haar deelname aan Oh Oh Tirol, zat vast omdat ze meerdere malen werd opgepakt wegens winkeldiefstal. Donderdag moest ze voor de Haagse rechtbank verschijnen, waar werd bepaald dat haar voorarrest wordt geschorst.

Tatjana Liefhebber, beter bekend als Tijgertje, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt toch nog brommen. Het OM eiste donderdag twee weken cel tegen de brunette omdat ze meerdere malen zonder geldig rijbewijs achter het stuur kroop. De celstraf die geëist is voor de winkeldiefstallen, komt overeen met de tijd die Tijgertje al vast heeft gezeten.

Liefhebber werd afgelopen maanden meerdere keren gearresteerd wegens winkeldiefstal. De Haagse ging in maart, vlak nadat de uitzendingen van Oh Oh Tirol waren gestart, voor het eerst over de schreef. Eind augustus werd ze voor de vijfde keer betrapt op winkeldiefstal. Ze heeft dit jaar met tussenpozen ruim honderd dagen in de cel doorgebracht.

Een aantal keer ging Tatjana op stap met haar moeder. Ook tegen haar eiste het OM een celstraf gelijk aan het voorarrest. Wel krijgen beide dames als het aan justitie ligt te maken met een proeftijd, Tatjana van twee jaar, haar moeder van drie. Naast de diefstallen en het rijden zonder rijbewijs werd Tijgertje verdacht van het beledigen van een ambtenaar in functie.

Tatjana ontkent dat ze agenten heeft uitgescholden. Ook heeft een aantal diefstallen volgens haar niet plaatsgevonden. De Haagse vertelde de rechter dat zij en haar moeder in geldnood zitten en daarom spullen moesten stelen. Moeder en dochter hebben een voorkeur voor onder meer biefstuk, sushi en prosecco. De talrijke contacten met justitie kostten Tatjana haar rol in het nieuwe seizoen van Oh Oh Cherso.

De Haagse rechtbank doet 22 september uitspraak.

'Minstens dertigduizend doden in Libië'

Tijdens de ruim zes maanden durende opstand in Libië zijn zeker dertigduizend doden gevallen. Voorts zijn ruim vijftigduizend mensen gewond geraakt. Dit heeft de Libische interim-minister van volksgezondheid Naji Barakat gezegd.

De genoemde getallen zijn deels gebaseerd op verslagen van ziekenhuismedewerkers, lokale bestuurders en commandanten van de rebellen, zei Barakat.

Zeker vierduizend mensen worden nog vermist. Zij worden geacht dood te zijn of gevangen te zitten in de overgebleven bolwerken van Gadhafi-getrouwen, zoals Gadhafi's geboortestad Sirte. Hoewel het regime van Moammar Gadhafi uit Tripoli verdreven is, heeft het zich nog niet helemaal gewonnen gegeven. In een aantal steden zijn nog bolwerken van Gadhafi-getrouwen die de strijd niet opgeven.

Er wordt in ploegen gezocht naar geheime graven met daarin tegenstanders van Gadhafi. Deze week werden lichamen gevonden in Tripoli, en in twee dorpen nabij de hoofdstad.

De nieuwe autoriteiten in Libië vragen de bevolking volgende week de doden en vermisten op te geven in hun plaatselijke moskee, aldus Barakat. De rebellen hopen zo een nauwkeuriger beeld te krijgen van het aantal doden en vermisten. Volgens Barakat zijn van de dertigduizenden doden ongeveer de helft aanhangers van het verdreven regime.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de havenstad Misrata, de derde stad van Libië. Rebellen en strijders van Gadhafi vochten twee maanden lang om de heerschappij in de stad. Zeker tweeduizend rebellen kwamen om in Misrata, aldus Barakat, die zich beriep op nieuwe cijfers van de lokale bestuurders in Misrata.


'Minstens dertigduizend doden in Libië' (Foto: Novum)

[Vuelta] Veelers 'langzaamste' sinds 1955

Tom Veelers heeft dit jaar in de Vuelta a España de eer om de rode lantaarn te dragen. De Nederlander heeft na de etappe van gisteren een achterstand van 4 uur 39 minuten en 55 seconden op leider Juan José Cobo, waarmee dit het grootste verschil ten opzichte van de leider in de wedstrijd is sinds 1955.

Het zware parcours is debet aan de grote verschillen tussen de renners. Dit jaar staan er vijftien renners, waaronder Albert Timmer en Roy Curvers, op een achterstand van meer dan vier uur op leider Cobo. Volgens de Spaanse krant Marca hebben er er tussen 1955 en dit jaar maar negen andere renners in het klassement een achterstand van vier uren gehad. De grootste achterstanden op de leider werden voor de Tweede Wereldoorlog behaald. Toen was tien uur of meer ten opzichte van de leider geen uitzondering.

'GTA V komt pas eind 2012'

Doug Creutz, glazenbol-voorspeller voor Cowen & Company, heeft aangegeven dat GTA V niet eerder dan laat 2012 zal verschijnen. De analist doet deze uitspraak nadat Rockstar bekendgemaakt heeft dat Max Payne 3 in maart 2012 zal uitkomen. GTA V kan nogal kannibalistisch worden in de buurt van Max Payne 3.

Niet dat GTA V de game zou opeten of dergelijke maar de analisten verwachten dat GTA V te veel verkopen van Max Payne 3 af zal snoepen, daarom zijn ze ook zeker van een late 2012 release voor GTA V. Michael Pachter, de allerbekendste glazenbol-voorspeller heeft vorige maand nog geroepen dat GTA V zo'n achttien miljoen stuks zal gaan verkopen en misschien wel zoveel als 24 miljoen.

Oranje strijkt in 2012 neer in Krakau

Het Nederlands elftal zal bij het Europees kampioenschap in 2012 in Polen en Oekraïne zoals verwacht in Krakau het kamp opslaan. In de Poolse stad zal Oranje gaan trainen in het stadion van Wisla Krakau.

"Ik ben al een paar keer in Polen geweest. En in Krakau kunnen we trainen in het prachtige stadion van Wisla Krakau. Een goed veld is onontbeerlijk, anders ga je je ergeren en ontstaat er geen sfeer," zei bondscoach Bert van Marwijk tegen VI Radio. Ook een goed hotel is belangrijk volgens de oefenmeester. "De spelers moeten zich op het gemak voelen in het hotel. Het moet ruim zijn, een plek waarin een speler zich niet opgesloten voelt. En het zal dit keer sowieso een voordeel zijn dat we buiten het hotel meer bewegingsvrijheid hebben dan vorig jaar in Zuid-Afrika."

"Krakau is bovendien een mooie stad met goede verbindingen naar de andere speelsteden," zei Van Marwijk die weet dat de plaats geen speelstad is, waardoor Oranje voor iedere wedstrijd moet reizen.

Domenicali wil 'onverslaanbaar' Ferrari creëren

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali is er van overtuigd dat vanaf volgend seizoen alles beter gaat bij zijn Formule 1-team. De Italiaan zegt dat zijn renstal werkt aan een onverslaanbare structuur zoals het team dat vanaf 2000 ook vijf jaar lang had.

"Dit was ons laatste teleurstellende seizoen," zei Domenicali in de Italiaanse krant Repubblica. "Onder leiding van Jean Todt werd veel gewonnen, maar hij had ook tijd nodig om een uitgebalanceerd team op te bouwen. Mijn doel is dat ook te doen en ik heb vertrouwen in de toekomst." Daarbij wil de Italiaan met name als team opereren. "Dus niet met losse kopstukken, zoals Adrian Newey bij Red Bull."

De coureur die het project steunt is Fernando Alonso die eerder dit jaar zijn contract verlengde. "Hij gelooft dus duidelijk in het project. Anders zou hij niet tot en met 2016 hebben getekend. Een winnaar als hij zet zijn carrière niet op het spel. Hij is er zeker van dat het fundament is gelegd voor nieuwe successen. Ferrari is aan zijn stand verplicht te winnen. We hebben nooit genoegen genomen met een tweede plaats."

John Galliano veroordeeld voor antisemitisme

John Galliano is donderdag in Parijs schuldig bevonden aan antisemitisme. De voormalig hoofdontwerper van modehuis Dior kreeg een voorwaardelijke boete van zesduizend euro opgelegd.

Volgens de Parijse rechtbank is de 50-jarige Galliano schuldig aan 'publieke beledigingen op basis van afkomst, religie, ras of etniciteit'. Hij hoeft niet de cel in en hoeft de boete ook niet te betalen.

Het feit dat de ontwerper in juni tijdens een zitting zijn verontschuldigingen aanbood aan de slachtoffers, werd meegenomen door de rechter. De ontwerper was niet aanwezig bij de uitspraak.

Galliano werd in februari gearresteerd in de Franse hoofdstad, nadat hij antisemitische teksten riep naar een stel op een terras. Later zei een andere vrouw dat de ontwerper eerder tegen haar tekeerging in hetzelfde café. Op de website van het Britse tabloid The Sun verscheen een video waarin onder meer te zien was hoe Galliano, duidelijk onder invloed, een cafébezoeker beledigde en 'ik hou van Hitler' zei.

Galliano beweerde daarna dat hij onder invloed was van alcohol en medicijnen en dat hij zich niks van de incidenten kon herinneren. Volgens de rechter had de ontwerper echter 'voldoende besef' van wat hij had aangericht. Dior besloot hem na veertien jaar dienstverband op staande voet te ontslaan.

Volgens Galliano's advocaat kijkt zijn cliënt naar de toekomst en 'blijft hij voor zichzelf zorgen'. In juni liet de ontwerper weten dat hij naar een afkickkliniek was gegaan en dat hij herstellende was van zijn verslavingen aan drank en medicijnen.

Doekle Terpstra blijft bij Inholland

Doekle Terpstra blijft nog zeker een jaar actief als bestuursvoorzitter van Inholland. Dat bevestigt een woordvoerder van de hogeschool. Terpstra licht zijn besluit donderdagmiddag toe tijdens de officiële opening van het nieuwe collegejaar.

Terpstra ging vorig jaar november aan de slag bij Inholland om de hogeschool weer op de rails te krijgen. Hij zei destijds dat hij de functie maar een jaar wilde vervullen. Daarna zou Terpstra terugkeren bij de HBO-raad, waar hij werkzaam was als voorzitter.

Inholland raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat de school in een aantal gevallen te gemakkelijk diploma's verstrekte. Ook waren er onder de voorgangers van Terpstra conflicten in het bestuur.


Doekle Terpstra blijft bij Inholland (Foto: Novum)

'Spelen met een poes in Street Fighter x Tekken'

Op de Japanse Vita Community-site vraagt Yoshinori Ono van Capcom welk personage de spelers graag terug willen zien in Street Fighter X Tekken. Met meer dan 300 stemmen is de Japanse Sony Mascotte Toro the Cat aan de leiding tegenover Sakura, Alisa en Christie.

Het zou ook best mogelijk zijn dat mensen op Dan stemmen inplaats van Toro. Dan zijn naam is namelijk doorgestreept en daar is Toro the Cat voor naast gezet. Of Toro the Cat ook echt een opwachting zal gaan maken in de game is nog niet bekend maar bekijk hieronder hoe die er normaal uitziet.

Toro

Koffer met nepsmartphones onderschept op Schiphol

Op Schiphol is dinsdag een koffer met 744 nagemaakte smartphones onderschept. De koffer was van een man uit Ecuador die op het punt stond naar China te vertrekken. In zijn handbagage bleek hij 29 duizend euro contant geld te hebben. De telefoons en het geld zijn in beslag genomen, meldt de douane donderdag.

De Ecuadoriaan heeft een proces-verbaal gekregen. Import, export en doorvoer van nagemaakte goederen in Nederland is verboden. Bedragen boven de tienduizend euro moeten bij de douane worden gemeld.

Om wat voor soort smartphones het gaat is niet bekendgemaakt.

Oorlogsdagboek beleg van Leningrad gepubliceerd

Zeventig jaar nadat Leningrad, nu Sint-Petersburg, omringd werd door de nazi's, zijn de dagboeken van een Russische tiener gepubliceerd die het beleg meemaakte. Het meisje, Lena Mukhina, begon in 1941 met haar dagboek. Daarin schrijft ze naast gedetailleerde beschrijvingen van de oorlogstijd ook over onzekerheden en liefdesperikelen.

Het Franse persbureau AFP meldt donderdag dat het dagboek, gepubliceerd onder de naam 'Preserve My Sad History', weergeeft hoe Mukhina na de invasie van de nazi's leefde. Ze schrijft over de honger, hoe onverwacht goed kattenvlees smaakt en, op 8 februari 1942, over de dood van haar moeder.

De laatste aantekeningen dateren van 25 mei 1942. Mukhina hoopte geëvacueerd te worden.

De manuscripten van het meisje werden in 1962 door een onbekende persoon gedoneerd aan het staatsarchief. De uitgevers wisten de erfgenamen van Mukhina te achterhalen. Deze zeiden dat ze de oorlog overleefde, maar op in 1991 op 66-jarige leeftijd was gestorven.

Samenspel in RAGE-trailer

Bethesda heeft een nieuwe gameplay-trailer van RAGE uitgebracht. In de trailer zien we hoe twee spelers in co-op door verschillende gebieden heen wandelen. Natuurlijk gaat dit niet van een leien dakje aangezien bandieten de stad aanvallen en de watervoorziening willen kapotmaken.

RAGE komt 7 oktober uit voor MAC, Windows, PS3 en Xbox 360. Een iOS-versie is al sinds vorig jaar november te downloaden via de app-store. Bekijk hieronder de trailer voor RAGE.

Journalist niet vervolgd voor kraken OV-chipkaart

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter wordt niet vervolgd voor het kraken van de OV-chipkaart in januari. Het Openbaar Ministerie in Utrecht oordeelt dat omdat sprake was van een algemeen belang, een zorgvuldige werkwijze en geringe schade, het belang van vrije nieuwsgaring in deze zaak zwaarder weegt.

De Winter toonde in januari aan hoe de chipkaart met een goedkoop apparaatje en wat software gekraakt kan worden. Met de gekraakte kaarten werd ook daadwerkelijk gereisd. De berichtgeving hierover leidde onder meer tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems, deed aangifte van fraude met een aantal anonieme OV-chipkaarten.

De journalist werd onder meer door de politie gehoord. Hierbij verklaarde hij dat hij de gebrekkige beveiliging van de kaart al langer aan de kaak wilde stellen. Hij besloot te laten zien hoe de kaart kan worden gekraakt, nadat hij met eerdere berichten zijn doel niet had bereikt.

De Winter meldt donderdag via Twitter blij en opgelucht te zijn dat het OM de zaak seponeert. Eind juli diende hij nog een klacht in bij de hoofdofficier van justitie in Utrecht, omdat hij vond dat hij werd gehinderd in de uitoefening van zijn vak. Hij zou hierdoor grip op het OV-chipkaartdossier verliezen. Zo zou hij van bepaalde instanties geen citaten of antwoorden meer krijgen. De Winter stelde destijds te hopen dat zijn zaak snel afgehandeld zou worden.

Het OM benadrukt donderdag dat frauderen met OV-chipkaarten en reizen met gekraakte kaarten strafbaar is.

Epic: "3D kan beter maar GOW 3 ziet er goed uit"

Mike Capps, president van Epic Games, heeft aangegeven dat de 3D-mogelijkheden van de Xbox 360 nog wel verbeterd kunnen worden. Hij geeft daarbij wel aan dat de 3D van Gears of War 3 er wel goed uitziet. De 3D-mogelijkheid voor Gears of War 3 is nog niet zo lang geleden bekendgemaakt.

Capps legt uit dat ze al wel een poosje bezig waren met het idee van 3D. Het toevoegen van de 3D was erg complex en nam veel tijd in beslag om ook te testen. Nadat bleek dat het goed zou komen en voor de release af zou zijn is er een aankondiging naar buiten gedaan.

Gears of War 3 komt 20 september uit en is exclusief voor Xbox 360.

[TGS] Line-up voor Xbox 360 bekend

Volgende week is de Tokyo Game Show en Microsoft heeft alvast een lijst vrijgegeven waarop alle aanwezige Xbox 360-titels vermeld staan. Op deze lijst staan zowel titels die Microsoft zelf uitgeeft, als titels van andere uitgevers. Van Microsoft zelf zien we zeven titels.

Ace Combat Assault Horizon (Namco Bandai)
The Elder Scrolls V Skyrim (Zenimax)
Golden Fantasia X (Alchemist)
Onechanbara Z Kagura (D3)
Gears of War 3 (Microsoft)
Kinect: Disneyland Adventures (Microsoft)
Kinect Star Wars (Microsoft)
Kinect Sports Season 2 (Microsoft)
Soul Calibur V (Namco Bandai)
Dance Central 2 (Microsoft)
Child of Eden (Ubisoft)
Dead Island (Spike)
Dragon's Dogma (Capcom)
Ninja Gaiden 3 (Tecmo Koei)
Binary Domain (Sega)
Final Fantasy XIII-2 (Square Enix)
Forza Motorsport 4 (Microsoft)
Halo Combat Evolved Anniversary (Microsoft)
Michael Jackson The Experience (Ubisoft)
Rage (Zenimax)
Lollipop Chainsaw (Kadokawa Games)

Schip van papier-maché klaar voor tewaterlating

Stadskunstenaar van Leeuwarden Marten Winters laat zondag zijn zelfgebouwde schip van papier-maché te water. Aan het twintig meter lange vaartuig De Lading is twee jaar gewerkt.

Winters beplakte het kunstwerk met afbeeldingen en tekeningen. Aan de romp kleven 'allerlei verhalen', verklapte de kunstenaar donderdag. "Het is spannend of het schip blijft drijven", zei Winters, maar als het lukt, gaat het proefvaarten doen waarbij mensen aan boord mee mogen.

"Als het schip tot het voorjaar overleeft, maken we een lange reis door de Nederlandse binnenwateren en misschien zelfs daarbuiten." Het hele project wordt vastgelegd op camera.

Voor de tewaterlating worden een zestig meter hoge kraan en enkele sterke mannen, onder wie de sterkste man van Nederland in 2001 Wout Zijlstra, ingeschakeld. Winters werd in 2009 voor twee jaar verkozen tot stadskunstenaar en is sindsdien met het schip bezig.


Schip van papier-maché klaar voor tewaterlating (Foto: Novum)

Star Wars-bèta geannuleerd voor komend weekend en verder

Afgelopen week berichtten we dat de bèta voor Star Wars: The Old Republic voor Europa nog wel even op zich zou laten wachten. Nu heeft community manager Stephen Reid laten weten dat aankomend bètatest-weekend in zijn geheel is afgelast en er niet gegarandeerd kan worden dat er nog bèta-weekenden zullen komen in september.

De reden waarom er na het eerste weekend van tests alweer gestopt wordt met de bètatests is nog niet bekendgemaakt. Morgen zet BioWare een uitgebreide FAQ op hun website met informatie over de test-weekenden en waarom ze nu al gestopt zijn. Waarom er een kans is dat er de weekenden erna helemaal niet getest kan worden heeft te maken met de nieuwe gamecliënt die gaat uitkomen. Deze moet namelijk ook eerst intern getest gaan worden.

Vrijdag zal er meer duidelijkheid komen met betrekking tot de bèta-tests voor Star Wars: The Old Republic.

Salaris niet zo belangrijk voor Nederlander

De hoogte van het salaris is voor werknemers niet het belangrijkst. Met respect behandeld worden en de balans tussen werk en privé spelen een grotere rol in de werknemerstevredenheid. Dat blijkt uit onderzoek onder 1800 Nederlandse werknemers door onderzoeksbureau Mercer.

Het salaris staat op plek zeven in een top tien van factoren die de werknemerstevredenheid beïnvloeden. De helft van de ondervraagden gaf aan dit een belangrijke factor te vinden. Respect op de werkvloer en de werk-privébalans staan op plek één en twee met respectievelijk 72 en 64 procent van de ondervraagden die deze factoren belangrijk vinden.

Mannen blijken het salaris belangrijker te vinden dan vrouwen. Van de mannelijke ondervraagden vindt 52 procent wat er op het loonstrookje staat van groot belang, tegenover 42 procent van hun vrouwelijke collega's.

De seksen zitten dichter op elkaar wat betreft tevredenheid over het salaris. 47 procent van de vrouwen tegenover 44 procent van de mannen zegt blij te zijn met wat aan het einde van de maand wordt bijgeschreven de rekening. Gemiddeld is 45 procent van de Nederlandse werknemer hier content mee.

Regen zit golftoernooi KLM Open dwars

De aanhoudende regen in Nederland heeft al heel wat sportevenementen dwars gezeten. Zo ook de KLM Open waar na ondergelopen parkeerterreinen en vandalisme nu ook de greens onder water staan. Hierdoor zijn enkele holes op de Hilversumse Golfclub onbespeelbaar geworden.

Hierdoor is het toernooi voorlopig stilgelegd. "Hopelijk kunnen we later op de dag verder, maar de greens zijn doorweekt. Die moeten eerst opdrogen en dat kan best enkele uren duren," meldde een woordvoerder van het evenement.

Eerder vandaag werd duidelijk dat vandalen afgelopen nacht vier greens beschadigd hadden, waardoor eerst met man en macht gewerkt moest worden om dit te herstellen voor de eerste spelers van start konden gaan. De eerste spelers hebben overigens ondanks de problemen het clubhuis al bereikt. De Engelsman Robert Dinwiddie deed dit het beste met 66 slagen (-4).

Vier miljoen voor aanpak analfabetisme

Het kabinet trekt vier miljoen euro per jaar uit om analfabeten te leren lezen en schrijven. Dat heeft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdag aangekondigd.

Het geld gaat naar volwassenenonderwijs op roc's, de ontwikkeling van digitale leermiddelen en verschillende projecten van onder andere de stichting Lezen & Schrijven. Ook komen er proefprojecten met taalcoaches die collega's of buurtgenoten van hun taalachterstand af moeten helpen.

Ook trekt het kabinet een kleine drie miljoen euro per jaar uit voor een programma dat kinderen in aanraking moet brengen met boeken.

Volgens Van Bijsterveldt telt Nederland zo'n anderhalf miljoen laaggeletterden.

[TGS] Sony persconferentie live te volgen

Sony heeft aangekondigd dat ze voor aanvang van de Tokyo Game Show een persconferentie gaan geven. Deze persconferentie zal via de Japanse PlayStation-site live te volgen zijn. Tijdens de persconferentie is er veel aandacht voor de nieuwe titels die voor PS Vita in ontwikkeling zijn.

De presentatie zal gehouden worden op 14 september, één dag voor de officiële opening van de TGS die loopt van 15 t/m 18 september. Volgens de laatste berichten zijn er 18 onaangekondigde Vita-titels en drie voor PS3. Overigens klopt het aantal van 18 niet helemaal meer, zo is Lumines inmiddels al onthuld.

Modern Warfare 3 krijgt LAN-ondersteuning

Rob Bowling van Infinity Ward heeft in een tweet laten weten dat Modern Warfare 3 ondersteuning zal krijgen voor een LAN. Naast de LAN-ondersteuning krijgen mensen ook de mogelijkheid om voor een LAN zelf te bepalen welke wapens, perks, attachments en dergelijke ze willen hebben in de LAN-game die ze maken.

“Yes, #MW3 has LAN along with detailed class restriction control + default class creation option.” en “Ability to restrict any weapon, equipment, perk, deathstreak, secondary, attachment, ANYTHING from being used when setting up game,” zijn de tweets die Bowling de wereld in stuurde. Modern Warfare 3 krijgt naast LAN-ondersteuning ook een mogelijkheid voor dedicated servers, wat een graag geziene feature is onder PC-gamers.

Modern Warfare 3 lanceert 8 november op PS3, Xbox 360, Windows, Wii en Nintendo DS.

Ritzege Gunnewijk in Holland Ladies Tour

Loes Gunnewijk heeft de derde etappe van de Holland Ladies Tour op haar naam geschreven. De Nederlandse renster van Nederland bloeit wist in de slotfase van de 115 kilometer lange etappe te ontsnappen uit een kopgroep en in Breda solo over de meet te komen.

Achter Gunnewijk werd Kirsten Wild tweede, voor Marianne Vos. Laatstgenoemde blijft leidster in het algemeen klassement. De wedstrijd duurt tot en met zondag.

Max Payne keert terug na negen jaar

Gameheld Max Payne is volgend jaar na een afwezigheid van negen jaar weer te zien in een derde deel van de naar hem genoemde serie. Uitgever Rockstar Games heeft donderdag bekendgemaakt dat Max Payne 3 in maart op de markt komt.

In het derde deel, dat de draad oppakt waar Max Payne 2 stopte, werkt Max Payne voor een Braziliaans beveiligingsbedrijf. Hij probeert zijn naam te zuiveren, maar ziet zich genoodzaakt het recht in eigen hand te nemen wanneer de familie voor wie hij werkt door de maffia wordt bedreigd.

Naast single-player zal de game ook een multi-player bevatten, die Rockstar beschrijft als een aangrijpende ervaring. Max Payne 3 bevat traditionele modi, clan-support en een diepgaand belonings- en levelingsysteem.

Max Payne verscheen in 2001 voor het eerst op de pc. De game werd, net als zijn twee jaar later verschenen opvolger, enthousiast ontvangen door consumenten en critici. De serie introduceerde 'bullet time', waarbij spelers in slow motion door een kogelregen konden duiken.

Max Payne 3 wordt uitgegeven voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3.


Max Payne keert terug na negen jaar (Foto: Novum)

Miljoen Harvest Moon-spellen verkocht

Binnen de gameserie Harvest Moon zijn in Europa en Australië meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dat schrijft het gamevakblad MCV. Uitgever Rising Star Games heeft in het westen de afgelopen tien jaar dertien spellen in de serie uitgebracht.

Sinds 2004 verschijnen jaarlijks een of meer spellen binnen de Harvest Moon-serie. De laatste werden uitgebracht voor de Nintendo Wii, Nintendo DS en PSP. Wereldwijd zijn er binnen de serie naar schatting meer dan vijf miljoen spellen verkocht.

Binnen de gamereeks moet de speler een eigen boerderij onderhouden en vriendschappen met buurtbewoners opbouwen. Het nieuwste deel in de serie, getiteld Harvest Moon: The Tale of Two Towns, moet vanaf 20 september op de Nintendo DS en later ook op de Nintendo 3DS verschijnen.


Miljoen Harvest Moon-spellen verkocht

Schrijver combineert spel met boek

Door een game te spelen kunnen kinderen ook geïnteresseerd raken in het lezen van boeken. Dat stelt de Nederlandse schrijver Marcel van Driel. Hij heeft een gratis game uitgebracht die sterk samenhangt met het verhaal van zijn nieuwste boek. Dat maakt uitgeverij De Fontein donderdag bekend.

In de jeugdthriller Superhelden.nl spelen de hoofdpersonen een internetspel. De beste spelers worden opgeleid tot superspion. De online game is voor lezers van het boek en andere liefhebbers ook echt te spelen, op de website superhelden.nl. Op deze manier ontdekken spelers nieuwe elementen van het verhaal.

In het boek Superhelden.nl heeft Van Driel een QR-code verwerkt, door deze code met een mobiele telefoon in te scannen kan de lezer een geheime webpagina bekijken. In zijn volgende boek wil Van Driel misschien oplossingen voor gamepuzzels verwerken. Dat laat de schrijver weten in een tweet.


Schrijver combineert spel met boek (Foto: Novum)

Man bewerkt buurvrouw met honkbalknuppel

De politie heeft woensdag een 43-jarige man uit Bavel aangehouden die zijn buurvrouw te lijf was gegaan met een honkbalknuppel. De 54-jarige vrouw liep diverse verwondingen op aan het hoofd. Dat meldt de politie.

De man belaagde woensdag in de wijk De Bunder in eerste instantie de 18-jarige dochter van het slachtoffer. Haar moeder nam het voor haar op, en moest dat bekopen met een aantal klappen met een knuppel. Ze wist de man het wapen af te pakken, waarop die even later terugkwam met een loopkruk. Daarmee deelde de man nog een klap uit aan de dochter.

De politie kwam tussenbeide voordat de zaak verder escaleerde. De man is aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Hij verklaarde dat hij uit zelfverdediging handelde en heeft aangifte gedaan. De man blijft voorlopig vastzitten.

De burenruzie woekert al langere tijd. Naar verluidt gaat de kwestie over het parkeren in de straat.

Asbest in speelbos bij duinen Schoorl

In speelbos Het Zandspoor bij bezoekerscentrum Schoorlse Duinen is asbest gevonden. De kankerverwekkende stof lag in de zandhoop die overbleef na de verbouwing van het centrum. Staatsbosbeheer onderzoekt om hoeveel asbest het gaat en waar het vandaan komt. Het terrein aan de Oorsprongweg is met linten afgezet.

Boswachters hebben het speelbos grondig gecontroleerd. Het deel dat niet is afgezet, is een veilige speelplek voor kinderen en blijft daarom open. Het kabouterpad en andere 'doepaden' zijn ook veilig om te lopen. Als de resultaten van het onderzoek bekend zijn, worden eventueel meer maatregelen genomen.


Asbest in speelbos bij duinen Schoorl (Foto: Novum)

Medvedev: snel Russische luchtvaart hervormen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft donderdag opgeroepen tot snelle hervormingen in de Russische luchtvaart. Volgens Medvedev moet onder andere het aantal luchtvaartmaatschappijen drastisch worden teruggebracht. De oproep van Medvedev volgt op het vliegtuigongeluk bij Jaroslavl woensdag, waarbij 43 van de 45 inzittenden omkwamen.

Het ongeluk van woensdag, waarbij 36 spelers en begeleiders van ijshockeyteam Lokomotiv Jaroslavl omkwamen, heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de gebrekkige veiligheid in de luchtvaart in Rusland en een aantal voormalige Sovjet-republieken. Volgens deskundigen is de gebrekkige veiligheid te wijten aan de leeftijd van de toestellen, laks overheidstoezicht, gebrekkige opleiding van piloten en een mentaliteit van kostenbesparingen.

Onderzoekers hebben nog niet vastgesteld wat de oorzaak was van de crash van het toestel van het type Jak-42. Het vliegtuig raakte tijdens het opstijgen in de problemen en stortte neer op de oever van de rivier de Wolga. Een van de zwarte dozen van het toestel bevindt zich in het verbrijzelde staartstuk van het vliegtuig, dat de autoriteiten donderdag proberen te bergen, aldus minister voor noodgevallen Sergej Sjoigu.

Medvedev heeft donderdag bloemen gelegd bij de plaats van het ongeluk en vroeg om een moment stilte voor de slachtoffers. "Het aantal luchtvaartmaatschappijen moet drastisch worden teruggebracht en dit moet zo snel mogelijk gebeuren", aldus Medvedev. Het is niet duidelijk wat de Russische regering precies kan doen om het aantal luchtvaartmaatschappijen terug te dringen. Volgens minister van transport Igor Levitin zijn er zo'n 130 luchtvaartmaatschappijen in Rusland, hoewel tien maatschappijen 85 procent van de reizigers vervoert.

Het neergestorte vliegtuig werd in 1993 gebouwd en een van de drie motoren werd vorige maand nog vervangen. Het is onduidelijk of een technisch mankement aan het ongeluk ten grondslag lag, maar het vliegtuig kon na het opstijgen niet snel genoeg klimmen en raakte een toren waarna het ter aarde stortte. Volgens onderminister van transport Valery Okoelov overwegen de Russische autoriteiten alle 57 vliegtuigen van het type Jak-42 aan de grond te houden.

Gemeenten vrezen enorme problemen internet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten volgende week enorm in de problemen komen met hun digitale dienstverlening. Dinsdag voert Microsoft een wekelijkse update uit. Zelfs bij de gemeenten die hun veiligheidscertificaten op orde hebben, kan het systeem vastlopen. Dat zei een VNG-woordvoerder donderdag.

Doordat certificaten van het bedrijf DigiNotar niet veilig bleken, moest het gros van de gemeenten in korte tijd de certificaten vervangen. Dat geldt ook voor de partijen waarmee zij informatie uitwisselen, zoals de Belastingdienst en de RDW. Met nieuwe certificaten kan echter niet meteen zaken gedaan worden; die moeten eerst een voor een aan de systemen van de partijen gekoppeld worden waarmee informatie wordt uitgewisseld.

Gemeenten kampen met een enorm tijdsgebrek, ziet de VNG. In totaal doen zij met honderden partijen zaken. "Als een klein dingetje fout gaat, kan dat enorme gevolgen hebben", aldus de woordvoerder. De VNG onderzoekt hoe groot die consequenties kunnen zijn.

Stekelenburg: "AS Roma groter dan Ajax"

Maarten Stekelenburg maakte afgelopen zomer de overstap naar de Serie A. Hij verliet Ajax om het doel te gaan verdedigen van AS Roma. De doelman vertelde aan ELF voetbal over zijn overstap naar de Italiaanse ploeg.

Op de vraag of AS Roma een grotere ploeg is dan Ajax, is de goalie van Oranje duidelijk: "Ook ík krijg de vragen: 'is dit wel een stap vooruit?'. Nou, ik heb nieuws voor jullie: ja! AS Roma is een grotere club dan Ajax. Kijk naar hoeveel mensen er door in vervoering raken. Wij Nederlanders zijn allemaal heel nuchter, maar dat is hier anders hoor."

"Je wordt nog net niet aanbeden, maar ik kan niet normaal over straat. Effe lekker shoppen zit er niet in. Het is een volksclub. Ze zijn meedogenloos in hun kritieken als het niet loopt, maar anderzijds is de waardering enorm als je een week later wel goed presteert. Mijn gezin en ik staan nog steeds honderd procent achter mijn keuze. Dat vind ik het belangrijkste. Wat de rest er van vindt… Ik was gewoon toe aan een nieuwe stap. AS Roma kwam en je bent ook afhankelijk van wat zich aandient."

Ook vertelde Stekelenburg over de sterke optredens van het Nederlands elftal: "Ik kijk ook met plezier naar het Nederlands elftal. Hongarije-uit (in maart dit jaar, 0-4, hij was geblesseerd, red.), toen heb ik echt voor de buis zitten genieten. Dan zie je terugkomen waar we elke keer zo hard op trainen. Er zit dominantie in. Ik krijg niet vaak wat te doen bij Oranje. Dat is echt zo. Tegen Brazilië en Spanje op het WK had ik het wat drukker, dat klopt. Maar veel landen en trainers hebben tegen ons het gevoel, dat er niets te halen valt."

Amanda Krabbé in de Playboy

Amanda Krabbé heeft in evakostuum geposeerd voor Rutger Castricum. Het gezicht van omroep PowNed wordt eenmalig de nieuwe hoofdredacteur van het mannenblad Playboy.

Amanda liet aan PowNews weten dat haar man Martijn Krabbé met gemengde gevoelens naar de Playboyshoot kijkt. Naar eigen zeggen is hij trots, aan de andere kant zou hij er moeite mee hebben dat hij haar straks moet delen met het 'hele land'. In het blad dat vanaf 6 oktober in de winkel ligt, staat onder meer ook een groot interview met VVD'er Jeanine Hennis.

Vorig jaar mocht autocoureur Robert Doornbos eenmalig de taak van huidig hoofdredacteur Jan Heemskerk overnemen. In het nummer nam Doornbos persoonlijk een interview met de inmiddels gescheiden Michiel Mol af en liet zich een raceweekend lang volgen door een fotograaf en drie Playboy-bunnies.

[Vuelta] Organisatie hoopt geen chaos in Baskenland

Voor het eerst sinds meer dan dertig jaar keert de Ronde van Spanje terug in Baskenland. De organisatie hoop op een rustig verloop van de etappe en wil geen herhaling van 1978.

Destijds onstond er een flinke chaos toen barricades werden opgeworpen. Politieke motieven waren toen de reden voor de protesten. Daarbij werden auto's en boomstammen gebruikt om de route van de coureurs te blokkeren. De Vuelta kwam, op een kort uitstapje in 2010 na, daarna nooit meer in Baskenland.

Minister: geen inhaalverbod vrachtwagens

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) ziet niets in het plan van haar partijgenoot en Tweede Kamerlid Charlie Aptroot om een algeheel inhaalverbod voor vrachtauto's op snelwegen in te voeren. Dat bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Aptroot lanceerde zijn plannen al eerder. Volgens de VVD'er leidt een inhaalverbod tot een grotere verkeersveiligheid. Vrachtwagenchauffeurs veroorzaken vaak opstoppingen doordat ze elkaar met een miniem snelheidsverschil inhalen. Dat zou voor gevaarlijke situaties zorgen.

Een permanent inhaalverbod zou echter kunnen leiden tot 'agressief rijden' op de rechterbaan, zei Schultz. Sommige wegen zijn namelijk voldoende breed voor vrachtauto's om te kunnen inhalen. Een colonne van trucks op de rechterbaan terwijl de rest van de weg leeg is, zou er voor kunnen zorgen dat de chauffeurs 'kriegelig' worden, zei de bewindsvrouw.

De minister wil wel onderzoeken waar vrachtwagens voor onveilige situaties zorgen. Mogelijk wordt daarop het huidige inhaalverbod verder uitgebreid. Maar niet 'altijd en overal'. Ook bekijkt zij of het invoeren van een minimumsnelheid van zeventig kilometer per uur op de snelweg leidt tot een betere doorstroming. Volgens Aptroot leidt dit er ook toe dat vrachtwagens meer doorrijden.

Marine onderschept 1300 kilo coke op boot

Op een Colombiaanse vissersboot is zaterdag 1300 kilo cocaïne onderschept. Dat heeft de Koninklijke Marine donderdag bekendgemaakt.

De drugsvangst vond plaats in de internationale wateren in het westelijk deel van de Caribische Zee. De operatie had plaats onder leiding van de marine in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht.

Op de boot lagen 52 balen in het ruim en op het dek. Vier bemanningsleden zijn aangehouden. De drugs is samen met enkele vuurwapens in beslag genomen.

Coca-Cola stopt investering door Franse fristaks

Coca-Cola heeft een investering van zeventien miljoen euro in een fabriek in Frankrijk in de ijskast gezet. De frisdrankgigant protesteert zo tegen een belasting op suikerhoudende frisdranken die Frankrijk wil invoeren.

De Assemblée, de Franse Tweede Kamer, heeft woensdag ingestemd met de maatregelen. Donderdag besluit de Senaat erover. Coca-Cola heeft de investeringen in een fabriek in Pennes-Mirabeau stopgezet in afwachting van deze stemming.

Volgens het hoofd van Coca-Cola in Frankrijk is het frisdrankenbedrijf bereid mee te werken aan strengere maatregelen rond frisdrank, maar is de belasting oneerlijk omdat het zich richt op een bepaalde groep dranken die 'niet schadelijk zijn voor de gezondheid'.

De belasting moet volgens de Franse regering 120 miljoen euro opleveren. De maatregel is onderdeel van een pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van miljarden euro's. Het pakket moet het begrotingstekort terugdringen van 5,7 procent nu tot 3,0 procent in 2013.

Saab krijgt geen toestemming voor reorganisatie

Automerk Saab, onderdeel Victor Mullers Swedish Automobile, heeft geen toestemming gekregen voor een 'vrijwillige reorganisatie', die het bedrijf zou hebben beschermd tegen haar schuldeisers. Dat besloot een Zweedse rechtbank donderdag.

Saab diende het verzoek tot vrijwillige reorganisatie woensdag in. Door deze juridische bescherming zou er geen faillissement kunnen worden aangevraagd voor Saab. Vakbonden hebben hier begin deze week nog mee gedreigd vanwege niet-betaalde salarissen.

De Zweedse rechter heeft het verzoek donderdag echter afgewezen, omdat de aanvraag onvoldoende juridische grond zou hebben.

Augustus was de derde opeenvolgende maand dat Saab de salarissen van de circa 3600 werknemers niet op tijd kon uitkeren. Ook ligt door onbetaalde rekeningen de productie bij Saab al ruim vijf maanden stil.

Nadat de onderneming de aanvraag voor vrijwillige reorganisatie woensdag indiende, legde de Autoriteit Financiële Markten tot nader order de handel in het aandeel Swedish Automobile stil. Het is nog niet bekend of de handel nu weer hervat zal worden.

Vertonghen weer fit

Jan Vertonghen kan komend weekend met Ajax in actie komen tegen Heracles Almelo. De aanvoerder is hersteld van een blessure aan het bovenbeen. Door de blessure moest de verdediger de vrienschappelijke interland van België tegen Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan.

Vandaag trainde Vertonghen voluit mee bij Ajax. Hij sloeg alleen het laatste deel van de oefensessie over. Alle internationals kregen van trainer Frank de Boer voortijdig rust.

Aleid Wolfsen onder druk na verdwenen documenten

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen ligt onder vuur vanwege het vernietigen van documenten over het weggepeste homostel in Utrecht. De stukken hadden een rol kunnen spelen bij de zaak die het stel tegen de gemeente heeft aangespannen en hadden daarom niet vernietigd mogen worden, schrijft het AD.

De drie oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht hebben Wolfsen donderdag samen om uitleg gevraagd. Als hij niet dezelfde dag nog met een goede toelichting komt, wordt hoogstwaarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen hem ingediend.

"Dit sterkt ons beeld van een burgemeester met een stijl die wij niet onder leidinggeven verstaan", zegt Michel Eggermond van de SP. "We denken nu aan een gele kaart. Ik heb nog geen mail teruggehad van Wolfsen, maar hij kan nu nog zorgen dat het geen rode kaart wordt."

Leefbaar Utrecht-raadslid Vincent Oldenborg zegt al een motie van wantrouwen geschreven te hebben voor het debat dat om 20.00 uur plaatsvindt in de gemeenteraad. "Die kan nog verscheurd worden of aangepast, dat is aan hem, maar in feite was ik in 2009 al klaar met deze burgemeester."

De verdwenen stukken zijn conclusies uit 2009 van een overleg tussen politie, justitie en de burgemeester over de situatie van het stel. Volgens de Archiefwet mogen stukken na een jaar worden vernietigd, maar alleen als ze niet meer nodig zijn.

Toen de documenten begin dit jaar door de versnipperaar gingen, was al duidelijk dat het weggepeste stel naar de rechter zou stappen.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman wacht de reactie van de burgemeester niet af. Hij vraagt in een reactie om direct ontslag van Wolfsen en een rijksrechercheonderzoek naar zijn handelen.

Zelda-baas speelde eerste deel niet uit

Legendarische gamebedenker Eiji Aonuma is al verantwoordelijk voor het regisseren en produceren van de The Legend of Zelda-serie sinds Ocarina of Time voor Nintendo 64. In een gesprek met het blad GameInformer liet de beste man toch iets onverwachts weten: hij gaf niet zoveel om de eerste Zelda-game en heeft hem dan ook nooit uitgespeeld.

Aonuma vertelde de interviewer het volgende over zijn ervaringen met The Legend of Zelda voor de eerste Nintendo-console: "Ik heb nog steeds een beetje het gevoel dat er tot op heden geen moeilijkere game is. Iedere keer wanneer ik het probeer te spelen, krijg ik het 'Game Over'-scherm een paar keer te veel te zien en geef ik halverwege op. Toen ik de originele Zelda voor het eerst speelde, heb ik nooit gedacht dat ik zo'n game zou willen maken."

The Legend of Zelda

De Super Nintendo bracht hier verandering in met A Link to the Past: "Het gevoel van verkenning van die wereld was hetgeen waardoor ik gehecht raakte aan de serie." Het was dan ook die game die Aonuma inspireerde bij het maken van Marvelous, het spel dat opgemerkt werd door Miyamoto en zo leidde tot de positie die Aonuma nu heeft.

The Legend of Zelda: Skyward Sword, de meest recente titel waar Anonuma verantwoordelijk voor is, verschijnt 18 november op Nintendo Wii.

Square-Enix opent teaser-site

Square-Enix, bekend van onder andere Final Fantasy en Tomb Raider, heeft een teaser-site geopend voor een nieuwe game. De site heeft 'hel' als thema en is hier te vinden. Op dit moment is nog niet bekend wat voor game of project het betreft, meer informatie wordt volgende week verwacht op de Tokyo Game Show.

Op dit moment is er nog niet heel veel te doen. Met de juiste woordencombinatie (DIE DIE) verschaf je jezelf toegang tot de site waarna je duiveltjes moet doden op een vergelijkbare manier als je fruit in Fruit Ninja in stukken hakt. Bij een score die hoog genoeg is unlock je steeds meer van de tekening. Deze tekening is uiteindelijk als volgt:

SE

Kabinet past flitsmarge 130-kilometerwegen niet aan

Automobilisten die op wegen met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur te hard rijden, worden eerder geflitst. Het kabinet is niet van plan om deze zogeheten flitsmarge weer te verhogen, bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Onder meer de regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV drongen er op aan om ook op 130-kilometerwegen de reguliere flitsnormen te blijven gebruiken. Dat zou betekenen dat automobilisten pas een prent krijgen als zij 139 kilometer per uur rijden en niet bij 136 uur, zoals het voorstel nu is.

Charlie Aptroot (VVD) noemde de afwijkende norm voor 130-kilometerwegen 'echt belachelijk'. Het zorgt ervoor dat het draagvlak voor goede controle en handhaving verdwijnt. Na aftrek van de foutmarge krijgen automobilisten dan namelijk een bekeuring voor 1 of 2 kilometer te hard rijden. Mensen krijgen zo 'echt een hekel aan de overheid', voorspelde de VVD'er. Léon de Jong (PVV) denkt dat de norm alleen bedoeld lijkt te zijn om de staatskas te spekken.

De ministers van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) en van Justitie Ivo Opstelten (VVD) voelen er niets voor om de norm gelijk te trekken met de flitsmarges voor wegen waar andere maximumsnelheden gelden. Opstelten hield de fracties voor dat juist de Tweede Kamer had gevraagd om een aanpassing van de norm. Die vreesde dat de maximumsnelheid via een achterdeur fors werd verhoogd. "We hebben de meerderheid van de Kamer gevolgd."

De Jong liet weten dat hij met dit antwoord geen genoegen neemt. Hij kondigde aan een motie in te dienen om deze norm van tafel te krijgen.

Spoeddebat over bezuiniging pgb

De voltallige oppositie heeft donderdagmiddag een spoeddebat aangevraagd over de bezuinigingsplannen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat die niet de gewenste besparing opleveren.

Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) vroeg het debat namens de oppositie aan. Ze wilde eigenlijk een regulier debat, maar dat werd geblokkeerd door de gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA. Daarop vroeg Sap een spoeddebat aan, dat volgens haar volgende week zou moeten worden gehouden. De coalitiepartijen willen wel snel een brief van het kabinet over de kwestie.

Bij het debat moet van de oppositie niet alleen staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) aanwezig zijn, maar ook premier Mark Rutte (VVD).

Uit het donderdag verschenen CPB-onderzoek blijkt dat de kabinetsplannen voor de bezuinigingen op het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, minder opleveren dan verwacht. GroenLinks en de PvdA lieten daarop weten dat de plannen van tafel moeten. De oppositie verzet zich al langer tegen deze bezuinigingen.

'Voorverkoop Battlefield 3 loopt als een trein'

Battlefield 3 wordt met 1,25 miljoen vooruitbestellingen waarschijnlijk het best verkopende deel uit de negen jaar lopende spellenreeks. Volgens uitgever Electronic Arts is het spel nu al meer dan tien maal meer vooruitbesteld dan zijn voorganger Bad Company 2. Dat schrijft de gamewebsite GameSpot.

Battlefield 3 gaat dit najaar de strijd aan met concurrent Call of Duty: Modern Warfare 3. Vorig jaar had Activision met Call of Duty: Black Ops ongeveer negentig procent van het schietspelgenre in handen. Volgens Electronic Arts gaat dat met de komst van Battlefield 3 veranderen. De uitgever hoopt het marktaandeel van de concurrent terug te kunnen brengen tot zestig of zeventig procent.

Het verhaal van Battlefield 3 neemt de speler mee naar de oorlog in Irak. In een realistische setting krijgen gamers de kans om als onderdeel van het Amerikaanse leger tegen opstandelingen te vechten.

Battlefield 3 ligt vanaf 27 oktober in de winkel. Call of Duty: Modern Warfare 3 is twee weken later verkrijgbaar. Beide spellen komen voor verschillende spelcomputers en Windows op de markt.


'Voorverkoop Battlefield 3 loopt als een trein' (Foto: Novum)

Spaanse clubs willen andere verdeling tv-gelden

Twaalf Spaanse clubs hebben woensdag vergaderd over een andere verdeling van de tv-gelden. Ze balen ervan dat FC Barcelona en Real Madrid verreweg het meeste geld opstrijken.

De twee grootmachten krijgen samen 250 miljoen euro voor de uitzendrechten, terwijl de kleinere clubs veel minder mogen verdelen. Barcelona en Real Madrid waren voor de vergadering, die in Sevilla was, dan ook niet uitgenodigd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

José Maria del Nido, voorzitter van Sevilla, leidt het protest tegen de oneerlijke verdeling van de tv-gelden. Volgens de club waren alleen Getafe, Rayo Vallecano, Real Sociedad en Sporting Gijon niet bij de meeting aanwezig. Zij houden de ontwikkelingen echter wel in de gaten.

Wat de vergadering heeft opgeleverd, is nog niet bekend. Real Madrid en Barcelona lijken zich steeds meer af te zonderen van de rest van de competitie. Het verschil tussen de nummer twee (Real) en drie (Valencia) was vorig seizoen liefst 21 punten.

Forssell mogelijk naar Leeds United

Fins-international Mikael Forssell keert mogelijk terug naar de Engelse velden. De aanvaller die in het verleden uit kwam voor Chelsea is in gesprek met Leeds United over een eventueel dienstverband. Dit bevestigt de voorzitter van de The Whites Ken Bates.

Forssell was jarenlang actief in Engeland. Hij speelde achtereenvolgens voor Chelsea, Crystal Palace en Birmingham City. De afgelopen drie jaar maakte hij zijn doelpunten voor het Duitse Hannover '96. Leeds United gaat nu een poging wagen om de Finse aanvaller terug te halen naar Engeland.

"We onderhandelen momenteel met Forssell", bevestigt Bates. "Hij is een erg goede speler. Ik ken hem van ons gezamenlijke periode bij Chelsea, waar hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde met twee doelpunten. Hij is 30 en dus nog jong. Hij is groot en sterk en wil graag weer in Engeland te spelen. Hij sloeg de mogelijkheid om naar Griekenland af en wil voor ons spelen."

Dronken eland klem in Zweedse boom

Een dronken vrouwtjeseland is met haar gewei verstrikt geraakt in een boom in een voorstad van het Zweedse Göteborg. De politie en de brandweer moesten eraan te pas komen om het dier te bevrijden.

De eland stond donderdag nog altijd een beetje van haar avontuur na te komen in de tuin van de 45-jarige Per Johannson. Hij was het ook die het dier dinsdagavond ontdekte, stomdronken verstrikt in een appelboom in de tuin van zijn buren. Samen met de hulpdiensten wist hij de eland los te krijgen, door een deel van de takken van de appelboom af te zagen.

Het gebeurt in het najaar vaker dat elanden dronken worden. Zij doen zich dan bovenmatig tegoed aan rottende appels die van de bomen zijn gevallen. Door het fermentatieproces bevatten de rottende vruchten alcohol.


Dronken eland klem in Zweedse boom (Foto: Novum)

Nuon sluit zonnecelfabriek

Nuon is er niet in geslaagd een investeerder te vinden voor de verdere ontwikkeling van zonnecelfolie door dochterbedrijf Helianthos. Een proeffabriek in Arnhem die in 2009 werd geopend, zal worden gesloten. Dat maakte het energiebedrijf donderdag bekend.

Nuon kondigde vorig jaar aan dat het op zoek ging naar een partner die wilde investeren in grootschalige productie van de zonnecelfolie waaraan Helianthos werkt. Het bedrijf heeft zelf sinds 2006 ruim 85 miljoen euro in het product gestoken.

Fer meldt zich op trainingsveld FC Twente

Leroy Fer heeft vandaag voor het eerst meegetraind met de selectie van FC Twente. Vanmiddag wordt hij officieel gepresenteerd bij de club uit Enschede.

De talentvolle middenvelder kwam op de laatste dag van de transferperiode toch nog over van Feyenoord. Overigens deed Fer niet de gehele training mee maar slechts een gedeelte. Afgelopen dinsdag speelde hij nog met Jong Oranje mee in de wedstrijd tegen Luxemburg.

Gaswolk legt scheepvaart Tweede Maasvlakte lam

Op de Tweede Maasvlakte is donderdagmiddag een wolk aardgas ontsnapt. Het scheepvaartverkeer is vanwege explosiegevaar stilgelegd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het gas is afkomstig uit een terminal van een bedrijf aan de Aziëweg in het Rotterdamse havengebied. Hoeveel gas er precies is ontsnapt is nog onduidelijk. De brandweer onderzoekt of de volksgezondheid gevaar loopt.

Nieuwe kunstloterij wil 50 miljoen doneren

Een nieuwe cultuurloterij hoopt kunstenaars, kunstinstellingen en kunstmanifestaties vanaf 2014 te ondersteunen met 50 miljoen euro per jaar. Dat maakte de Nationale Kunst Loterij donderdag bekend bij de lancering in Den Haag.

De loterij is een initiatief van de kunstliefhebbers Jochem Schuijt en Felix Timmermans, die "een wezenlijke bijdrage willen leveren aan het bevorderen van kunst en cultuur in Nederland". In juli kreeg de loterij een vergunning van het ministerie van Justitie en in het najaar zal de eerste trekking plaatsvinden.

Agressieveling belaagt agenten in stadhuis Almere

De politie heeft woensdag een 21-jarige man uit Almere aangehouden toen hij een agent in het stadhuis besprong en zijn pistool probeerde te pakken. Bij de schermutseling die daarna ontstond raakten twee agenten lichtgewond, meldt de politie.

De amokmaker schopte rond 11.15 uur stennis op het stadhuis in zijn woonplaats. Toen gealarmeerde agenten hem daarop aanspraken viel hij plotseling een van de dienders aan. De man probeerde het pistool van de agent te pakken en daagde hem uit om hem neer te schieten. Na een korte worsteling kon de politie hem de mond snoeren.

De verdachte had zich al eerder agressief gedragen in het stadhuis. Hij had daarvoor een toegangsverbod gekregen. De man krijgt een boete en blijft voorlopig vastzitten.

Positie Torres bij Spaans elftal ter discussie

Fernando Torres is alles behalve zeker van zijn positie binnen het Spaanse elftal. In de laatste interland van Spanje tegen Liechtenstein (6-0 winst) moest Torres het doen met een reservebeurt. Sinds de spits de overgang van Liverpool naar Chelsea maakte is hij ontzettend uit vorm.

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, heeft hem al gewaarschuwd. ''Torres is een belangrijke speler. Maar de selectie van de spelers voor de nationale ploeg gaat op basis van de prestaties bij de club. En niet andersom.''

Alvaro Negredo, die in de plaats van Torres speelde, beleefde een goede wedstrijd en was twee keer trefzeker. ''Hij was niet vervelend of iets dergelijks; het was juist een groot gebaar om mij te feliciteren met mijn treffers. Het is niet fijn om af te reizen met de nationale ploeg en geen enkele minuut te spelen. Maar Torres blijft een fantastische collega en een van de leiders in onze spelersgroep.''

Opnieuw massale kikkersterfte in Drenthe

Luide kikkerconcerten waren afgelopen zomer niet te horen in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Bij alle vennen werden zieke en dode kikkers aangetroffen, vermoedelijk als gevolg van het ranavirus. Als dat echt de oorzaak blijkt te zijn, is dat slecht nieuws voor de kikkers in heel Nederland.

Het virus doodde vorig jaar september in korte tijd al meer dan duizend kikkers in een ven bij het bezoekerscentrum van het park. Dat was de eerste keer dat in Nederland een ranavirusinfectie bij wilde kikkers werd vastgesteld. Onderzoekers vermoedden toen al een grotere verspreiding van het virus, reden voor Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) om alle vennen in het natuurgebied nauwlettend in de gaten gehouden.

De dode kikkers van afgelopen zomer zijn microscopisch onderzocht door wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. Zij vermoeden dat het gaat om hetzelfde virus. De kikkers worden nu onderworpen aan een virologisch onderzoek, om definitief vast te kunnen stellen of het gaat om het ranavirus. De resultaten worden eind december verwacht.

Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dachten in eerste instantie dat de kikkersterfte het gevolg was van de natte en koude zomer. "Het is stil zonder de kikkerconcerten", treurt boswachter André Donker van Natuurmonumenten op de site van Staatsbosbeheer. Als het inderdaad om het ranavirus gaat, is dat volgens Donker een grote klap voor de kikkers in het Dwingelderveld en uiteindelijk in heel Nederland. "Ik hoop dat de natuur veerkrachtig genoeg is om de gevolgen op te vangen."

Ranavirusinfecties kunnen voorkomen bij amfibieën, reptielen en vissen en kunnen massale sterfte veroorzaken. Het virus kan zich makkelijk verspreiden, bijvoorbeeld via watervogels.


Opnieuw massale kikkersterfte in Drenthe (Foto: Novum)

Jim zou niet van leven willen ruilen met vrouw

Jim Bakkum vindt dat mannen in vergelijking met vrouwen een erg makkelijk leventje hebben. Het lijkt de 24-jarige musicalster erg zwaar om het leven van een vrouw te moeten leiden.

"Ik heb het er weleens over met Bettina. Het is best wel oneerlijk verdeeld voor vrouwen", zegt Jim, die in juni trouwde met musicalactrice Bettina Holwerda, voor de camera van Novum Nieuws. "Mannen hebben het vrij makkelijk in deze wereld."

"Elke maand die periode, dat lijkt me niet zo'n pretje. Dat je alles moet scheren elke dag: je benen je oksels. Dat hoeven wij allemaal ook niet echt te doen", zegt de musicalster. "Ik zou het 'jongen zijn' nooit opgeven."

Jim maakt echter geen gebruik van het grootste voordeel dat de man heeft ten opzichte van de vrouw. "Ik plas eigenlijk nooit tegen een boom. Ik ben veel te bang dat ik een boete krijg of dat iemand ergens een foto maakt met z'n mobieltje."

Ook tennis in Alphen aan de Rijn uitgesteld

Niet alleen de tennissers bij de US Open in New York hebben last van de overvloedige regenval. Deze week wordt er in Alphen aan de Rijn een challengertoernooi bij de mannen en vrouwen afgewerkt en de organisatie van het evenement heeft vanwege het hemelwater al vele partijen uit moeten stellen.

Zo ook vandaag. De eerste partijen hadden in Alphen al om 10:00 uur moeten beginnen, maar omdat de banen die gebruikt worden voor het TEAN International nat zijn wordt ook daar voorlopig niet gespeeld. Mocht het vanmiddag droog worden, dan zouden de spelers om 16:00 uur de baan weer op kunnen. De dubbelspelers verhuizen nu noodgedwongen zelfs al naar een indoorhal in de buurt.

FC Groningen heeft goede hoop op meespelen Texeira

David Texeira lijkt komende zondag zijn debuut te kunnen maken voor FC Groningen. De club heeft goede hoop dat de Uruguyaanse spits donderdag met de juiste papieren in Nederland arriveert. Texeira werd vorige week aangetrokken als opvolger van de naar PSV vertrokken Tim Matavz, maar had nog geen verblijfsvergunning.

"Zoals het nu lijkt vliegt Texeira vandaag met de benodigde stempel terug. Als dit lukt, zou dat een topstunt zijn, dan is hij zondag speelgerechtigd", meldt directeur Hans Nijland vandaag op Twitter. Groningen speelt zondag de derby van het noorden tegen sc Heerenveen.

Cult-regisseur George Kuchar overleden

Cult-regisseur George Kuchar is afgelopen dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. De gemiddelde bioscoopganger zal de naam waarschijnlijk weinig zeggen, toch maakte hij meer dan 200 films vanaf het midden van de jaren vijftig. George Kushar is 69 jaar oud geworden.

De op 31 augustus 1942 geboren Kuchar tweeling (George en Mike) maken vooral naam met hun experimentele undergroundfilms, vol bizarre plotwendingen en bizarre karakters, gemaakt van een minimaal budget. De films zouden een grote inspiratiebron vormen voor filmmakers zoals John Waters. Waters schreef het voorwoord voor het boek Reflections in a Cinematic Cesspool dat het de Kuchar tweeling was die "hem zelfvertrouwen gaven om te geloven in zijn eigen smaakloze stijl."

Net als de 'smaakloze' films van Waters waren ook de films van Kuchar niet voor een breed publiek gemaakt. Kuchar's meest bekende titels waren onder meer A Bathtub Named Desire (1956), The Naked and the Nude (1957), Lust for Ecstasy (1964), Hold Me While I'm Naked (1966), The Devil's Cleavage (1975), Club Vatican (1984), en Hush, Hush, Sweet Harlot (1999).

In 2007 was de Kuchar tweeling het onderwerp van Jennifer M. Kroot's documentaire getiteld It Came from Kuchar. Mick LaSalle, recensent van de San Francisco Chronicle, zou de documentaire omschrijven als de beste film waaraan de Kuchar's ooit hadden meegewerkt. Vanaf de jaren zeventig werkte George Kuchar als leraar bij het San Francisco Art Institute. George Kushar wordt overleefd door zijn broer Mike.

Ban haalt uit naar klimaatsceptici

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft uitgehaald naar klimaatsceptici. Dat de aarde opwarmt is wetenschappelijk bewezen, zei Ban donderdag in een toespraak op de Universiteit van Sydney, en actie tegen klimaatverandering is dringend geboden.

Als voorbeelden van lijden dat mede is veroorzaakt door het broeikaseffect noemde hij de honger in de Hoorn van Afrika en de verwoestende overstromingen eerder dit jaar in het noorden van Australië.

Ban maakt momenteel een rondreis door het Pacifisch gebied en bezocht onder andere de Salomonseilanden en Kiribati, eilandstaten die worden bedreigd door de stijgende zeespiegel. "Toen ik aan de kust van Kiribati het hoge water zag zei ik: 'Het hoogtij laat zien dat het hoog tijd is om in actie te komen'. De tijd begint op te raken."

Met zijn uitspraken over klimaatverandering loopt Ban vooruit op de grote klimaattop die in november wordt gehouden in het Zuid-Afrikaanse Durban. Daar zullen 193 landen een akkoord proberen te bereiken over het terugbrengen van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Ban wees in Sydney beschuldigingen van de hand dat eerdere klimaattoppen niet tot meetbare verandering hebben geleid.

'Anzhi hoopt op Arshavin in de winter'

Anzhi Makhachkala hoopt in de winterstop opnieuw een voetballer van naam binnen te halen. Afgelopen zomer werd onder mee Samuel Eto'o aangetrokken. Komende winter gaat de ambitieuze Russische ploeg een poging ondernemen om Andrei Arshavin terug naar zijn vaderland te halen.

Arshavin kent bij Arsenal een lastige periode. De spelmaker haalde tot dusver nog niet het niveau die hij in zijn tijd bij Zenit Sint-Petersburg wel wist te bereiken. Anzhi heeft nog steeds vertrouwen in de kwaliteiten van Arshavin en hoopt hem voor een bedrag van achttien miljoen euro los te weken bij Arsenal.

Arshavin speelde tussen 2000 en 2008 meer dan 230 wedstrijden voor Zenit Sint-Petersburg. Na een sterk EK met Rusland wekte hij de interesse op van veel grote Europese ploegen. Hij koos voor het avontuur bij Arsenal, maar tot op heden wist hij niet meer zijn oude niveau te halen. De Engelse ploeg heeft al te kennen gegeven zij open staan voor een vertrek van de Rus.

Extra veiligheidsmaatregelen in New York op 9/11

Hoewel er geen sprake is van verhoogde terreurdreiging wordt op 11 september in New York toch een reeks extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dat heeft de New Yorkse politie woensdag gemeld.

Tot de maatregelen behoren de inzet van duizenden agenten rond Ground Zero, waar zondag in aanwezigheid van president Barack Obama en oud-president George Bush de aanslagen van tien jaar geleden worden herdacht. Op het terrein worden honderden bewakingscamera's geïnstalleerd. Ook zullen bomexperts en onderhandelaars die zijn gespecialiseerd in gijzelingen paraat staan, aldus de politie. Het toezicht in de metro wordt opgevoerd.


Extra veiligheidsmaatregelen in New York op 9/11 (Foto: Novum)

Heerenveen weert hangjongeren uit centrum

In een deel van het centrum van Heerenveen geldt vanaf donderdag een samenscholingsverbod. Dat heeft de Friese gemeente besloten naar aanleiding van klachten over overlast van hangjongeren.

De politie heeft de laatste maanden veel meldingen gehad van mensen die geïntimideerd of bedreigd zijn of klagen over geluidsoverlast en drugsgebruik. Gesprekken met jongeren en ouders, het uitdelen van bekeuringen en het oppakken van de overlastgevers heeft volgens de gemeente een deel van het probleem opgelost. Met het samenscholingsverbod verwacht de politie de rest van de overlast aan te pakken.

Het samenscholingsverbod, dat geldt voor het Gashouderplein, de Sieversstraat, de Minckelerstraat, de Passage en de Gasweg, is van kracht tot 1 januari 2012.

'Terreuraanslag in Berlijn verijdeld'

De Duitse politie heeft met de arrestatie van twee verdachten vermoedelijk een terreuraanslag in Berlijn verijdeld. De twee zouden chemische bestanddelen hebben ingeslagen om een bom te maken. Het gaat om een 24-jarige Duitser van Libanese afkomst en een 28-jarige man uit de Gazastrook.

De politie heeft huiszoeking gedaan in de appartementen van het tweetal, zei politiewoordvoerder Thomas Neuendorff. Ook wordt onderzoek gedaan in het islamitische culturele centrum in de Duitse hoofdstad waar de twee vaak kwamen.

Nintendo aangeklaagd vanwege Wii-besturing

Nintendo en enkele andere bedrijven zijn aangeklaagd omdat ze technieken zouden gebruiken in de gamecontrollers waar ze geen recht op hebben. Het richtsysteem van de diverse controllers zou in handen zijn van ThinkOptic. Het bedrijf meent dat onder meer Nintendo, Nyko Technologies en Imation wisten dat ze patenten schonden. Dat schrijft de website TechCrunch.

De aanklacht is vooral gericht tegen Nintendo, dat met de Wii-afstandsbediening en Nintendo Wii veel commercieel succes heeft gehad. De bedrijven Nyko en Imation worden aangeklaagd omdat zij eigen versies van de Wii-afstandsbediening op de markt hebben gebracht.

ThinkOptic bezit patenten voor zowel de hardware als de elektronische apparatuur voor een draagbaar op zicht gebaseerd richtsysteem. Het Amerikaanse elektronicabedrijf heeft zelf een afstandsbediening gemaakt, genaamd Wavit.

Het bedrijf wil dat de gewraakte producten van de markt worden gehaald. Daarnaast eisen ze een deel van de opbrengst en een schadevergoeding. De zaak wordt op een nader te bepalen datum behandeld door een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas.


Nintendo aangeklaagd vanwege Wii-besturing (Foto: Novum)

Opnieuw stakingen in Griekenland

Griekse taxichauffeurs, artsen en tandartsen zijn donderdag in staking gegaan. Alledrie de groepen protesteren tegen een nieuwe ronde bezuinigingen van de Griekse regering.

De taxichauffeurs leggen 24 uur lang het werk neer uit protest tegen het voornemen van de Griekse regering om de taximarkt, die tot nu toe altijd sterk was gereguleerd met een vergunningenstelsel voor chauffeurs, te liberaliseren. Naar verwachting zullen de taxichauffeurs ook komend weekend een dag lang het werk neerleggen. Tandartsen en artsen uit staatsziekenhuizen staken donderdag en vrijdag, eveneens tegen voorgestelde hervormingen die gevolgen hebben voor hun beroepsgroepen.

Vuilnismannen, onderwijzers en medewerkers van de Griekse belastingdienst leggen naar verwachting in de komende weken ook het werk neer.

In mei 2010 kreeg Griekenland een lening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurolanden in ruil voor een reeks bezuinigingsmaatregelen en privatiseringen. In juli stemden de Europese regeringsleiders in met een nieuw leningenpakket ter waarde van 109 miljard euro, met voor Griekenland gunstiger voorwaarden.

De Griekse regering voert onder druk van het IMF en de eurolanden nu meer bezuinigingen door. Dit is nodig omdat de bezuinigingsdoelstellingen nog niet zijn bereikt. De regering moet voldoen aan deze doelstellingen om de volgende tranches van de leningen te ontvangen.

De Europese inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën legden vorige week hun werk neer. Ze verschillen met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de raad van ministers van financiën van de eurozone, zei woensdag dat Griekenland de volgende portie van het reddingspakket op het spel zet als het land de verplichtingen die het in ruil voor dat pakket is aangegaan niet nakomt. Om te voorkomen dat Griekenland binnen enkele weken failliet gaat moet het deze maand nog acht miljard euro aan nieuwe leningen ontvangen.

Team Groenewold heeft hoofdsponsor

Het nieuwe vrouwenschaatsteam van coaches Renate Groenewold en Peter Kolder heeft een hoofdsponsor voor komend seizoen gevonden. Het betreft franchise-organisatie Op=Op Voordeelshop.

Schaatssters Carlijn Achtereekte, Natasja Bruintjes, Lisette van der Geest, Marije Joling, Thijsje Oenema en Annouk van der Weijden maken deel uit van het team. Het team heeft bij de KNSB een B-licentie aangevraagd. Om zo'n licentie te verkrijgen is er een budget van minimaal 400.000 euro vereist.

Slavery: The Game is viral campagne

Eerder deze week werd Slavery: The Game onthuld. Het controversiële onderwerp zorgde voor nogal wat oproer. Gelukkig is het geen echt spel, maar een onderdeel van een virale marketingcampagne voor de documentaireserie De Slavernij.

Op Gamekings.tv heeft presentator Boris van de Ven een interview met geschiedenisresearcher Lyangelo Vasquez, die meewerkt aan de documentaire voor de omroep NTR. Volgens Vasquez is de campagne controversieel, maar nodig. In Nederland hebben vooral jongeren maar weinig kennis over slavernij, laat Vasquez weten. Het medium games was een goede manier om deze groep te bereiken.

Gamekings.tv werkte ook mee aan de campagne. Van de Ven vindt het belangrijk dat we goed beseffen wat er in het verleden is gebeurd en dat de gevolgen nog steeds merkbaar zijn. De documentaire bestaat uit vijf delen en kent twee verschillende versies, één gericht op volwassen en één gericht op kinderen. Vanaf 18 september wordt de documentaire uitgezonden.

Vier jaar cel geëist na aanrijden Floor van der Wal

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen de man die de cabaretière Floor van der Wal in maart aanreed. De 26-jarige Van der Wal overleefde de aanrijding in het centrum van Amsterdam niet.

Het OM stelt dat de 25-jarige Mohammed S. veel te hard reed en acht doodslag bewezen. Ook vindt justitie dat S. zeven jaar niet achter het stuur mag kruipen.

Weekeinde begint met warm zomerweer

Zonaanbidders kunnen zaterdag hun hart ophalen. Het herfstige weer maakt plaats voor een warme zomerdag met temperaturen die kunnen oplopen tot 28 graden. De opleving is echter van korte duur. Vanaf zondag is het weer buiig, zegt Weeronline. Het zomerweer wordt vrijdag ingeluid met temperaturen boven de 20 graden. Wel is het nog bewolkt en kan er hier en daar een spatje regen vallen. Zaterdag schijnt overal de zon en stijgt de temperatuur boven de 25 graden. "Vooral 's ochtends wordt het mooi. Aan het begin van de avond is er kans op flinke regen- en onweersbuien", zegt de woordvoerder.

Volgende week lijkt het 'kwakkelend nazomerweer' te worden. Het blijft warm met 20 graden, maar dat gaat wel gepaard met regen. Dat komt vooral door restanten van de orkaan Katia, die maandag Nederland bereiken. Het noorden van het land treft het daarbij een stuk slechter.

Coureurs steunen bandenvoorstel Pirelli

De Formule 1-coureurs verenigd in de Grand Prix Drivers' Association steunen het voorstel van bandenfabrikant Pirelli om verandering aan te brengen in de verhouding tussen harde en zachte banden bij de races. Nu nog wordt na iedere race minimaal een set harde banden ongebruikt vernietigd, iets waar Pirelli van af wil.

De huidige bandenregels in de Formule 1 schrijven voor dat de bandenfabrikant per coureur vijf setjes zachte en zes setjes harde banden mee moet nemen. Die laatste set harde banden blijkt in de praktijk niet gebruikt te worden, terwijl de coureurs wel klagen over het gebrek aan banden. Pirelli wil daarom een setje harde banden vervangen door een setje zachte, iets wat de coureurs toejuichen.

Pirelli wil met deze maatregel de verspilling van banden tegengaan, omdat de ongebruikte banden, net als de gebruikte vernietigd worden. Door de situatie van het harde en zachte rubber om te draaien hopen de Italianen dat er een eind komt aan de verspilling. De teams zien voorlopig echter nog niets in het plan, waardoor Pirelli bereid is naar de autosportfederatie FIA te stappen als de renstallen niet overstag gaan. De steun van de coureurs is in ieder geval welkom voor de rubbermaker.

'Geen prijzengeld voor clubs met financiële problemen'

De belangenvereniging voor Europese voetbalclubs (ECA) wil keihard optreden tegen voetbalploegen die de financiële huishouding niet in orde hebben. Een mogelijke sanctie die de ECA overweegt, is het inhouden van prijzengeld uit de Champions League en Europa League.

Daarmee wil de ECA de ploegen aanpakken die zich niet houden aan de financiële regels van de UEFA. "We staan volledig achter de maatregelen van de UEFA. Actie is noodzakelijk", aldus Ernesto Paolillo, directeur van Internazionale en lid van de ECA. "Vorig seizoen maakten we in totaal meer dan één miljard euro verlies. We hebben de overtuiging dat een transferverbod en het inhouden van prijzengeld passende maatregelen zijn."

Behalve de sanctie om het prijzengeld in te houden, denkt de ECA ook aan het opleggen van een transferverbod voor ploegen met enorme schulden. De UEFA speelt meer met de gedachte om ploegen die de financiële regels overtreden, uit te sluiten van deelname aan de Champions League en Europa League. De ECA ziet hier geen heil in en kondigt daardoor zelf nieuwe sancties aan.

Massaal speelverbod amateurvoetballers dreigt

Komend weekeinde mogen er tussen de 40.000 en 50.000 amateurvoetballers niet in actie komen voor hun ploeg. Van al deze spelers zijn de spelerspassen verlopen en hebben ze nog geen moeite genomen om een nieuwe pas aan te vragen.

Een woordvoerder van de KNVB bevestigde dit bericht. Vijf jaar geleden werden de passen afgegeven en deze zijn sinds eind vorig seizoen niet meer geldig. Volgens de KNVB hebben de clubs er alles aan gedaan om de spelers tijdig te informeren, maar hebben hier tienduizenden geen gehoor aan gegeven.

Ceni keept duizendste duel voor São Paulo

Rogerio Ceni heeft bewezen dat clubliefde nog altijd bestaat in het hedendaagse voetbal. De doelman keepte zijn duizendste duel voor São Paulo. Ceni is bezig aan zijn 21ste seizoen bij de Braziliaanse ploeg.

São Paulo won het duel met 2-1 van Atletico en verzekerde zich daarmee van de koppositie in de Braziliaanse competitie. Ceni is met 103 doelpunten tevens de meest trefzekere doelman uit het betaalde voetbal. Al zijn treffers maakte de keeper uit vrije trappen en strafschoppen.

Brazilië kent slechts twee speler die meer duels voor één ploeg speelde dan Ceni. Pelé kwam tot maar liefst 1115 duels voor FC Santos, terwijl Roberto Dinamite 1110 keer het shirt droeg van Vasco da Gama.

Activision wint domeinnaam

Game-uitgever Activision heeft de rechten verworven op de domeinnaam modernwarfare3.com. De blijkt uit documenten van het National Arbitration Forum, dat bemiddelt bij juridische conflicten. Het gamebedrijf had in juli een klacht ingediend, omdat het concurrerende schietspel Battlefield 3 gepromoot werd via de website.

Het National Arbitration Forum oordeelde dat de naam van de site verwarring wekte, de domeinnaamhouder geen echt belang had in de website en dat de naam werd gebruikt met slechte bedoelingen. Niet alleen werd reclame gemaakt voor Battlefield 3, ook werd de schietspelserie Call of Duty belachelijk gemaakt.

Concurrerend uitgever Electronic Arts, het bedrijf achter Battlefield 3, had niets te maken met de website. Eind oktober brengt de uitgever het schietspel op de markt. Twee weken later geeft Activision het eigen schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 uit.


Activision wint domeinnaam

'Cruijff wordt ontslagen als bondscoach Catalonië'

Volgens het Catalaanse EL9 ziet Andreu Subies, de nieuwe voorzitter van de Catalaanse voetbalbond, het niet meer zitten in bondscoach Johan Cruijff. Subies is niet tevreden over de prestaties van het Catalaanse elftal.

Verder liet hij weten niet onder de indruk te zijn van het spelniveau. Ook heeft de bondsvoorzitter al een opvolger in gedachten. Carles Rexach, oud-teamgenoot van Cruijff, moet de Catalaanse ploeg naar een hoger niveau zien te brengen.

Cruijff heeft het Catalaanse elftal sinds 2009 onder zijn hoede en verricht nog meer werkzaamheden voor de voetbalbond. Hij kreeg de taak met zich mee om de regio op de kaart te zetten. Cruijff is een geliefd persoon in Catalonië. Hij bouwde als voormalig speler en later trainer van FC Barcelona een enorme reputatie op.

'Digitale handel gaat winkelverkoop in 2013 voorbij'

Over twee jaar wordt in de game-industrie meer geld verdiend met de verkoop van digitaal gedistribueerde producten dan met fysieke objecten. Opbrengsten uit abonnementen en advertentieverkoop zullen wel dalen. Dat verwacht onderzoeksbureau DFC Intelligence.

Vorig jaar leverde de winkelverkoop van games wereldwijd 21,1 miljard euro op, tegenover 13,8 miljard euro via digitale distributie. De verwachting van het onderzoeksbureau is dat digitale distributie in twee jaar tijd doorgroeit naar een jaarlijkse omzet van 21,3 miljard euro. Hierdoor daalt de winkelomzet naar 19,2 miljard euro.

Game-uitgevers zien steeds meer in de verkoop van digitaal gedistribueerde voorwerpen. Zo heeft Electronic Arts sinds juni het digitale distributiekanaal Origin. Er wordt niet alleen verdiend aan de verkoop van spellen. Ook de verkoop van virtuele objecten en speciale codes zorgen voor omzet.

Financieel directeur Eric Brown vertelde woensdag op een conferentie dat het bedrijf zeven tot tien miljoen euro heeft verdiend aan de verkoop van online codes. Deze codes hebben gamers nodig om een tweedehands game toch online te kunnen spelen. Daarnaast is The Sims Social een grote hit met 7,5 miljoen spelende Facebookgebruikers per dag.


'Digitale handel gaat winkelverkoop in 2013 voorbij' (FOTO: Novum)

The Sims Social telt dertig miljoen spelers

Dertig miljoen mensen spelen wereldwijd het simulatiespel The Sims Social op het sociale netwerk Facebook. Deze mijlpaal heeft het webspel woensdag neergezet, blijkt uit gamestatistieken. Dagelijks stijgt het spelersaantal met een miljoen gamers.

The Sims Social is gratis te spelen. Gamers kunnen extra gamevaluta kopen om meer meubels in hun huis te plaatsen of de kledingkast van hun gamepersonage uit te breiden.

Het is voor gamebedrijven belangrijk een grote doelgroep aan te spreken met gratis spelen. Bij bijvoorbeeld het online spel Runes of Magic geeft vijf tot tien procent van de spelers genoeg geld uit om te zorgen dat iedereen kan spelen. Dit dekt de kosten van onder meer de gameservers, ondersteuning en updates.

Steeds meer game-uitgevers zien brood in het aanbieden van gratis spellen. Alleen al in Nederland werd vorig jaar achttien miljoen euro uitgegeven aan gamevaluta en virtuele objecten.


The Sims Social telt dertig miljoen spelers

De Jager: stabiliteit voorop in eurozone

Financiële stabiliteit in de eurozone is belangrijker dan het bijeenhouden van de eurolanden. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd tijdens een perspresentatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Woensdag stelde Nederland voor een eurocommissaris aan te stellen die ongehoorzame landen uit de euro moet kunnen zetten. Deze eurocommissaris zou moeten toezien op de naleving van de afspraken in het stabiliteitspact.

De Jager vertelde dat Finland en Duitsland positief hebben gereageerd. Van Frankrijk heeft hij nog geen reactie gehad. In dat land is de meeste oppositie tegen een onafhankelijke partij die begrotingen mag controleren van Europese lidstaten.

De volgens Nederland aan te stellen eurocommissaris zou een land onder curatele kunnen plaatsen als de begrotingsregels aan de laars worden gelapt. Weigert een land onder curatele te worden gesteld, dan moet het land uit de euro worden gezet.

De Jager benadrukte dat de eurocommissaris geen rol kan krijgen in de situatie in Griekenland. "De eurocommissaris moet er komen om in de toekomst te voorkomen dat landen de fout in gaan", zegt De Jager."In Griekenland is het al tien jaar lang fout aan het gaan. Daar heeft het geen zin meer om boetes uit te delen, daar is een infuus nodig."

Griekenland heeft volgens De Jager in feite al geen zeggenschap meer over het eigen begrotingsbeleid. "Door steeds een trojka onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds naar het land te sturen om te beoordelen of het daar goed gaat, wordt Griekenland gedwongen om maatregelen te nemen", zei De Jager. "Die trojka bepaalt of een nieuw deel van de steun wordt overgemaakt en het land dus overeind blijft."

De Jager zei tijdens de bijeenkomst er trots op te zijn dat het IMF een grote rol heeft gekregen bij de reddingsacties van Griekenland. "Ik heb destijds mijn poot stijf gehouden. Als je nu een peiling zou houden onder de eurolanden, zal blijken dat achteraf heel veel landen blij zijn met mijn standpunt van destijds."

Het CBS presenteerde op de bijeenkomst een rapport over de Nederlandse Economie in 2010. Het CBS benadrukt hierin dat de export de motor is van de Nederlandse economie. "Uit de uitgave blijkt weer dat Nederland een open economie is", zei De Jager. "Stabiliteit in de eurozone is daarom belangrijk voor een land als het onze."


De Jager: stabiliteit voorop in eurozone (Foto: Novum)

Nieuwe visie Disney kost opnieuw banen

Disney Interactive Studios is nog niet helemaal klaar met de reorganisatie van het bedrijf. De laatste slachtoffers van Disneys nieuwe plannen zijn grofweg twintig medewerkers van Avalanche Studios, de makers van games als Cars 2 en Toy Story 3. Zij staan sinds deze maand op straat. Dat schrijft het gamemagazine Edge.

In juli sloot de Britse gamestudio Black Rock Studios zijn deuren nadat het de racegames Pure en Split/Second had afgerond. Propaganda Games, de makers van de filmgame Tron: Evolution, werd in januari gesloten, waarbij de productie van het avonturenspel Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned werd stopgezet.

De game-afdeling van Disney is de enige tak van het mediabedrijf dat in april, bij de sluiting van het financiële jaar, verlies had geleden. Alleen al in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar leed de gametak bijna tachtig miljoen euro verlies.

De tekenfilmgigant wil zich niet langer blindstaren op het produceren van dure producties voor verschillende spelcomputers. Liever maakt het kleinere producties voor sociale netwerken, websites en smartphones.

Machinarium beschikbaar voor iPad

Mensen met een iPad 2 en op zoek naar een leuke game kunnen vanaf vandaag aan de gang met Machinarium.

De point-and-click adventure is al langere tijd beschikbaar voor de pc en Mac, maar is nu ook verkrijgbaar voor de iPad 2. In het spel bestuur je de robot Josef die in zijn zoektocht naar zijn vriendinnetje allerlei puzzels moet oplossen. Ontwikkelaar Amanita Design kreeg veel lof voor Machinarium en sleepte verschillende prijzen en nominaties in de wacht. Momenteel werken zij aan een PlayStation 3-versie van het spel.

Voor slechts 3,99 euro haal je dit Indie-pareltje binnen op je iPad. 

Neil Diamond maakt zich op voor derde huwelijk

Neil Diamond stapt voor de derde keer in het huwelijksbootje. De 70-jarige zanger ging op zijn knieën voor zijn vriendin Katie McNeil, die volmondig ja zei. Wanneer Diamond trouwt, is nog niet bekend.

De zanger maakte zijn verloving via Twitter wereldkundig. "Goed nieuws vanuit een zonnig LA. Jullie zijn de eersten aan wie ik het wil laten weten, Katie en ik hebben ons zojuist verloofd. Ik hoop dat jullie ons alle goeds wensen." Op het berichtje volgde een foto van de aanstaande bruid. "Ik wil jullie voorstellen aan Katie, ik ben in de zevende hemel."

McNeil produceerde in 2009 de documentaire Neil Diamond: Hot August Night NYC over haar toekomstige echtgenoot. Ook werkte ze aan documentaires van bands als Mötley Crüe, Stone Temple Pilots en The Psychedelic Furs.

Diamond beloofde in 1963 voor het eerst eeuwige trouw aan zijn jeugdliefde, docente Jayne Posner. Het huwelijk, waaruit twee dochters voortkwamen, liep in 1969 al op de klippen. In datzelfde jaar trouwde Diamond voor de tweede keer, dit keer was productieassistente Marcia Murphey de gelukkige. Met haar kreeg de zanger twee zoons.

Het huwelijk van Diamond en Murphey strandde in 1995. Van 1996 tot 2008 had Diamond een relatie met de Australische Rachel Farley, die zijn marketing regelde.


Neil Diamond klaar voor derde huwelijk

Krijg een documentaire bij God of War: Origins

Vanaf volgende week ligt God of War: Origins in de winkel en deze verzameling brengt de twee PSP-games uit de serie naar de PS3 op één schijfje. Naast kleine extra's zoals een skin, arena, trophies en opgepoetste graphics zal er ook een documentaire op de disc aanwezig zijn.

Sony heeft nu een korte trailer over deze documentaire online gezet. In de documentaire komen verschillende belangrijke ontwikkelaars uit de gehele God of War-serie aan het woord. Bekijk hieronder de trailer voor deze documentaire die bijgevoegd is bij God of War: Origins.

Fans herdenken ijshockeyers

Over de hele wereld herdenken sportfans de ijshockeyers van Lokomotiv Jaroslavl.  Gisteren kwam de ploeg om het leven bij een vliegtuigongeluk in Rusland. "Dit is de zwartste dag in de geschiedenis van onze sport”, aldus voorzitter René Fasel van de internationale ijshockeybond IIHF.

Dmitri Medvedev, president van Rusland, betuigde zijn medeleven met de nabestaanden. "Fans van Lokomotiv rouwen, het hele land rouwt”, aldus Medvedev die vandaag een bezoek zal brengen aan de rampplek.

Bij het ongeluk kwamen onder anderen de Tsjechische wereldkampioenen Josef Vasícek, Karel Rachunek en Jan Marek, de Zweedse keeper Stefan Liv, de Slowaakse captain Pavol Demitra en de Let Karlis Skrastins om het leven.

Reese Witherspoon aangereden tijdens joggen

Reese Witherspoon is woensdag met spoed naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht. De 35-jarige actrice werd aangereden tijdens een rondje joggen, laat een politiewoordvoerder weten aan entertainmentzender E!

De Oscarwinnares had slechts lichte verwondingen en mocht het ziekenhuis snel weer verlaten. "Ze rust thuis uit", reageert haar woordvoerder. Agenten kregen woensdag rond 11.15 uur lokale tijd een melding binnen dat een vrouw was aangereden.

De auto, bestuurd door een 84-jarige dame, reed volgens de politie ten tijde van de botsing ruim dertig kilometer per uur. Witherspoon werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, terwijl de bejaarde chauffeuse werd aangehouden omdat ze geen voorrang gaf aan een voetganger.

Witherspoon speelde in films als Legally Blonde en Walk the Line. Voor haar rol in die laatste film kreeg de blondine in 2006 de Oscar voor beste actrice. Dit jaar was Witherspoon nog naast Robert Pattinson te zien in het romantische drama Water for Elephants.

EA's online pass levert meer dan tien miljoen op

De CFO van EA, Eric Brown, heeft aangegeven dat ze ongeveer tussen de tien en vijftien miljoen dollar hebben verdiend aan het 'Online Pass'-systeem. Dit systeem laat tweedehands gamers en mensen die een game lenen zo'n tien dollar betalen om online te kunnen spelen.

Dit systeem van EA is vorig jaar geïntroduceerd bij Tiger Woods PGA Tour Golf en zit momenteel bij alle EA games die online kunnen. Naast EA hebben nu meerdere uitgevers dit systeem in gebruik voor hun games, denk hierbij aan Ubisoft, Codemasters, THQ en Warner Bros.

Brown heeft aangegeven dat de gebruikers de Online Pass geaccepteerd hebben en begrijpen dat het nodig is om kosten te drukken. Vorige week heeft een ontwikkelaar van Driver: San Francisco aangegeven dat dit systeem er is en zal blijven en dat we als gamers er maar aan moeten wennen.

Fraude bij onderzoek hufterige vleeseters

Het onderzoek waaruit bleek dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten, berustte op fraude. De hoogleraar van de Universiteit van Tilburg die woensdag op non-actief is gesteld wegens het sjoemelen met data, had de onderzoeksgegevens verzonnen. Dat zegt medeonderzoeker Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze noemt het een 'afgang van megaformaat'.

Uit onderzoek, dat vorige maand het nieuws haalde, bleek onder meer dat denken aan vlees mensen asocialer en hufteriger maakt. Het onderzoek was volgens de op non-actief gestelde onderzoeker Diederik Stapel uitgevoerd door een assistent van hem.

Vonk gaat ervan uit dat de data voor het onderzoek op fraude berusten. Ze vond het bij het bespreken van de resultaten al vreemd dat Stapel de naam van de assistent niet noemde. "Maar de gedachte aan fraude is geen moment in me opgekomen", schrijft ze op haar website.

Stapel was hoogleraar cognitieve sociale psychologie en decaan van de Tilburgse School of Social and Behavioral Sciences. Hij werkte sinds zes jaar bij de universiteit. Van hoeveel onderzoeken hij de gegevens heeft verzonnen, moet nog worden onderzocht.

Brandweer Texas krijgt greep op branden

De brandweer in de Amerikaanse staat Texas begint greep te krijgen op de hevige branden die daar al een week woeden. De branden werden in het weekeinde aangewakkerd door harde wind, een uitloper van de tropische storm Lee. Sinds de wind is gaan liggen krijgt de brandweer het vuur steeds meer onder controle.

De branden hebben aan zeker vier mensen het leven gekost en minstens twaalfhonderd huizen in de as gelegd. In het door gebrek aan regen uitgedroogde gebied is volgens gouverneur Rick Perry meer dan veertigduizend hectare verwoest.

In een week tijd zijn meer dan 180 branden uitgebroken. De grootste brand woedt in Bastrop County, veertig kilometer van Austin. Hier zijn nu al zo'n achthonderd woningen in vlammen opgegaan.


Brandweer Texas krijgt greep op branden (Foto: Novum)

Aantal drankrijders in weekend flink afgenomen

Het aantal automobilisten dat in het weekend met een alcohol op achter het stuur kruipt, is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Sinds 2002 is het aantal overtreders bijna gehalveerd, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar het alcoholgebruik in weekendnachten.

Tegenwoordig zit meer dan 94 procent van de automobilisten nuchter achter het stuur, blijkt bij alcoholcontroles. Het aantal overtreders, met een promillage van meer dan 0,5, daalde van 4,1 procent in 2002 naar 2,4 in 2010. Mannen zijn net als voorgaande jaren vaker in overtreding. In Noord-Holland werden de meeste drankrijders gepakt, in Drenthe en Friesland het minst.

Ook in de groep beginnende bestuurders daalt het aantal drankrijders. Het cijfer daalde met 0,7 procent naar 4,1 procent in 2010. De meeste overtreders komen uit de leeftijdsgroep 35 tot 49 jaar.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten van het onderzoek. "De BOB-campagne in combinatie met stevige handhaving werpt zijn vruchten af. Om deze lijn vast te houden gaan we daar komende jaren zeker mee door."

Niveau rekenen en taal verbeterd

Kinderen in groep 8 van de basisschool zijn beter geworden in taal en rekenen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Cito, dat sinds 2008 de prestaties van basisschoolleerlingen op het gebied van rekenen en taal onderzoekt.

Leerlingen in groep 8 scoorden vorig jaar op alle onderdelen van rekenen beter dan in 2009. Op het gebied van taal is de grootste vooruitgang te zien bij het onderdeel woordenschat.

Ook in groep 4 waren de prestaties vorig jaar beter dan een jaar eerder. In 2009 was ten opzichte van 2008 nog geen verschil te zien.

Het Cito voert het onderzoek elk jaar uit omdat het vorige kabinet had aangekondigd dat de prestaties van taal en rekenen verbeterd moesten worden.


Niveau rekenen en taal verbeterd (Foto: Novum)

Legear over Terek Grozny: "Voorzitter verwent ons"

Afgelopen zomer verruilde Jonathan Legear RSC Anderlecht voor het ambitieuze Terek Grozny. Spijt van zijn overstap heeft de 24-jarige Belg nog niet gehad. Hij geniet volop van het goede leven in de Tsjetsjeense stad.

"Je moet het paleis zien waar ik ga wonen. 550 vierkante meter bewoonbare oppervlakte", aldus Legear tegenover Het Nieuwsblad. "Zes slaapkamers, een gigantische keuken, een sauna, jacuzzi en grote tuin voor mijn hond. Dat alles achter een omheining met een elektrische poort. Het doet denken aan een Hollywood-villa."

Niet alleen over zijn woning is hij positief. Legear is ook zeer te spreken over voorzitter Kadirov, die onlangs Ruud Gullit nog op straat zette: "Vierentwintig uur per dag heb ik een chauffeur ter beschikking. Ik hoef er maar 600 euro per maand voor te betalen. De voorzitter verwent ons. Mijn ploegmaats zeggen dat hij na een zege soms in de kleedkamer komt en zegt: mannen, vandaag de premie maal drie. Of hij geeft de uitblinker een enveloppe met 75.000 euro cash. Hij deelt ook uurwerken en zelfs auto's uit."

Legear voelt zich veilig in Rusland, ondanks het gebrek dat er aan veiligheid zou zijn in Tsjetsjenië: "Nee, de andere spelers zeggen dat veiligheid geen probleem is. Kadirov doet er alles aan om zijn spelers te beschermen. Ik woon ook niet in Grozny, maar in Kislovodsk. Dat is een kuuroord in Rusland, op 250km van Grozny. Er zijn veel hotels en privéziekenhuizen. Heel wat rijke Russen komen naar hier om zich te laten verzorgen."

Assassin's Creed: Revelations-bèta open voor iedereen op PSN

De gesloten bèta van Assassin's Creed: Revelations zal vanaf vandaag voor alle PSN-gebruikers open zijn. Je zal je wel moeten haasten want er is maar een gelimiteerd aantal downloads beschikbaar voor de gamecliënt. De open-bèta die toch niet zo open is zal tot en met 11 september doorgaan.

Assassin's Creed: Revelations zal de afsluiter worden van het verhaal over Ezio en Altaïr. De game komt 15 november uit voor Windows, PS3 en Xbox 360.

'Lasnik op weg naar NAC Breda'

Andreas Lasnik en NAC Breda gaan vandaag in gesprek om de laatste details rond te krijgen voor een mogelijke transfer. De Oostenrijks international, vorig seizoen nog in dienst van Willem II, is transfervrij en kan daardoor na het sluiten van de transferperiode nog van club wisselen.

Samen met zijn zaakwaarnemer Delano Hill zitten ze vanochtend in Breda om tafel om de transfer rond te krijgen. "We moeten nog wat onderhandelen, over de duur van het contract moet nog worden gesproken. Maar ik denk dat het allemaal goed gaat komen", aldus Hill.

NAC heeft na het vertrek van spits Matthew Amoah, hij vertrok naar het Turkse Mersin, wat financiële ruimte gekregen. Behalve Lasnik hoopt de ploeg ook nog een spits vast te leggen.

Nog steeds weinig vrouwen in top bedrijven

Het aantal vrouwen in de top van beursgenoteerde ondernemingen is vorig jaar met slechts vijf gestegen, blijkt uit de donderdag gepubliceerde Female Board Index.

Slechts 66 van de 716 zittende bestuurders en commissarissen is vrouw, ofwel 9,2 procent. Vorig jaar was dit 8,4 procent. Nog steeds heeft de meerderheid (55 procent) van de 97 beursondernemingen geen enkele vrouw in de raad van bestuur of raad van commissarissen. Binnenkort wordt het streefgetal van 30 procent vrouwen in de top wettelijk vastgesteld.

Nog steeds weinig vrouwen in top bedrijven
Nog steeds weinig vrouwen in top bedrijven (Foto: ANP)

Agenten berispt om bijbaantje als beveiliger

Dertien agenten van het korps Brabant-Noord zijn op het matje geroepen omdat ze in hun vrije tijd bijverdienden als beveiliger. Een politiewoordvoerder bevestigt berichtgeving daarover in De Telegraaf.

De agenten verdienden als toezichthouders honderden euro's bij op een jaarlijks muziekevenement in Dinteloord. Dat deden ze al zo'n vijftien jaar. Ze liepen tegen de lamp toen op internet foto's van het evenement opdoken.

De korpsleiding heeft de agenten berispt. "Een bijbaan als beveiliger is 'absoluut onverenigbaar' met hun werkzaamheden als agent", zegt de woordvoerder. Voor het korps is de zaak met de berisping afgedaan. "Het gaat ons er vooral om dat het niet weer gebeurt."

Gemeenten pakken fraudeurs via sociale media

Tien gemeenten hebben met behulp van sociale media tientallen bijstandsfraudeurs gepakt. Met behulp van speciale opsporingssoftware zijn dit jaar al in zeventig van de honderd dossiers verdachte zaken gevonden. Dat gebeurde in het kader van een proef in onder meer Den Haag, Utrecht en Amsterdam, schrijft het AD donderdag.

Onderzoeksbureaus scannen op Twitter, Facebook en Hyves op zoektermen als vakantie en auto en stuiten zo op de fraudeurs van wie de verblijfplaats onbekend is. Vaak ontmaskeren ze zichzelf door berichten te plaatsen over luxe vakanties of dure aankopen. Ook via berichten van buren of kinderen worden fraudeurs gepakt.

Wilfred van Roij van onderzoeksbureau Com Connect Digitale Opsporing spreekt van een geslaagde proef. "De scheidslijn tussen privé en werk vervaagt door sociale media. Twitter is dynamisch en draait om emotie. Dat levert interessante informatie op", zegt hij. Ook schadeverzekeraars en incassobureaus sporen zo fraudeurs op.

Spelen met je driedimensionale achtbaan in Rollercoaster Tycoon 3D

Atari en Namco Bandai slaan de handen ineen om Rollercoaster Tycoon 3D naar de 3DS te brengen. Het zal de eerste keer zijn dat er een game uit deze serie naar een handheld toe zal komen. De game staat gepland voor een release ergens in 2012. Er zal ook een nieuwe 'Coaster Story'-mode aan het spel toegevoegd zijn.

Deze nieuwe mode zal een mix worden van tutorials en verschillende opdrachten die je moet voltooien. Je zal daarnaast je eigen personage kunnen maken om je pretparken te beheren. De befaamde Sandbox-mode waarin je alle vrijheid hebt om te doen en laten wat je wil zal ook in de game zitten.

De game wordt ontwikkeld door N-Space dat bekend is van verschillende grote DS-titels zoals Star Wars en Call of Duty. Bekijk hieronder de announcement-trailer voor Rollercoaster Tycoon 3D.

Clint Eastwoods nieuwe film in première op AFI Fest

Clint Eastwoods nieuwe film J. Edgar, met Leonardo DiCaprio als de controversiële FBI-directeur J. Edgar Hoover, zal zijn première beleven op het AFI Fest in november.

De film verhaalt over de man die bekend is geworden als de mede-oprichter en eerste directeur van de FBI in 1935. Hij heeft het aanleggen van een database van vingerafdrukken in gang gezet en maakte het gebruik van wetenschappelijk, forensisch bewijs voor het veroordelen van criminelen populair. Tegelijk was hij bezeten door de macht die hij verzamelde en paranoïde tegenover anderen. Hij werd ervan verdacht politici te bespioneren en geheime dossiers bij te houden. Bewijsmateriaal zou zijn vergaard door middel van illegale methoden.

In de film zijn naast DiCaprio ook Social Network-acteur Arnie Hammer, Judi Dench en Naomi Watts te zien. Na de première op AFI Fest op 3 november zal de film een week later in heel Amerika te zien zijn. In Nederland staat de release gepland voor 5 januari 2012.

Voedselvergiftiging op Chinese scholen

Zo'n driehonderd leerlingen van Chinese basisscholen zijn ziek geworden van het voedsel of drinken dat zij op hun school voorgezet hebben gekregen. Het gaat om gevallen van voedselvergiftiging op vijf verschillende scholen in een week tijd. Deze week is het nieuwe schooljaar van start gegaan.

Het tot dusverre laatste geval voltrok zich woensdag op een school in de provincie Shandong. Daar werden 86 leerlingen ziek na de schoollunch. Tien kinderen lagen donderdag nog in het ziekenhuis, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Andere gevallen van voedselvergiftiging, waarvan ruim tweehonderd kinderen het slachtoffer werden, deden zich de afgelopen dagen voor op scholen in de provincies Hebei en Jiangxi.

De voedselveiligheid in China laat veel te wensen over. Voedselfabrikanten stoppen soms gevaarlijke stoffen in hun producten om de productie ervan goedkoper te maken. Ook is er weinig oog voor hygiëne.

Automatisch 112-belsysteem in alle auto's in 2015

Nieuwe auto's moeten vanaf 2015 zijn uitgerust met een systeem dat bij ongelukken automatisch de hulpdiensten waarschuwt. Dat halveert de tijd die verstrijkt voor ambulances en politie op de plaats van het ongeval arriveren, schrijft de Volkskrant.

Eurcommissaris Neelie Kroes maakt de verplichting voor de autoindustrie donderdag bekend. De Europese Commissie pleitte in 2009 al voor een vrijwillige invoering, maar dat heeft niet gewerkt. Slechts 0,7 procent van de Europese auto's is uitgerust met het zogenoemde 'eCall'-systeem.

Het systeem is mede ontwikkeld met Europese subsidie. Als een auto betrokken raakt bij een ongeval, belt het systeem automatisch naar 112 en geeft het de locatie van het voertuig door. Het systeem kan met een knop ook worden geactiveerd door de bestuurder.

Volgens de commissie zal het meldsysteem zeker honderden mensenlevens per jaar redden.

Kartzen met je favoriete DreamWorks-personages

Activision en DreamWorks slaan de handen in een om de meest magnifieke racegame allertijden te maken: DreamWorks Super Star Kartz (ja met een Z). In de game zullen veertien van de meest populaire personages uit Shrek, Madagascar, Hoe tem je een draak en Monsters vs Aliens rondracen in kartz over een kartz-baan.

In de Kartz-game zal je gekke stunts uithalen, power-ups verzamelen en jezelf boosten door verschillende kartz-levels die gebaseerd zijn op omgevingen uit de films. Tijdens het kartzen zal je commentaar krijgen van niemand minder dan Koning Julien XIII, de lemuur uit Madagascar. Naast verschillende kartz-modi zal de console-versie ook vier speler split-screen bevatten. Er is nog niks bekendgemaakt over enige multiplayer voor welke versie van het spel dan ook.

Kartzen met DreamWorks Super Star Kartz kunnen we doen in aankomend feestseizoen als de game uitkomt voor DS, 3DS, Wii, PS3 en Xbox 360.

KartzenKartzenKartzenKartzenKartzen

Gilbert: "Wil niet enige kopman op WK zijn"

Philippe Gilbert wil bij het wereldkampioenschap wielrennen in Kopenhagen niet de enige kopman zijn van de Belgische ploeg. Dit heeft de Waal te kennen gegeven vanuit Canada, waar hij meedoet aan de WorldTour-wedstrijden in Montreal en Quebec.

"Ik heb altijd gezegd dat ik er weinig te zoeken heb," zei Gilbert tegen Sporza over het WK-parcours dat hij in april heeft verkend met de bondscoach Carlo Bomans en met Tom Boonen. "Dat parcours is niet meteen op mijn lijf geschreven. Ik ga me dan ook niet opwerpen als kopman, laat staan enige kopman. Ik ben niet klaar voor die rol."

Gilbert, die dit jaar al vele koersen won, merkt wel dat hij niet meer in topvorm is. "Mijn vorm is niet meer dezelfde als in april of juni."

Zod is CGI in Man of Steel

Michael Shannon, die in Man of Steel de rol van General Zod speelt, heeft in een interview bevestigd dat hij de opnames doet in een CGI-pak. Hij was het die in de gelekte foto's dat pak droeg.

In de afgelopen weken zijn enkele setfoto's, gemaakt door fans en paparazzi, op het internet verschenen. In verschillende shots zijn naast Henry Cavill in zijn Superman-outfit ook enkele figuren in een motion capture suit te zien; een outfit die bedoeld is om in postproductie te vervangen door een computergegenereerd personage, maar gebruik makende van de bewegingen van de acteur in het pak. Shannon draagt op de set zo'n pak, wat betekent dat General Zod er significant anders uit zal zien dan in de eerdere Superman-films of de Smallville-tv-serie.

"Het is een van de meest vernederende kledingstukken die er bestaan. Het zit heel strak, heeft een variëteit van kleuren en vormen en je voelt je als een hofnar," aldus Shannon. In een gesprek met regisseur Zack Snyder had hij eerder aangegeven dat hij geen zin had in een dergelijke outfit. "Het gaat heel lastig voor me zijn om intimiderend over te komen als ik zo'n stom pak moet dragen," gaf hij daarbij aan. Hoewel Snyder daarop begrijpend zou hebben gereageerd, moest Shannon alsnog het pak dragen. "Ik zweer je, het wordt geweldig als je het resultaat ziet," was Snyders excuus.

Man of Steel: Michael Shannon in motion capture suit
Michael Shannon op de set van Man of Steel

Michael Shannons General Zod is in vol ornaat te zien in de zomer van 2013, wanneer Man of Steel verschijnt.

FIFA blokkeert transfer Ogunjimi

Trainer Mario Been van Racing Genk kan voorlopig blijven beschikken over Marvin Ogunjimi. De FIFA blokkeerde de transfer van de aanvaller naar Real Mallorca. De overgang werd namelijk zeven minuten na het sluiten van de transfertermijn doorgegeven.

Voor de Belgische international, die in ons land voor RKC Waalwijk speelde, ligt een verbintenis van vier jaar klaar bij Real Mallorca. 

Dead Island-patch onderweg en goedmaker voor Amerikanen

Dead Island heeft een aantal kleine probleempjes gehad bij de lancering van het spel. Zo ging voor de Noord-Amerikanen niet de normale versie van het spel online op steam maar een oude, gebugde ontwikkelaarsversie. Dat probleem is nu rechtgetrokken maar voor iedereen met het spel zal er een patch komen.

Voor de Noord-Amerikanen zal er nog een goedmakertje komen vanwege het Steam-debacle. Wat er precies gedaan gaat worden is de ontwikkelaar nog aan het bedenken. De Dead Island-patch zal een hoop problemen in het spel aanpakken maar er zit wel een mogelijkheid in dat je niet verder kan spelen met het verhaal vanaf waar je bent. Dit los je op door een nieuw spel te beginnen, je personage te kiezen voor dat nieuwe spel en dan het hoofdstuk kiezen waar je gebleven bent. Bekijk onderaan dit bericht de patchnotes van de eerste patch. Of de patch alleen voor Windows-gebruikers is of ook voor Xbox 360- en PS3-gebruikers is, is nog onduidelijk.

Patchnotes voor eerste Dead Island-patch

Multiplayer and Matchmaking improvements
Maps are now correctly synchronized when player joins during map loading
Games now filter correctly in lobby
After joining a coop game enemies now spawn correctly

User guidance improved. (Quest guidance, UI, shop)

Additional interface polishing
Map tracking now works correctly after loading checkpoints
Health and stamina bars of enemies now display correctly in coop.
Locations of invisible NPCs are no longer shown
More than one player can now use the same ladder simultaneously
Focus on items in shops is not changing after operation (sell, buy)
Additional Interface polishing
Fixed displaying gather rings near some door

Player death behavior improved
Respawn position now saved when playing in cooperative mode
If player dies whilst inside vehicle, menu will now be hidden

Save game mechanics extended
Added distinction between quest checkpoints and other saves

Minor animation fixes
AI animation now displays correctly after fast travel or travel through portals

AI improvements
Improved enemy awareness (zombies)
Enemies reaction to fire adapted
Enemies are now able to successfully reach player on some arenas
Shooting enemies no longer spawn infinitely

Balancing changes in difficulty, majorly for second playthrough
Item level will be calculated correctly when playing in second playthrough
Kick interrupting reload now adapted, after clip wis inserted reload is treated as successful
Health regeneration is now disabled during grab.
More HP for all escorted NPCs
Removed all instances of Butcher during escorts
Purna can gain bonus rage from both "Grim Inspiration" and "Inspiring Kick"
Only "Walker" type enemies increase the extra XP of the "Combo" skill from Xian's Survival skill tree

Pause Option added
Added information about players requesting pause (Coop)

Looting rules improved
Thrown items now cannot be picked up by another player for 5 minutes.
Items from just-opened containers cannot be picked up by another player for 5 seconds.

Minor graphical glitches fixed.
Rectified occasional graphical glitch with NPC's hands bend
Animations now display correctly when trading
Stomper animation now displays correctly when same target is hit by another player

Sound bugs fixed
Volume of pickup's engine has been increased

Quest bugs removed
All side quests in Laboratory can now be successfully completed
Potential walkthrough blocker removed when quest "Knockin' on Heaven's Door" is completed before talking to Dominik during "On the air" quest

Ammi met masker én helm

Ahmed Ammi doet er alles aan om komend weekend voor ADO Den Haag te kunnen spelen. De verdediger viel vorige week in de wedstrijd tegen De Graafschap uit met een gebroken neus en een hersenschudding.

In de wedstrijd tegen RKC Waalwijk komend weekend zal Ammi met gezichtsbescherming spelen. "Ze hebben een masker voor mij gemaakt, maar ik moet eerlijk zeggen dat het nog niet helemaal lekker zit. Maar ik wil per se spelen. Als ik kop, heb ik wel nog wat last van mijn hoofd."

Op de vraag of hij ook een helm draagt net zoals Petr Cech en Christian Chivu zegt Ammi: "Haha, als dat een oplossing is. Waarom niet?"

'US Open eindigt vooralsnog op zondag'

Hoewel overvloedige regenval het schema van het US Open tennistoernooi danig in de war schopt, denkt de organisatie het toernooi nog altijd op zondag te kunnen afsluiten. Dat meldde toernooidirecteur Jim Curley.

Vanwege het barre weer kon er al twee dagen nauwelijks getennist worden in New York. Curley zei zich ervan bewust te zijn dat sommige spelers mogelijk vier keer in actie moeten komen in evenzoveel dagen. "We hebben echter te maken met de beste atleten in de wereld", stelde hij.

'US Open eindigt vooralsnog op zondag'
'US Open eindigt vooralsnog op zondag' (Foto: ANP)

Zwaaien met je Move in LittleBigPlanet 2

Vanaf vandaag is het mogelijk om je Move-controller te gebruiken bij LittleBigPlanet 2 door middel van een patch. Wie echter verwacht lekker te gaan zwierezwaaien kan bedrogen uitkomen want in onderstaande uitleg lijkt er alleen gebruikgemaakt te worden van de knoppen op de Move-controller. Vanaf volgende week zal er DLC zijn die wel volledig gebruik lijkt te maken van de zwierezwaai-mogelijkheden.

De DLC zal Move Pack: Rise of the Cakeling gaan heten en zal een nieuwe verhaal bevatten. Naast het verhaal zullen er ook nieuwe mini-games, trophies en andere content in de DLC zitten. Een prijs is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder een filmpje van de nieuwe mogelijkheden na de patch en daaronder een filmpje met de aankomende DLC voor LittleBigPlanet2.

Stuttgart enkele weken zonder middenvelder Bah

VfB Stuttgart moet het zeker twee weken stellen zonder Mamadou Bah. De 23-jarige Guineeër brak zondag in de met 1-0 gewonnen interland tegen Ethiopië zijn middenhandsbeentje. Bah ondergaat vrijdag een operatie en is daarna naar verwachting tien dagen niet inzetbaar.

Bah verruilde vorig jaar op de laatste dag van de transferdeadline Strasbourg voor Stuttgart. In zijn debuutjaar kwam hij slechts tot twee optredens. Deze voetbaljaargang kwam de middenvelder na vier speelronden in de Bundesliga nog niet in actie.

'KLM blijft gespaard'

Bij KLM vallen geen ontslagen. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De krant baseert zich daarbij op uitlatingen van KLM zelf en vakbonden.

Topman Pierre-Henri Gourgeon liet eerder deze week weten dat de broekriem bij luchtvaartcombinatie AirFrance-KLM moet worden aangetrokken, vanwege de economische onzekerheden. Dit lijkt echter alleen AirFrance te treffen.

Volgens De Telegraaf is de insteek van KLM nog steeds om zonder gedwongen ontslagen de crisis door te komen. "Dat vergt van werknemers wel meer flexibiliteit. Onze vaste medewerkers moeten op meerdere fronten inzetbaar zijn", aldus een woordvoerster tegen de krant.

Ook andere luchtvaartbronnen geven tegenover De Telegraaf aan dat de dreiging van een ontslaggolf in Nederland niet aan de orde is.

'KLM blijft gespaard'
'KLM blijft gespaard' (Foto: ANP)

Zonnebrillen tegen huiselijk geweld

Medewerkers van de vrouwenopvang voeren donderdag actie voor slachtoffers van huiselijk geweld. Zij dragen daarbij een zonnebril, die het leed van de slachtoffers moet symboliseren. "11 procent van alle vrouwen draagt 'm, ook als de zon niet schijnt", aldus brancheorganisatie Federatie Opvang.

Volgens de organisatoren is een campagne nodig om mensen te helpen hun ogen te openen. Jaarlijks zouden meer dan 200.000 mensen slachtoffer zijn van ernstig huiselijk geweld.

De actie is onderdeel van een grotere campagne om het taboe rond huiselijk geweld te doorbreken. Donderdag delen medewerkers van de vrouwenopvang samen met slachtoffers van huiselijk geweld op terrassen in 11 steden flyers uit.

Regen blijft US Open dwarszitten

Regenbuien hebben woensdag opnieuw de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in de war geschopt. De kwartfinales voor de vrouwen werden op het laatste moment geschrapt vanwege het slechte weer. Uren eerder had de organisatie al besloten de zes geplande partijen bij de mannen te annuleren.

De Amerikaanse toptennisster Serena Williams was al aangekomen in het Ashe stadion voor haar warming-up toen het plots weer begon te regenen. De organisatie had gehoopt de partijen bij de vrouwen tussen de buien door tegelijkertijd te kunnen afwerken. Ook dinsdag moesten alle partijen wegens slecht weer worden geschrapt.

Iran wil dat Syrie in gesprek treedt met oppositie

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maant de Syrische president Bashar Assad af te zien van geweld tegen demonstranten en het gesprek met de oppositie te zoeken.

De Iraanse president zei woensdag in een interview met de Portugese tv-zender Radiotelevisao Portuguesa dat 'er gesprekken moeten komen' tussen Assads bewind en de Syrische oppositie. "Een militaire oplossing is nooit de juiste oplossing", aldus Ahmadinejad. "Problemen moeten worden aangepakt middels een dialoog." Andere landen in de regio kunnen Syrië volgens de Iraanse president helpen bij de zoektocht naar een geweldloze oplossing van het conflict.

De regering in Teheran is Assads belangrijkste bondgenoot, en verklaarde tot dusverre steevast de hand van de Verenigde Staten en Israël in de protesten te zien. Maar vorige maand zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken dat Assad de wettige eisen van zijn volk moet inwilligen.


Iran wil dat Syrië in gesprek treedt met oppositie (Foto: Novum)

Juncker maant Griekenland tot saneringsdiscipline

Griekenland zet de volgende portie van het reddingspakket op het spel als het land de verplichtingen die het in ruil voor dat pakket aanging niet nakomt. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker gezegd. Onderwijl ging het Franse parlement akkoord met het tweede Griekse reddingsplan.

De voorzitter van de raad van ministers van financiën van de eurozone waarschuwde de regering in Athene nu de zorgen om Griekenland op de financiële markten weer toenemen. De Europese inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën hebben afgelopen week hun werk neergelegd. Ze verschillen met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers.

Het Franse lagerhuis heeft woensdag ingestemd met het tweede reddingspakket voor Griekenland. De volksvertegenwoordigers wijzigden de begroting om de hulp aan de armlastige Grieken mogelijk te maken. Voorts gingen zij akkoord met bezuinigingen en belastingverhogingen.

De eurozone besloot op 21 juli tot een tweede reddingspakket van 109 miljard euro voor Griekenland. Dat plan moet echter door de parlementen van alle lidstaten worden goedgekeurd voor het in werking kan treden.

De leider van een Slowaakse regeringspartij heeft woensdag bezworen de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese noodfonds te blokkeren. Richard Sulik van de Partij voor Vrijheid en Solidariteit noemde het plan 'een weg naar de hel'.


Juncker maant Griekenland tot saneringsdiscipline (Foto: Novum)

Italie: VN bereiden waarnemersmissie Libie voor

De Verenigde Naties bereiden een voorstel voor een waarnemingsmissie naar Libië voor. Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini woensdag in het Italiaanse parlement verklaard.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zou zijn plan op 30 augustus per brief aan premier Silvio Berlusconi hebben voorgelegd. Volgens Frattini willen de VN zowel politieke als militaire waarnemers naar Libië sturen. Zij moeten de Nationale Overgangsraad van de rebellen, die zich volgens Frattini binnen enkele weken volledig in Tripoli zal hebben gevestigd, helpen een nieuw bestuur en veiligheidsapparaat op te bouwen.

De politieke waarnemers helpen de Overgangsraad acht maanden later verkiezingen te organiseren voor een grondwetgevende vergadering. Vervolgens wordt die grondwet aan de kiezers voorgelegd, waarna reguliere verkiezingen volgen.

Van de VN-missie maken ook ongewapende militaire waarnemers deel uit. Zij krijgen de taak Libische politieagenten op te leiden. Volgens Frattini dragen vooral Arabische en Afrikaanse landen bij aan de VN-macht.

Eerder sloten de VN en de Overgangsraad de komst van VN-vredeshandhavers naar Libië uit.


Italië: VN bereiden waarnemersmissie Libië voor (Foto: Novum)

CPB: bezuiniging pgb levert niets op

De plannen die het kabinet heeft met het persoonsgebonden budget zijn onhaalbaar en leveren niets op. Dat meldt de NOS donderdag op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Het kabinet wil dat veel minder mensen gebruik gaan maken van een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Zo hoopt het kabinet 900 miljoen euro te bezuinigen. Het kabinet garandeert tegelijkertijd dat mensen dezelfde zorg zullen krijgen.

Volgens het CPB is dat onhaalbaar. Als staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) de belofte dat mensen dezelfde zorg krijgen zou nakomen, zou de totale bezuiniging op nul uitkomen.

Het bureau rekende de plannen door op verzoek van GroenLinks. De partij wil net als de andere oppositiepartijen dat de plannen van tafel gaan.

Cohen ziet angst in PvdA door aanslag Breivik

Het bloedbad dat de Noor Anders Breivik in juli aanrichtte op een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utoya, heeft angst veroorzaakt binnen de PvdA. Dat zegt partijleider Job Cohen donderdag in een interview met Trouw.

"Vergis je niet hoeveel angst dit bij veel sociaal-democraten en andere linkse politici teweeg heeft gebracht. Dat is een treurig gevoel, je werkt aan de samenleving, om mensen te verbinden en te helpen. Die haat, het is allemaal de schuld van sociaal-democraten, dat vind ik verknipt."

Cohen ziet angst in PvdA door aanslag Breivik
Cohen ziet angst in PvdA door aanslag Breivik (Foto: ANP)

Persbericht

Als ik de aandrang eenmaal heb, dan heb ik geen enkele moeite met kakken. Dan ga ik op de pot zitten en hoef ik niet te persen. De afvalstoffen lopen er vanzelf uit. Zo gepoept. Eh, gepiept. Die aandrang heb ik niet altijd onder controle, dat heb ik u verteld. Als ik moet, dan moet ik ook snel. Doe ik dat niet, dan doe ik het toch. Reuze vervelend. Onvoorspelbare darmen; er is mee te leven. Het handigst is het als ik 's morgens vroeg, vóórdat ik de deur uitga, mijn fecaliën tegen het porselein heb laten spetteren. Vaak lukt dat. Een regelmatig leven met een regelmatige stoelgang is fijn. Soms lukt het ook niet. Zoals vanmorgen. Nu volgt een persbericht.

Grote achterstand aantal rechtszaken Rotterdam

Bij de rechtbank in Rotterdam liggen nog zeker vijfhonderd tot zeshonderd zaken te wachten. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank hebben afspraken gemaakt om de grote achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Dat heeft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke gezegd.

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om zaken die voor een meervoudige kamer van drie rechters moeten komen. Om de zaken sneller af te wikkelen worden verdachten voor een snelrechter gebracht of handelt het OM de zaak zonder tussenkomst van de rechter af.

De woordvoerder benadrukt dat er bij alle rechtbanken altijd wel enige werkvoorraad ligt, maar dit wel uitzonderlijk is. De achterstand moet in 2012 zijn ingelopen.

Veel problemen met jonge Poolse migranten

Jonge Poolse migranten vormen een problematische groep in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De jongeren zijn vaak laag opgeleid, hebben een minder goede gezondheid en hebben een hogere werkloosheid dan andere Poolse migranten. Ook voelen zij zich veel minder thuis en weten ze niet goed of in Nederland hun toekomst ligt of dat zij terug willen keren naar hun geboorteland.

In totaal wonen er naar schatting ongeveer 150.000 Polen in Nederland. Van hen heeft ongeveer 69 procent een baan. Dat is vergelijkbaar met het cijfer van autochtonen. Dertien procent is werkloos.

Acht op de tien Poolse mannen is naar Nederland gekomen vanwege werk. Bij de vrouwen is dat minder dan de helft. Twintig procent is overgekomen om een Nederlandse man te trouwen.

Zo'n 41 procent van de migranten zegt nooit meer in Polen te willen wonen. Dat blijkt ook uit het feit dat ruim zestig procent van de Polen die sinds 2000 naar Nederland kwamen, inmiddels weer vertrokken zijn. Vijftig procent van het aantal Polen denkt in ieder geval nog vijf jaar in Nederland te blijven.

Massa: "Veel inhaalacties op Monza"

Ferrari-coureur Felipe Massa vindt het bij de komende Grand Prix van Italië op Monza een nadeel als een coureur op kop rijdt van een groepje. Door uitgekiend gebruik te maken het DRS en KERS kan een rijder zijn voorligger makkelijk passeren, mogelijk te makkelijk volgens de Braziliaan.

Massa kijkt desondanks uit naar de race op Monza die voor Ferrari voor dit seizoen er op of er onder wordt. "Dit is natuurlijk een heel belangrijk weekend voor ons. Niet zozeer omdat dit onze laatste kans is om nog wat van dit jaar te maken, maar vooral omdat we hier echt een goed resultaat willen boeken. Voor het team, maar vooral voor de supporters," zei de Braziliaan in een column op de site van Ferrari.

"De race in Spa verliep niet echt goed: het koude weer legde de nadruk op ons bandenprobleem. Dit weekend rijden we met dezelfde types rubber. Hopelijk is het nu veel warmer weer. We hebben een auto met een hoge topsnelheid nodig en nemen, net als de overige teams, een speciaal aerodynamisch pakket mee voor de race met kleine vleugels."

"Het is belangrijk dat de auto goed in balans is en een goede tractie heeft. Je moet goed uit de chicanes accelereren en de auto moet goed over de kerbstones kunnen rijden. Dat is essentieel voor een snelle ronde in de kwalificatie. In de race kunnen we veel inhaalacties verwachten. Vanwege de eigenschappen van deze baan, maar ook vanwege de twee vastgestelde inhaalzones voor de verstelbare achtervleugel. Ik zeg niet dat het een voordeel is om in de laatste ronde op weg naar Parabolica nog tweede te liggen, maar als het gevecht in de slotronde nog bezig is kan het een ingrediënt zijn van een toffe race."

Als de Amerikaanse politiek zijn licht schijnt over games...

Die conservatieve en subjectieve rechtse rakkers bij het FOX News weten zichzelf wederom voor gek te zetten. Dit keer kaart het nieuws de zogenaamde ‘groene games’ aan. Gamers met een spel als Sim City Society leren hoe je moet omgaan met energie als stadsbeheerder en hoe je vervuilende energie-industrieën vervangt voor wind- en waterenergie.

Game of the Decade-toernooi - kwartfinale - dag 1

Welke van de twee onderstaande games mag door naar de halve finale om te gaan strijden voor Game of the Decade? Laat het weten via de poll en misschien zie jouw favoriete game wel terug als ultieme winnaar.

Portal
Portal was eigenlijk een klein experimentje van Valve dat ze beschikbaar maakten als onderdeel van The Orange Box. Sindsdien is Portal een cult-hit geworden door de zeer gecompliceerde puzzels waarbij je op een andere manier naar de wereld moet leren kijken. Daarnaast heeft het een minimalistisch maar zeer vermakelijk verhaal en is GlaDOS als karakter en schurk onvergetelijk. Het spel verscheen in 2007 voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Warcraft III
Toen Warcraft nog een RTS was kwam Warcraft III uit. Dit spel wordt nog steeds gezien als een van de beste RTS-games ooit. De markt en de competitie voor deze game werd zo groot dat er tegenwoordig nog steeds Warcraft III-toernooien worden gehouden.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.