ECB in spoedzitting bijeen om Italië

De Europese Centrale Bank heeft zondag telefonisch spoedberaad gehouden over de financiële crisis in Italië. Dat meldde een zegsman. Er wordt overlegd over een mogelijke aankoop van Italiaanse staatsobligaties om te voorkomen dat Italië bankroet gaat.

De aankoop van Italiaanse staatsobligaties zou een riskante stap zijn, maar kan helpen bij het omlaag brengen van de rente op de obligaties, die Italië de das om dreigt te doen. De Eurolanden proberen te voorkomen dat Italië afglijdt in een crisis zoals Griekenland, Ierland en Portugal, die noodleningen moesten krijgen, omdat ze niet langer geld konden lenen op de kapitaalmarkten.

Op een top die op 21 juli plaatsvond kwamen Europese leiders overeen het noodfonds voor landen die in de problemen zitten de mogelijkheid te geven staatsobligaties te kopen. Dit kan echter pas zodra de parlementen van de lidstaten de maatregel hebben geratificeerd. Dit duurt naar verwachting nog minimaal een maand.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi beloofde vrijdag de Italiaanse overheidsfinanciën in 2013 op orde te hebben en hervormingen door te voeren, waaronder een wijziging in de grondwet die de regering verplicht om de overheidsfinanciën op orde te houden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy prezen de hervormingen die Rome wil doorvoeren, maar drongen ook aan op een 'volledige en snelle implementatie'.

Het hoofd van de Belgische centrale bank, Luc Coene, verklaarde dat de Nationale Bank van België (NBB) reeds Ierse en Portugese staatsobligaties heeft gekocht, maar nog geen Spaanse en Italiaanse. Daarmee impliceert de NBB dat deze landen meer maatregelen moeten treffen om de financiën op orde te krijgen.

Eerder zondag waren leden van de G20 al bijeengekomen om te overleggen over manieren de onrust in de markt te minimaliseren. Die onrust is onder andere het gevolg van de afwaardering van de Amerikaans kredietwaardigheid door Standard & Poor's.


ECB in spoedzitting bijeen om Italië (Foto: Novum)