Italiaans lagerhuis akkoord met bezuinigingen

Het Italiaanse Lagerhuis heeft vrijdag ingestemd met een pakket bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 70 miljard euro. De bezuinigingen worden gezien als noodzakelijk om een verder verval van de Italiaanse economie te voorkomen.

De bezuinigingen werden aangenomen met 314 stemmen voor en 280 tegen. Eerder op de dag wist een vertrouwensstemming van de regering van premier Silvio Berlusconi nog een meerderheid in het Lagerhuis te halen. De Italiaanse Senaat stemde donderdag al in met de bezuinigingen.

Het pakket aan maatregelen, dat oorspronkelijk pas later deze zomer in stemming zou worden gebracht, kwam in een stroomversnelling terecht als gevolg van zorgen op de financiële markten over de Italiaanse economie. De stemming viel samen met de vrijgave van de resultaten van een stresstest voor Europese banken. De stemming en de bekendmaking van de stresstest hadden echter plaats na het sluiten van de markten, dus het effect van beide kan pas volgende week worden vastgesteld.

De Italiaanse oppositie meent nog steeds dat de regering van Berlusconi te zwak en verdeeld is om de financiële crisis het hoofd te bieden. Ze wil dat de regering aftreedt. "Als Italië het doelwit was van aanvallen van de markt, is dat omdat het beleid van deze regering totaal ongeloofwaardig is", zei Rosy Bindi, het hoofd van de oppositionele Democratische Partij.

Met een schuld van 120 procent van het bbp heeft Italië een van de hoogste schuldenlasten van alle landen in de eurozone. De bezuinigingen moeten er voor zorgen dat Italië in 2014 weer een sluitende begroting heeft. Het pakket bevat onder andere verhogingen van zorgpremies en de pensioenleeftijd. Ook komt er een einde aan belastingvoordelen en worden de salarissen van ambtenaren bevroren.


Italiaans lagerhuis akkoord met bezuinigingen (Foto: Novum)