Regering Italië wil grondwet aanpassen

De Italiaanse regering gaat werken aan een grondwettelijk amendement dat Italiaanse regeringen verplicht sluitende begrotingen te maken. Dat heeft de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti vrijdagavond gezegd.

Met het voorgestelde amendement hoopt de Italiaanse regering de financiële markten, die zich ernstig zorgen maken over de economische situatie in het land, te bedaren.

Tremonti zei ook dat de Italiaanse regering er naar streeft in 2013 een sluitende begroting te hebben, een jaar eerder dan voorheen werd voorspeld.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei vrijdag, na overleg met regeringsleiders, dat de ministers van financiën van de G-7 'binnen enkele dagen' bijeenkomen om de financiële crisis te bespreken.

De kosten voor het lenen van geld op de kapitaalmarkt voor Italië zijn vrijdag voor het eerst in meer dan een jaar tijd die van Spanje voorbijgestreefd.

Toen de schuldencrisis in de eurozone 21 maanden geleden uitbrak zagen weinigen Italië als een van de risicolanden, de groep waartoe onder andere Griekenland, Ierland en Portugal behoren. Vooral Spanje, met een werkloosheid van twintig procent, werd gezien als kwetsbaar.

De rente op Italiaanse staatsobligaties stond vrijdag aan het einde van de dag op tot 6,09 procent, terwijl Spanje 6,04 procent rente betaalt op zijn staatsobligaties.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicholas Sarkozy hebben telefonisch overleg gevoerd over de situatie in Italië en Spanje. De Spaanse premier José Luis Rodriguez spreekt binnenkort ook met Sarkozy.

Het noodfonds van de Europese Unie wordt door analisten als 'absoluut ontoereikend' gezien om Italië en Spanje te helpen, mocht dat nodig zijn. Volgens analisten van de Rabobank heeft het fonds 665 miljard euro nodig om de financieringsbehoefte van Italië de komende drie jaar te dekken.

Europese regeringsleiders hebben een uitbreiding van het noodfonds van de hand gewezen, vooral vanwege weerstand tegen een dergelijke stap van Duitsland en andere rijke eurolanden.

Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn is naar Brussel teruggekeerd om te proberen het vertrouwen van investeerders in Italië en Spanje te herstellen, na de stijging van de rentes op staatsobligaties van de twee landen.

"Zulke grote veranderingen zijn onbegrijpelijk", zei Rehn. "Het is niet alsof de economieën van Italië en Spanje sinds gisteren compleet zijn veranderd."

De Europese Centrale Bank zou staatsobligaties kunnen opkopen om de rente op de waardepapieren te drukken. Het heeft dit tot dusver echter zelden gedaan omdat het niet de indruk wil geven bereid te zijn landen met twijfelachtige staatsbegrotingen te ondersteunen.