[update] Rechtbankdemonstrant voor rechter

Jack_Flash herschreef en submitte -waarvoor dank- het volgende nieuwsbericht:

Icoon Binnenlands nieuwsDe rechtbank Amsterdam heeft een straatverbod geëist tegen een demonstrant. De man demonstreert al een half jaar bijna iedere werkdag op de openbare weg voor de slagbomen die toegang geven tot het terrein van het gerechtsgebouw. De man demonstreert tegen het feit dat hij, vanwege het veroorzaken van overlast, door de rechtbank uit zijn huurwoning is gezet.

Hij doet dit door al een half jaar te zwaaien met Palestijnse vlaggen en door leuzen te schreeuwen als ''Hamas, Hamas, dood aan Israël'' en ''vuile vieze nazivarkens, vieze kankerblanken, alle blanken zijn vuile vieze nazivarkens''. Een vrouwelijke rechter kreeg ''wat een lelijke, gore jodenkop'' en ''vieze vuile jood met je nazipraktijken'' te horen.

Een zaak van de Amsterdamse rechtbank tegen een burger kan moeilijk door een rechter afgehandeld worden die deel uitmaakt van die rechtbank. Daarom is de zaak behandeld door de voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem, maar wel in het gebouw van de rechtbank Amsterdam.

Deze heeft de eis van de Amsterdamse rechters afgelopen donderdag afgewezen, omdat de man volgens de Wet Openbare Manifestaties het recht heeft om te demonstreren en omdat hij geen geweld gebruikt. Bovendien zou het aanspannen van een rechtszaak door de staat een laatste redmiddel moeten zijn. Dit was een zaak voor de politie, aldus de rechter.

Update 08:04
De demonstrant in kwestie is de 33-jarige Marokkaanse Nederlander Mohammed Zaghboubi zo meldt het Parool. Hij kwam eind 2002 in het nieuws toen hij bekend maakte de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL) te willen leiden. Daar heeft hij echter nimmer een rol kunnen spelen. Zaghboubi gaf indertijd nog een interview met het NRC Handelsblad over zijn ambitie.