Perceel van Joseph Goebbels te koop

Een lap grond op het chique eiland Schwanenwerder bij Berlijn, dat ooit de thuisbasis was van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, staat te koop. Goebbels woonde van 1936 tot 1943 met zijn gezin op het eiland.

Er is geen minimumprijs voor het perceel van 6440 vierkante meter. "De markt zal bepalen wat de grond waard is", zei Irina Dähne, een woordvoerster van de makelaar die de grond namens de stad Berlijn verkoopt, woensdag.

Berlijn kan echter te allen tijde besluiten de grond niet te verkopen als het meent dat het hoogste bod te laag is. Ook kan de verkoop worden geblokkeerd als het vermoeden bestaat dat de koper van plan is Goebbels te verheerlijken. "We willen elke associatie met de nazi's vermijden", aldus Dähne. "We kunnen en zullen nee zeggen. Niemand wil hier een rechtse kliek hebben."

Aan het einde van de negentiende eeuw werd Schwanenwerder voor het eerst ontwikkeld en betrokken door rijke, veelal joodse, gezinnen. Kort nadat de nazi's in Duitsland aan de macht waren gekomen hing de plaatselijke afdeling van de SA een hakenkruisvlag aan de watertoren om de joodse bevolking te intimideren.

Na de vlucht van de oorspronkelijke bevolking namen de nazi's hun intrek. Veel hooggeplaatste nazi's, onder wie Hitlers architect Albert Speer en zijn persoonlijke arts Theodor Morell, verhuisden naar Schwanenwerder. Hitler heeft zelf nog gespeeld met het idee om er naartoe te verhuizen, maar zag er uiteindelijk vanaf.

Goebbels kocht zijn perceel in 1936 van het hoofd van de Deutsche Bank, aldus Sabine Weissler, een van de onderzoekers die zich bezighoudt met de geschiedenis van het eiland. Hij woonde er met zijn vrouw Magda en hun kinderen tot 1943, waarna ze naar een villa buiten Berlijn verhuisden. Aan het eind van de oorlog keerde hij terug naar het eiland.

"Daarna verhuisde hij naar de Führerbunker, en iedereen weet wat daarna gebeurde", zei Weissler, in een verwijzing naar de moord van Goebbels en zijn vrouw op hun zes kinderen, en de daaropvolgende zelfmoord van het stel.

Na de oorlog werd het huis eerst geplunderd door het Rode Leger van de Sovjetunie, en later door de Amerikanen. De villa is uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt.


Perceel van Joseph Goebbels te koop (Foto: Novum)