Huijbregts, Verhofstadt en Swaab bij Zomergasten

De zes gasten van de 24e editie van het interviewprogramma Zomergasten zijn bekend. De VPRO bracht dinsdagmiddag naar buiten dat Marc-Marie Huijbregts, Dick Swaab, Step Vaessen, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Erik van Lieshout en Guy Verhofstadt bij presentator Jelle Brandt Corstius aanschuiven en hun favoriete tv- en filmfragmenten laten zien.

Zaterdag lekten de namen van cabaretier en acteur Huijbregts en voormalig premier van België Verhofstadt al uit. In een reactie aan NRC Handelsblad laat Huijbregts weten geen 'rode draad' of thema te hebben voor het gesprek met Brandt Corstius tijdens de eerste aflevering op 24 juli. Neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab spreekt tijdens de tweede aflevering over het brein.

NOS-correspondent in Zuidoost-Azië Step Vaessen wil de 'andere kant van Indonesië laten zien'. In haar fragmenten wil ze een nieuwe generatie eigenzinnige kunstenaars uitlichten.

Lilian Gonçalves is jurist en mensenactivist. Ze wil ingaan op de verschillende identiteiten die ze heeft als 'ingeburgerde Nederlander', Surinamer, vluchteling en jurist. "Ik ervaar die verschillende identiteiten niet als conflicterend, maar als verrijkend", zegt ze in een reactie aan het NRC Handelsblad.

Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout wil zich richten op kunstdocumentaires. In de laatste aflevering op 28 augustus gaat Verhofstadt in op het populisme in Europa dat aan populariteit wint. De oplossing voor de problemen ligt volgens hem niet bij het nationalisme, maar bij Europese samenwerking.

VPRO's Zomergasten is al sinds 1988 op de televisie. De afgelopen jaren waren onder meer ontwerpers Victor & Rolf, actrice Carice van Houten, theaterondernemer Joop van den Ende, advocaat Bram Moszkowicz en fotograaf Erwin Olaf te gast. Jelle Brandt Corstius neemt voor het tweede jaar de presentatie op zich. Eerdere presentatoren waren onder meer Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Connie Palmen en Joris Luyendijk.


Huijbregts, Verhofstadt en Swaab bij Zomergasten (Foto: Novum)