Frans parlement stemt tegen homohuwelijk

Het Franse parlement stemt dinsdag waarschijnlijk tegen legalisering van het homohuwelijk. Vijf maanden geleden besliste het Franse hooggerechtshof nog dat wetten die het homohuwelijk verbieden niet tegen de grondwet indruisen.

De voorstanders vinden dat het homohuwelijk ook in Frankrijk gelegaliseerd moet worden. Ze vinden dat Frankrijk zich moet voegen bij landen als Nederland, België en Spanje, die alle het huwelijk hebben opengesteld voor homoseksuele stellen.

Uit een in januari gehouden peiling blijkt dat 58 procent van de Franse bevolking vindt dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen. Zo'n 35 procent is tegen het homohuwelijk.

update 19:30
Het Franse Lagerhuis heeft dinsdag tegen een wet voor het legaliseren van het homohuwelijk gestemd. Met 293 stemmen tegen en 222 voor zette het door de centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy gedomineerde Lagerhuis een streep door het homohuwelijk.

"We zijn tegen homofobie maar we willen het beeld en de functie van het huwelijk in het collectieve onderbewustzijn niet veranderen’’, aldus een UMP-parlementslid.