Taekonaut wil komkommers oogsten in de ruimte

Komkommers mogen de afgelopen dagen dan in een kwaad daglicht hebben gestaan, in de ruimte gaat het er wellicht anders aan toe. Taekonaut Satoshi Furukawa is van plan aan boord van het internationale ruimtestation ISS komkommers te gaan oogsten. De Japanse Furukawa vertrekt woensdag naar de ruimte, samen met de Rus Sergej Volkov en de NASA-astronaut Michael Fossum.

Furukawa sprak in een interview over de geplande experimenten aan boord van het ISS. Een van de plannen is het verbouwen van komkommers. Het plan is onderdeel van een studie naar de mogelijkheden voor ruimtereizigers om hun eigen voedsel te verbouwen. "We zouden willen dat we de komkommers mochten eten, maar daar hebben we geen toestemming voor gekregen", aldus Furukawa.

Miljoenen mensen in Europa hebben de afgelopen twee weken de komkommers in de schappen laten liggen, omdat gevreesd werd dat komkommers de oorzaak van een EHEC-uitbraak waren. De EHEC-uitbraak heeft inmiddels 22 mensen het leven gekost. Astronauten zitten enkele dagen voorafgaand aan een ruimtereis in isolatie, om te voorkomen dat ze een besmetting oplopen.

De Rus Volkov is eveneens van plan saladegroenten te gaan planten. Hij gaat tomaten kweken en grapte al te hopen op toestemming om een salade te mogen maken. Hij voegde daar echter aan toe eigenlijk meer zin te hebben in gebakken aardappelen.

Japan ging voorop bij het verhogen van de culinaire standaard in het ISS. De Japanse taekonaut Soichim Noguchi ging tijdens zijn verblijf in het ISS vorig jaar zelfs zover dat hij zijn eigen sushi bereidde.


Taekonaut wil komkommers oogsten in de ruimte (Foto: Novum)