Lezing Holocaustontkenner Irving afgelast

Een lezing van de Britse Holocaustontkenner David Irving in Amsterdam is donderdag op het laatste moment afgelast. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

De historicus Irving zou donderdagavond een lezing geven over het ontkennen van de Holocaust bij het University College in Amsterdam. De gemeente, die daar donderdag na een tip van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) achter kwam, stak er echter een stokje voor. "Het ontkennen van de Holocaust is strafbaar. Irving is er zelfs ook voor veroordeeld. Wij willen zoiets niet in onze stad", zegt de woordvoerder.

Na de tip zocht de gemeente meteen contact met de onderwijsinstelling. Het University College wist aanvankelijk niets van de lezing, maar na enig onderzoek bleek dat deze op initiatief van een student was georganiseerd.

Daarop heeft de onderwijsinstelling volgens de woordvoerder contact opgenomen met de betreffende student, die te verstaan kreeg dat de lezing van Irving niet wenselijk is. De student besloot uiteindelijk de lezing af te gelasten.

Op internet waren demonstraties tegen de lezing aangekondigd. De woordvoerder benadrukt dat de gemeente niet vanwege deze demonstraties actie heeft ondernomen.

Irving publiceerde vanaf het eind van de jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig boeken over de Tweede Wereldoorlog. In 2006 zat hij in Oostenrijk een celstraf uit wegens verheerlijking van het Derde Rijk.

Update 02.04 uur
'Een gek uit Engeland'. Zo typeerde burgemeester Eberhard van der Laan de Britse Holocaustontkenner David Irving donderdagavond tegen AT5 in Het Gesprek met de Burgemeester. 

Volgens Van der Laan valt het ontkennen van de Holocaust niet onder de vrijheid van meningsuiting, zoals premier Mark Rutte twee jaar geleden nog suggereerde.