Israël herdenkt slachtoffers van de Holocaust

Israël heeft zondag de zes miljoen joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield bij het holocaustmonument Yad Vashem een toespraak voor een gehoor van honderden overlevenden, diplomaten en Israëlische politici, waarin hij een parallel trok tussen de Holocaust en de dreiging die van Iran uitgaat.

Netanyahu waarschuwde dat de bedreiging die Iran voor het bestaan van Israël vormt niet moet worden weggewuifd. Iran en zijn bondgenoten Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon, roepen openlijk op tot de vernietiging van Israël, aldus de premier. "Iran bewapent zich zelfs met kernwapens om dit doel te bereiken", voegde hij daar aan toe.

"De bedreiging voor ons bestaan en onze toekomst is niet theoretisch", zei hij. "Het moet worden gestopt." Al jaren vraagt Israël de internationale gemeenschap actie te ondernemen om een eind te maken aan het atoomprogramma van Iran. Israël steunt diplomatieke maatregelen en sancties, maar houdt ook de optie van militair ingrijpen open.

Maandag wordt in Israël twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Daarna worden de namen opgelezen van alle slachtoffers. Volgens de organisatoren geeft het oplezen van de namen van de slachtoffers de herdenking een persoonlijk element.