Tour: Lance Armstrong wint koninginnerit

Tour de France 2004De 17de etappe van de Tour de France, de koninginnerit door de Franse Alpen, is gewonnen door Lance Armstrong. De Amerikaan eiste bij de finish weer de overwinning voor zichzelf op. Andréas Klöden werd tweede en Jan Ullrich derde.

Vanochtend om elf uur vertrokken de renners vanuit Bourg d'Oisans, aan de voet van de Alpe d'Huez, voor wat door velen als zwaarste rit van de Tour de France werd ingeschat. Vooraf had T-Mobile beloofd te gaan aanvallen. Michele Bartoli, Rolf Aldag, Filippo Simeoni, Gilberto Simoni en Ludovic Martin vallen in het begin van de etappe aan. Met de ploeg van US Postal voorop gaat het peloton rustig de eerste bergen op, al hebben genoeg renners moeite het tempo te volgen. Moreau en Virenque gaan na de eerste beklimming tezamen op jacht naar de kopgroep. Voor het eind van de tweede beklimming zijn ze bij een dan al uitgedunde kopgroep.

Op de volgende beklimmingen blijven Virenque, Simoni en Moreau tezamen voorop over. T-Mobile probeert even aan te vallen, maar blijkbaar zijn Klöden en Ullrich vandaag niet goed genoeg.

Op de laatste beklimming worden de koplopers teruggepakt door het kleine groepje rond Armstrong. Sastre valt aan, maar wordt teruggepakt en valt terug. Armstrong, Landis, Klöden, Ullrich en Basso komen gezamenlijk op de kop en gaan dalen richting de finish.

In de slotfase spelen T-Mobile en US Postal een spel om de etappewinst. Landis lijkt even een goede kans te hebben, maar wordt weer teruggepakt. Klöden gaat alleen op de finish af, maar in de sprint schiet Armstrong hem toch nog voorbij.

De volledige uitslag kun je hier terug vinden!