Operaties Afghanistan kosten Nederland al meer dan 100 miljoen

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederlandse operaties in Afghanistan hebben bij elkaar al meer dan 100 miljoen euro gekost. Het gaat hier om de bestrijding van terroristische organisaties in Afghanistan (operatie Enduring Freedom) en de stabilisering van het land (ISAF). Dat is duidelijk geworden door een brief van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) aan de Tweede Kamer.

Over 2002 en 2003 kostte operatie Enduring Freedom ruim 60 miljoen euro. Bij de operatie waren F-16's, fregatten, tankvliegtuigen, Orions en een onderzeeboot waren betrokken. Nederland hoopt nog ongeveer vier miljoen euro te kunnen terug vorderen van de partnerlanden Noorwegen en Denemarken. De bijdrage aan de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan (ISAF) tussen december 2001 en augustus 2003 wordt door de ministeries geschat op 47,5 miljoen euro.

Hierbij zijn de kosten van de inzet van de Apache gevechtshelikopters bij Kabul en de komende operatie van provinciale hulpteams in de noordelijk van Kabul gelegen provincie Baghlan niet bij inbegrepen.