FNV en Woonbond roepen op tot sociaal huurbeleid

Het kabinet mag niet verder korten op de huurtoeslag. Dat vinden de Nederlandse Woonbond, vakcentrale FNV en vakbond FNV Bouw. Zij roepen op tot een socialer huurbeleid. De Tweede Kamer praat dinsdag met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over het huurbeleid.

De drie organisaties vrezen voor daling van de koopkracht van lage en middeninkomens door de crisis en door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Onder deze groepen zijn veel huurders.

Om de zwaarste lasten door de sterkste schouders te laten dragen, moet er niet verder worden gekort op de huurtoeslag. De Woonbond en de FNV wijzen erop dat de afgelopen jaren de korting is opgelopen tot 18 euro per maand. In 2015 is dat 33 euro, wat zou neerkomen op een daling van 1 tot 1,5 procent van de koopkracht van minimuminkomens.

De huurmarkt moet bereikbaar blijven voor de middeninkomens, vinden de organisaties. Ook zijn ze fel gekant tegen het kabinetsvoornemen van een maximale huurverhoging van 120 euro per maand.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch kondigt 'lang protest' aan tegen de plannen. "Voor het kabinet-Rutte zijn huurders tweederangs burgers aan het worden", zegt hij. Monasch vreest voor Amerikaanse 'trailercamps', waar de onderklasse in woonwagens woont.