Fitna 2 volgend jaar in première

Het vervolg op de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders moet in 2012 gereed zijn. De film gaat vooral over 'het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed', laat de PVV-leider vrijdag weten. Hij voegt eraan toe dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

De PVV-leider is al lange tijd bezig met de voorbereidingen voor de film. De première werd echter steeds vooruit geschoven. In april 2009 zei Wilders te verwachten dat de nieuwe film binnen een jaar klaar moest zijn. Vorig jaar maart liet hij weten dat Fitna 2 niet voor de Tweede Kamerverkiezingen af zou zijn vanwege de val van het kabinet.

De tweede Wilders-productie moet laten zien wat in zijn ogen de gevolgen zijn van 'de massa-immigratie' uit moslimlanden. Wilders zei eerder dat de film, die hij met hulp van Amerikaanse professionals maakt, nog harder naar moslims uithaalt dan de eerste.

Wilders ging afgelopen week ook al tekeer over de profeet Mohammed. Hij leed volgens de politicus aan een hersentumor en is daardoor gaan hallucineren, beweerde de PVV-leider in HP/De Tijd.

Fitna verscheen in maart 2008 op internet. De 26 minuten durende productie was een collage van nieuws- en filmbeelden over onder meer de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York en in maart 2004 in Madrid. De beelden werden omlijst met citaten uit de Koran. De film, die volgens sommigen in elkaar was geflanst, veroorzaakte veel ophef.

Update 14.45 uur
Het kabinet heeft na de ministerraad vrijdag aangegeven niet onder de indruk te zijn van de aankondiging van Fitna 2. Premier Mark Rutte 'is geneigd om er even niet op reageren'. "Ik wil de ontwikkelingen afwachten. Als er dingen gebeuren die mij te ver gaan, dan zal ik van me laten horen", zei hij desgevraagd. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en vicepremier Maxime Verhagen zeiden woorden van dezelfde strekking.

Het lijkt erop dat men heeft geleerd van het verleden en nu eerst wil bezien hoe heet de soep daadwerkelijk gegeten wordt.