Wilders: Profeet had hersentumor

De profeet Mohammed leed aan een hersentumor en is daardoor gaan hallucineren. Dat beweert PVV-leider Geert Wilders in een ingezonden stuk in het weekblad HP/De Tijd.

Wilders zegt zich te baseren op een boek van de Vlaamse psycholoog Herman Somers, waarin wordt gesteld dat Mohammed vanaf zijn veertigste leed aan een acromegalie, een groeistoornis die wordt veroorzaakt door een gezwel in de hersenen. Daardoor zou hij dingen zijn gaan horen en zien die er niet zijn. Somers noemt dat een 'organische hallucinatorische aandoening met paranoïde kenmerken'.

Wilders citeert ook uit andere publicaties, waarin wordt betoogd dat de profeet Mohammed leed aan een 'paranoïde hallucinatorische schizofrenie' en dat hij een 'verstoorde paranoïde persoonlijkheid' had, plus een minderwaardigheidscomplex en megalomane neigingen. "Wanneer hij vervolgens op zijn veertigste visioenen krijgt die hem doen geloven dat hij een kosmische zending heeft, is het hek van de dam."

De geestesgesteldheid van de profeet is volgens Wilders relevant omdat moslims volgens de Koran het leven van Mohammed moeten navolgen. "Dat heeft elke dag gruwelijke gevolgen", stelt Wilders. Hij stelt dat er een taboe rust op het bespreken van de 'ware aard' van Mohammed. Dat taboe wil Wilders naar eigen zeggen doorbreken.