Proces Wilders gaat door

Woensdag is een beslissende dag in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De rechtbank in Amsterdam beslist dan of de zaak voor de tweede keer inhoudelijk wordt behandeld of dat er een einde komt aan de vervolging van de politicus.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz betoogde twee maanden geleden dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Ook zou de rechtbank niet bevoegd zijn de zaak te behandelen.

Wilders wordt verdacht van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging. Hij zou dat hebben gedaan in anti-islamuitlatingen in diverse papieren en digitale media. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde aanvankelijk niet tot vervolging overgaan, maar kreeg daartoe opdracht van het gerechtshof Amsterdam.

Op 22 oktober kwam het proces stil te liggen, toen Wilders' advocaat de rechtbank met succes wraakte. Daardoor moesten 'verse' rechters de zaak opnieuw behandelen. Het proces was toen zo goed als klaar. Het OM had om algehele vrijspraak gevraagd en Moskowicz had zijn pleidooi gehouden.

Update 09.37 uur
De bezwaren van de verdediging van Wilders zijn afgewezen door de rechter. Het proces gaat dan ook door, zo meldt NOS.