Plan mediakeurmerk oogst hoongelach

Het voorstel van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam om programma's van de publieke omroep te voorzien van een journalistiek keurmerk is door collega-politici met hoongelach ontvangen. Zowel ter rechter- als ter linkerzijde waren afkeurende reacties te horen op het voorstel van Van Dam om duidelijkheid te verschaffen over de betrouwbaarheid en objectiviteit van actualiteitenprogramma's.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg noemt het plan 'een beetje raar'. "De PvdA wil graag beslissen wat de publieke omroep uitzendt. Daar moet de politiek zich niet mee bemoeien. En laten we niet vergeten dat niet Den Haag, maar Hilversum zelf heeft gekozen voor meer profilering van de omroepen."

Volgens CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp is de basis van het pluriforme omroepstelsel dat verschillende omroepen verschillende invalshoeken hebben. "En als een omroep uit de bocht vliegt, dan zijn er altijd andere journalisten om dit te corrigeren. Daar moet de politiek buiten blijven."

Ook de SP vindt dat er op zich niks mis is met het stelsel van omroepverenigingen die ieder vanuit hun eigen ideologische achtergrond programma's maken. "Bij De Wereld Draait Door van de VARA zitten ook vaker PvdA'ers. Dat is op zich niet erg, zolang iedereen dat weet. Maar we moeten de kijker wat dat betreft ook niet onderschatten."

Boris van der Ham (D66) vindt het een 'raar plan', GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi spreekt van 'typisch PvdA-paternalisme'. "Alsof kijkers niet zelf kunnen nadenken." Uitgesproken WNL-presentator Joost Eerdmans, die meermaals is verweten te subjectief te zijn in zijn programma, is niet verrast door de oproep van Van Dam. "Ik dacht al: waar blijft links. Dus terug naar drie keer de Volkskrant en VARA-dominantie, zo voorspelbaar en zo verkeerd", twittert hij.

Van Dam is niet verbaasd door alle commotie. "Als je een discussie start over de media, dan steekt er altijd zo'n storm op. Maar het gaat mij om de vraag of we werkelijk terug willen naar een verzuild omroepenstelsel. Willen we echt weer Wim Bosboom-televisie? Ik ben nooit enthousiast geweest over de herprofilering van de publieke omroep."

Het PvdA-Kamerlid wil dat meningen en journalistiek niet door elkaar heen lopen. "Zoals bekend zal ik nooit een voorstel doen om vanuit Den Haag inhoudelijke regels op te stellen voor de media. Ik zwengel wel graag het debat aan over de vraag of we een publieke omroep willen die zich druk bezighoudt met profilering en propaganda of dat we de veelzijdigheid koesteren, maar wel kwaliteitsjournalistiek mogen verwachten."