BP-olie in zee breekt niet zo snel af als gehoopt

De olie die over is gebleven nadat een boorplatform van BP miljoenen tonnen olie in de Golf van Mexico heeft gelekt breekt niet zo snel af als gehoopt. Ook heeft de olie het leven op delen van de zeebodem uitgeroeid. Dat zegt maritiem onderzoeker aan de University of Georgia Samantha Joyce.

Met video's en foto's demonstreerde zij zaterdagavond de resultaten van het onderzoek dat zij in december met een onderzeeër in de Golf van Mexico heeft uitgevoerd. Haar onderzoek spreekt andere onderzoeken tegen. Daarin wordt beweerd dat de oude situatie zich volgend jaar heeft hersteld doordat microben de olie omzetten.

Joyce bezocht plaatsen die ze in de zomer ook heeft bezocht. Ze verwachtte dat de olie die er toen nog was nu weg zou zijn, maar dat was niet het geval. "Door een of andere reden breekt dit spul nog niet af. We moeten nog uitzoeken waardoor dit komt", zei Joyce op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Washington.

Dat de onderzoeken elkaar tegenspreken, zou kunnen komen doordat de onderzoekers op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen hebben gekeken. Joyce heeft echter uitgebreider onderzoek gedaan dan andere wetenschappers. Toch wordt haar onderzoek minder snel opgenomen in wetenschappelijke tijdschriften

De wetenschapper deed in vijf expedities onderzoek. Joyce en haar collega's namen 250 monsters van de zeebodem en reisden over een gebied van 6734 vierkante kilometer. Ze toonde foto's van krabben en zeesterren die in olie waren gestikt.

Ze wees er op dat de bron van BP ook een aanzienlijke hoeveelheid methaangas in de Golf van Mexico heeft gebracht. Dit zou zijn genegeerd door andere wetenschappers.