Marc Dutroux schuldig aan drie moorden

Icoon Buitenlands nieuwsMarc Dutroux is schuldig bevonden aan de moorden op An, Eefje en zijn kompaan Weinstein, de ontvoering van Julie en Mélissa en de verkrachting van zes meisjes. De jury van het assisenhof van de provincie Luxemburg die hierover moest beslissen, is van mening dat Dutroux de leider van een bende was die tot doel had kinderen te ontvoeren en op te sluiten. Dat blijkt uit de eerste antwoorden op de 243 vragen die de jury gedurende de afgelopen drie dagen heeft beantwoord.

Medeverdachte Michel Nihoul wordt schuldig bevonden aan bendevorming en de ontvoering van Laetitia, maar de jury is hierover niet eensgezind (zeven tegen vijf stemmen). De drie rechters hebben hierin nu de doorslaggevende stem. Omdat de jury oordeelt dat Dutroux de moorden op An, Eefje en Weinstein heeft gepleegd, kan hij levenslang krijgen. De andere verdachten, Martin en Lelièvre, worden als mededaders aangeduid, waardoor ook zij de zwaarste straf (twintig jaar cel) riskeren.

De straf die de verdachten zal worden opgelegd, wordt door de rechtbank en de jury bepaald en is naar verwachting binnen enkele dagen bekend.

De ouders van de vermoorde kinderen reageren opgelucht op het oordeel van de jury. Niet alleen omdat Dutroux over de hele lijn schuldig bevonden wordt, maar ook omdat Nihoul voor bendevorming en mensenhandel verantwoordelijk is.