Wilders wil getuigen in het openbaar horen

Geert Wilders wil dat de getuigen in zijn proces in het openbaar worden gehoord. Dat heeft zijn advocaat Bram Moszkowicz maandag gezegd tijdens het vervolg van het proces tegen de PVV-leider.

Gebruikelijk is dat getuigen achter gesloten deuren worden verhoord door de rechter-commissaris. Als het aan Wilders ligt, vinden de verhoren plaats in de rechtszaal. Het gaat om onder anderen de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige voor Wilders optrad, en raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof Amsterdam.

Moszkowicz wil met dit verhoor aantonen dat Jansen tijdens een etentje bij een wederzijdse vriend door Schalken was aangesproken over het proces tegen Wilders. Omdat Schalken medeverantwoordelijk was voor het bevel van het hof aan het Openbaar Ministerie om Wilders te vervolgen, was dit volgens de PVV-leider een poging tot beïnvloeding van een getuige.

Tijdens de zogeheten regiezitting kunnen maandag alle betrokkenen hun wensen kenbaar maken voor het vervolg van het proces. Moszkowicz stuurt erop aan dat het hele proces opnieuw wordt gevoerd en dat dus niet de draad wordt opgepakt.

Zo riep hij opnieuw op tot het verhoor van een aantal getuigen, wat door de vorige rechtbank al was afgewezen. Zo wil Moszkowicz onder anderen de moordenaar van Theo van Gogh ondervragen, Mohammed B.

De zaak tegen Wilders werd in oktober stilgelegd nadat zijn advocaat met succes voor nieuwe rechters had gepleit. De vorige rechters werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Ze hadden geweigerd Jansen opnieuw te laten getuigen, om opheldering te geven over diens contacten met Schalken.


Wilders wil getuigen in het openbaar horen (Foto: Novum)