Leiders eurozone bereiken principe-akkoord

Leiders van de eurozonelanden hebben een principe-akkoord bereikt over de inrichting van hun economieën om hun concurrerend vermogen te verhogen in een poging sneller uit de kredietcrisis te komen. Ze kwamen vrijdag op de EU-top echter niet tot concrete maatregelen, zodat stevige beslissingen op bijeenkomsten later dit jaar moeten worden genomen.

De leiders willen tevens de flexibiliteit en de effectiviteit van het Europese noodfonds voor landen in financiële problemen vergroten. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel riepen de landen in eurozone eerder vrijdag op om harde maatregelen te nemen om schulden te verminderen en hun productiviteit te verhogen.

Beide leiders doen er alles aan om het continent over de ergste financiële en economische crisis in decennia te helpen. Vooral Duitsland is de kurk waar een aantal landen met hoge schulden op drijft.

Sarkozy en Merkel stelden dat regeringen voor eind maart moeten beslissen over een zogenoemd 'pact voor concurrerend vermogen', dat de zeventien eurolanden dichter tot elkaar moet brengen in de wijze waarop ze hun economieën leiden.

Dat pact kan onder meer inhouden dat er een schuldenlimiet in nationale grondwetten opgenomen wordt, dat pensioengerechtigde leeftijden in Europa verhoogd worden en dat salarisverhogingen niet langer aan inflatie gekoppeld zijn. Die maatregelen stuiten echter op nogal wat weerstand binnen de eurozonelanden.