Muzieklegende Ray Charles (73) overleden

NuX_NuFF en Bas028 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuwsDe Amerikaanse muzieklegende Ray Charles is vandaag in zijn huis in Beverly Hills overleden aan de gevolgen van een leverziekte. Hij is 73 jaar geworden. Zijn manager heeft dit bekendgemaakt. Charles gold als een legendarische rhythm and blueszanger en werd 'the genius of soul' genoemd.

Tot Charles' grootste hits behoren onder andere de nummers Hit The Road Jack, I Can't Stop Loving You, Georgia on My Mind, Unchain My Heart en Busted.

Ray Charles werd op 23 september 1930 in het Amerikaanse Albany geboren. Hij groeide op in armoede en raakte op 7-jarige leeftijd blind. Charles heeft altijd volgehouden dat hiervoor nooit een oorzaak is gevonden. Toen hij vijftien was, werd hij wees. Charles leerde het schrijven en lezen van muziek in braille. Ook leerde hij veel instrumenten bespelen, waaronder de trompet, klarinet en piano. In 1952 kwam de legende terecht bij Atlantic Records waarvoor hij twee jaar later het nummer I Got A Woman opnam. Later werd dit 'soul' genoemd. In 1959 scoorde hij z'n eerste grote hit met What'd I Say, dat door het suggestieve gekreun door sommige Amerikaanse radiostations werd geboycot. In de daaropvolgende decennia ontwikkelden Charles' nummers zich van country tot popachtig. In 1993 leverde het nummer A Song for You hem zijn laatste Grammy op. Het betekende niet het einde van zijn muziekcarrière. Vorig jaar gaf hij zijn tienduizendste concert.

Charles ontpopte zich tot één van de meest legendarische rhythm & blues-zangers. Het leverde hem de bijnaam 'the genius of soul' op. Tussen 1960 en 1966 ontving hij negen van zijn in totaal twaalf Grammy Awards, waaronder drie opeenvolgende jaren die voor beste R&B-nummer (Hit the Road Jack, I Can't Stop Loving You en Busted).

Ray Charles
Ray Charles