Zuid-Holland voert OV-chipkaart gewoon in

De provincie Zuid-Holland voert de OV-chipkaart gewoon als gepland volgende week donderdag in. De provincie ziet geen reden dit niet te doen, zegt een woordvoerder van Zuid-Holland woensdag.

"Het is een goed product. Het werkt gewoon. En er zullen altijd mensen zijn die proberen te frauderen. Dat gebeurde destijds ook bij de invoering van de strippenkaart", aldus de woordvoerder.

Dinsdag maakten de NOS en computertijdschrift PC-Active bekend dat de OV-chipkaart definitief gekraakt is. Gratis reizen kan met eenvoudige Windows-software en een kaartlezer van 30 euro. Zo kan ieder willekeurig bedrag tot 150 euro op de kaart worden gezet zonder dat dit echt geld kost.

Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, stelde in een reactie dat hackers er niet mee wegkomen. Inchecken op het station zou nog steeds nodig zijn en het bedrijf zou meteen in de gaten hebben als sprake is van fraude. De ICT-nieuwssite Webwereld maakte woensdag echter bekend dat de kaart met behulp van andere Windows-software zo is te manipuleren dat helemaal niet hoeft te worden ingecheckt, terwijl het voor een controleur lijkt alsof dit wel is gebeurd.

De Tweede Kamer houdt binnenkort waarschijnlijk op verzoek van de PvdA en SP een spoeddebat over de OV-chipkaart. SP-Kamerlid Farshad Bashir eist dat minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) er persoonlijk voor gaat zorgen dat onmiddellijk wordt overgestapt op een veiligere chipkaart.

Zuid-Holland vindt wel dat het systeem moet worden aangepast. "Maar Trans Link Systems is daar ook al voortdurend mee bezig. En er zullen altijd mensen zijn die gaten vinden." De chip in de kaart wordt voorlopig echter niet gewijzigd, zei een woordvoerder van Trans Link Systems woensdag.