'Krakers OV-chipkaart worden opgespoord'

Reizigers die de anonieme OV-chipkaart kraken en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer komen daar niet mee weg. Dat zei directeur Gerben Nelemans van Trans Link Systems, het bedrijf achter de kaart, dinsdagavond in Nieuwsuur.

Dinsdag maakten de NOS en computertijdschrift PC-Active bekend dat de OV-chipkaart definitief gekraakt is. Gratis reizen is dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van 30 euro nu voor iedereen mogelijk.

Volgens Nelemans heeft het bedrijf het meteen door als er sprake is van fraude met de kaarten. "We detecteren het en doen aangifte. De houder van de kaart wordt vervolgens opgespoord en mogelijk vervolgd."

Nelemans benadrukt dat ook houders van een anonieme chipkaart door politie en justitie op te sporen zijn. Volgens hem is vorig jaar iemand veroordeeld voor fraude met een anonieme chipkaart. "De politie heeft technieken waarmee fraudeurs kunnen worden opgespoord."

De directeur denkt niet dat reizigers nu massaal gaan frauderen met de OV-chipkaarten en gaat ervan uit dat de meeste gebruikers eerlijk zijn. "Net als andere betaaltechnieken blijkt ook de OV-chipkaart manipuleerbaar. Maar het feit dat het kan, betekent niet dat het mag. Het is strafbaar."

Trans Link Systems werkt aan een nieuwe chip met een hoger beveiligingsniveau. Nelemans kon nog niet zeggen wanneer die moet worden ingevoerd. "Zoiets heeft veel tijd nodig."

Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Conducteurs, controleurs en controlepoortjes op stations, in trams en in bussen merkten de fraude niet op. Journalisten en medewerkers van de SP namen de proef op de som.


'Krakers OV-chipkaart worden opgespoord' (Foto: Novum)