Rellen bij herdenking dood tiener in Athene

In de Griekse hoofdstad Athene zijn maandag rellen uitgebroken bij demonstraties ter herdenking van een tiener die twee jaar geleden door een politieagent werd doodgeschoten. Scholieren en studenten gooiden stenen en sinaasappelen naar overheidsgebouwen en een politiebureau en glazen telefooncellen werden stukgeslagen. Zeker vijf mensen raakten gewond, de politie verrichtte meer dan veertig arrestaties.

De oproerpolitie gebruikte traangas en pepperspray om de demonstranten uiteen te jagen. Jongeren bekogelden hen met stukgeslagen stoeptegels en staken vuilnisbakken in brand. Puien van banken en winkels werden ingeslagen, maar de aangerichte schade was gering. In totaal waren in de stad zo'n vierduizend mensen op de been.

Voor maandag waren verschillende demonstraties aangekondigd, die allemaal zouden eindigen in het stadsdeel Exarchia, waar de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos twee jaar geleden omkwam. In de binnenstad waren duizenden politieagenten samengetrokken en waren veel straten voor het verkeer afgesloten. Op het punt waar naar schatting vijftienhonderd studenten zich voor de demonstratie verzamelden liet de politie zich nauwelijks zien.

Een ambtenarenbond herdacht de omgekomen tiener met een drie uur durende werkonderbreking. Ook in de noordelijke stad Thessaloniki werd gedemonstreerd. Vorig jaar op de eerste verjaardag van de dood van de jongen vonden maar weinig ongeregeldheden plaats.

Na het fatale incident op 6 december 2008 braken ongeregeldheden uit die twee weken aanhielden. De agent die het dodelijke schot loste werd afgelopen oktober wegens moord tot levenslang veroordeeld. Hij voerde aan dat Grigoropoulos door een afgeketste kogel was getroffen. Een andere politieman kreeg zeven jaar wegens medeplichtigheid.


Rellen in Athene (Foto: Novum)