Nieuwe fietspaden moeten filedruk verlichten

De komende twee jaar worden zestien nieuwe regionale fietsroutes aangelegd die moeten bijdragen aan het verminderen van de filedruk. Daarover heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) afspraken gemaakt met provincies en gemeenten.

De fietspaden lopen langs filegevoelige knooppunten bij de grote steden. Schultz hoopt hiermee forenzen uit de auto te krijgen. Een deel van de automobilisten is namelijk bereid om maximaal vijftien kilometer naar het werk te fietsen als ze gebruik kunnen maken van goede fietsroutes. En meer dan de helft van de forenzen woont binnen vijftien kilometer van het werk.

Door te investeren in deze fietspaden kan zo'n 5 procent van de automobilisten uit de auto worden gelokt, verwacht de minister. Daarnaast is het goed voor de gezondheid en goed voor het milieu.

Schultz stelt 21 miljoen euro beschikbaar voor de fietspaden. Provincies en gemeenten dragen ook nog eens zestig miljoen euro bij. Met het geld worden bestaande fietspaden comfortabeler gemaakt door obstakels weg te halen, het aanleggen van fietsbruggen en tunnels, beter asfalt, verlichting en goede bewegwijzering.


(Foto: Novum)