Supervliegtuig in de maak

In de Franse stad Toulouse is men begonnen met de productie van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het is de bedoeling dat de Airbus A380 in 2006 voor het eerst het luchtruim kiest. Het toestel met twee passagiersdekken moet plaats bieden aan 555 reizigers. Plannen voor dit vliegtuig ontstonden al begin jaren negentig, hoge ontwikkelingskosten stonden de bouw echter in de weg.

De superjumbo moet de concurrent worden van de Jumbo 747, nu nog het grootste passagiersvliegtuig. De A380 kan ruim dertig procent meer passagiers meenemen, en verbruikt verhoudingsgewijs minder brandstof dan de huidige vliegtuigen. In het vliegtuig bevinden zich drie verschillende klasses, waaronder een zeer luxueuze eerste klasse. Passagiers die kiezen voor de eerste klasse hebben de gelegenheid te douchen, te winkelen en een bibliotheek aan boord te bezoeken.

Inmiddels hebben 11 vliegtuigmaatschappijen in totaal 129 toestellen besteld. In de enorme assemblagehal van Airbus in Toulouse wordt het toestel alleen in elkaar gezet, de onderdelen komen uit verschillende Europese landen. Zo zijn de vleugels gemaakt in Engeland, de romp in Duitsland en Frankrijk, de vleugelkleppen in Nederland en de staartvleugels in Spanje.


Airbus A380
De romp van de Airbus A380 arriveert in Toulouse

Airbus A380
De Airbus A380 in de lucht (computeranimatie)