'Zaak-Wilders naar andere rechtbank'

Het zou beter zijn voor de rust in het land als een andere rechtbank dan die in Amsterdam de rechtszaak tegen Geert Wilders zou behandelen. Lid van de Hoge Raad Ernst Numann zei dinsdag in de wandelgangen van de rechtbank in Utrecht dat hij zich dit kan voorstellen. De Hoge Raad gaat hier niet over en ziet de uitspraken van Numann als zijn persoonlijke opvatting, laat een woordvoerder van het hoogste rechtsorgaan in een reactie weten.

Maandag bleek al dat advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad van mening is dat de rechtbank in het proces-Wilders nooit gewraakt had moeten worden. De Hoge Raad liet weten het te betreuren dat de notitie waarin hij dit beargumenteert naar buiten is gekomen en benadrukte dat het om een privéopvatting gaat. Geert Wilders sprak van een 'schandelijke zaak' en een 'enorme blunder van justitie'. "Gelukkig is de man teruggefloten."

Wilders reageerde dinsdag ook op de uitspraak van Numann. "En nu weer Utrecht", zei de PVV-leider. "Rollebollend gaan ze met elkaar over straat. Als iemand het vertrouwen in de rechtspraak schaadt dan zijn het de hoge heren zelf."

De Amsterdamse rechtbank werd op 22 oktober succesvol gewraakt. De rechtszaak moet nu opnieuw, maar nog onbekend is wanneer dit gebeurt. Het Openbaar Ministerie had voor alle aanklachten vrijspraak geëist. De PVV-leider staat terecht voor belediging van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.


(Foto: Novum)