Bos toetste overgang naar KPMG bij ministerie

Oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft zonder problemen de overstap naar accountantsorganisatie KPMG kunnen maken. In de Volkskrant zegt Bos zaterdag dat hij zelf aan Financiën heeft gevraagd of zijn overstap tot conflicten zou kunnen leiden, omdat hij in zijn nieuwe functie de financiële sector adviseert. Uit intern onderzoek van het ministerie is gebleken dat er geen belemmeringen waren.

Bos wilde zeker weten dat zijn overstap niet tot problemen zou leiden. "Ik gooi mijn eigen integriteit te grabbel als ik daar verkeerd mee omga." Bos was van 2007 tot 2010 minister van Financiën. In die turbulente periode was hij betrokken bij een aantal steun- en reddingsoperaties die hem kennis hebben opgeleverd, waarover niemand anders beschikt. Toch moet dat volgens Bos niet worden overschat. "Toen we op het ministerie steunoperaties aan banken bespraken, wisten mijn medewerkers alle vertrouwelijke details en ik niet. Dat doe je op het niveau van een minister helemaal niet."

Het ministerie van Financiën heeft een intern onderzoek gedaan, omdat er volgens een woordvoerder 'geen richtlijnen bestaan voor dit soort situaties'. De uitkomst was dat er geen conflicterende belangen waren. "Ik hoefde geen geheimhoudingsverklaringen te tekenen", zegt Bos.

De voormalige bewindsman begon op 1 oktober bij KPMG. Daar gebruiken collega's die bezig zijn met banken, verzekeraars en pensioenfondsen hem 'om te klankborden of met klanten in gesprek te raken'.


(Foto: Novum)