Merapi opnieuw uitgebarsten

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is zondag opnieuw uitgebarsten. De eruptie veroorzaakte paniek onder duizenden mensen die het gebied eerder waren ontvlucht, maar voorzichtig terugkeerden om te zien hoe hun huizen en vee er voor stonden.

Over nieuwe slachtoffers is nog niets bekend, zei hoofd-vulkanoloog Subandrio. Na de eerste eruptie van dinsdag waren meer dan vijftigduizend mensen geëvacueerd. Subandrio zei zaterdag dat het ergste misschien nog moet komen. De uitbarstingen hebben tot nog toe 38 levens geëist, terwijl Indonesië ook nog kampt met de gevolgen van een tsunami, die bijna 450 mensen het leven kostte. Nog 96 mensen worden vermist.

De hulpverlening aan ook de meest afgelegen delen van de Mentawai-eilanden ten westen van Sumatra kwam zondag goed op gang. Zwaargewonden werden met helikopters geëvacueerd, terwijl een vrachtvliegtuig, zes helikopters en vier boten hulpgoederen op de eilanden afzetten. Door de vloedgolf na een zware aardbeving zijn 23.000 mensen hun huis kwijt.


(Foto: Novum)