Chinese activisten: Liu moet vrij

Ruim 120 Chinese activisten hebben in een open brief opgeroepen tot de invrijheidstelling van Liu Xiaobo, de dissident die is onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede 2010. De brief werd donderdagavond op internet gezet.

In hun brief dringen de activisten er tevens bij de machthebbers in Beijing op aan om op de toekenning van de vredesprijs aan Liu 'met realiteitszin en redelijkheid' te reageren.

China heeft tot dusverre ronduit woedend op de toekenning gereageerd. Het Westen werd ervan beticht de vredesprijs te misbruiken om China te ondermijnen en Liu werd afgeschilderd als een misdadiger. Ook werd met hernieuwde energie intimiderend opgetreden tegen dissidenten. Tientallen activisten werden opgepakt; anderen werd te verstaan gegeven dat ze zich koest moesten houden en de ophef over Liu niet moesten aangrijpen om kritiek op het regime te spuien.

In de open brief verwijzen de activisten naar deze vormen van onderdrukking met een oproep aan de Chinese politie om zich te onthouden van 'onwettige acties'.