Israëlische marine entert Joodse actieboot

Een boot met tien Joodse activisten uit Israël, Europa en de Verenigde Staten nadert de Gazastrook. De activisten willen de Israëlische blokkade van het gebied doorbreken.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dinsdag dat de boot wordt tegengehouden, als de activisten het bevel om om te keren negeren. "We zijn op alles voorbereid. Het zou geweldloos kunnen verlopen, maar geweld is niet uitgesloten. Het hangt van de activisten af", aldus de zegsman

Aan boord is een 82-jarige man die de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Hij ziet het als zijn plicht te protesteren tegen 'de onderdrukking en de opsluiting van zo veel mensen in Gaza, onder wie meer dan 800.000 kinderen'.

In mei bestormde het Israëlische leger een boot met activisten. Negen opvarenden kwamen om.

Update 12:46
Inmiddels is de boot 'op vreedzame wijze' geënterd door een paar Israëlische commando's. De boot wordt inmiddels naar de Israëlische stad Ashdod gesleept.

Kort voordat de commando's aan boord gingen, riep de Israëlische marine de boot op om terug te keren. Toen de boot niet wilde wijken, sneed een Israëlisch oorlogsschip de catamaran van de activisten de pas af en enterden enkele commando's het schip.