Telefoongesprek advocaat automatisch gewist

Telefoongesprekken tussen verdachten en hun advocaten worden vanaf volgend jaar automatisch gewist. De politie gaat hiervoor de benodigde maatregelen treffen, schrijft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De wet schrijft voor dat gesprekken tussen verdachte personen, van wie de telefoon wordt afgeluisterd, en hun advocaat moeten worden vernietigd. Zij moeten immers vertrouwelijk kunnen praten met hun raadsman. In de praktijk komt het echter voor dat dit niet altijd gebeurt, schrijft de bewindsman.

Een 'technische voorziening' bij de politie moet ervoor zorgen dat deze zogenoemde geheimhoudersgesprekken voortaan automatisch worden gewist. Daarvoor moeten advocaten wel vooraf aan het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) melden welke telefoon- en faxnummers zij gebruiken voor dergelijke gesprekken.

Op hun beurt moeten advocaten zorgvuldig omgaan met de beschermde telefoontoestellen en faxapparaten. Met de Orde van Advocaten zijn afspraken gemaakt hoe te handelen wanneer een advocaat door cliënten onder druk wordt gezet om zijn beschermde telefoon af te geven.

Het Openbaar Ministerie hamert er al langer op dat Justitie maatregelen treft om ervoor te zorgen dat geheimhoudersgesprekken automatisch worden gewist. Dit, om menselijk falen uit te sluiten.