Karzai geeft beveiligingsfirma's vier maanden

Alle particuliere beveiligingsfirma's in Afghanistan moeten binnen vier maanden het land verlaten hebben. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag middels een decreet bekendgemaakt. De NAVO en het Amerikaanse leger zijn waarschijnlijk niet blij met de beslissing: ze steunen zwaar op deze bedrijven voor de bescherming van konvooien en bases.

Karzai heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd dat de beveiligingsbedrijven de veiligheidstroepen van de Afghaanse regering ondermijnen door een parallelle beveiligingsstructuur te creëren. De beveiligers voeren taken uit die variëren van het beschermen van bevoorradingskonvooien tot persoonsbeveiliging voor diplomaten en zakenlieden. Karzai meent dat deze taken thuishoren bij de politie of het leger.

Volgens het decreet moeten de tienduizenden beveiligers die nu in Afghanistan actief zijn zich of aansluiten bij de Afghaanse politie of hun activiteiten beëindigen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor beveiligingsbedrijven die werken voor internationale organisaties, zoals ambassades, internationale bedrijven en non-gouvernementele organisaties.

"Ze moeten op het terrein van de organisatie blijven en zich aanmelden bij het ministerie van binnenlandse zaken", zo staat in het decreet. Alle beveiliging buiten de bases wordt verzorgd door Afghaanse veiligheidstroepen. Ook zorgen zij voor de beveiliging van bevoorradingskonvooien van de internationale troepenmacht in het land.

De deadline werd maandag al aangekondigd door de woordvoerder van Karzai. Details werden toen echter nog niet bekendgemaakt.

Net zoals in Irak is het gedrag van het beveiligingspersoneel, in het bijzonder van diegenen die voor het Amerikaanse leger werken, vaak een bron van spanningen. Er zijn veel klachten dat ze zich niet aan plaatselijke wetten en regels houden. In Afghanistan zijn de beveiligers gebonden aan de lokale wet en niet, zoals in Irak het geval was, onschendbaar omdat ze voor het Amerikaanse leger werken.