Vrouw (82) zes maanden de cel in voor wietplantage

Een 82-jarige vrouw uit Maastricht moet zes maanden de cel in omdat ze een wietplantage in haar huis had. De rechtbank in Maastricht legde haar 44-jarige zoon maandag zestien maanden cel op. Het Openbaar Ministerie had tegen beiden zestien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De leeftijd van de bejaarde vrouw speelde geen rol bij het oordeel van de rechter. Ze is ook op die leeftijd verantwoordelijk voor haar daden en het was haar eigen keuze risico te lopen, aldus de rechtbank. De zoon kreeg een zwaardere straf omdat hij meer van de winst heeft geprofiteerd.

Het tweetal bestierde de hennepplantage in hun woning aan de Memorielaan tussen september 2003 en april van dit jaar. Het Openbaar Ministerie schat dat moeder en zoon daarmee een miljoen euro hebben omgezet.

De rechtbank gaat ervan uit dat de vrouw geen strafblad had, maar kon dat niet nagaan. Het strafblad van mensen ouder dan 80 jaar, wordt in Nederland vernietigd. "Dat is nu eenmaal zo geregeld", zegt een woordvoerder van de rechtbank.