Cameron wil nauwere banden met India

De Britse premier David Cameron heeft woensdag tijdens een bezoek aan India aangegeven nauwere banden te willen tussen Groot-Brittannië en India. Volgens Cameron zou dat goed zijn voor de economie van de beide landen.

"Ik wil de relatie tussen Groot-Brittannië en India naar een hoger plan brengen. Ik wil de band sterker maken, breder en dieper", aldus Cameron in een toespraak.

Cameron zei dat zijn belangrijkste missie was om de zakelijke mogelijkheden van India in te zetten om de Britse economie vooruit te helpen. "Nu wil ik zien dat er door handel in de komende maanden en jaren duizenden banen worden gecreëerd in Groot-Brittannië en uiteraard duizenden in India", aldus Cameron.

De premier sprak voorts over culturele en historische banden met de voormalige kolonie en zei tevens dat hij met India wil samenwerken op het gebied van de veiligheid en klimaatverandering. Hij sprak ook zijn steun uit voor een permanente zetel voor India in de VN-Veiligheidsraad.

India ging woensdag akkoord met de aankoop van 57 Britse trainingsvliegtuigen. De vliegtuigen, waarvan veertig voor de Indiase Luchtmacht en de rest voor de marine, worden in India onder licentie van de Britse wapenfabrikant BAE Systems gebouwd. Groot-Brittannië probeert om de militaire handel met India uit te breiden. India betrekt op dit moment de meeste wapens van Israël, de Verenigde Staten en Rusland.