LPF geschrokken van besluit Cliteur

Joost Eerdmans, Tweede-Kamerlid namens de LPF, zegt geschrokken te zijn van het nieuws dat hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, columnist in het tv-programma Buitenhof, zijn toon gaat matigen. Eerdmans is bang dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt in Nederland. Eveneens vormde een rapport van de inlichtingendienst AIVD de aanleiding, waarin staat dat bepaalde opiniemakers medeverwantwoordelijk zijn voor de toename van het gewapende moslimfundamentalisme in Nederland. Cliteur gaf eerder al aan het niet eens te zijn met het rapport en vindt dat minister Remkes niet duidelijk de vrijheid van meningsuiting heeft verdedigd.

Na aanleiding van deze kwestie heeft Eerdmans vandaag schriftelijke vragen gesteld aan premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Eerdmans laat hierin weten dat "de Nederlandse regering de zware verantwoordelijkheid heeft om de Nederlandse grondrechten, waaronder de vrijheid van meninsguiting, ten alle tijden te beschermen."

Cliteur maakte gisteren bekend in Het Parool dat hij voortaan omstreden onderwerpen zal mijden. Hij heeft genoeg van de "eeuwige verdachtmakingen" dat hij ultrarechtse standpunten zou huldigen. De columnist heeft de laatste tijd herhaaldelijk betoogd dat westerse waarden superieur zijn aan die van de islam. Ook pleitte hij ook voor een striktere scheiding tussen kerk en staat. Dat kan nu niet meer volgens Cliteur: ''Je wordt meteen in de hoek van foutieve opvattingen geplaatst.'' Hij wijst daarbij op kritiek die hij kreeg van columnist Piet Grijs en VARA-presentator Marcel van Dam.

Cliteur was echter het meest boos over een opiniestuk van PvdA-prominent Thijs Wöltgens in dagblad De Limburger. ''Voor Cliteur zijn de westerse waarden een intolerant geloof. Dat geloof roept op tot een heilige oorlog, een kruistocht of een jihad. Wij zijn een racistisch land aan het worden'', schreef Wöltgens zaterdag.

Het overgaan tot deze vorm van zelfcensuur heeft bij Eerdmans het begrip. "Zelf voel ik mij als opinievormer ook beperkt in mijn recht om mijn mening te uiten. De rapportage van de AIVD heeft ook mij geraakt." Eerdmans trok hierbij een verband met de vermoorde LPF-oprichter Pim Fortuyn, die wegens zijn uitlatingen werd 'gedemoniseerd'.

Eerdmans
Joost Eerdmans, LPF-Kamerlid


In het Parool is te lezen dat de Vrij Nederland-columnist Piet Grijs (Hugo Brandt Corstius) de terugtocht van Paul Cliteur uit het debat over integratie en de islam beschouwt als een grote overwinning. "Hij zegt in feite dat zijn tegenstanders misschien wel gelijk hebben", zo vindt Grijs, die zich herhaaldelijk tegen Cliteur keerde. Marcel van Dam, columnist voor de Volkskrant zegt verbaasd te zijn over het feit dat Cliteur hem als één van zijn kwelgeesten beschouwt. De laatste directe confrontatie tussen Cliteur en van Dam vond een jaar geleden plaats. Thijs Wöltgens, schrijver van de column die voor Cliteur de doorslag gaf om zich terug te trekken, wilde niet reageren op Cliteurs besluit.