Thieme wil stem verstandelijk gehandicapten

De Partij voor de Dieren hoopt ook stemmen te trekken van verstandelijk gehandicapten. Daarom heeft de partij van Marianne Thieme het verkiezingsprogramma voor deze groep mensen in eenvoudiger taal opgeschreven.

Zo staat er over de bio-industrie: "Per Nederlander komt er vierduizend kilo poep uit de veehouderij, dat is zestig keer jouw eigen gewicht in poep. Moet je je eens voorstellen hoeveel dat is en hoeveel stank dat geeft!" Wanneer de bio-industrie wordt gestopt, krijgen de dieren een beter leven, belooft het programma.

En over de jacht, ook een stokpaardje van Thieme, lezen verstandelijk gehandicapten dat wilde dieren alleen mogen worden doodgeschoten als zij heel ziek zijn. En dan door iemand die daarvoor heeft geleerd. "Het mag niet worden gedaan door iemand die het voor zijn plezier doet."

Het programma wordt gelardeerd met pictogrammen om het te verduidelijken. Zo staat bij de paragraaf over dierenmishandeling een afbeelding van een agent. De partij waarschuwt daar voor de gevaren van genetische manipulatie, waarbij dieren 'zomaar' andere eigenschappen krijgen. "Dat je bijvoorbeeld een koe zo verandert dat hij op een paard gaat lijken."

Volgens de partij zijn duizenden stemmen te winnen bij verstandelijk gehandicapten. Zij mogen sinds vorig jaar stemmen, als ze onder curatele staan. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart werden de stempassen van deze mensen echter massaal weggegooid door de instellingen waar ze verbleven.

"Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben over van alles een mening en zijn in staat die om te zetten in een politieke keuze, als ze daarbij de informatie op een passende wijze krijgen aangereikt", laat de PvdD woensdag weten. De partij stuurt de speciale uitgave van het verkiezingsprogramma dan ook op naar een groot aantal instellingen en organisaties die zich bezighouden met verstandelijk gehandicapten.

De uitgave van het verkiezingsprogramma voor verstandelijk gehandicapten vind je in PDF-formaat op de website van de Partij voor de Dieren.


Marianne Thieme