Twee jaar cel voor fatale klap taxichauffeur

De taxichauffeur die in juli een klant doodsloeg op het Amsterdamse Leidseplein moet twee jaar de cel in. De rechtbank in Amsterdam acht de 38-jarige man schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

De taxichauffeur kreeg het in de nacht van 5 juli aan de stok met de 44-jarige Rob Sitek over de ritprijs. Dit gebeurde bij de taxistandplaats op het Leidseplein. Sitek beledigde en discrimineerde de taxichauffeur, die hem daarop bespuugde. Sitek reageerde door de taxichauffeur te slaan.

De 38-jarige chauffeur van Marokkaanse afkomst, een volgens het OM geoefend kickbockser, stompte vervolgens met een vuist tegen het hoofd van Sitek, die daardoor viel en bewusteloos raakte. Een paar uur daarna overleed het slachtoffer als gevolg van hersenletsel.

De rechtbank noemt het incident schokkend voor de nabestaanden, omstanders en de maatschappij. "Verdachte had als taxichauffeur, een dienstverlenend beroep, het conflict op een andere manier moeten oplossen." Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank laten meewegen dat de dood van Sitek het resultaat is van een 'noodlottige reeks van gebeurtenissen'.

Bij de taxistandplaats was het wel vaker raak. De dood van Sitek was het dieptepunt van de problemen daar. De politie verscherpte na het incident de controle op het plein. Taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden worden sindsdien voor enkele dagen van de standplaats verbannen.