Waterschap verjaagt konijnen met fret

Het Noord-Brabantse waterschap Aa en Maas zet fretten in om konijnen te vangen. De konijnen richten volgens het waterschap jaarlijks voor duizenden euro's schade aan.

Deze week nog zakte een medewerker van het waterschap tot aan zijn knieën weg toen hij over een tegelpad liep. In plaats van een fundament van een halve meter zand lag er een konijnenhol onder het pad.

Het waterschap vreest dat de konijnen ooit besluiten hun onderkomen uit te breiden met wat gangen onder een grote tank. "Dan zijn de gevolgen aanzienlijk."

Daarom is eerder al geprobeerd de konijnen met leeuwenpoepkorrels te verjagen. Het waterschap hoopte dat de geur van het roofdier de konijnen angst zou aanjagen, maar de aaibare diertjes waren niet onder de indruk.

Daarom hebben twee medewerkers nu een vergunning om de knaagdieren op te jagen met een fret. De fret wordt losgelaten in een konijnenhol en jaagt de bewoners naar buiten. Daar loopt het konijn in een net.

De gevangen konijnen worden in een natuurgebied uitgezet. De fret gaat met de medewerker mee naar huis. Het waterschap roept iedereen die een betere manier heeft op, dit te melden.

Submitter:  Bron: Novum