Veroordeelde wapenverkoper niet uitgeleverd

Een 78-jarige Rotterdammer die in Italië nog een gevangenisstraf moet uitzitten voor wapenverkoop, wordt niet aan dat land uitgeleverd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat Nederland Theodor C. niet uitlevert, omdat zijn veroordeling in Italië onherroepelijk is.

Nederland levert geen onderdanen uit als een vonnis definitief is, zegt de woordvoerder. De bejaarde man werd drie weken geleden op verzoek van Italië aangehouden in Rotterdam.

Hij wist achttien jaar geleden weg te komen uit Italië, waar hij was veroordeeld voor wapenverkoop. C. zou dertig bazooka's hebben geleverd aan de maffia. Met deze wapens zouden verschillende moorden zijn gepleegd.

Volgens de woordvoerder kan Italië Nederland vragen of de man zijn straf in Nederland uit kan zitten. Ook kan Italië een nieuw uitleveringsverzoek doen op basis van andere feiten, waarvoor C. nog niet definitief is veroordeeld. "Of de straf kan blijven staan, waarna als hij naar het buitenland gaat zoals België of Duitsland, hij opnieuw kan worden aangehouden om uitgeleverd te worden."

De 78-jarige man loopt inmiddels alweer vrij rond, nadat de rechter-commissaris had besloten dat hij moest worden vrijgelaten.