EU herziet zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen

De Europese Unie heeft de zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan internationale veiligheidsstandaarden herzien. De Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Air Koryo en de Angolese maatschappij TAAG Airline zijn gedeeltelijk vrijgesteld van het verbod om op Europa te vliegen. Dat heeft Helen Kearns, woordvoerder van de Transportcommissie van de EU vandaag gezegd.

De vliegtuigen van Iran Air mogen daarentegen niet meer landen in Europa. Ook alle maatschappijen uit Sudan en de Filipijnen hebben een verbod opgelegd gekregen. "In de beide gevallen is dat wegens aanhoudende en ernstige overtredingen van de regels die de burgerluchtvaartautoriteit stelt aan het onderhoud van en het toezicht op de vliegtuigen", zei Kearns.

De Europese Unie heeft de lijst (pdf) in 2006 voor het eerst opgesteld. In totaal staan er ongeveer driehonderd maatschappijen op die niet voldoen aan de veiligheidsstandaarden. De lijst wordt jaarlijks herzien. "Dit beleid van 'niet goedschiks dan kwaadschiks' werpt zijn vruchten af, omdat maatschappijen hierdoor worden aangespoord hun veiligheid te verbeteren", aldus de woordvoerder.

EU herziet zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen
EU herziet zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen (Foto: Novum)