Al-Maliki wil hertelling verkiezingen Irak

Premier Nuri al-Maliki van Irak wil dat de stemmen van de verkiezingen in Irak opnieuw worden geteld. Dat meldde zijn kantoor vandaag in een verklaring. De uitlatingen zijn zeer opmerkelijk aangezien Maliki vorige week nog zei dat klachten over de uitslagen weinig voorstelden en dat ze de uitslag niet zouden beïnvloeden.

De verkiezingen voor een nieuw parlement werden twee weken geleden gehouden. Een definitieve uitslag is nog niet bekendgemaakt, maar volgens de meest recente voorlopige resultaten eindigt Maliki's Rechtsstaat-coalitie als tweede, achter de Iraqiya-beweging van oud-premier Iyad Allawi. Het verschil tussen beide blokken bedroeg na het tellen van 92 procent van de stemmen 7928 in het voordeel van Iraqiya.

In het vandaag gepubliceerde document benadrukt Maliki dat hij het bevel behoudt over de strijdkrachten en dat hij een hertelling wil om 'de politieke stabiliteit te beschermen', een 'verslechtering van de veiligheidssituatie te vermijden' en om te voorkomen dat het land terugvalt in een spiraal van geweld. De verklaring van de premier maakt niet duidelijk of een landelijke hertelling nodig is, of dat een gedeeltelijke hertelling in een aantal provincies of steden volgens hem volstaat.