Ex-presidentskandidaat Sri Lanka opgepakt

In Sri Lanka is vandaag voormalig legerleider en ex-presidentskandidaat Sarath Fonseka in zijn kantoor door de militaire politie in de boeien geslagen en weggevoerd. Hij moet voor de krijgsraad verschijnen omdat hij in zijn vorige functie de omverwerping van de regering zou hebben beraamd.

Fonseka verloor vorige maand in de verkiezingen van de zittende president Mahinda Rajapaksa. Fonseka en Rajapaksa waren vroeger naaste bondgenoten in de strijd tegen de Tamil-Tijgerrebellen, die vorig jaar mei na 25 jaar eindelijk verslagen werden. Maar tussen de twee trad verwijdering op, waarna Fonseka als legerleider aftrad om het in de verkiezingen tegen Rajapaksa op te nemen.

Rajapaksa won de verkiezingen met ruim verschil. Maar nog terwijl de stemmen op 26 januari werden geteld, omsingelden honderden regeringsmilitairen het hotel in Colombo waar Fonseka en andere oppositieleiders de uitslagen afwachtten. Fonseka mocht het gebouw later verlaten, maar het machtsvertoon van de regering vormde de voorbode van de gebeurtenissen van vandaag.

Regeringsvertegenwoordigers hebben Fonseka sinds de verkiezingen herhaaldelijk beschuldigd van het smeden van plannen om de president te vermoorden en de regering met hulp van gedeserteerde of gepensioneerde militairen omver te werpen. Verscheidene actieve militairen die als onbetrouwbaar werden gezien kregen ontslag. Fonseka wees de beschuldigingen van de hand en zwoer zijn politieke loopbaan voort te zetten.

Regeringsminister Kheliya Rambukwella zei dat Fonseka voor een krijgsraad zal worden gedaagd wegens samenzwering tegen de president en het beramen van een staatsgreep in de tijd dat hij legerleider was. "Hij had als legercommandant en hoofd van de defensiestaf en lid van de veiligheidsraad direct contact met politieke oppositiepartijen, wat onder de krijgstucht kan worden gezien als samenzwering", zei Rambukwella. "Hij voerde een complot tegen de regering terwijl hij in het leger zat, met de gedachte de regering omver te werpen."

Oppositieparlementslid Mano Ganeshan zei dat Fonseka 'met dwang werd weggedragen' nadat hij tijdens een vergadering met een groep politieke bondgenoten was gearresteerd. Oppositielid Rauff Hakeem zei dat Fonseka er bezwaar tegen maakte dat hij door de militaire politie in plaats van de burgerpolitie werd opgepakt, omdat hij niet langer in militaire dienst was. De agenten sleepten Fonseka en zijn secretaris bij handen en voeten naar hun voertuigen. "Het was vernederend en beschamend zoals hij werd behandeld. Wij waren gewoon met stomheid geslagen", zei Hakeem.

Jehan Perera van de onafhankelijke Nationale Vredesraad vroeg zich af waarom Fonseka niet al zes maanden geleden werd opgepakt, toen hij nog in het leger zat. "Je moet wel denken dat dit politiek gemotiveerd is."

Fonseka had aangekondigd mee te zullen doen aan de parlementsverkiezingen, die uiterlijk in april gehouden moeten worden. Officieus zijn de campagnes voor de verkiezingen al begonnen.

De oppositie betwist ook de uitslag van de presidentsverkiezingen. Verder beticht de oppositie de regering van een intimidatiecampagne tegen haar aanhangers en activisten.

Ook de Sri Lankaanse media beschuldigen de regering van onderdrukking en intimidatie. Bijna honderd journalisten demonstreerden vandaag in de hoofdstad Colombo voor ongebreidelde verslaggeving en de vrijlating van Chandana Sirimalwatte, hoofdredacteur van de krant Lanka. Tevens eisten ze de opsporing van een website-columnist die sinds vorige maand wordt vermist.

Mediagroepen zeggen dat Sri Lanka tot de gevaarlijkste landen behoort voor journalisten die kritisch zijn op de regering. Sinds begin 2006 zijn volgens Amnesty International in Sri Lanka minstens veertien mediawerkers vermoord.