Nieuws
Campina-afperser gearresteerd
Vorig jaar stuurde de man een brief naar Campina waarin hij geld eiste en dreigde dat hij producten zou vergiftigen. Later volgden nog meer dreigbrieven. Nadat afgelopen juni een vrouw ziek was geworden na het nuttigen van een door de dader besmet product, is het politieonderzoek in een versnelling gekomen.
De man heeft toegegeven dat hij nog drie andere bedrijven heeft geprobeerd af te persen: Ahold, Sara Lee en de Nederlandse Spoorwegen. De zaak zal naar verwachting in oktober voor de rechter komen. De afperser wordt onder andere afpersing en poging tot moord ten laste gelegd.
Met dank aan Corporaal en lrietveld voor de tip!
quote:
Door Bier-Broeder-R - vrijdag 22 augustus 2003 @ 05:51 (Unmodded)
Wat wilde hij bij de NS doen? Treinen vertragen?
De wegwijzer naar het station omdraaien! Professor Chaos strikes again! foto
Arguing on the Internet is like competing in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
quote:
Wat lopen er toch een hoop zieke mensen rond op aarde!Ik geloof dat ik de enigste normale ben......
Dank je! foto
Natuurlijk is dit te ziek voor woorden, een bedrijf afpersen door de gezondheid van veeel mensen op het spel te zetten is not done foto
quote:
De aanhouding is naar buiten gebracht toen duidelijk werd dat een journalist over de zaak wilde publiceren. De politie wilde de zaak nog binnenskamers houden, omdat het onderzoek nog gaande was.
Belachelijk dat de naam Campina niet meteen bij de bedreiging bekend wordt gemaakt, ik snap wel dat niemand dan meer iets koopt en campina in grote problemen komt. Maar het is eigenlijk belachelijk dat commerciele belangen boven de veiligheid van de burgers gesteld wordt.
Als mensen gewaarschuwd zijn letten ze misschien beter op als ze in de fabriek werken of in de supermarklt of iemand iets verdachts doet en ze onderzoeken de verpakking als ze het kopen beter.
quote:
Op http://www.nu.nl/news.jsp?n=193498&c=50 staat beschreven hoe de dader anoniem via internet aan zijn geld dacht te komen.
Inderdaat een boeiend verhaal. Ze beschrijven alleen niet hoe hij aan het pasje kwam.
quote:
Ze beschrijven alleen niet hoe hij aan het pasje kwam.
Begon ik me ook af te vragen ja.. nog even verder gezocht en toen kwam ik dit tegen:
"De zuivelgigant kreeg waarschijnlijk de instructie om de magneetstrip van het pasje uit te lezen en deze gegevens, samen met de pincode te verbergen in de afbeelding. Dat lijkt tenminste de enige logische manier waarop de gegevens van de bankkaart digitaal bij de verdachte aankwamen"
Bron: http://www.netkwesties.nl/editie67/artikel1.php
[ Dit bericht is gewijzigd door r.o.b ]
Doet me denken aan het boek 'De Psychopaat' van Ridley Pearson waarin een soortgelijke idioot knoeit met levensmiddelen in de schappen van supermarkten.
quote:
De bonuskaart van Albert Heijn is van "onschatbare waarde" gebleken bij het terughalen van Campina-producten die in een winkel van het supermarktconcern waren verkocht, aldus een woordvoerster van Albert Heijn, onderdeel van het Ahold.
"Met de klantgegevens konden we heel snel de mensen achterhalen die het product hadden gekocht", zei ze. Het ging om enkele tientallen stuks. Volgens de woordvoerster bleek na onderzoek dat één van de bij de klanten opgehaalde producten ook daadwerkelijk was "gemanipuleerd".
AH Bonuskaart, don't leave home without it foto
quote:
"Met de klantgegevens konden we heel snel de mensen achterhalen die het product hadden gekocht", zei ze. Het ging om enkele tientallen stuks. Volgens de woordvoerster bleek na onderzoek dat één van de bij de klanten opgehaalde producten ook daadwerkelijk was "gemanipuleerd".
Ze weten het positief te brengen, maar ik herinner mij verklaringen van AH dat de producten ABSOLUUT niet aan de persoon gekoppeld werden bijgehouden met die bonuskaart zodat het koopgedrag exact bekend zou zijn, maar dat er alleen getotaliseerd werd, gelogen dus.
quote:
maar ik herinner mij verklaringen van AH dat de producten ABSOLUUT niet aan de persoon gekoppeld werden bijgehouden met die bonuskaart zodat het koopgedrag exact bekend zou zijn
Ik meen me te herinneren dat men zei dat met de verzamelde informatie getotaliseerd zou worden om zo klantprofielen op te stellen. En dat men dus niet actief op klantniveau zou gaan handelen. Dat sluit niet uit dat je een query uitvoert die andersom redeneert en zoekt op productafname.
Tuurlijk mag je op privacy letten, maar ik denk dat niemand van de benaderde mensen boos was, denk eerder happy! foto
quote:
Wat wilde hij bij de NS doen? Treinen vertragen?
fotofotofotofotofoto
quote:
Heel erg slim van hem om de gegevens van de bank in een plaatje op de autotelegraaf te laten verwerken.Maar ik snap nog steeds niet hoe hij nou daadwerkelijk in het bezit is gekomen van het pasje.
De gegevens op de magneetstrip had hij ook in het plaatje laten zetten. Tegenwoordig zijn apparaatjes om magneetstrips uit te lezen en te schrijven gewoon op de markt, en dus kon hij dat op een ander pasje terugzetten.
Op 1 juli 2003 plaatste Campina in samenwerking met de politie en op verzoek van de verdachte een advertentie op Autotelegraaf.nl, waarbij gegevens van de magneetstrip en de pincode in een afbeelding van een auto verwerkt zaten. Via de anonymizer haalde de man de afbeelding op, zoals later bleek nog op dezelfde dag. Via pasjeskopieerapparaten is het tegenwoordig niet al te lastig om van de weer uit de afbeelding gedecodeerde gegevens een nieuw pasje te maken. Op het opnemen na leek het dat alles perfect verlopen was.
Er was slechts één zwak punt in het plan: de anonymizer. Nadat dataverkeergegevens van Autotelegraaf.nl geanalyseerd waren, kwam de politie achter het IP-adres dat de man via de anonymizer Surfola gebruikt had. Vervolgens werd de FBI ingeschakeld en gaf Surfola zonder enige problemen de gegevens van de dader aan de FBI-agenten, zonder dat er zelfs maar een officieel opsporingsbevel getoond was. De website vermeldt echter: "SURFOLA.com will not give out your name, residence address, or e-mail address to any third parties without your permission, for any reason, at any time, ever". Verderop wordt echter ook vermeld dat illegale praktijken niet toegestaan worden. Waarschijnlijk om deze reden werd toch een @wxs-mailadres vrijgegeven, wat in samenwerking met Planet Internet leidde tot alle gegevens van de man, en al snel daarna tot een arrestatie. De man heeft al bekend, maar het is nog maar de vraag of alle informatie op legale wijze verkregen is. Daarnaast heeft de dader de mogelijkheid om de anonymizer aan te klagen, aangezien deze alle privacyregels geschonden heeft. Als afsluitende zin vat de verdachte het hele verhaal mooi samen: "Was ik maar nooit op internet gegaan".
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken