'Vorm Bounty is niet bijzonder'

Iedereen mag chocoladerepen maken die eruitzien als een Bounty. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren besloten. De vorm van de Bounty-reep is niet onderscheidend genoeg om exclusief te worden vastgelegd.

Een vervelende uitkomst voor het Amerikaanse concern Mars, de fabrikant van de kokosreep. "Onze merkregistratie en intellectueel eigendom zijn heel belangrijk voor ons", zegt de woordvoerder. "We doen er alles aan om onze degelijk opgebouwde naam te beschermen."

Net als de naam van een product, kan de vorm of de kleur ervan worden vastgelegd als merk. Het gaat er bij een merk om dat de consument het product erdoor kan onderscheiden. Bij een smal blikje in de kleuren blauw en zilver denken mensen bijvoorbeeld onwillekeurig aan het energiedrankje Red Bull. Dan werkt de vorm als merk.

Mars vindt de vorm van zijn Bounty-chocoladereep uniek en vroeg er daarom in 2003 bescherming voor aan in de Europese Unie. Met succes: de vorm, die zich kenmerkt door drie ribbeltjes aan de bovenkant en ronde uiteinden, werd in een keer een merk in de hele EU.

De Duitse concurrent Ludwig Schokolade was het hier niet mee eens en maakte bezwaar. In eerste instantie kreeg de Duitse chocoladefabrikant nul op het rekest. Maar na een tweede bezwaar werd hij in 2007 in zijn gelijk gesteld en trok het merkenbureau het merk weer in. De vorm zou niet bijzonder genoeg zijn.

Mars is vervolgens naar het Europees Hof gestapt om alsnog te voorkomen dat iedere chocoladefabrikant de Bounty-repen kon maken. Ook het Europese Hof oordeelde echter dat de vorm niet onderscheidend is. De langwerpige vorm met ronden uiteinden zou niet genoeg afwijken van de basisvorm van een chocoladereep. Ook de ribbeltjes op de reep zouden door het publiek niet herkend worden als Bounty.

Merkenrechtadvocaat Sven Klos vindt de uitspraak niet verrassend. "Het past in de trend dat het Europese Hof steeds strenger omgaat met merken. Een merk hoeft maar in één lidstaat niet te leven, ook als is het een klein land als Litouwen, en je krijgt geen erkenning. De rechters durven het niet aan."

 


Bounty is eigenlijk niks bijzonders  (foto: DAG)